Serghei Lavrov

Lavrov: Moscova este gata ridice contramăsurile împotriva UE, dar cu o condiție

150
(reînnoit 11:02 06.11.2018)
Lavrov a menționat că SUA au insistat să fie impuse sancțiunile, însă Uniunea Europeană este cea care suportă pierderi enorme.

CHIȘINĂU, 6 nov - Sputnik. Rusia este gata să ridice embargoul instituit ca răspuns la sancțiunile Uniunii Europene, dar aceasta trebuie să facă primul pas, pentru că ea a impus sancțiunile, a declarat, luni, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat ziarului spaniol El Pais, citat de Sputnik Mundo.

El a menționat că Uniunea Europeană a pierdut deja peste 100 de miliarde de euro după impunerea sancțiunilor antirusești, a afirmat el.

Potrivit lui Lavrov, sancțiunile au fost introduse la insistența SUA, însă cel mai amuzant este faptul că înșiși americanii nu au suportat niciun prejudiciu din cauza acestora.

"Este important ca politicienii europeni să înțeleagă acest lucru. Am declarat în repetate rânduri că suntem gata să ridicăm contramăsurile impuse. Dar primul pas în această direcție trebuie să-l facă UE, care a inițiat aplicarea sancțiunilor. Sperăm că în cele din urmă acest lucru se va întâmpla, deoarece, în mod obiectiv, sancțiunile nu sunt nici în beneficiul Rusiei, nici al Uniunii Europene", a spus el.

Relațiile dintre Rusia și țările occidentale s-au deteriorat din cauza situației din Ucraina și Crimeea. Acuzând Rusia de ingerință în afacerile acestei țări, Occidentul a introdus sancțiuni împotriva Moscovei, care, la rândul ei, a impus un embargo asupra mărfurilor europene și a proclamat politica de substituire a importurilor, declarând că această politică a sancțiunilor nu duce la nimic bun.

Cererile de anulare a sancțiunilor antirusești sunt formulate din ce în ce mai clar în Uniunea Europeană.

Serghei Lavrov întreprinde marți o vizită la Madrid unde va purta negocieri cu ministrul spaniol de Externe Josep Borrell și se va întâlni cu regele Spaniei Felipe al VI-lea.

Este prima vizită a lui Lavrov în Spania din 2014. Negocierile se vor axa în temei pe cooperarea economică, aceasta având cel mai mult de suferit în urma impunerii sancțiunilor antirusești.

Potrivit statisticii din Rusia, schimburile comerciale dintre cele două țări atingeau în 2013 în jur de 11 miliarde de euro, iar potrivit statisticii spaniole - 15 miliarde, însă în urma impunerii restricțiilor, volumul s-a redus până la cinci miliarde.

150
Tematic
Lavrov nu a încercat să facă pronosticuri privind intențiile SUA
Serghei Lavrov a numit circumstanțele în care Rusia va părăsi Consiliul Europei
Serghei Lavrov: Între Rusia și Statele Unite se acumulează tot mai multe disensiuni


Загрузка...