Avion militar rus, SU-24, SU-25, Siria

Expert: Moscova își restrânge în mod planificat prezența militară în Siria

47
(reînnoit 13:13 18.03.2016)
Conducerea FR, chiar de la bun început, a declarat oficial că acțiunile FAS întreprinse la rugămintea Damascului vor fi restrânse cu timpul.

CHIȘINĂU, 15 mar — Sputnik. Moscova a realizat acordurile la care s-a ajuns în Siria și își restrânge prezența militară în conformitate cu planul elaborat anterior, a menționat Aleksei Muhin, directorul general al Centrului rus de informații politice.

Acesta a reamintit că, potrivit planului Statului Major al FA ale FR, despre care conducerea Rusiei a informat oficial, acțiunile Forțelor Aeriene și Spațiale în Siria urmează să fie restrânse treptat, până la atingerea unor anumite rezultate concrete.

„Chiar de la început se presupunea că faza activă a operațiunii se va încheia cel mai probabil în februarie", a spus expertul.

Însă restrângerea prezenței militare ruse în Siria nu anulează alte acțiuni împotriva unor asemenea organizații teroriste precum „Statul Islamic", „Jabhat al-Nusra" (o subdiviziune siriană a „Al-Qaida") și a altor grupări interzise în Rusia și recunoscute de către Consiliul de Securitate al ONU drept teroriste.

„Principalul este că procesul de reglementare în Siria este orientat acum pe făgașul politic", a subliniat Muhin.

Actualmente, președintele Bashar al-Assad este „elementul-cheie al stabilității" în țară și trebuie să-și exercite împuternicirile până la expirarea mandatului, a mai menționat politologul.

„În același timp, Rusia nu are de gând să trateze pe cineva cu o anumită indulgență", a punctat Muhin, adăugând că scopul principal al Moscovei este ca Siria să rămână țară suverană.

Ситуация в Сирии
© Sputnik / Михаил Воскресенский

Începând cu luna martie 2011, în Siria continuă conflictul armat dintre autoritățile oficiale și opoziție. Potrivit datelor ONU, peste 220 de mii de persoane și-au pierdut viața în cadrul confruntărilor. Majoritatea refugiaților sirieni se află pe teritoriile statelor vecine.

Din 27 februarie, în țară s-a instalat regimul de încetare a focului. Iar din 9 martie, la Geneva au fost reluate negocierile intersiriene indirecte. Marţi a început retragerea din Siria a grupului Forţelor Aeriene şi Spaţiale ruse. Totodată, baza rusească din orașul Tartus și aeroportul Hmeimim vor funcționa în același regim.

47
Tagurile:
restrângere, forțe militare, grupări teroriste, negocieri, ONU, Aleksei Muhin, Bashar al-Assad, Siria, Rusia
Tematic
Rusia şi SUA au ajuns la un acord de încetare a focului în Siria
Studenți, instituții superioare de învățământ

Admiterea candidaților moldoveni la universitățile din Rusia: Tot ce trebuie știți

13
(reînnoit 14:01 22.01.2021)
Cei care doresc să studieze în Federația Rusă trebuie să depună dosarele pe un site specializat. Fiecare candidat are dreptul să trimită documentele la șase universități.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. Despre începutul campaniei de admitere a cetățenilor moldoveni pe locurile cu finanțare de la buget la universitățile rusești, conform cotelor Rossotrudnichestvo pentru anul universitar 2021/2022, a anunțat șeful biroului reprezentanței organizației în Moldova, Andrei Muraviov.

Potrivit lui, anul acesta cotele nu sunt mai mici decât anul trecut – aproximativ 500.

După cum a explicat Muraviov, abiturienții pot depune documentele pe un site specializat.

"Puteți trimite cererea Dumneavoastră înregistrându-vă pe acest site și încărcând toate documentele necesare în contul Dumneavoastră personal. O listă a acestora din urmă poate fi găsită pe site-ul Rossotrudnichestvo", a explicat Muraviov.

El a menționat că absolvenții moldoveni pot alege dintr-o gamă largă de specialități la diferite niveluri de învățământ.

"Aș dori să fac apel către toți tinerii din Moldova: vă îndemn să urmăriți știrile de pe site-ul nostru. Să aflați despre diferitele programe și oportunități de a studia în Rusia. Educația noastră este foarte solicitată, anul trecut toate cotele au fost completate", a precizat Muraviov.

După cum a explicat el, cei care doresc să fie admiși la universitățile rusești pot alege șase instituții în care ar dori să studieze. Dacă vor fi sau nu examene de admitere depinde de universitatea și specialitatea alese, dar de obicei totul are loc sub forma unui test.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

13
Tagurile:
universitati, Rusia, admitere


Загрузка...
Ambasada Rusiei la Chișinău

Cum a comentat Ambasada Rusiei decizia CCM privind statutul limbii ruse

148
(reînnoit 13:40 22.01.2021)
Ambasada Federației Ruse la Chișinău a comentat decizia Curții Constituționale de a lipsi limba rusă de statut special în Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 22 ian - Sputnik. Misiunea diplomatică a făcut o declarație cu privire la decizia CCM de a declara neconstituțională legea care-i conferă limbii ruse statut special. 

„Verdictul Curții Constituționale a Republicii Moldova din 21 ianuarie privind privarea limbii ruse de statutul limbii de comunicare interetnică pare a fi un factor alarmant în contextul păstrării păcii interetnice în statul multinațional moldovenesc. Timp de decenii, alături de limba de stat a Republicii Moldova, rusa a fost un element integrant al comunicării eficiente și al coexistenței armonioase a tuturor grupurilor naționale din țară - moldoveni, ucraineni, ruși, bulgari, găgăuzi, evrei, romi, polonezi.

În acest context, jignirile radicalilor în adresa conducerii țării noastre, a poporului Rusiei și a cetățenilor Republica Moldova care sunt vorbitori de limbă rusă arată blasfemic și și contravin caracterului firesc.

Reacția forțelor sănătoase moldovenești la actele rusofobe este firească. Consecințele șovinismului antirus de la sfârșitul anilor '80 și începutul anilor '90 ai secolului aici nu sunt uitate”, se menționează în declarația Ambasadei Rusiei.

Curtea Constituțională a declarat legea cu privire la funcționarea limbilor neconstituțională pe 21 ianuarie, după ce a examinat sesizarea depusă de deputații PPDA Dinu Plângău și Maria Ciobanu și de Octavian Țîcu (PUN).

Legea cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, care îi redă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică, a fost votată pe 16 decembrie 2020 în Parlament, cu 55 de voturi ale deputaților socialiști și celor din „Pentru Moldova”.

Pe 18 decembrie, legea respectivă a fost promulgată de președintele de atunci Igor Dodon.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

148
Tagurile:
limba rusa, curtea constituțională, Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova


Загрузка...