Președintele FR, Vladimir Putin, în Hmeimim, Siria

Putin a aprobat bazele politicii de stat până în anul 2025

131
(reînnoit 20:34 15.10.2018)
Guvernul va trebui să pregătească planul privind realizarea noilor prevederi în decurs de trei luni.

CHIȘINĂU, 15 oct — Sputnik. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a aprobat bazele politicii de stat în domeniul securității nucleare și radiologice până în anul 2025, decretul respectiv fiind publicat pe portalul oficial de informații juridice.

„A aproba Bazele atașate ale politicii de stat în domeniul asigurării securității nucleare și radiologice a Federației Ruse pe perioada de până în anul 2025 și perspectivele ulterioare"", se spune în document.

Îmbătrânirea personalului și pericolul atacurilor teroriste

Documentul califică drept principale problemele ale asigurării securității nucleare obiectele moștenirii nucleare, pentru încheierea ciclului vital al cărora sunt necesare măsuri suplimentare, dar și acumularea combustibilului nuclear și a deșeurilor radioactive. Totodată, un efect negativ are majorarea vârstei medii a lucrătorilor și creșterea nesemnificativă a numărului de specialiști tineri în domeniul respectiv.

Vladimir Putin la exercițiile militare Vostok-2018
© Sputnik / Сергей Гунеев

Guvernul consideră, de asemenea, că implementarea în procesul de producere a dispozitivelor care generează radiații ionizante este reglementată insuficient din punct de vedere juridic. În afară de aceasta, în document se menționează că în lume apar tehnologii noi care pot fi „aplicate pentru înfăptuirea unor acțiuni nesancționate (inclusiv a actelor teroriste) în privința obiectivelor de utilizare a energiei atomice în scopuri pașnice și de apărare".

Rolul energiei atomice

Totodată, există pericolul că produsele radioactive pot fi transferate ilegal peste frontierele Federației Ruse sau pot fi comercializate ilegal pe teritoriul Federației Ruse.

Se menționează de asemenea că în Rusia s-au păstrat suprafețe considerabile (păduri, terenuri agricole) care au fost supuse cândva contaminării radioactive și care acum sunt doar parțial potrivite pentru activitatea economică.

În document se arată că în Rusia rolul energiei atomice este în creștere și că apar tehnologii și dispozitive tot mai moderne și mai sigure. Cerințele privind asigurarea securității în acest domeniu sunt tot mai mari atât la nivel național, cât și internațional. În același timp, a sporit rolul societății civile în „aprobarea deciziilor în domeniul utilizării energiei atomice, inclusiv în problemele privind gestionarea combustibilului nuclear utilizat și a deșeurilor radioactive".

131
Tagurile:
securitatea nucleara si radiologica, bazele politicii de stat, Vladimir Putin, Federația Rusă
Tematic
Ce face Vladimir Putin, în ziua în care împlinește 66 de ani
Peskov: Kremlinul este atent la evoluția ratei de popularitate a lui Putin
Praga

Unul dintre suspecții în cazul Skripal, bănuit s-a identificat cu pașaport moldovenesc

251
(reînnoit 23:07 17.04.2021)
Poliția cehă i-a dat în căutare pe rușii Alexandr Petrov și Ruslan Bașirov pe care Londra îi suspectează de otrăvirea fostului ofițer GRU Sergei Skripal și fiicei sale Iulia. Unul dintre ei este acuzat că s-a identificat cu pașaport moldovenesc.

CHIȘINĂU, 17 apr - Sputnik. Poliția cehă, citată de RIA Novosti, anunță că îi caută pe cetățenii ruși Alexandr Petrov și Ruslan Bașirov în cadrul anchetării „circumstanțelor unei infracțiuni grave”. Fotografiile celor doi au fost postate pe Twitter.

Potrivit poliției cehe, în octombrie 2014 Bașirov și Petrov s-ar fi aflat în Republica Cehă: mai întâi la Praga, apoi în regiunea Moravo-Silezia și regiunea Zlín.

„Persoanele au folosit cel puțin două acte de identitate, prezentând mai întâi două pașapoarte rusești pe numele lui Alexandr Petrov, născut la 13 iulie 1979, și Ruslan Bașirov, născut la 12 aprilie 1978, ulterior s-au identificat cu pașaport moldovenesc pe numele lui Nicolae Popa, născut la 18 iunie 1979, și, respectiv, cu pașaport tadjic eliberat pe numele lui Ruslan Tabarov, născut pe 23 octombrie 1975 ", se spune în mesajul poliției cehe.

Amintim că, pe 4 martie, în orașul britanic Salisbury a fost otrăvit fostul ofițer GRU Serghei Skripal și fiica lui, Iulia. Cazul a provocat un scandal internațional. Autoritățile de la Londra a afirmat că Rusia este implicată în otrăvirea celor doi cu substanța A234. Moscova a negat aceste acuzații.

Rusia s-a oferit să desfășoare o anchetă comună, dar Marea Britanie a ignorat această inițiativă.

Ministerul de Externe a demonstrat că fostul prim-ministru britanic Theresa May a mințit: ea a susținut că otravă a fost făcută în Rusia, dar testele de laborator au infirmat acest lucru.

Ulterior, Procuratura Regală a Marii Britanii a anunțat numele cetățenilor ruși suspectați de tentativa de otrăvire a lui Serghei și Iulia Skripal în orașul Salisbury. Instituția a declarat că are date despre doi suspecți implicați în cazul otrăvirii familiei Skripal — Alexdandr Petrov și Ruslan Bașirov.

Procuratura britanică le-a înaintat învinuirile lui Petrov și Bașirov pe petru capete de acuzare, inclusiv pentru tentativa de omor a Skripalilor și a unui ofițer de poliție britanic. Îîntr-un interviu cu redactorul-șef al Sputnik și RT, Margarita Simonyan, cei doi au declarat că au vizitat Marea Britanie ca turiști și nu au nicio legătură cu serviciile speciale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

251
Tagurile:
cazul Skripal, pașaport moldovenesc, Cehia


Загрузка...

Consulul Ucrainei la Sankt Petersburg a fost reținut de FSB

173
Diplomatul a fost reținut în timp ce primea informații cu caracter clasificat. FSB a spus că „această activitate este incompatibilă cu statutul de lucrător diplomatic”.

CHIȘINĂU, 17 apr - Sputnik. Potrivit FSB, consulul ucrainean a fost reținut în flagrant la Sankt Petersburg, în timp ce primea informații cu caracter clasificat în timpul unei întâlniri cu un cetățean al Federației Ruse.

„Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse l-a reținut pe 16 aprilie 2021 în orașul Sankt Petersburg pe diplomatul ucrainean - consulul general al Ucrainei la Sankt Petersburg Alexandr Sosoniuk. El a fost reținut în flagrant în timpul unei întâlniri cu un cetățean rus, când primea informații cu caracter secret conținute în bazele de date ale forțelor de ordine și ale FSB din Rusia”, se menționează în mesajul Serviciului Federal de Securitate. 

FSB a adăugat că „această activitate este incompatibilă cu statutul de lucrător diplomatic și este în mod clar ostilă față de Federația Rusă”.

„Se vor lua măsuri împotriva diplomatului străin în conformitate cu normele dreptului internațional”, a fost raportat”, menționează FSB. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

173
Tagurile:
Ucraina, consul, FSB
Tematic
Putin a îndemnat FSB să curme acțiunile care servesc intereselor străine


Загрузка...
Maia Sandu și Jeanne Barseghian

Maia Sandu și-a început vizita la Strasbourg: Cu cine s-a întâlnit astăzi

125
(reînnoit 19:56 18.04.2021)
Președintele țării, Maia Sandu, și-a început duminică vizita sa oficială la Strasbourg. Ea s-a întâlnit deja cu primarul orașului Jeanne Barseghian.

CHIȘINĂU, 18 apr - Sputnik. Maia Sandu a avut duminică o întrevedere cu primarul orașului de reședință al Consiliului Europei, Jeanne Barseghian.

„Doamna primară este o cunoscută ecologistă și susținătoare a dezvoltării urbane verzi și o promotoare a implicării femeilor în politică și administrația locală. I-am mulțumit doamnei Barseghian pentru susținerea primăriei or. Strasbourg în organizarea eficientă a votării cetățenilor moldoveni la alegerile din anul trecut în condiții de pandemie, dar și pentru găzduirea multor studenți moldoveni, care învață în acest oraș”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook. 

Șeful statului a menționat că în cadrul întâlnirii s-a discutat și posibilitatea de a organiza schimburi de experiență între primăria orașului Strasbourg și localitățile din Republica Moldova conduse de femei.

Luni, Maia Sandu avea întrevederi cu mai mulți oficiali europeni, iar la ora 17:00 va susține un discurs în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

125
Tagurile:
Strasbourg, vizită, Maia Sandu
Tematic
Reacția PAS după ce Dodon a cerut demisia lui Sandu și alegeri prezidențiale anticipate


Загрузка...