Siria

Ministrul rus al Apărării: SUA împing Lumea spre o nouă cursă a înarmărilor

52
(reînnoit 12:38 24.04.2018)
Ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, a declarat marți că Washingtonul nu este pregătit pentru un parteneriat pe baze echitabilă, chiar și cu aliații săi tradiționali.

CHIȘINĂU, 24 apr — Sputnik. Potrivit ministrului rus al Apărării, Statele Unite demonstrează că sunt gata să folosească toate mijloacele, inclusiv cele militare, în încercarea de a-și menține rolul de hegemon în relațiile internaționale, împingând lumea spre o nouă cursă a înarmărilor.

"Astăzi suntem martorii transformării relațiilor internaționale, trecerii lor la un sistem multipolar, caracterizat prin redistribuirea sferelor de influență și o concurență mai înverșunată pentru conducerea regională și globală. În aceste condiții, Statele Unite ale Americii doresc să-și păstreze rolul de hegemon în relațiile internaționale, punând în aplicare toate mijloacele, inclusiv cele militare, și împingând țările (lumii) spre o nouă cursă a înarmărilor", a declarat Șoigu în cadrul întâlnirii miniștrilor apărării țărilor membre ale Organizației pentru Cooperare de la Shanghai (SCO).

Potrivit ministrului, Statele Unite declară "fără jena" că sunt pregătite să "corecteze" tendințele din politica și economia mondială, pe care le consideră nefavorabile, prin folosirea forței militare.

"Acest lucru este confirmat de noile documente doctrinare ale SUA în domeniul securității și apărării naționale, eforturile acestora de a revizui cele mai importante acorduri internaționale, inclusiv deciziile ONU și principiile fundamentale ale OMC", a subliniat el.

La începutul anului, Pentagonul a lansat o nouă strategie a armelor nucleare, concentrându-se asupra capacităților avansate ale mai multor țări, inclusiv ale Rusiei. Pentagonul a calificat China, Iranul și Coreea de Nord drept alte amenințări potențiale.

Despre situația din Siria

Au fost create toate condițiile pentru renașterea unui stat unificat, integru în Siria, a remarcat Șoigu.

"În prezent, toate condițiile au fost create pentru renașterea Siriei ca stat unificat și integru. Dar pentru a atinge acest obiectiv sunt necesare eforturi nu doar din partea Rusiei să facă eforturi, ci și alți membri ai comunității mondiale să le facă", a declarat Șoigu în cadrul reuniunii miniștrilor apărării din cadrul SCO.

"Ne bazăm pe sprijinul statelor membre ale SCO", a adăugat el.

În același timp, Șoigu a subliniat că scopul principal al coaliției conduse de SUA în Siria nu a fost să învingă Statul Islamic, ci să-și consolida prezența militară și economică în regiune.

"Statele Unite și aliații folosesc forțele terorismului internațional și extremismul în scopuri proprii, iar Irakul și Siria sunt exemple în acest sens. De mai mult timp, puternica coaliție condusă de SUA, formată din peste 30 de state avansate militar, nu a putut face față militanților și teritoriile controlate de ISIS nu au făcut decât să se extindă. Scopul a fost diferit — erodarea situației din regiune, consolidarea prezenței militare și economice", a afirmat Șoigu în cadrul întrunirii.

Declarația înaltului oficial rus vine la mai puțin de o lună după ce președintele american Donald Trump a făcut o remarcă surprinzătoare cu privire la retragerea din Siria, care contrazice comentariile anterioare ale administrației sale, inclusiv oficiali ai Pentagonului și Departamentului de Stat, care spun că trupele americane își vor menține prezența activă în Siria.

Începând cu 2014, Washingtonul conduce o coaliție de aliați care luptă împotriva ISIS, fără mandat ONU, fără autorizarea guvernului sirian, iar acesta din urmă afirmă în mod constant că prezența militară a SUA este "ilegală".

Despre politica SUA în Afganistan

Referindu-se la situația din Afganistan, Șoigu a menționat că situația din țară a continuat să se înrăutățească, deoarece politica Washingtonului a contribuit efectiv la creșterea terorismului în nordul acestei țări.

"Un alt punct fierbinte în Orientul Mijlociu este Afganistanul, situația continuă să se deterioreze, prezența de peste 15 ani a Statelor Unite și NATO în republica islamică nu a normalizat situația de acolo, în esență, ei încearcă să obțină un punct de sprijin în țară în orice condiții, pentru a-și spori influența asupra statelor din regiunea Asiei Centrale", a spus Șoigu.

"Politica Washingtonului contribuie de fapt la intensificarea activității teroriste în nordul Afganistanului", a declarat el marți, la Beijing.

El a spus că întărirea pozițiilor ISIS în Afganistan provoacă o îngrijorare deosebită, numărul militanților ajungând la 4500 de persoane acum.

Afganistanul a suferit mult timp din cauza instabilității politice, sociale și de securitate, din cauza activității talibanilor și a gruparea teroristă ISIS. Nivelul violenței din țară pare să crească, cu o creștere a activității talibane și a grupării afiliate ISIS.

52
Tagurile:
cursa inarmarilor, Statul Islamic, Serghei Soigu, Siria, Rusia, SUA
Tematic
Experții moldoveni, despre ”atacul chimic” din Siria: Un pretext pentru a cuceri o țară
Atitudine fermă: Atac nejustificat asupra unui stat suveran. Apelul creștinilor din Siria
Iran către SUA: "Dacă faceţi asta, revenim la programul nuclear"
Vladimir Putin

Putin, despre “imixtiunea Rusiei” în alegerile din SUA

39
(reînnoit 20:53 22.10.2020)
Vladimir Putin a fost întrebat despre “imixtiunea rusească” în alegerile prezidențiale din SUA. Iată ce a răspuns.

CHIȘINĂU, 22 oct – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Rusia nu se implică în problemele interne ale altor state și toate investigațiile din SUA nu au reușit să demonstreze ceva.

Președintele rus a fost întrebat despre un eventual armistițiu în spațiul cibernetic, pentru că în opinia reprezentanților SUA, Rusia lucrează activ în această direcție și se implică activ.

“Ați spus că Rusia lucrează activ, se amestecă activ, iar eu vă spun: nu ne amestecăm în nimic. Mai mult decât atât, toate investigațiile care au fost realizate în Statele Unite, inclusiv cu utilizarea unei astfel de instituții precum procurorul special, nu au dat nimic”, a răspuns Putin în cadrul platformei de dezbateri a clubului Valdai.

“Toate au avut ca finalitate constatarea lipsei de probe în privința unui amestec al Rusiei”, a adăugat el.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

39
Tagurile:
Rusia, amestec, SUA, alegeri, Putin
Tematic
Putin a discutat cu Macron despre terorism și Karabah


Загрузка...

S-au întors pe Pământ: Cum a aterizat nava „Soyuz MS-16”

102
Noaptea trecută nava spațială „Soyuz MS-16” s-a desprins de stația orbitală ISS. Iată cum a decurs aterizarea.

CHIȘINĂU, 22 oct - Sputnik. Nava spațială „Soyuz MS-16”, care s-a desprins de ISS noaptea trecută și s-a îndreptat spre Pământ, a aterizat în siguranță în Kazahstan, relatează Roskosmos.

Pe pământ s-au întors rușii Anatoli Ivanișin și Ivan Wagner, precum și astronautul american Chris Cassidy.

Cosmonauții ruși Sergei Rîjikov, Sergei Kud-Svercikov și americanca Kathleen Rubins au rămas însă pe stația orbitală ISS.

Anterior, s-a raportat că Cassidy a predat comanda stației lui Rîjikov.

Șeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, a declarat pe Twitter că aterizarea a avut loc în condiții normale. 

El a felicitat echipajul cu prilejul întoarcerii pe Pământ, precum și membrii Comisiei de stat pentru testarea în zbor a complexelor echipate cu personal cu ocazia finalizării cu succes a misiunii cu echipaj.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

102
Tagurile:
aterizare, cosmonaut
Tematic
Explozie enigmatică a unei rachete europene interceptată în cosmos de militarii SUA


Загрузка...
București

Alegeri prezidențiale: Lista secțiilor de votare din România

0
(reînnoit 22:55 22.10.2020)
Moldovenii stabiliți în România sunt așteptați în data de 1 noiembrie pentru a alege președintele Republicii Moldova. Pentru conaționalii noștri vor fi deschise 13 secții de votare.

În România vor fi deschise 13 secții de votare pentru scrutinul prezidențial din 1 noiembrie, în cadrul căruia cetățenii moldoveni vor alege președintele Republicii Moldova. Ambasada țării noastre a publicat lista adreselor la care vor fi deschise secțiile de votare pe teritoriul statului vecin în ziua alegerilor. Iată adresele: 

 • Secţia de votare nr.1/406 București, sediul Ambasadei, Aleea Alexandru 40
 • Secţia de votare nr.1/407 București, str. Stavropoleos 6, în incinta Autorității Electorale Permanente
 • Secţia de votare nr.1/408 Iași, sediul Consulatului General, Aleea Grigore Ghica Vodă 60A
 • Secţia de votare nr.1/409 Timișoara, Colegiul Național de Artă “Ion Vidu”, str. Cluj 12
 • Secţia de votare nr.1/410 Cluj Napoca, Casa de Cultură a Studenților, Piața “Lucian Blaga” 1-3
 • Secția de votare nr.1/411 Galați, Universitatea “Dunărea de Jos”, str. Domnească 47
 • Secția de votare nr.1/412 Brașov, Casa de Cultură a Studenților, str. Memorandumului 39
 • Secția de votare nr.1/413 Constanța, Universitatea “Ovidius”, bd. Mamaia 124, Aleea Universității 1
 • Secția de votare nr.1/414 Bacău, Universitatea “Vasile Alecsandri”, Calea Mărășești 158
 • Secția de votare nr.1/415 Suceava, Universitatea “Ștefan cel Mare”, str. Universității 13
 • Secția de votare nr.1/416 Sibiu, Școala Gimnazială “Regina Maria”, str. Zaharia Boiu 1
 • Secția de votare nr.1/417 Craiova, Universitatea din Craiova, str. Alexandru Ioan Cuza 13
 • Secția de votare nr.1/418 Oradea, Universitatea din Oradea, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, parter, str. B.Ș. Delavrancea, nr.4, clădirea D+4E

Secțiile de votare vor fi deschise între ora 07:00 și 21.00. Dacă va fi înregistrat un flux mare de alegători la unele secții de votare din străinătate, programul de lucru va putea fi prelungit, astfel încât toată lumea să aibă posibilitatea să voteze, a spus anterior președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil.

APCE
© Sputnik / Владимир Федоренко
Cetățenii își vor exercita votul în baza următoarelor acte de identitate: pașaportul (valabil sau expirat), buletinul de identitate valabil, livretul de marinar. Participanții la vot urmează să respecte măsurile de prevenire a infecției  COVID-19. Astfel, vor purta măști de protecție, vor respecta distanța fizică menționată pe indicatoarele vizuale, își vor dezinfecta mâinile la intrarea în secția de votare și vor fi supuși termometriei. De asemenea, alegătorii sunt încurajați să meargă la urnele de vot cu pixul personal. 

CEC a înregistrat opt candidați pentru cursa prezidențială.

Este vorba de Renato Usatîi, desemnat de Partidul Politic „Partidul Nostru”, Andrei Năstase, desemnat de Partidul Politic ”Platforma Demnitate și Adevăr”, Tudor Deliu, desemnat de Partidul Liberal Democrat din Moldova, Igor Dodon, candidat independent, Violeta Ivanov, desemnată de Partidul Politic „Șor”, Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Octavian Țîcu, desemnat de Partidul Politic „Partidul Unității Naționale” și Dorin Chirtoacă, desemnat de Blocul electoral UNIREA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
scrutin prezidenţial, scrutin, alegeri
Tematic
Filip spune cum va acționa Partidul Democrat după alegeri
A început numărătoarea inversă! Ce trebuie să știm despre alegeri


Загрузка...