Maria Zaharova

Zaharova: În dialogul dintre Moldova și Rusia lipsește dinamismul

135
(reînnoit 17:16 16.10.2018)
Agenția Internațională de Presă și Radio Sputnik Moldova a organizat o videoconferință Moscova-Chișinău cu participarea purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova.

CHIȘINĂU, 16 oct – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a declarat astăzi în cadrul unei videoconferințe organizată la Agenția Internațională de Presă și Radio Sputnik Moldova că în relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă lipsește dinamismul. 

Purtătorul de cuvânt al diplomației ruse susține că dialogul dintre țările noastre este umbrit de declarațiile unor politicieni din Moldova, dar și a unor funcționari de stat. 

”În ciuda acestui fapt, noi ne străduim să dezvoltăm relațiile de prietenie cu Republica Moldova. Din păcate, în aceste condiții nu este simplu să menținem dezvoltarea relațiilor dintre statele noastre. Am vrea mai mult. În dialogul dintre Moldova și Rusia lipsește dinamismul”, a declarat Zaharova.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe a mai subliniat lipsa unei poziții constructive a oficialilor europeni atunci când vine vorba de relațiile moldo-ruse. Potrivit lui Zaharova, UE greșește atunci când pune Moldova în fața dilemei ori cu Bruxellesul, ori ”cu alții”. 

”Rusia poate să mențină relații și cu un stat aparte și cu asociații integraționiste, fie europene, fie cele din spațiul fost sovietic. Nu vedem contradicții în acest sens. Din contra, pledăm pentru conjugarea proceselor integraționiste și nu pentru contrapunerea lor. Dar realitatea este alta. Și noi ținem cont de asta”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE rus.  

Înrăutățirea relațiilor dintre Moldova și Rusia

Relațiile dintre Chișinău și Moscova s-au înrăutățit în vara anului 2014, când Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Conform acestui acord, țara trebuia să-și deschidă în totalitate piața pentru mărfurile europene. Rusia, de teamă că prin intermediul Moldovei vor fi introduse prin reexport mărfuri din UE, a interzis temporar importul unor tipuri de produse din Moldova.

În anul 2017, Guvernul Republicii Moldova a întreprins un șir de măsuri antirusești, printre care se numără expulzarea din țară a diplomaților ruși, a jurnaliștilor, activiștilor civici și artiștilor, iar vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, a fost declarat persona non grata pe teritoriul țării. La mijlocul lunii decembrie 2017, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova l-a rechemat pe ambasadorul țării noastre în Rusia pentru consultări pe o perioadă nedeterminată.

Pe 2 ianuarie 2018, în Parlamentul de la Chișinău a fost înregistrată inițiativa cu privire la ieșirea Republicii Moldova din componența CSI. Pe 10 ianuarie președintele Parlamentului, Andrian Candu, a semnat legea cu privire la interzicerea emisiunilor informative și analitice rusești retransmise din Rusia, iar pe 14 ianuarie Candu a promis să-i prezinte Rusiei un cont de mai multe miliarde pentru „ocuparea” Transnistriei. În luna martie Chișinăul a aderat la acțiunea antirusească a Marii Britanii în legătură cu incidentul din Salisbury și a anunțat expulzarea a trei diplomați ruși.

Pe 17 februarie 2018, în cadrul Conferinței de Securitate de la München, a avut loc întrevederea dintre ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, și ministrul de Externe și Integrare Europeană al Moldovei, Tudor Ulianovschi, pe parcursul căreia cei doi au făcut un schimb util de opinii privind starea actuală a relațiilor moldo-ruse, inclusiv momentele problematice și căile de depășire a acestora. În martie 2018, ambasadorul Republicii Moldova s-a întors la Moscova.

Relațiile diplomatice dintre Rusia și Moldova au fost stabilite la 6 aprilie 1992. În momentul de față baza contractual-juridică a relațiilor numără peste 180 de documente.

135
Tagurile:
Maria Zaharova, Moldova, Rusia
Тема:
Maria Zaharova - videocoferință la centrul de presă Sputnik Moldova (7)
Tematic
Putin: În Rusia se menține o rată stabilă joasă a inflației și șomajului
Festivalul de Film „Întâlnire cu Rusia”, la Bălți
Medvedev: Rusia va lupta pentru o poziţie dominantă în sistemul economic global
Imagine simbol

Factorii de risc care pot duce la hepatita B

32
(reînnoit 10:26 03.08.2020)
Medicul-hepatolog, șeful departamentului de cercetare a terapiei inovatoare a primei Universități de Stat de Medicină din Moscova, a avertizat despre factorii de risc care pot duce la hepatita B. Printre aceștia, obezitatea și abuzul de alcool.

BUCUREȘTI, 3 aug - Sputnik. Medicul-hepatolog, șeful departamentului de cercetare a terapiei inovatoare a primei Universități de Stat de Medicină din Moscova "Sechenov", Cehavdar Pavlov, a prezentat la postul de radio „Govorit Moskva” simptomele ce indică îmbolnăvirea unei persoane cu hepatita B, transmite RIA.

Potrivit acestuia, nu există simptome specifice într-un stadiu incipient, ele apar la „stadii avansate” - aceasta este o creștere a volumului abdomenului sau umflarea picioarelor.

Cu toate acestea, un test de sânge - o reacție în lanț a polimerazei la agentul cauzal al acestei boli - va ajuta la determinarea corectă a prezenței virusului hepatitei B.

De asemenea, medicul a avertizat despre factorii de risc care pot duce la hepatita B. Printre aceștia, obezitatea și abuzul de alcool.

„Deteriorarea ficatului la persoanele supraponderale cu diabet zaharat de tip 2 este principalul factor care duce la dezvoltarea bolilor hepatice. Nu trebuie să uităm de alcool”, a explicat el.

În același timp, combinația de alcool cu ​​viruși și obezitate provoacă o dezvoltare accelerată a stadiului de afectare a ficatului, ceea ce duce la complicații.

O parte semnificativă a persoanelor infectate cu virusul hepatitei B poate conștientiza boala numai atunci când devine cronică, uneori la câteva decenii după infecție. Neștiind despre boală, ei o pot transmite altor oameni.

Infecțiile cu hepatită B pot deveni cronice și pot duce la ciroză și cancer la ficat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

32
Tagurile:
alcool, consum, Obezitate, Hepatita B, hepatita, factori de risc, factori


Загрузка...
Сергей Нарышкин, архивное фото.

Narîșkin a comentat cazul reținerii cetățenilor ruși în Belarus

132
Șeful Serviciului Rus de Informații Externe, Serghei Narîșkin, și-a exprimat încrederea că incidentul va fi depășit în interesul Rusiei și Belarusului.

CHIȘINĂU, 1 aug - Sputnik. Incidentul privind reținerea cetățenilor ruși în Belarus a fost considerat în Europa drept o acțiune regizată, a declarat Șeful Serviciului Rus de Informații Externe, Serghei Narîșkin.

Potrivit lui, el a urmărit evenimentele și comentariile pe care au apărut peste hotare, ce spun elitele politice ale altor țări.

În data de 29 iulie, autoritățile belaruse au anunțat că au reținut 33 de cetățeni belaruși. Împotriva acestora a fost pornită o cauză penală pentru pregătirea unei acțiuni teroriste, astfel că ei riscă până la 20 de ani de pușcărie. Mai apoi autoritățile belaruse au anunțat că cei reținuți sunt bănuiți că ar fi pus la cale dezordini în masă în această țară. Ministerul Afacerilor Externe a Rusiei că partea belarusă tratează cazul de reținere a cetățenilor ruși de o manieră odioasă și a cerut să înceteze să tensioneze cazul.

"Nu am să fac comentarii din nume propriu – serviciul pe care îl conduc urmărește evenimentele care au loc împrejur, inclusiv ce aprecieri dau elitele politice ale altor state. Și trebuie să spun că în țările europene elitele politice califică acțiunea ca pe una regizată. Și asta provoacă păreri de rău", a declarat Narîșkin fiind citat de RIA Novosti.    

Serghei Narîșkin și-a exprimat încrederea că incidentul va fi depășit în interesul Rusiei și Belarusului.

"Eu sper mult că, peste o perioadă, incidentul va fi depășit. Acest lucru este în interesul dezvoltării unor relații prietenești, frățești între țările noastre și popoarele noastre", a menționat el.

Anterior ambasadorul Rusiei la Minsk a declarat că rușii reținuți în Belarus au intrat în țară oficial.

"Ei aveau semnate contracte de muncă cu o firmă, despre care ambasada deține mai multe informații. Și aici nu există nimic ilegal. Ei au traversat hotarul prezentând angajaților serviciului de grăniceri acele documente care le permit să desfășoare o activitate de muncă în Belarus", a declarat el pentru Pervîi Kanal.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

132


Загрузка...
Ion Chicu

Chicu a anunțat când vor fi reluate negocierile privind acordarea creditului rus

0
(reînnoit 14:10 03.08.2020)
După ședință de luni cu șeful statului Igor Dodon și președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi, premierul Ion Chicu a vorbit despre reluarea negocierilor cu Federația Rusă privind contractarea creditului în valoare de 200 de milioane de euro.

CHIȘINĂU, 3 aug - Sputnik. Premierul Ion Chicu susține că negocierile privind accesarea creditului în valoare de 200 de milioane de euro din partea Federației Ruse vor fi reluate în decursul acestei săptămâni. Asta după ce vineri a fost aprobată o hotărâre de guvern în acest sens. 

„Sperăm că săptămâna aceasta, având deja formalizat procesul, negocierile vor fi reluate cu partea rusă, astfel încât să ajungem la o înțelegere referitor la acest credit”, a declarat premierul Ion Chicu. 

Anterior, vicepremierul și ministrul Finanțelor Serghei Pușcuța a declarat că pe 23 iunie Ministerul rus al Finanțelor a confirmat disponibilitatea de a relua consultările bilaterale privind acordarea împrumutului în valoare de 200 de milioane de euro. 

Amintim că anterior Chișinăul a ajuns la o înțelegere cu Moscova privind contractarea creditului de 200 de milioane de euro, dar pe 7 mai judecătorii Curții Constituționale au declarat neconstituțional acordul de împrumut, invocând pretinse clauze nefavorabile pentru Moldova. 

Sesizarea a fost depusă la CC de către de deputatul din grupul parlamentar PRO Moldova Sergiu Sîrbu. Mai multe prevederi au fost contestate și de deputații din PAS și PPPDA. 

Moscova urma să ofere Chișinăului creditul cu dobândă de 2% anual, pe un termen de 10 ani. Prima tranșă de 100 de milioane de euro trebuia să fie transferată timp de 30 de zile din data intrării în vigoare a Legii privind ratificarea acordului cu Rusia. Creditul oferit trebuia să fie cheltuit parțial la acoperirea deficitului bugetar.

După deicizia Curții Constituționale de a anula Acordul de împrumut dintre Moldova și Rusia, Moscova a venit cu o reacție. 

„Rusia a vrut sincer să ajute Moldova, dar, din păcate, politicienii moldoveni pun ambițiile politice mai presus de interesele cetățenilor”, - a declarat viceministrul de Externe al Rusiei, Andrei Rudenko, potrivit unui comunicat emis de dimplomația rusă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
negocieri, rus, credit
Tematic
Reacția Moscovei la decizia Curții Constituționale de la Chișinău de a anula creditul rus
Creditul rus în valoare de 200 de milioane de euro: Vor fi reluate negocierile


Загрузка...