CHIȘINĂU, 3 apr — Sputnik. Comitetul Dumei de Stat pentru afacerile CSI, integrarea eurasiatică și relații cu conaționalii a susținut numirea lui Oleg Vasnețov în funcția de ambasador al Rusiei în Republica Moldova. Pe site-ul oficial al MAE al Federației Ruse a fost publicată informația cu privire la respectivul diplomat.
Oleg Vasnețov s-a născut în 1953. În 1975 a absolvit Institutul de Stat de Relații Internaționale de pe lângă MAE al URSS, iar în 1984 — Academia Diplomatică a MAE al URSS. Este doctor în științe istorice. Activează în domeniul diplomatic de mai bine de 40 de ani. Vasnețov are o mare experiență de muncă în aparatul central al ministerului de resort și în cadrul reprezentanțelor străinătate.
Cunoaște limbile franceză, engleză și bulgară. Are rangul diplomatic de ambasador extraordinar și plenipotențiar clasa II, care i-a fost acordat acum 15 ani. Este decorat cu Ordinul Prieteniei.
Cariera diplomatică:
• 1988 — 1993: atașat cultural al Ambasadei URSS/Rusiei în Bulgaria.
• 1996 — 2000: consilier al Ambasadei Rusiei în Franța.
• 2000 — 2003: director adjunct al departamentului relații culturale și afaceri UNESCO; secretar responsabil al comisiei Federației Ruse pentru UNESCO.
• 2003 — 2008: ambasador al Rusiei în Republica Democratică Congo.
• 2009 — 2011: director adjunct al departamentului relații cu subiecții Federației, cu parlamentul și asociațiile neguvernamentale.
• Pe 1 martie 2011 a fost numit director al departamentului relații cu subiecții Federației, cu parlamentul și asociațiile neguvernamentale.
CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Se desfăşoară o campanie de dezinformare în Occident menită să submineze realizările Rusiei în domeniul științelor medicale, a declarat miercuri președintele rus Vladimir Putin.
„Ne confruntăm cu așa-numita politică de izolare a Rusiei. De fapt, acest lucru se ştie de mult timp. Nu mă refer la concurență, care este normală în relațiile internaționale, ci vorbesc despre o politică agresivă consistentă menită să submineze dezvoltarea noastre, să o stopeze, (...) provocând instabilitate în plan intern și subminând valorile care unesc societatea rusă”, a declarat Putin la ședința colegiului Serviciului Federal de Securitate.
La începutul acestei luni, prim-ministrul lituanian Ingrida Šimonytė a afirmat că vaccinul rusesc este „o altă armă hibridă [a Moscovei] folosită pentru a dezbina şi stăpâni”. Oficialul a mai spus că președintele rus Vladimir Putin nu ar intenţiona să folosească vaccinul pentru a-i vindeca pe ruși.
Ambasada Rusiei în Lituania a răspuns acestei acuzaţii, spunând că vaccinul Sputnik V și-a dovedit eficacitatea și a fost recunoscut la nivel internațional, în ciuda dezinformării și a declarațiilor părtinitoare din partea țărilor occidentale.
La începutul lunii februarie, jurnalul medical The Lancet a publicat o analiză intermediară din studiul de faza III a vaccinului rusesc Sputnik V, care arată eficacitatea de 91,6% a acestuia împotriva COVID-19 simptomatic. Dezvoltat de Centrul de Epidemiologie și Microbiologie Gamaleia și înregistrat de Ministerul Rus al Sănătății pe 11 august 2020, Sputnik V a devenit primul vaccin din lume împotriva COVID-19.
De atunci, vaccinul rusesc a fost aprobat în 35 de țări, printre care Belarus, Argentina, Bolivia, Serbia, Algeria, Palestina, Venezuela, Paraguay, Turkmenistan, Ungaria, Emiratele Arabe Unite, Iran, Republica Guineea, Tunisia, Armenia, Mexic, Nicaragua, Bosnia și Herțegovina, Liban, Myanmar, Pakistan, Mongolia, Bahrain, Muntenegru, Sfântul Vincențiu și Grenadinele, Kazahstan, Uzbekistan, Gabon, San Marino, Ghana, Kârgâzstan și Egipt.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
“Trebuie și de acum înainte să acționăm strict în limitele legii, sprijinindu-ne pe susținerea cetățenilor, să delimităm clar concurența politică între partide politice, platforme de idei, diverse viziuni asupra dezvoltării țării, care sunt firești pentru orice societate, inclusiv a noastră, și acțiunile care nu au nimic în comun cu democrația, care sunt îndreptate spre subminarea stabilității și securității statului nostru, spre deservirea intereselor străine, interesele celor, despre care se vorbește în popor, care finanțează de peste hotare astfel de activități, însă plătesc de dragul intereselor lor, nu ale noastre”, a declarat liderul rus în cadrul ședinței colegiului FSB.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU 25 feb - Sputnik. Joi, 25 februarie, vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică înaltă. Potrivit meteorologilor, dimineața izolat se va forma ceața, iar vântul va sufla din Vest slab.
Termometrele vor indica +8..+11 grade Celsius în nord, +9..+12 grade în centru și +10..+13 grade în sud. În Capitală se așteaptă +9..+11°С.
În data de 26 februarie nu se prevăd schimbări esențiale ale vremii.
Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pe 25 februarie 2008 a fost înregistrată temperatura de +18,1 grade Celsius, fiind consideră cea mai caldă zi de 25 februarie de la începutul măsurărilor termice, adică din 1886. Valoarea minimă din această zi a fost înregistrată în anul 1917 - atunci au fost -20,4 grade Celsius.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova