Deveselu, Romania

Ambasada Rusiei la Bucureşti: Reacție cu privire la baza militară Deveselu

238
(reînnoit 14:11 03.08.2018)
Diplomaţii ruşi şi-au prezentat poziţia cu privire la caracterul armamentelor desfăşurate în cadrul bazei americane antirachetă de la Deveselu, pe fondul scandalului generat de declaraţiile lui Mihai Fifor.

BUCUREȘTI, 3 aug — Sputnik, Georgiana Arsene. Recentul scandal în care a fost implicat Ministrul român al Apărării Mihai Fifor, după ce a declarat că la Deveselu sunt rachete balistice, a stârnit numeroase reacţii.

Diplomaţii din cadrul Ambasadei Rusiei la Bucureşti precizează că urmăresc cu oarecare surprindere agitaţia din ţara noastră stârnită în jurul anumitelor declaraţii „inadecvate" ale Ministrului Apărării Mihai Fifor cu privire la aşa-numitele sisteme defensive ale reţelei globale de apărare antirachetă ale NATO, care este, de fapt, reţea americană.

„Pare că dezbaterile acute care se desfăşoară în jurul acestei teme au o aromă apreciabilă de politică internă. În acest sens: no comment — aceasta este o chestiune internă a României" au precizat reprezentanţii Ambasadei Rusiei la Bucureşti, într-un comunicat postat pe pagina oficială de Facebook.

În esenţă, adaugă diplomaţii ruşi, în chestiunea caracterului lansatoarelor desfăşurate pe pământul românesc şi a rachetelor care sunt destinate pentru ele, „nu am auzit nimic".

Mai mult, diplomaţii îşi exprimă regretul profund deoarece la Bucureşti se practică, în continuare, „politica struţului", închizându-se ochii la principala circumstanţă. Şi anume, prezenţa sistemelor antirachetă americane în România, în contextul sistemului „global" de apărare antirachetă de-a lungul perimetrului frontierelor Federaţiei Ruse nu doar că încalcă stabilitatea strategică la nivel planetar, dar care, mai mult de jumătate de secol, se bazează pe paritatea aproximativă de descurajare nucleară.

„Acest sistem reprezintă şi o potenţială ameninţare pentru securitatea naţională a Rusiei, atât din cauza poziţiei sale geografie, precum şi în legătură cu retragerea unilaterală în 2001, a SUA din Tratatul ABM, împotriva rachetelor balistice încheiat cu URSS încă din 1972", se precizează în comunicat.

În ceea ce privește posibilitățile tehnice de utilizare a bazei de apărare anti-rachetă din Deveselu pentru a amplasa complexe de rachete de croazieră, Președintele Rusiei Vladimir Putin s-a pronunțat extrem de argumentat în luna mai 2016:

"Pe lansatoare pot fi instalate complexele de atac. Nu este deloc dificil ca o rachetă să fie înlocuită cu alta. Este suficient doar să schimbați software-ul. Chiar și românii nu vor observa acest lucru. Dacă, ieri, unele părți din teritoriul României nu știau ce înseamnă să fii sub bătaia focului, astăzi va trebui ca noi să întreprindem anumite acțiuni care să ne asigure securitatea. Ca un răspuns. Noi nu facem nici un fel de prim pas."

Reamintim că marţi seară, la postul de televiziune Antena 3, Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor a declarat că este evident că niciodată preşedintele Vladimir Putin nu va fi extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilităţi militare foarte serioase.

„Cum ar putea să fie vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice?", a precizat oficialul român care, la nici 24 de ore distanţă, avea să spună că i-au fost deturnate declaraţiile, după cum a notat Sputnik.

Menţionăm că una din reacţiile din politica internă, extrem de dură, a venit din partea fostului preşedinte Traian Băsescu care i-a cerut lui Fifor să plece din Guvern, afirmând că a alimentat „propaganda rusească" şi că a decredibilizat România şi SUA în faţa aliaţilor NATO, după cum informează stirileprotv.ro.

Deşi declaraţia preşedintelui rus Vladimir Putin potrivit căreia Rusia nu face nici un fel de prim pas ar trebui să fie luată în considerare, oficialii de la Bucureşti, dar şi analiştii, comentatorii etc continuă să încingă spiritele şi să inducă rusofobia, în special prin folosirea unui limbaj de ură la adresa ruşilor.

238
Tagurile:
ambasada rusa, diplomati rusi, declaratie, Deveselu, Romania, Rusia
Tematic
Militari americani dislocați la baza NATO din Deveselu, reținuți de poliția română
Retragere strategică de la Deveselu!
Ce s-ar întâmpla dacă ar avea loc o explozie nucleară la Deveselu

Kremlinul, despre noile sancțiuni UE și SUA împotriva Rusiei

89
(reînnoit 09:14 04.03.2021)
Sancțiunile UE și SUA împotriva Rusiei afectează semnificativ relațiile deja deplorabile, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

BUCUREȘTI, 4 mart - Sputnik. Noile sancțiuni UE și SUA împotriva Rusiei afectează semnificativ relațiile deja deplorabile, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov

Steragul UE
© Sputnik / Алексей Витвицкий
"Ele nu sunt altceva decât interferență în treburile interne ale Rusiei ... În general, nu putem decât să ne exprimăm regretul că adversarii noștri în acest caz recurg tocmai la astfel de metode, care au un efect absolut distructiv asupra relațiilor bilaterale", - a spus Peskov.

Rugat de jurnaliști să explice de ce Statele Unite și Uniunea Europeană impun sancțiuni țintite nu datoriei de stat rusești sau marilor afaceri, purtătorul de cuvânt al președintelui a menționat că nu este preocuparea Kremlinului să „explice o anumită motivație”.

"În ansamblu, punctăm sau nu, considerăm astfel de decizii absurde, fără nicio justificare. Și cel mai important, ele nu au niciun efect sau rost. Și în acest sens, nu putem decât să exprimăm nedumerirea", a adăugat Peskov.

"Considerăm că aceste restricții sunt absolut inacceptabile, deoarece afectează semnificativ relațiile deja deplorabile, în acest caz - relațiile cu Statele Unite ale Americii și relațiile cu Uniunea Europeană", a comentat acesta.

„Pe de o parte, de fapt, dacă vorbim despre anumite persoane împotriva cărora au fost impuse sancțiuni, așa-numitele sancțiuni, restricții, mai degrabă, este de fapt o dublare a restricțiilor care au fost stabilite în legătură cu aceste persoane de către legile ruse, nimic mai mult ", a răspuns Peskov la întrebarea jurnaliștilor despre motivul pentru care Statele Unite și UE, atunci când impuneau sancțiuni, au ales o strategie în care restricțiile nu se aplică nici datoriei naționale rusești, nici marilor afaceri.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse, în special, a subliniat că aceste persoane nu au dreptul de a deschide conturi în bănci străine sau de a deține proprietăți în străinătate și așa mai departe. Cu toate acestea, acest lucru nu se aplică unor entități care intră și sub sancțiuni.

El a răspuns la întrebarea dacă noile sancțiuni ale UE și ale Statelor Unite, îndreptate, printre altele, împotriva procurorului general Igor Krasnov, ar amenința siguranța rușilor, deoarece cooperarea internațională a agențiilor de aplicare a legii trece prin departamentul său.

„Aici, desigur, trebuie să facem o evaluare juridică, desigur, nu vom întrerupe niciun contact în acest caz și, bineînțeles, colegii noștri, fără îndoială, în timpul dialogului vor afla ce se are în vedere. Oricum, desigur, totul se va face astfel încât interesele rușilor să nu fie afectate în niciun fel ", a spus demnitarul.

"Răspunsul va fi cel care se potrivește cel mai bine intereselor noastre", a declarat Peskov reporterilor.

"Ei bine, desigur, iată principiul reciprocității. Este imposibil să-l refuzi în relațiile interstatale", a declarat secretarul de presă al șefului statului ca răspuns la întrebarea, dacă sancțiunile personale împotriva oficialilor europeni și americani sunt în interesul Federației Ruse.

"Vom fi de acord asupra sancțiunilor, propunerile vor fi prezentate conducerii de către departamentele competente. Ele vor fi aprobate și apoi vor fi anunțate și aduse în atenția oponenților noștri în această privință", a adăugat Peskov.

Uniunea Europeană a impus marți sancțiuni pentru prima dată sub noul regim global pentru încălcarea drepturilor omului împotriva a patru cetățeni ruși în legătură cu situația din jurul lui Aleksei Navalnîi. Statele Unite, în urma UE, au anunțat introducerea de sancțiuni împotriva Federației Ruse. Lista include 14 organizații cu mențiunea „pentru producerea de arme biologice și chimice”. În plus, sancțiunile SUA vizează anumite persoane și organizații și vor include restricții la export și viză.

Mai târziu, Ministerul rus de Externe a spus că răspunsul la noile sancțiuni ale SUA nu va fi neapărat simetric, decizia luată de Washington a fost un triumf al absurdului și un atac ostil care nu ar afecta politica Moscovei; nu ar fi posibil să se impună orice prin presiune.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89
Tagurile:
SUA, Ue, Kremlin


Загрузка...

Zaharova: "SUA transmit semnale în gol"

90
(reînnoit 22:30 03.03.2021)
Semnalele trimise de SUA Rusiei reprezintă o „difuzare în gol”, susține purtătorul de cuvânt al MAE de la Moscova, Maria Zaharova.

BUCUREȘTI, 3 mart – Sputnik. Prin anunțurile lor legate de sancțiunile împotriva Rusiei și mesajele trimise Moscovei, Statele Unite “transmit în gol”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova.

Флаг Евросоюза в главном здании Совета Европы в Страсбурге
© Sputnik / Алексей Витвицкий
“Aceste declarații ale Departamentului de Stat ne amintesc de un difuzor defect, care se blochează, apoi iar continua. Tot ei declară mereu: vrem să trimitem Rusiei un semnal. Trece o săptămână și ei iarăși: vrem să trimitem Rusiei un semnal. Apoi iar repetă”, a declarat Zaharova la postul de televiziune Rossiya 1.

“Le-am răspuns. Se creează impresia că au un program pentru 500 de milioane de semnale, pe care le emit unul după altul. Transmit semnale într-un vid absolut. Dacă acest semnal, produs de ei, este adresat nouă, noi răspundem și el pleacă pe alături”, a adăugat ea.

Urmând UE, Statele Unite au anunțat impunerea unor sancțiuni împotriva Rusiei. În listă au fost incluse 14 organizații, care sunt acuzate că ar avea o atribuție “la producția armelor chimice și biologice”. Totodată, sancțiunile americane, îndreptate împotriva unor persoane fizice și juridice, vor include restricții legate de export și vize.

Ulterior, MAE al Rusiei a declarat că reacția la noile sancțiuni ale SUA nu va fi neapărat simetrică. Decizia Washingtonului reprezintă un triumf al absurdului și un gest ostil, care nu va influența politica Moscovei și nu o va determina să cedeze în fața presiunilor, consideră diplomația rusă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

90
Tagurile:
UE, SUA, Maria Zaharova


Загрузка...
Centrul COVID-19 Chișinău

Record absolut: Atâtea cazuri nu s-au mai înregistrat de la începutul pandemiei

0
(reînnoit 18:08 04.03.2021)
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a prezentat date noi privind starea epidemiologică din țara noastră. Alte 23 de persoane au decedat.

CHIȘINĂU, 4 mart - Sputnik. Încă 1800 de moldoveni au fost confirmați pozitiv la noul tip de coronavirus în ultimele 24 de ore. Datele au fost prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale printr-un comunicat de presă. Totodată, încă 23 de persoane au murit din cauza complicaațiilor generate de COVID-19. 

Știrea se actualizează...

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
infectare, dezinfectare, COVID-19


Загрузка...