Constantin Kosaciov

Rusia: Reacția Kremlinului față de sporirea prezenței militare a Statelor Unite în Polonia

684
(reînnoit 16:50 18.06.2019)
Rusia va reacționa la sporirea prezenței militare a SUA în Polonia prin măsuri cu caracter militar, a declarat președintele comisiei Consiliului Federației pentru afacerile internaționale, Constantin Kosaciov.

CHIȘINĂU, 17 iun – Sputnik. Președintele comisiei Consiliului Federației pentru afacerile internaționale, Constantin Kosaciov, a declarat că sporirea prezenței militare a SUA în Estul Poloniei reprezintă o încălcare a Actului Fondator NATO-Rusia, față de care Rusia va avea o reacție „cu caracter militar”.

MAE al Federației Ruse
© Sputnik / Наталья Селиверстова

Ministrul Apărării al Poloniei, Mariusz Błaszczak, a declarat că este foarte importantă consolidarea flancului estic al NATO, prin urmare, flancul de Est al Poloniei, pentru “a descurajarea unui potențial inamic”. Potrivit lui, în cadrul acestei consolidări vor fi desfășurate trupe ale SUA în șase puncte, în special la frontiera de Est a Poloniei.

„E o încălcare a Actului Fondator NATO – Rusia”, a declarat Kosachev la postul de televiziune „Rossia 24”.

Potrivit lui, Rusia va răspunde la aceste acțiuni prin măsuri de ordin militar.

„Va urma o reacție a Rusiei de natură militară”, a subliniat senatorul.

Președintele comisiei a menționat că pretinsa amenințare din partea Rusiei este utilizată de Occident drept pretext pentru sporirea prezenței militare în Europa de Est.

“Nu există nicio amenințare din partea Rusiei, însă în Occident se alimentează ideile existenței unei astfel de pericol”, a constatat Kosaciov.

684
Tagurile:
reactie, militari, Polonia, SUA, Rusia
Tematic
Statele Unite ale Americii renunță la ideea de a amplasa o bază militară în Polonia
O „nouă Europă”: Polonia și Italia, acord pentru consolidarea granițelor UE.
Sistemul american de apărare antirachetă Patriot

Rachetele Patriot în România: Nu vor lupte, vor ruineze Rusia

58
Americanii și-am amplasat rachetele sol-aer Patriot în România nu pentru intenționează să lupte cu Rusia, ci pentru că vor să ruineze economia acestei țări antrenând-o în goana înarmării, ca pe timpul războiului rece.

CHUȘINĂU, 18 sept – Sputnik. De această părere este directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova, Dmitri Juravliov.

El a fost solicitat de Sputnik Moldova să comenteze evenimentul care a avut loc ieri peste Prut și anume festivitatea de recepție a primului sistem de rachete PATRIOT – din cele 4 cumpărate de România.

Întrebat cu ce scop au întreprins acest pas americanii, Dmitri Juravliov a spus că în evident nu pentru a lupta cu rușii.

"Este evident că americanii nu au de gând să lupte, dar este o astfel de lege: cu cât mai aproape sunt armele de țara ta, cu atât de mai multe arme ai nevoie pentru a riposta. Cu cât mai mic este timpul de zbor, cu atât mai puternică trebuie să fie apărarea. Iată de ce apropiind complexele lor militare mai aproape de hotarele rusești, ei provoacă Federația Rusă la cursa înarmării. Ca rușii să răspundă la acest pas cu altul similar, care este extrem de costisitor, ca economia rusească să se prăbușească".

Americanii au reluat tactica din perioada războiului rece

Directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova afirmă că SUA a reluat tactica pe care a aplicat-o în perioada războiului rece.

"E aceeași tactică ca în timpul războiului rece. Această tactică a avut-o și Obama, chiar dacă acesta declara că este împotriva războiului rece. Dar și actualul președinte american, care reprezintă blocul militar american. Iată de ce încă atunci URSS cerea scoaterea rachetelor americane din Europa de vest și din același motiv NATO a intrat în fostele state ale Tratatului de la Varșovia. Și din același motiv SUA au declanșat o adevărată isterică când rachetele sovietice au fost instalate în Cuba: cu cât mai aproape este amplasat armamentul, cu atât mai multe eforturi sunt necesare pentru a te apăra de el".

Directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova, Dmitri Juravliov, spune că, din păcate, țările în care SUA își amplasează rachetele strategice nu înțeleg în ce joc periculos sunt implicate.

"Deci, este evident: nimeni nu vrea să lupte. Ei nu vor să lupte cu Rusia, ei vor să ruineze Rusia. De asta procedează astfel. Păcat că țările pe teritoriul cărora sunt amplasate aceste complexe sunt antrenate în această contrapunere. Dacă rachetele americanilor sunt îndreptate împotriva noastră și sunt amplasate în România, atunci noi suntem nevoiți să îndreptăm rachetele noastre spre România. Și asta nu pentru că noi vrem să luptăm cu România, ci pentru că așa este acest mecanism tehnologic. Iată germanii și francezii au înțeles acest lucru și au cerut scoaterea rachetelor americane din Europa occidentală. Și asta nu pentru că îi iubesc pe ruși, ci pentru că ei se iubesc pe ei înșiși", a spus expertul.

El a precizat că, din păcate, acest lucru nu îl înțeleg țările din Europa de est.

Prezența armamentului american nu sporește, ci afectează securitatea

"Din păcate, țările Europei de est sunt atât de ahtiate de marea Americă, încât nu pot să înțeleagă acest lucru. Lor le pare că simpla prezență a armamentului american pe teritoriul lor le sporește securitatea. Aceasta este o mare iluzie. De fapt, lucrurile stau invers. Securitatea acestor țări este puternic afectată odată cu prezența armamentului american în ele, mai ales când este vorba de arme strategice", a menționat Juravliov.

"Asta înseamnă că ele singure, în mod conștient își revendică rolul de țintă într-un eventual război. Nu mă apuc acum să judec dacă ei fac acest lucru conștient sau nu pentru că nu mă apuc să judec care este nivelul de calificare al politicienilor români. Înțeleg ei, intuiesc ei cât este de periculos ceea ce fac ei? Nu știu", a mai precizat expertul rus.

Euforie în Europa de est

"Acum românii, polonezii sunt în euforie: a venit marea Americă și acum rușii au să-și închidă gura. Dar nu poți să iei decizii într-o stare euforică, euforia este mai curând o stare de beție. Trebuie ca ei să iasă din această beție și pe urmă să se gândească dacă le trebuie aceste rachete. Dar deocamdată acest lucru nu se întâmplă", a conchis directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova, Dmitri Juravliov.

Amintim că după cinci ani de la semnarea contractului, ieri a avut loc festivitatea de recepție a primului sistem de rachete PATRIOT – din cele 4 cumpărate de România.

În prezența premierului Orban, a ministrului Nicolae Ciucă și a ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, a avut loc ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot.

Într-o atmosferă festivă, vorbitorii au subliniat importanța acestor sisteme de rachete, insistând că România a achiziționat cele mai moderne sisteme, pe care le utilizează acum și armata SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

58
Tagurile:
armament, Rusia, europa, Rachete, Patriot, Dmitri Juravliov


Загрузка...
Alexei Navalnîi

Kremlinul, despre absurditatea situației cu Navalnîi

74
(reînnoit 15:11 18.09.2020)
Purtătorul de cuvânt al președintelui rus se întreabă dacă nu cumva cineva ar fi interesat ca situația cu presupusa otrăvire a lui Navalnîi să nu fie investigată.

CHIȘINĂU, 18 sept – Sputnik. În situația cu ”otrăvirea” lui Navalnîi este prea multă absurditate, iar Kremlinul nu are de gând să creadă nimănui pe cuvânt, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti.

”Ni se spune că urme de ”Noviciok” au fost găsite pe sticla de apă, specialiștii spun însă că dacă urmele de ” Noviciok” au fost pe sticlă, atunci cel puțin cei care au atins-o și au fost aproape puteau fi afectați. Cum putea fi așa? Acest lucru nu se leagă absolut cu concluziile experților. Dacă a fost sticla, de ce a fost dusă undeva. Adică, poate cineva nu este interesat să aibă loc investigația”, a explicat el.

Peskov a menționat că administrația prezidențială nu se ocupă de acțiuni de investigație, însă dacă undeva pe teritoriul Rusiei ar fi găsite urme de arme chimice, Vladimir Putin ar fi informat imediat despre asta.

Totodată, purtătorul de cuvânt a amintit că Rusia așteaptă informații detaliate de la specialiștii europeni, iar fără de acestea încercările de a clarifica ce s-a întâmplat sunt anevoioase.

Anterior, pe contul de Instagram a lui Navalnîi a apărut o declarație în care se spune că pe sticla de apă din camera de hotel în care a locuit activistul rus au fost găsite urme de ”Noviciok”. Potrivit presei, ”proba” se află acum în Germania.

În dimineața de 20 august, avionul cu care Navalnîi zbura din Tomsk la Moscova a aterizat de urgență la Omsk. Activistului i s-a făcut rău în timpul zborului, iar după aterizare acesta a fost internat la secția de terapie intensivă a spitalului de urgență din Omsk.

Medicii din Omsk au declarat că sunt convinși că pacientul nu a fost otrăvit, chiar dacă au examinat inițial o astfel de ipoteză. În sângele și urina lui nu au fost descoperite substanțe otrăvitoare. Potrivit lor, principala diagnoză de lucru este cea de tulburări metabolice, care au provocat o scădere bruscă a concentrației de zahăr în sânge.

Ulterior, opozantul a fost transportat cu avionul în Germania. Specialiștii armatei germane au declarat că bloggerul rus, Aleksei Navalnîi, ar fi fost otrăvit cu o substanță neurotoxică din grupul „Noviciok”. Moscova a solicitat informații detaliate despre rezultatul analizelor, însă nu a primit un răspuns.

De menționat că serviciile secrete germane au acces la „Noviciok” încă din 1990. De asemenea, acesta a fost studiat de aproximativ 20 de state occidentale, inclusiv Marea Britanie, SUA, Suedia, Cehia. Rusia, în conformitate cu decretul președintelui din 1992, a oprit cercetările în domeniul armelor chimice, iar în 2017 a distruse toate stocurile de astfel de substanțe, fapt confirmat de OPCW.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

74
Tagurile:
noviciok, otrăvit, Kremlinul, Aleksei Navalnîi
Tematic
Abordare neconstructivă: Moscova a răspuns la declarația Berlinului în cazul Navalnîi


Загрузка...
Porumb, recoltă

Foto: Poliția - Cum trebuie transportată recolta din câmp

0
Pentru binele lor propriu, oamenii care transportă recolta de pe câmp trebuie să respecte cu strictețe un set de reguli. Poliția face un apel către cetățeni. 

CHIȘINĂU, 18 sept – Sputnik. În aceste zile, în care oamenii culeg și transportă de pe câmp acasă strugurii sau alte culturi agricole, Poliția ține să le reamintească de ce reguli trebuie să țină cont.

„Nu uitați că recomandările noastre sunt pentru a vă proteja, iar datoria Dumneavoastră de a respecta regulile de circulație. Să aveți spor și fiți prudenți!”, le urează Poliția oamenilor.

Pentru transportarea recoltei de pe câmp, moldovenii utilizează motocultoare cu remorcă, tractoare, căruțe trase de cai, biciclete.

Oamenii transportă recolta din câmp
Oamenii transportă recolta din câmp

Indiferent de vehiculul cu care transportă recolta de pe câmp, Poliția le recomandă cetățenilor să renunțe la drum dacă au consumat sau intenționează să consume alcool.

Este interzisă transportarea pasagerilor, mai cu seamă a celor minori, pe încărcătură sau în picioare.

Oamenii sunt atenționați să poarte veste reflectorizante, pentru a fi vizibili pe drum, mai cu seamă pe timp de noapte.

Și căruța, și motocultorul trebuie echipate cu dispozitive de iluminare.

Totodată, vehiculele trebuie să se deplaseze cât mai aproape de partea dreaptă a părții carosabile a drumului.

Oamenii transportă recolta din câmp
Oamenii transportă recolta din câmp

Înainte de pornire la drum și în timpul deplasării, este necesar de verificat dacă încărcătura este amplasată și fixată bine.

Oamenii transportă recolta din câmp
Oamenii transportă recolta din câmp

Poliția îi mai atenționează pe oameni să nu transporte obiecte care depășesc cu mult lungimea, lățimea și înălțimea vehiculului.

Cetățenilor li se mai spune că, la fiecare 6 secunde, „trebuie verificată prezența altor autovehicule în jurul vostru - în spate și în lateral”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
câmp, recolta, moldovenii
Tematic
Incident șocant în Găgăuzia: Un câine a furat o căruță cu tot cu stăpân - Video
Patru copii răniți într-un accident: Se aflau într-o căruță condusă de mama lor beată


Загрузка...