Ședința Consiliului liderilor țărilor CSI la Dușanbe

Putin, de dragul discuției cu Dodon, a lăsat la o parte romanul lui Pușkin

195
(reînnoit 18:48 28.09.2018)
În timpul ceremoniei de semnare a documentelor la summitul CSI, Putin citea „Evgheni Oneghin”, însă a lăsat la o parte romanul lui Pușkin pentru a sta de vorbă cu Dodon.

CHIȘINĂU, 28 sept — Sputnik. La Dușanbe se desfășoară ședința Consiliului liderilor țărilor CSI, la care participă președinții Azerbaidjanului, Belarusului, Kirghiziei, Kazahstanului, Moldovei, Uzbekistanului, premierul Armeniei, vicepremierul Turkmenistanului.

În timpul ședinței în format restrâns, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a subliniat importanța CSI și a interacțiunii dintre țările Comunității pe platformele externe, în ONU, precum și în domeniile economic, ordinii de drept, militar și umanitar-cultural. În timpul semnării documentelor, Putin s-a lăsat captivat de lectura romanului „Evgheni Oneghin", menționează RIA Novosti.

Inițial, Putin și-a pus cartea în partea stângă, însă, după ce a semnat câteva documente, a luat iar romanul lui Pușkin și a răsfoit mai multe pagini.
Când i-au adus un nou teanc de documente, președintele și-a pus semnătura pe ele, după care a revenit la lectură.

Liderul Rusiei a fost iarăși nevoit să-l lase la o parte pe „Evgheni Oneghin", atunci când, după încheierea ceremoniei, lângă el s-a așezat liderul Moldovei, Igor Dodon. De dragul discuției cu acesta, Putin și-a întrerupt lectura.

În cadrul ședinței Consiliului liderilor CSI de la Dușanbe, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că pentru Moldova este avantajoasă colaborarea în cadrul Comunității, la fel ca și unele proiecte comune cu UE, UEE, Turcia și cu alte țări.

„Avem multe lucruri în comun: zeci de ani de istorie comună; etape comune, când am învins greutățile împreună; victorii comune, precum Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Dar în același timp suntem diferiți. Moldova are interesele sale naționale. Noi dorim să construim o politică economică externă echilibrată. Nu vom fi prooccidentali sau proorientali, noi vom fi promoldoveni, o țară neutră", a spus Dodon, adresându-se către liderii țărilor CSI.

Dodon a repetat că nu va construi relații cu cineva împotriva altcuiva, ci va reieși din ceea ce este mai convenabil pentru Moldova și pentru cetățenii acesteia.

„Pentru Moldova colaborarea în cadrul CSI este favorabilă și avantajoasă, la fel ca și unele proiecte comune cu UE, UEE, Turcia și cu alte țări. Noi o să dezvoltăm această colaborare, în pofida opiniilor diferiților sfătuitori și pseudoparteneri. Trebuie să tindem spre o strategie comună, a întregii Europe — de la Lisabona până la Vladivostok", a menționat liderul moldovean.

Dodon este convins că anume acesta este viitorul. „Considerăm ca fiind rezonabile negocierile privind comerțul liber între CSI — UE și UEE — UE. Avem aceleași provocări, cărora le vom putea face față mai bine fiind împreună decât separat. Anume de aceea consider că liderii CSI trebuie să se întrunească cât mai des în acest format, precum și în altele, să examineze problemele comune, să găsească răspunsuri, să realizeze proiecte comune", a menționat Dodon.

Potrivit acestuia, chiar și în problemele complicate, precum comerțul, energetica, migrația, sunt posibile compromisurile. Pentru aceasta este nevoie de dialog.

„Un dialog complex și dificil este mai bun decât o simplă ruptură a relațiilor și înălțarea baricadelor. Mă bucur că colegii din CSI înțeleg acest lucru. Sper să înțeleagă aceasta și alți colegi de ai noștri din țările fotei URSS. Împreună suntem mai puternici; separat — fiecare dintre noi devine o captură geopolitică ușoară", a încheiat Dodon.

195
Tagurile:
Puskin, discutie, lectura, semnarea documentelor, roman, ONU, CSI, Igor Dodon, Vladimir Putin, Dușanbe, Tadjikistan
Halloween

Va fi sau nu interzis Halloween-ul în Rusia: Ce spune Kosaciov

53
(reînnoit 17:38 30.10.2020)
Președintele Comitetului pentru Afaceri Internaționale al Consiliului Federației al Adunării Federale, Konstantin Kosaciov spune că pentru el nu există o astfel de sărbătoare, așa cum nu a fost nici pentru părinții, bunicii și străbunicii lui.

CHIȘINĂU, 31 oct - Sputnik. Fiecare ar trebui să decidă asupra atitudinii pe care o are față de Halloween, sărbătoarea nu ar trebui interzisă, consideră președintele Comitetului pentru Afaceri Internaționale al Consiliului Federației al Adunării Federale, Konstantin Kosaciov.

"Nu este absolut necesar să se interzică Halloween-ul. Toată lumea ar trebui să poată decidă fără vreo dictare de sus”, a declarat Kosaciov pentru RIA Novosti.

Halloween este marcat anual pe 31 octombrie în multe țări din întreaga lume. Se sărbătorește în ajunul Zilei tuturor sfinților.

Senatorul însuși a spus că „pentru mine, o astfel de sărbătoare nu există, așa cum nu a existat, nici pentru părinții, bunicii și străbunicii mei”, a spus el.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

53
Tagurile:
halloween 2020, Kosaciov, Rusia, Halloween
Tematic
Halloween „împinge copiii spre Satan și sinucidere”, să fie interzis în școlile din Rusia


Загрузка...
Dmitri Peskov

Peskov: Extremismul nu poate fi camuflat prin religie

32
(reînnoit 13:44 30.10.2020)
Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui Federației Ruse Dmitri Peskov, orice încercare de camuflare a extremismului sub forma unor manifestări religioase trebuie bine înțeleasă și conștientizată.

CHIȘINĂU, 30 octombrie - Sputnik. Extremismul nu poate fi camuflat prin religie, nicio confesiune nu acceptă terorismul. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov a făcut vineri declarații în acest sens pentru jurnaliști, informează RIA Novosti.

"Nici o religie mondială nu acceptă ideea extremismului. Le respinge absolut. Și extremismul, de fapt, nu are nimic de-a face cu religia. Orice încercare de a camufla extremismul sub orice religie trebuie bine înțeleasă și conștientizată. Aceasta nu este altceva decât extremism și terorism”, a declarat Peskov.

Joi dimineață, un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni la biserica Notre Dame din Nisa. Trei persoane au fost ucise. Atacatorul a fost reținut rapid. În timpul reținerii, el a fost grav rănit. Primarul orașului Nisa, Christian Estrosi, a declarat că atacatorul nu a încetat să repete „Allahu Akbar”. Parchetul antitero a deschis o anchetă. Șeful departamentului a confirmat că asupra atacatorului au fost găsite acte pe numele unei persoane originare din Tunisia, născută în 1999.

Ca urmare a atacului de la Nisa, Franța, a fost pus în aplicare planul antiterorist Vigipirate. Președintele francez Emmanuel Macron, care s-a deplasat la Nisa, a numit cele întâmplate drept atac terorist. El a menționat că vor fi sporite măsurile de protejare a lăcașelor de cult și a școlilor, iar numărul trupelor franceze va fi mărit în cadrul operațiunii antiteroriste Sentinelle.

Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanen, nu a exclus că atacuri precum cele care au avut loc joi la Nisa ar putea să se repete. Potrivit acestuia, țara sa, ca multe altele, reprezintă o țintă serioasă pentru terorism.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

32
Tagurile:
extremism, Dmitri Peskov
Tematic
Premierul ungar acuză dur SUA: exportă instabilitate şi extremism


Загрузка...
Corneliu Său

Opinie: Afacerea va crește rapid pe o platformă industrială

0
(reînnoit 14:45 31.10.2020)
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", proprietarul unei fabrici de mobilă, Corneliu Său, a explicat ce are de câștigat un antreprenor începător dacă deschide o afacere în cadrul platformei industriale.
Opinie: Afacerea va crește rapid într-o platformă industrială

Corneliu Său este de părerea că în cadrul unei platforme industriale afacerea poate să crească rapid și sănătos, în special când este la început de cale. El recunoaște că, dacă ar fi avut ocazia de la inițierea afacerii sale să facă parte dintr-o platformă industrial, i-ar fi fost mult mai ușor și s-ar bucura de mute avantaje.

"Într-o platformă industrială poți să crești rapid și să-ți ajustezi costurile la creșterea directă. De exemplu, inițial folosești un depozit de șase metri în chirie, iar cu cât businessul crește angajezi mai multe persoane, respectiv și spațiul va fi mai mare. Când ei un spațiu separat sau din start ai costuri mai mari, nu poți să crești și stagnezi creșterea companiei", a explicat antreprenorul.

Mai mult, Corneliu Său a precizat că un alt avantaj ar fi racordările de autorizație – partea de procedură va fi cu mult simplificată. De asemenea, antreprenorii vor fi mult mai motivați să muncească într-un grup de oameni de succes, a căror energie și ambiție cu siguranță va fi molipsitoare.

De menționat este că, recent, Guvernul a lansat programul-pilot care prevede crearea platformelor industriale multifuncționale. Astfel, statul va susține financiar crearea platformelor industriale, iar autoritățile publice locale vor fi responsabile de întreținerea și dezvoltarea acestora. Platformele vor contribui la dezvoltarea industriei în regiuni și crearea locurilor de muncă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Platforme industriale, antreprenori, afacere
Tematic
Crearea platformelor industriale multifuncționale: Avantaje


Загрузка...