CHIȘINĂU, 8 oct – Sputnik. Rospotrebnadzor este gata să examineze documentele producătorilor moldoveni pe măsura înaintării lor, a declarat Anna Popova, șeful Rospotrebnadzor, la întâlnirea cu președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, deputatul în parlamentul RM, Igor Dodon, a comunicat pentru jurnaliști instituţia.
Întâlnirea dintre Popova și Dodon pe problema colaborării moldo-ruse în domeniul asigurării securității produselor alimentare a avut loc la Rospotrebnadzor.
”Anna Popova a salutat munca realizată în RM privind asigurarea securității produselor alimentare și a comunicat că Rospotrebnadzorul este gata să examineze documentele producătorilor moldoveni pe măsura înaintării acestora”, a comunicat departamentul.
Potrivit datelor Rospotrebnadzorului, partea moldovenească, considerând piața din Rusia ca fiind una cheie în ceea ce privește exportul producătorilor moldoveni de produse alimentare, și-a exprimat intenţia de a relua cât mai repede livrările produselor din Republica Moldova în FR, cu respectarea tuturor normelor de securitate, care funcționează în Rusia.
CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Se desfăşoară o campanie de dezinformare în Occident menită să submineze realizările Rusiei în domeniul științelor medicale, a declarat miercuri președintele rus Vladimir Putin.
„Ne confruntăm cu așa-numita politică de izolare a Rusiei. De fapt, acest lucru se ştie de mult timp. Nu mă refer la concurență, care este normală în relațiile internaționale, ci vorbesc despre o politică agresivă consistentă menită să submineze dezvoltarea noastre, să o stopeze, (...) provocând instabilitate în plan intern și subminând valorile care unesc societatea rusă”, a declarat Putin la ședința colegiului Serviciului Federal de Securitate.
La începutul acestei luni, prim-ministrul lituanian Ingrida Šimonytė a afirmat că vaccinul rusesc este „o altă armă hibridă [a Moscovei] folosită pentru a dezbina şi stăpâni”. Oficialul a mai spus că președintele rus Vladimir Putin nu ar intenţiona să folosească vaccinul pentru a-i vindeca pe ruși.
Ambasada Rusiei în Lituania a răspuns acestei acuzaţii, spunând că vaccinul Sputnik V și-a dovedit eficacitatea și a fost recunoscut la nivel internațional, în ciuda dezinformării și a declarațiilor părtinitoare din partea țărilor occidentale.
La începutul lunii februarie, jurnalul medical The Lancet a publicat o analiză intermediară din studiul de faza III a vaccinului rusesc Sputnik V, care arată eficacitatea de 91,6% a acestuia împotriva COVID-19 simptomatic. Dezvoltat de Centrul de Epidemiologie și Microbiologie Gamaleia și înregistrat de Ministerul Rus al Sănătății pe 11 august 2020, Sputnik V a devenit primul vaccin din lume împotriva COVID-19.
De atunci, vaccinul rusesc a fost aprobat în 35 de țări, printre care Belarus, Argentina, Bolivia, Serbia, Algeria, Palestina, Venezuela, Paraguay, Turkmenistan, Ungaria, Emiratele Arabe Unite, Iran, Republica Guineea, Tunisia, Armenia, Mexic, Nicaragua, Bosnia și Herțegovina, Liban, Myanmar, Pakistan, Mongolia, Bahrain, Muntenegru, Sfântul Vincențiu și Grenadinele, Kazahstan, Uzbekistan, Gabon, San Marino, Ghana, Kârgâzstan și Egipt.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
“Trebuie și de acum înainte să acționăm strict în limitele legii, sprijinindu-ne pe susținerea cetățenilor, să delimităm clar concurența politică între partide politice, platforme de idei, diverse viziuni asupra dezvoltării țării, care sunt firești pentru orice societate, inclusiv a noastră, și acțiunile care nu au nimic în comun cu democrația, care sunt îndreptate spre subminarea stabilității și securității statului nostru, spre deservirea intereselor străine, interesele celor, despre care se vorbește în popor, care finanțează de peste hotare astfel de activități, însă plătesc de dragul intereselor lor, nu ale noastre”, a declarat liderul rus în cadrul ședinței colegiului FSB.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. La cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru joi, 24 februarie, un dolar american este cotat cu 17,48 lei, un euro – cu 21,27 lei, o hrivnă ucraineană – cu 62,56 bani, un leu românesc – cu 4,36 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,78 bani.
Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.
În luna ianuarie 2021, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 93,7% (105,6% în luna decembrie 2020). În prima lună a anului curent, oferta netă de valută de la persoanele fizice a scăzut cu 75,2 milioane USD (-30,0%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici - cu 49,9 milioane USD (-21,0%).
La sfârșitul lunii ianuarie, rezervele valutare ale BNM au constituit 3 miliarde 763 de milioane 780 de mii de dolari americani (3 763,78 mil. dolari SUA).
BNM a informat săptămâna aceasta că, în ianuarie 2021, leul moldovenesc s-a depreciat cu 0,5% în raport cu dolarul SUA”.
Ritmul anual al inflaţiei a fost de 0,22% în ianuarie 2021, potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Este o rată a inflației la un nivel fără precedent de redus, în scădere față de decembrie 2020, când a constituit 0,39%.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova