Su-25 BM la repetiția părții aeriene a Paradei Victoriei de la Moscova.

Putin a comparat Rusia cu pasărea Phoenix ce renaște din propria-i cenușă

100
(reînnoit 18:24 07.05.2018)
Luni președintele ales al Rusiei, Vladimir Putin, și-a preluat mandatul și a depus jurământul față de Patrie cu mâna pe textul Constituției țării.

CHIȘINĂU, 7 mai — Sputnik. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a comparat Rusia cu pasărea Phoenix ce renaște din propria-i cenușă, ce depășește în parcursul său istoric cele mai dificile momente și necazuri, păstrându-și totodată caracterul monolitic al poporului și societății

„De-a lungul istoriei sale de mai bine de o mie de ani, Rusia a trecut de mai multe ori prin perioade tulburi și de grele încercări și, de fiecare dată, renăscând ca pasărea Phoenix, a atins astfel de culmi care pentru alții ar fi fost imposibil de atins, iar pentru țara noastră, dimpotrivă, deveneau ca o nouă rampă de lansare, ca un nou jalon istoric pentru un salt și mai puternic înainte", a spus Putin în cadrul ceremoniei de inaugurare.

Șeful statului rus este convins că el și colegii săi vor reuși să obțină succese și un salt în dezvoltarea țării, deoarece „o echipă atât de puternică este capabilă să facă față oricăror probleme, chiar și dintre cele mai complicate".

Pe parcursul întregii istorii a Rusiei independente, Vladimir Putin a fost ales pentru a patra oară președinte al țării de către majoritatea covârșitoare a cetățenilor.

Actualul mandat al liderului rus va dura șase ani, până în 2024, când în Federația Rusă vor avea loc următoarele alegeri prezidențiale.

100
Tagurile:
renaște din cenușă, pasărea Phoenix, istoria Rusiei, președintele rus, mandat, jurământ, Vladimir Putin, Rusia
Tematic
Premieră: Cu ce a surprins Putin publicul la ceremonia de inaugurare
Ceremonia inaugurării președintelui ales al Federației Ruse, Vladimir Putin
Sediul MAE rus

Rusia este gata contribuie la avansarea dialogului Chișinău - Tiraspol  

42
(reînnoit 21:05 25.02.2021)
La Moscova, capitala Federației Ruse, a avut loc o întrevedere între ministrul adjunct rus al Afacerilor Externe și reprezentantul special pentru problema transnistreană al președintelui în exercițiu al OSCE.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Ministrul adjunct de Externe al Rusiei Andrei Rudenko l-a primit joi, 25 februarie, în vizită pe reprezentantul special pentru soluționarea problemei transnistrene al președintele în exercițiu al OSCE, Thomas Mayer-Harting.

Despre întrevedere a oferit detalii Ministerul rus de Externe.

La întâlnire au participat și ambasadorul Suediei la Moscova, Malena Mard, și șeful Misiunii OSCE în Moldova, Klaus Neukirch, potrivit serviciului de presă al ministerului rus de Externe.

„Au fost discutate detaliat situația care s-a creat în procesul soluționării problemei transnistrene în 2020, perspectivele de promovare a tacticii „pașilor mici” în dialogul dintre Chișinău și Tiraspol”, se arată în comunicatul de presă.

Totodată, interlocutorii „au fost de acord asupra necesității unei activități ritmice și consecvente a Conferinței permanente pe probleme politice în cadrul procesului de negocieri pentru soluționarea diferendului transnistrean (în formatul „5+2”)”.

Ministerul de Externe al Rusiei subliniază, de asemenea, disponibilitatea acestei țări, în calitatea ei de garant și mediator în procesul de negocieri, de a „contribui la avansarea dialogului dintre Chișinău și Tiraspol”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

42
Tagurile:
Chişinău-Tiraspol, Tiraspol, Chisinau, Rusia
Tematic
Președintele în exercițiu al OSCE vorbește despre „statut special” pentru Transnistria
Reprezentantul OSCE, despre reglementarea conflictului transnistrean
Ce a discutat Ciocoi cu președintele în exercițiu al OSCE


Загрузка...
Prezentarea proiectului internațional “Memoria eternă”

“Memoria eternă”: În Rusia a fost prezentat un nou proiect

41
(reînnoit 19:40 25.02.2021)
La centrul de presă al grupului media „Rossia Segodnia” de la Moscova s-a desfășurat o masă rotundă în format de videoconferință, dedicată prezentării unui nou proiect.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Conferința video “Genocidul nazist: noi documente și materiale” a reunit participanți din Rusia, Letonia, Kazahstan și Tadjikistan, raportori ai Adunării popoarelor din Eurasia și experți ai proiectului multimedia al agenției RIA Novosti “Nürnberg. Începutul păcii”.

Subiectul central al discuțiilor a fost prezentarea proiectului internațional al Adunării – “Memoria eternă”, sarcina căreia este identificarea și digitalizarea unui volum mari de date din arhivele străine, care demonstrează proporțiile crimelor naziștilor împotriva cetățenilor sovietici. De asemenea, proiectul va include și materialele care au fost făcute publice după încheierea Tribunalului de la Nürnberg, primul din istorie care a recunoscut agresiunea drept cea mai gravă crimă și a prezentat opiniei publice crimele naziștilor împotriva păcii și umanității, transmite RIA Novosti.

Andrei Belianinov, secretarul general al Adunării popoarelor Eurasiei: “Societatea civilă din Rusia și restul lumii se alătură tot mai activ efortului de păstrare a memoriei istorice. Activitatea Comitetului organizatoric internațional a proiectului “Memoria eternă” de păstrare a patrimoniului istoric al Marelui Război pentru Apărarea Patriei și celui de-Al Doilea Război Mondial răspunde în același timp intereselor Rusiei și tuturor statelor – învingătoare și aliate. Existența unei cereri pentru o astfel de structură civică este tot mai evidentă, dacă luăm în considerare campania propagandistică antirusească fără precedent, declanșată în ultimii ani. În toată lumea devine tot mai dificil să organizăm și să desfășurăm evenimente legate de comemorarea chiar și a unor evenimente care sunt lipsite de orice ambiguitate în conținutul lor ideologic, cum ar fi înfrângerea fascismului de către Uniunea Sovietică și țările din coaliția antihitleristă. O sarcină importantă a comitetului internațional organizatoric al proiectului “Memoria eternă” este crearea unei bănci digitale comune de documente cu privire la crimele naziste, precum și crearea unor dosare ale naziștilor și complicilor lor, care au comis crime împotriva păcii și umanității. Această sarcină științifică și organizatorică onorabilă cade pe umerii generației actuale. Îndeplinirea ei va contribui la restabilirea dreptății istorice și va deveni o barieră sigură în fața celor care încearcă să rescrie istoria, să reabiliteze nazismul și să ngărească marea victorie a poporului sovietic și a tuturor țărilor și popoarelor, a învingătorilor nazismului”.

De asemenea, în cadrul mesei rotunde au fost prezentat și proiectul transmedia istoric al RIA Novosti – “Nürnberg. Începutul păcii”, lansat în anul aniversării a 75-a a principalul proces de judecată al secolului XX. În cadrul acestui proiect, pe portalul nuremberg.media și în rețele de socializare sunt publicate materiale dedicate Tribunalului de la Nürnberg, în limba rusă, germană, franceză și engleză.

Proiectul le propune cititorilor mărturii de arhivă și muzeistice unice, fotografii, desene, cronici video, care oferă un prilej de a retrăi acest proces zi cu zi. La baza proiectului se află mărturii de la persoana întâi, obținute de autori din arhivele rusești și străine. Acestea vor fi suplimentate de expoziții, podcasturi, discuții publice, spectacole. O parte indispensabilă a proiectului va deveni și o reconstrucție VR unică a istoriilor principalilor inculpați ai tribunalului.

“Problema documentelor care dezvăluie crimele nazismului este una centrală în cadrul proiectului. Petrecem mult timp în arhive, lucrăm cu materialele publicate – foto, video, sunet, manuscrise dactilografiate. În centrul materialelor noastre se află întotdeauna documentul. Sunt niște mărturii atât de puternice, încât uneori chiar și cei mai căliți colegi simt anumite dificultăți emoționale în timp ce lucrează la tema dată. Iată de ce acordăm o mare atenție acestei activități importante de căutare și digitalizare a documentelor legate de crimele împotriva populației civile a URSS, - abia urmează să studiem acest strat al memoriei istorice”, a menționat coordonatorul proiectului, jurnalistul și scriitorul Natalia Osipova.

Participanții la masa rotunda au convenit asupra publicării unei selecții de materiale ale proiectului “Memoria eternă” despre crimele naziștilor împotriva cetățenilor sovietici pe portalul nuremberg.media.

Adunarea popoarelor Eurasiei este o organizație neguvernamentală internațională, al cărui scop este formarea unui model civic integrationist în numele consolidării păcii și armoniei prin dezvoltarea cooperării multilaterale și a diplomației civice (populare) în spațiul eurasiatic. În prezent, aceasta cuprinde reprezentanți ai peste 43 de state. Adunarea a încheiat 107 acorduri de parteneriat în domeniul culturii, antreprenoriatului, dezvoltării relațiilor integraționiste între popoarelor Eurasiei și a diplomației populare.

Proiectul “Nürnberg. Începutul păcii” se desfășoară cu sprijinul partenerilor generali media: posturile de televiziune Rossia 24 și Moskva 24, portalul de știri Vesti.ru, postul de radio Vesti FM, site-ul Komsomolskaia Pravda. Parteneri media ai proiectului sunt postul de radio Maiak, postul de radio Radio Rossia, cinematograful online tvzavr, Muzeul de Stat de Istorie, Muzeul Evreiesc și centrul pentru toleranță.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
Rossia segonia", proiect, memorie, Nurnberg
Tematic
Responsabilitatea comună față de istorie, viitor: Articol scris de Putin de Ziua Victoriei


Загрузка...
скамейка

În Moldova vor fi impuse noi restricții: Când vor fi cunoscute detaliile

219
Ministerul Sănătății este îngrijorat de înrăutățirea situației epidemice legate de răspândirea noului coronavirus.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Vineri va fi convocată o nouă ședință a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică la care urmează să fie aprobate noi măsuri privind ocrotire sănătății. Anunțul a fost făcut de serviciul de presă al ministerului de resort.

Instituția precizează că, în contextul situației epidemice nefavorabile, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Tatiana Zatîc ”a convocat în ședință specialiștii epidemiologi ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, pentru a discuta și înainta Comisiei Naționale pentru Sănătate Publică măsuri restrictive menite să reducă cazurile de infecție cu COVID-19”.

”Mâine, urmează CNESP să se întrunească într-o ședință pentru a aproba noi măsuri de sănătate publică”, este precizt în comunicatul Ministerului.

O nouă pandemie devastatoare amenință omenirea: Încă un virus transmis de lilieci>>>

De menționat că în unele instituții de învățământ din Capitală părinții au fost anunțați deja că de vineri elevii vor fi trecuți iarăși la instruirea online din cauza numărului mare de infectări cu noul coronavirus.

Amintim că joi au fost anunțate alte 1736 de cazuri confirmate de COVID-19. Este în creștere alarmantă și numărul cazurilor grave, dar și al deceselor

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

219
Tagurile:
COVID-19, restricții, Ministerul Sănătăţii
Tematic
Restricții mai dure: Cum comentează specialiștii noile decizii


Загрузка...