Aleksei Pușkov

Pușkov: Ipoteza privind implicarea Rusiei în cazul Skripal a primit o lovitură puternică

226
(reînnoit 11:42 30.07.2018)
Datele referitoare la producerea și păstrarea substanței neuro-paralizante A230 în Cehia reprezintă o lovitură puternică pentru versiunea Londrei cu privire la implicarea Rusiei în otrăvirea în Salisbury a ex-agentului GRU Serghei Skripal și a fiicei acestuia Iulia, a declarat senatorul rus Aleksei Pușkov.

CHIȘINĂU, 4 mai — Sputnik. Președintele Cehiei, Milos Zeman, făcând trimitere la datele agenției civile de contraspionaj și agenției militare de spionaj cehe, a comunicat că o cantitate mică de agent neurotoxic A230 a fost produs, testat și distrus în noiembrie 2017 în Cehia la Institutul de Cercetări Științifice al Ministerului Apărării, în orașul Brno.

„Agenția militară de spionaj afirmă că agentul neurotoxic A230 se numește „Noviciok". SIS susține că agentul neurotoxic A230 nu se numește „Noviciok" și că A234 este „Noviciok"", a subliniat președintele Cehiei, citat de RIA Novosti.

Potrivit președintelui ceh, Institutul Istoriei Militare, precum și Direcția de Stat pentru Securitate Nucleară din Cehia susțin că acesta a fost un produs oarecare.

„Am primit, de asemenea, un raport din partea agenției militare de spionaj în care se spune clar că substanța A230 este „Noviciok". Deoarece agenția militară de spionaj este mai aproape de tematica dată decât agenția civilă de contraspionaj, eu am făcut următoarea concluzie: la noi a fost produsă o cantitate mică de „Noviciok", testată și apoi distrusă. Cunoaștem unde și cunoaștem când. Ar fi o fățărnicie să ne prefacem că nu știm nimic", a spus Zeman.

Anterior, MAE al Federației Ruse a comunicat că substanța chimică cu care au fost otrăviți Skripalii și care în Marea Britanie se numește „Noviciok" este posibil ca, în trecut să fi fost produsă sau depozitată pe teritoriul Cehiei.

La sfârșitul lunii martie Zeman a dat indicații Serviciului de Informații și Securitate (SBI, contraspionaj) să verifice această informație. În acest context, la sfârșitul lunii aprilie președintele a primit un raport din partea SIS.

„Iată cum! „Noviciok" a fost produs și păstrat în Cehia — în „cantități neînsemnate". Acest fapt reprezintă o lovitură puternică pentru versiunea Londrei care și așa este cusută cu ață albă, deoarece, după otrăvirea cu o substanță neurotoxică, omul nu se însănătoșește, ca Iulia Skripal. Londra este în încurcătură: toată construcția se prăbușește", consideră Pușkov.

Pe data de 4 martie, în orașul britanic Salisbury, au fost otrăviți ex-agentul GRU Serghei Skripal și fiica sa Iulia, fapt ce a provocat un mare scandal internațional. Londra afirmă că Rusia este implicată în otrăvirea celor două persoane cu substanța A234. Moscova respinge categoric această acuzație.

226
Tagurile:
produs în Cehia, agent neurotoxic, implicarea Rusiei, cazul Skripal, versiune, Aleksei Pușkov, Milos Zeman, Cehia
Tematic
Lavrov: Membrii familiei Skripal au fost otrăviți cu substanța chimică BZ
Iulia Skripal a fost externată


Загрузка...