Serghei Lavrov

Serghei Lavrov: Statele Unite ale Americii nu au demarat procedura de ieșire din INF

58
(reînnoit 14:26 22.10.2018)
Procedura oficială de ieșire din Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF) nu a fost demarată de SUA, însă orice acțiune de acest fel va fi urmată de o reacție de răspuns, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

CHIȘINĂU, 22 oct – Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat, comentând posibila ieșire a SUA din Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF), că orice acțiune în acest domeniu va fi urmată de o reacție.

Anterior, președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că Statele Unite nu intenționează să respecte Tratatul privind forţele nucleare intermediare, atunci când Moscova îl încalcă, și îl vor denunța. Președintele SUA a mai declarat că Washingtonul își va dezvolta potențialul militar.

Potrivit unei declarații oferite agenției RIA Novosti de viceministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Reabkov, Rusia așteaptă explicații clare despre pașii pe care urmează să îi întreprindă SUA în legătură cu INF de la consilierul președintelui SUA pentru securitatea națională, John Bolton, care se află într-o vizită la Moscova.

“Desigur, așa cum a mai declarat anterior, și președintele Putin a confirmat la forumul "Valdai" din Soci, orice acțiune în acest domeniu va fi urmată de o reacție de răspuns, pentru că stabilitatea strategică poate fi asigurată doar în baza unei parități. O astfel de paritate va fi menținută în orice condiții. Suntem responsabili de stabilitatea globală și sperăm că SUA nu se vor dezice de partea lor de responsabilitate”, a spus ministrul în cadrul unei conferințe de presă după o rundă de negocieri cu omologul său din Madagascar.

SUA nu au demarat procedura de părăsire a INF

Totuși, potrivit lui Lavrov, deocamdată Washingtonul nu a demarat procedura oficială de ieșire din tratatul INF, adăugând că deocamdată e vorba doar de o declarație de intenție.

La Moscova are loc întrevederea dintre Patrușev și Bolton>>>

“Tratatul privind forţele nucleare intermediare prevede o procedură clară, care presupune o posibilă ieșire din tratat. Însă această procedură nu a fost demarată, deocamdată”, a declarat șeful diplomației ruse.

58
Tagurile:
declaratie, Ministru de externe, INF, Ministerul rus de Externe, Serghei Lavrov, SUA, Rusia
Tematic
Lavrov a discutat cu Stoltenberg despre relațiile dintre Rusia și NATO
Lavrov, despre tendința țărilor balcanice de a deveni membre ale UE
Sediul MAE rus

Rusia este gata contribuie la avansarea dialogului Chișinău - Tiraspol  

53
(reînnoit 21:05 25.02.2021)
La Moscova, capitala Federației Ruse, a avut loc o întrevedere între ministrul adjunct rus al Afacerilor Externe și reprezentantul special pentru problema transnistreană al președintelui în exercițiu al OSCE.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Ministrul adjunct de Externe al Rusiei Andrei Rudenko l-a primit joi, 25 februarie, în vizită pe reprezentantul special pentru soluționarea problemei transnistrene al președintele în exercițiu al OSCE, Thomas Mayer-Harting.

Despre întrevedere a oferit detalii Ministerul rus de Externe.

La întâlnire au participat și ambasadorul Suediei la Moscova, Malena Mard, și șeful Misiunii OSCE în Moldova, Klaus Neukirch, potrivit serviciului de presă al ministerului rus de Externe.

„Au fost discutate detaliat situația care s-a creat în procesul soluționării problemei transnistrene în 2020, perspectivele de promovare a tacticii „pașilor mici” în dialogul dintre Chișinău și Tiraspol”, se arată în comunicatul de presă.

Totodată, interlocutorii „au fost de acord asupra necesității unei activități ritmice și consecvente a Conferinței permanente pe probleme politice în cadrul procesului de negocieri pentru soluționarea diferendului transnistrean (în formatul „5+2”)”.

Ministerul de Externe al Rusiei subliniază, de asemenea, disponibilitatea acestei țări, în calitatea ei de garant și mediator în procesul de negocieri, de a „contribui la avansarea dialogului dintre Chișinău și Tiraspol”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

53
Tagurile:
Chişinău-Tiraspol, Tiraspol, Chisinau, Rusia
Tematic
Președintele în exercițiu al OSCE vorbește despre „statut special” pentru Transnistria
Reprezentantul OSCE, despre reglementarea conflictului transnistrean
Ce a discutat Ciocoi cu președintele în exercițiu al OSCE


Загрузка...
Prezentarea proiectului internațional “Memoria eternă”

“Memoria eternă”: În Rusia a fost prezentat un nou proiect

47
(reînnoit 19:40 25.02.2021)
La centrul de presă al grupului media „Rossia Segodnia” de la Moscova s-a desfășurat o masă rotundă în format de videoconferință, dedicată prezentării unui nou proiect.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Conferința video “Genocidul nazist: noi documente și materiale” a reunit participanți din Rusia, Letonia, Kazahstan și Tadjikistan, raportori ai Adunării popoarelor din Eurasia și experți ai proiectului multimedia al agenției RIA Novosti “Nürnberg. Începutul păcii”.

Subiectul central al discuțiilor a fost prezentarea proiectului internațional al Adunării – “Memoria eternă”, sarcina căreia este identificarea și digitalizarea unui volum mari de date din arhivele străine, care demonstrează proporțiile crimelor naziștilor împotriva cetățenilor sovietici. De asemenea, proiectul va include și materialele care au fost făcute publice după încheierea Tribunalului de la Nürnberg, primul din istorie care a recunoscut agresiunea drept cea mai gravă crimă și a prezentat opiniei publice crimele naziștilor împotriva păcii și umanității, transmite RIA Novosti.

Andrei Belianinov, secretarul general al Adunării popoarelor Eurasiei: “Societatea civilă din Rusia și restul lumii se alătură tot mai activ efortului de păstrare a memoriei istorice. Activitatea Comitetului organizatoric internațional a proiectului “Memoria eternă” de păstrare a patrimoniului istoric al Marelui Război pentru Apărarea Patriei și celui de-Al Doilea Război Mondial răspunde în același timp intereselor Rusiei și tuturor statelor – învingătoare și aliate. Existența unei cereri pentru o astfel de structură civică este tot mai evidentă, dacă luăm în considerare campania propagandistică antirusească fără precedent, declanșată în ultimii ani. În toată lumea devine tot mai dificil să organizăm și să desfășurăm evenimente legate de comemorarea chiar și a unor evenimente care sunt lipsite de orice ambiguitate în conținutul lor ideologic, cum ar fi înfrângerea fascismului de către Uniunea Sovietică și țările din coaliția antihitleristă. O sarcină importantă a comitetului internațional organizatoric al proiectului “Memoria eternă” este crearea unei bănci digitale comune de documente cu privire la crimele naziste, precum și crearea unor dosare ale naziștilor și complicilor lor, care au comis crime împotriva păcii și umanității. Această sarcină științifică și organizatorică onorabilă cade pe umerii generației actuale. Îndeplinirea ei va contribui la restabilirea dreptății istorice și va deveni o barieră sigură în fața celor care încearcă să rescrie istoria, să reabiliteze nazismul și să ngărească marea victorie a poporului sovietic și a tuturor țărilor și popoarelor, a învingătorilor nazismului”.

De asemenea, în cadrul mesei rotunde au fost prezentat și proiectul transmedia istoric al RIA Novosti – “Nürnberg. Începutul păcii”, lansat în anul aniversării a 75-a a principalul proces de judecată al secolului XX. În cadrul acestui proiect, pe portalul nuremberg.media și în rețele de socializare sunt publicate materiale dedicate Tribunalului de la Nürnberg, în limba rusă, germană, franceză și engleză.

Proiectul le propune cititorilor mărturii de arhivă și muzeistice unice, fotografii, desene, cronici video, care oferă un prilej de a retrăi acest proces zi cu zi. La baza proiectului se află mărturii de la persoana întâi, obținute de autori din arhivele rusești și străine. Acestea vor fi suplimentate de expoziții, podcasturi, discuții publice, spectacole. O parte indispensabilă a proiectului va deveni și o reconstrucție VR unică a istoriilor principalilor inculpați ai tribunalului.

“Problema documentelor care dezvăluie crimele nazismului este una centrală în cadrul proiectului. Petrecem mult timp în arhive, lucrăm cu materialele publicate – foto, video, sunet, manuscrise dactilografiate. În centrul materialelor noastre se află întotdeauna documentul. Sunt niște mărturii atât de puternice, încât uneori chiar și cei mai căliți colegi simt anumite dificultăți emoționale în timp ce lucrează la tema dată. Iată de ce acordăm o mare atenție acestei activități importante de căutare și digitalizare a documentelor legate de crimele împotriva populației civile a URSS, - abia urmează să studiem acest strat al memoriei istorice”, a menționat coordonatorul proiectului, jurnalistul și scriitorul Natalia Osipova.

Participanții la masa rotunda au convenit asupra publicării unei selecții de materiale ale proiectului “Memoria eternă” despre crimele naziștilor împotriva cetățenilor sovietici pe portalul nuremberg.media.

Adunarea popoarelor Eurasiei este o organizație neguvernamentală internațională, al cărui scop este formarea unui model civic integrationist în numele consolidării păcii și armoniei prin dezvoltarea cooperării multilaterale și a diplomației civice (populare) în spațiul eurasiatic. În prezent, aceasta cuprinde reprezentanți ai peste 43 de state. Adunarea a încheiat 107 acorduri de parteneriat în domeniul culturii, antreprenoriatului, dezvoltării relațiilor integraționiste între popoarelor Eurasiei și a diplomației populare.

Proiectul “Nürnberg. Începutul păcii” se desfășoară cu sprijinul partenerilor generali media: posturile de televiziune Rossia 24 și Moskva 24, portalul de știri Vesti.ru, postul de radio Vesti FM, site-ul Komsomolskaia Pravda. Parteneri media ai proiectului sunt postul de radio Maiak, postul de radio Radio Rossia, cinematograful online tvzavr, Muzeul de Stat de Istorie, Muzeul Evreiesc și centrul pentru toleranță.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

47
Tagurile:
Rossia segonia", proiect, memorie, Nurnberg
Tematic
Responsabilitatea comună față de istorie, viitor: Articol scris de Putin de Ziua Victoriei


Загрузка...
Maia Sandu

Sandu creează o situație periculoasă în Moldova expert

0
(reînnoit 23:59 25.02.2021)
Fostul președinte al Curții Constituționale a Moldovei a explicat de ce președintele țării creează o situație periculoasă de nihilism legislativ în țară.

CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. În Moldova este în creștere confruntarea dintre președintele Maia Sandu și organul legislativ. Șeful statului insistă asupra alegerilor parlamentare anticipate sau asupra unui referendum cu privire la demisia sa. Iar Partidul Socialiștilor insistă pe candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de șef al Cabinetului de Miniștri, în sprijinul căreia s-au pronunțat deja 54 de deputați.

Maia Sandu și noua tentativă de a armoniza puterea în țară>>>

Este evident că Sandu nu se grăbește să execute decizia Curții Constituționale, care a considerat că inițiativa ei de a înainta repetat candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru nu corespunde literi Legii Fundamentale a țării.

La ce vor duce acțiunile necoordonate ale Maiei Sandu cu prevederile Constituției Republicii Moldova? Răspunsul la această întrebare l-a oferit în studioul Sputnik Moldova expertul în drept, fostul președinte al Curții Constituționale Dumitru Pulbere.

"Pericolul situației create constă în faptul că președintele țării trebuie să unească oamenii în jurul său. Politica și este de fapt o astfel de artă. Actualul șef al statului, Maia Sandu, în timpul campaniei sale electorale a declarat că va deveni in președinte al tuturor, acuzându-i atunci pe toți ceilalți candidați de divizarea deliberată a societății ", a menționat interlocutorul.

Potrivit expertului, Sandu i-a acuzat în repetate rânduri pe foștii președinți ai țării că au încălcat Constituția, iar după instalarea în funcție chiar ea procedează în acest fel, uitând de ceea ce le-a și-a promis cu puțin timp în urmă alegătorilor săi.

"Sandu procedează acum și mai urât decât predecesorii ei. În această situație, ea trebuie să ofere un exemplu cetățenilor țării și oficialilor de rang inferior în ceea ce privește respectarea Constituției și cum să nu se abată de la litera legii", a adăugat Pulbere.

Potrivit expertului în drept, dacă președintele țării acționează în acest mod, se creează un precedent foarte periculos în Moldova când cetățenii, văzând cum procedează cei care dețin puterea, pot considera că respectarea legii nu este obligatorie în țară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Curtea Constituțională, decizie, Parlament, Maia Sandu
Tematic
Filip: Poziția Maiei Sandu nu apropie alegerile anticipate
După hotărârea CCM, Sandu alege o cale riscantă, de confruntare frontală cu Parlamentul


Загрузка...