Iuri Loza

Loza despre Eurovision: un joc după reguli străine - ar fi bine facem o pauză

71
Interpretul și compozitorul Iuri Loza le propune artiștilor ruși să nu participe la Eurovision-ul din acest an.

CHIȘINĂU, 3 mart — Sputnik, Lev Râjkov. Parlamentarii de la Moscova au lansat ideea boicotării de către artiștii ruși a concursului muzical internațional „Eurovision-2017", care va avea loc la Kiev.

Corespondentul Sputnik s-a adresat cunoscutului interpret și compozitor rus Iuri Loza cu rugămintea de a comenta inițiativa legislatorilor ruși.

Îndată ce a câștigat — la Sâktâvkar!

„Deja de zece ani eu spun acest lucru!", a declarat Iuri Loza. „Ajunge cât am mers la „Eorovision" în calitatea în care mergem acolo! Ca artiști „sută la sută" și „unul ca unul". Trebuie să mergem cu o melodie rusească, cu un număr montat în Rusia. Deoarece, chiar dacă câștigăm acolo, noi nu ne alegem cu nimic. Chiar și Dima Bilan, după ce a câștigat concursul „Eurovizion", a plecat în turneu la Sâktâvkar, și nu în Europa. El nu a fost acceptat în rândul starurilor".

În opinia compozitorului, nu are rost în aceste condiții să lupți pentru victorie. Însă nu este vorba de un complot împotriva artiștilor ruși, ci doar despre rezultatul absenței specificului rusesc în imaginea și repertoriul reprezentaților Rusiei.

„Patricia Kaas care s-a plasat pe locul nouă sau unsprezece (de fapt, pe locul opt — n. red.) și care a interpretat o melodie franceză a plecat în turneu prin Europa. Pentru că Patricia Kaas este o interpretă tipic franceză. Iar Dima Bilan nu a plecat. Iată aici este toată diferența! Dacă vom fi originali, atunci vom avea șansa, prin specificul nostru, de a suscita interesul chiar și al unei gospodine irlandeze."

Unde a dispărut specificul?

Artistul nu este încântat nici de prezentatorii ruși ai show-lui.

„Chiar și atunci când Rusia câștigă acest concurs, prezentatorii noștri, brusc, ca din senin, încep a vorbi în engleză", a declarat Iuri Loza. „La ei acasă, aflându-se la Olimpiisk! Nu înțeleg: le era oare teamă că vreo gospodină din Irlanda îi va suspecta de cunoașterea limbii ruse? Dacă ai câștigat, ai dreptul, cel puțin, să prezinți emisiunea în limba ta. Or, ne este frică chiar și să spunem că avem o limbă a noastră?".

Potrivit lui Iuri Loza, „Eurovision"-ul nu mai este demult acel concurs care s-a declarat a fi la început. Acum el este ghidat de politică. Însă nu doar aici este problema.

„Inițial, organizatorii doreau ca spectatorii să aibă posibilitatea să ia cunoștință de cultura diferitelor țări, explică interpretul. Doar fiecare cultură este interesantă și specifică. Asta se declara în anul 1955, după care concursul a fost „confiscat" și nu se mai desfășura la San Remo. După nu a mai fost vorbade cultura țărilor participante la concurs, toți s-au orientat spre cea engleză. Toți au devenit reprezentnații culturii anglo-saxone, vorbesc englezește, gândesc englezește și cântă în limba engleză. De ce?", întreabă artistul. 

Să luăm exemplu de la Italia

Iuri Loza este sigur că rușii trebuie să procedeze așa cum au procedat demnii italieni, în total, vreo douăzeci de ani nu-și mai trimit reprezentanții la acest concurs, cea mai îndelungată absențăă fiind în perioada 1998 — 2010.

„Italienii au zis: „De ce trebuie noi să popularizăm o cultură străină? Și, totuși, la MTV artiștii italieni sunt prezenți în număt mare, a menționat Loza. În timp ce pe artiștii noștri nu-i vezi la MTV! Deși îi trimitem regulat la „Eurovision". Simțiți diferența? Tina Turner cântă împreună același cântec cu Eros Ramazzotti: el în italiană, ea în engleză. Și Cher cântă. Adică, starurile engleze și americane cântă cu ele și le apreciază. Însă pe noi — nu! Cu noi ei nu cântă!", a conchis Iuri Loza.

71
Tagurile:
artiști ruși, reguli străine, pauză, joc, boicot, Eurovision-2017", Iuri Loza, Rusia
Тема:
Eurovision 2019: controverse, comentarii, prognoze (20)
Tematic
Pe cine recomandă Kirkorov la Eurovision din partea Moldovei
Avion

De ce Rusia își construiește un nou „avion al apocalipsei”

117
(reînnoit 19:05 27.10.2020)
Rusia urmează să-și construiască un nou „avion al apocalipsei”, care va servi în calitate de punct de comandă aerian în cazul celui de-al treilea război mondial.

MOSCOVA, 26 oct – Sputnik, Andrei Koț. Spațios, protejat și cu o tehnologie avansată – în viitorul apropiat Forțele Armate ale Rusiei vor primi în dotare noi puncte aeriene de control în baza navei aeriene de curse lungi Il-96-400M. În Occident astfel de avioane sunt numite “avioanele apocalipsei”. În cazul declanșării celui de-al treilea război mondial, la bordul “cartierului general zburător” înalta conducere militară și politică a țării va organiza apărarea și va coordona trupele terestre, aeriene și navale. Avioanele de această clasă există doar în Rusia și SUA. Mai multe detalii despre particularitățile și sarcinile lor aflați în materialul RIA Novosti.

Salvarea comandamentului

Relațiile între marile puteri nucleare s-au înrăutățit la maxim. Diplomații au ajuns într-un impas, părțile și-au rechemat ambasadorii. Forțele armate sunt aduse la o capacitate maximă de luptă. Bombardierele strategice se ridică în aer, submarinele nucleare cu rachete balistice ies în ocean, sistemele mobile terestre de rachetă sunt amplasate pe rutele de patrulare. Lumea a înmărmurit în așteptarea celui de-al treilea război mondial.

Din fericire, un astfel de scenariu deocamdată e doar o fantezie. Rusia și SUA înțeleg foarte bine că un război de proporții poate degenera în unul nuclear și provoca zeci de milioane de victime. Însă militarii întotdeauna sunt pregătiți de cel mai rău scenariu. Ambele părți presupun că primul atac într-un astfel de conflict va decapita inamicul, îl va lipsi de o capacitate de a controla trupele și de a organiza o rezistență. Ținta principală sunt centrele militare și politice.

Într-o perioadă tensionată, conducerea Rusiei și comandamentul suprem al Forțelor Armate vor fi transportați în mare secret pe un aerodrom militar, unde vor fi așteptați de punctele aeriene de comandă. Sarcina principală a “avioanelor apocalipsei” este evacuarea demnitarilor de rang înalt din fața atacurilor și oferirea condițiilor pentru controlarea apărării țării din aer. Rezistența acestor punct de comandă asigură avioanele de luptă și avioanele de realimentare. O tactică similară a fost elaborată și în SUA, în perioada războiului rece.

Mult așteptata înlocuire

În cadrul Forțelor Aerospațiale ale Rusiei există patru “avioane ale apocalipsei” Il-80, construite în baza avioanelor de pasageri Il-86. Un sistem puternic de alimentare cu energie, mijloacele moderne de comunicare, condițiile de trai confortabile vor permite aflarea în aer timp de câteva zile, desigur, cu realimentări.

De predecesorul său civil Il-80 se deosebește cu o “frunte” înaltă, cu un compartiment mare în partea frontală a fuzelajului, unde este amplasat echipamentul radioelectronic. Totodată, pe Il-80 nu există hublouri, pentru ca echipajul și pasagerii să nu orbească de pe urma unei explozii nucleare din apropiere. În partea din spate se află o antenă pe un cablu, destinată comunicării cu submarinele.

Informațiile detaliate despre Il-80 reprezintă un secret de stat. Se cunoaște doar că la bordul navei este instalat un echipament pentru dirijarea tuturor tipurilor de forțe armate, este prevăzut un loc pentru munca și odihna pasagerilor, rezervoare suplimentare pentru combustibil. Avionul poate zbura de pe orice aerodrom civil sau militar, dispune de mijloace de protecție de arme de distrugere în masă și este capabil să acționeze autonom în cazul distrugerii echipamentelor sistemelor de retransmitere, comunicare și navigare de la sol sau prin satelit.

Il-80 se află în exploatarea armatei peste 15 ani și s-au uzat. În afară de aceasta, avioanele de pasageri Il-86 sunt de cursă medie. Cursa maximă a acestora este până la 3800 de kilometri, ceea ce este insuficient pentru un punct de control aerian. Iată de ce s-a optat pentru Il-96-400M, în calitate de bază pentru un nou “avion al apocalipsei”: raza de acțiune acestei nave în condițiile unei încărcări maxime este de aproximativ 9 mii de kilometri.

Un hotel zburător

Forțele Armate ale SUA dispun de patru avioane E-4B Nightwatch, create în baza avionului de pasageri Boeing-747. Fiecare poate lua la bord până la 100 de persoane și se poate afla în aer până la o săptămână cu o realimentare regulată. E-4B sunt protejate de explozia nucleară și este dotat cu un echipament radioelectronic modern.

În esență, „avionul apocalipsei” american este un hotel zburător. Acolo există toate condițiile pentru o activitate autonomă pentru câteva zile – bucătărie, veceuri, zone de agrement, dormitoare, o cameră de ședință cu o masă și nouă fotolii, zona de comunicații cu 29 de locuri și alte încăperi. Interiorul este unul extrem de confortabil, iar echipamentul este extrem de ergonomic. Probabil, anume din acest motiv primele persoane în stat ale SUA preferă periodic să utilizeze E-4B pentru zboruri pe distanțe lungi în diverse state, în cazul unor vizite oficiale în alte țări, în locul avioanelor prezidențiale Air Force One.

Avioanele E-4B sunt mai vechi decât Il-80 rusești. Acestea au intrat în dotare în anii 70. Cu toate acestea, sunt modernizate periodic. În 2015, o parte a bordurilor au trecut prin procedura de reprogramare și modificare a echipamentului de comunicații. Avioanele au obținut accesul la internet cu o viteză înaltă, comunicații în bandă largă prin satelit, iar canalele speciale sunt protejate cu o bandă largă. Raza de acțiune a E-4B este de 11 kilometri.

În afară de aceasta, americanii dispun de 16 avioane E-6, destinate asigurării sistemului de comunicare de rezervă cu submarinele nucleare, precum și utilizării în calitate de punct de comandă aerian al Statutului Major Unificat al Forțelor Armate ale SUA. În caz de război, aceste nave vor patrula în zona oceanelor Atlantic și Pacific, menținând legătura cu submarinele și „avionul apocalipsei” E-4B.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

117
Tagurile:
apocalipsă, avion, construieste, Rusia
Tematic
Un avion al Forțelor Aerospațiale din Rusia a adus în Moldova produse medicale din China


Загрузка...
Serghei Lavrov

Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov se află în autoizolare

36
(reînnoit 17:15 27.10.2020)
Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse a intrat în contact cu o persoană care era infectată cu noul coronavirus.

Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Никольский
CHIȘINĂU, 27 oct - Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei Serghei Lavrov se află în izolare, după ce a contactat cu o persoană infectată cu COVID-19, anunță RIA Novosti

În aceste condiții, vizitele și întrevederile oficiale planificate anterior au fost amânate, a anunțat departamentul de presă și informare al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei. 

"Urmare a contactării cu o persoană infectată cu COVID-19, Serghei Lavrov se află în autoizolare. Vizitele și întâlnirile programate anterior sunt amânate pentru o dată ulterioară. Șeful diplomației ruse simte bine", a precizat pentru jurnaliști departamentul de presă și informare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
coronavirus, izolare, Serghei Lavrov
Tematic
Noul vaccin rus împotriva COVID - 19, lansat în producție


Загрузка...
hampions League - Group A - Lokomotiv Moscow v Bayern Munich

VIDEO: Victorie cu emoții pentru Bayern la Moscova

36
Deținătoarea în exercițiu a Ligii Campionilor, Bayern Munchen, a învins-o cu emoții pe Lokomotiv Moscova. Germanii au smuls victoria în minutul 79.

CHIȘINĂU, 27 oct – Sputnik. Bayern a deschis scorul în minutul 13, prin Leon Goretzka, care a marcat cu o lovitură de cap din interiorul careului.

În minutul 70, Anton Miranchuk a egalat în urma unui contraatac. Anul trecut, fratele său, Alexei Miranchuk, a înscris de două ori contra lui Juventus și apoi a făcut pasul spre Serie A, după transferul de la Atalanta.

Bayern a revenit în avantaj în minutul 79, după golul lui Joshua Kimmich. Mijlocașul de 25 de ani a înscris cu un șut superb, din afara careului. Campioana Germaniei ajunge la 6 puncte în grupa A. În celălalt meci, se întâlnesc de la ora 22:00 Atletico și Salzburg.

Lokomotiv: Guillherme - Corluka (Rajkovic 46), Rybus, Zhivoglyadov, Cerqueira - Ignatjev (Zhemaletdinov 76), Kulikov (Lisakovich 76), Miranchuk - Krychowiak, Smolov (Rybchinskiy 75) - Ze Luis.

Bayern: Neuer - Pavard, Sule, Alaba, Hernandez - Kimmich, Goretzka (Martinez 46) - Muller (Gnabry 46), Tolisso, Coman (Douglas Costa 69) - Lewandowski.

Un alt meci care s-a disputat în Estul Europei, din cauza temperaturilor scăzute, a fost cel dintre Șahtior și Internazionale Milano. După 3-2 cu Real Madrid, campioana Ucrainei a scos o remiză contra lui Inter, scor 0-0. Cele mai mari șanse de a înscrie le-a avut atacantul oaspeților, Romelu Lukaku.

De la ora 22:00 se dispută alte 6 partide din cadrul Ligii Campionilor. Prime va transmite meciul dintre Olympique Marseille și Manchester City.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
Moscova, fotbal, Victorie
Tematic
Artur Ioniță, interviu exclusiv: ”Obiectivul meu era să rămân în Italia”


Загрузка...