Buna Vestire

Calendar ortodox: Pe 7 aprilie prăznuim Buna Vestire semnificația sărbătorii

351
(reînnoit 09:05 07.04.2021)
Creștinii ortodocși din Moldova sărbătoresc pe 7 aprilie Buna Vestire, una dintre cele patru „sărbători împărătești” închinate Maicii Domnului. Pe 8 aprilie este sărbătorit Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil.

CHIȘINĂU, 7 apr – Sputnik. Pe 7 aprilie, anual, creştinii ortodocşi din Moldova sărbătoresc Buna Vestire. 

Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului ”
© Sputnik / Miroslav Rotari

Este ziua în care Arhanghelul Gavriil a rostit „Bucură-te!”, aducând cea mai importantă veste din istoria omenirii – a venirii în lume a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Fecioara Maria a acceptat planul lui Dumnezeu - să fie vasul ales prin care să se întrupeze Mântuitorul, să devină Mama lui Iisus Hristos. Și în acest an, la fel ca în 2020, prăznuirea în biserici este marcată de regimul stării de urgență, impus din cauza epidemiei de coronavirus.

Buna Vestire inaugurează „plinirea timpului”, adică împlinirea făgăduinţelor şi pregătirilor venirii lui Hristos. Maria este chemată să-L zămislească pe Fiul lui Dumnezeu.

Acceptând, a devenit Născătoare de Dumnezeu. Maria îşi exercită libertatea alegerii ascultând şi prin aceasta este o ucenică desăvârşită a Fiului ei, care, în ascultare faţă de Tatăl, îşi împlineşte libertatea tocmai îndeplinind voia Tatălui.

Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos are loc numai după ce zămislirea Lui s-a făcut cu acordul liber al Maicii Domnului: „Fie mie după cuvântul tău” (Luca 1, 38) – i-a spus Fecioara Maria Arhanghelului Gavriil.

Practic, fără acest „fie” al Fecioarei Maria, Întruparea nu era posibilă. Astfel, dacă Dumnezeu creează omul fără participarea acestuia din urmă, nu îl mântuieşte decât cu participarea lui.

De Buna Vestire, ca şi în Duminica Floriilor, este dezlegare la peşte.

Buna Vestire, numită şi Blagoveştenie în popor, pe filieră slavonă, este una dintre cele mai vechi dedicate Maicii Domnului, fiind marcată cu nouă luni înainte de Crăciun.

Sărbătoarea este celebrată în Răsărit încă din secolele IV-V, potrivit unor surse, în timp ce altele menţionează în mod expres anul 550. La Roma sărbătoarea a fost introdusă abia în secolul al VII-lea.

8 aprilie - Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil

Pe 8 aprilie, a doua zi după Buna Vestire, este sărbătorit Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil, îngerul care i-a adus Fecioarei Maria vestea cea bună. Este onomastica celor ce poartă numele Gavriil, Gabriel și Gabriela.  

Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil este sărbătorit de Biserica Ortodoxă cu cântări de laudă, astfel fiind cinstit îngerul vestitor de bucurie.

Tradus din greacă, „anghelos” înseamnă vestitor, iar „arhanghel” – mai mare peste îngeri.

Numele Arhanghelului Gavriil înseamnă „Dumnezeu şi om” sau „bărbat-Dumnezeu”. El a fost împuternicit de Dumnezeu să vestească toate tainele legate de Întruparea Domnului Iisus Hristos, potrivit Sfântului Proclu al Constantinopolului.

Arhanghelul Gavriil este îngerul care i-a adus Fecioarei Maria vestea nașterii lui Iisus. Creștinismul ne învață că Gavriil este unul dintre cei șapte îngeri de mare sfat care stau înaintea Tronului lui Dumnezeu, fiind considerat „trâmbița” veștilor bune ale divinității.

Arhanghelul Gavriil este aducătorul veştilor bune. El este cel care a anunţat naşterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi a Mântuitorului Iisus Hristos, i-a tâlcuit proorocului Daniel viziunile, a vestit naşterea Fecioarei Maria şi a hrănit-o pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu în Sfânta Sfintelor.

Se presupune că tot Arhanghelul Gavriil a prăvălit piatra de la mormântul Mântuitorului Hristos, vestindu-le femeilor mironosițe Învierea Domnului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

351
Tagurile:
Buna Vestire
Tematic
Calendar Ortodox: Buna Vestire - semnificația mistică a întrupării lui Dumnezeu
Buna Vestire: Istorie, semnificație, obiceiuri și tradiţii legate de această zi
Микрофон в студии радио Sputnik

Ce trebuie facă creștinii de Ziua Sfântului Duh

137
(reînnoit 14:36 21.06.2021)
Creștinii ortodocși din Republica Moldova prăznuiesc astăzi Ziua Sfântului Duh. Care este semnificația acestei sărbători și ce rugăciuni trebuie să rostească creștinii în această zi am aflat de la parohul bisericii „Sf. Dumitru” din Chișinău Pavel Borșevschi.
Ce trebuie să facă creștinii de Ziua Sfântului Duh

În a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, Biserica Ortodoxa prăznuiește Ziua Sfântului Duh, a treia Persoană a Sfintei Treimi, precum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: "Întru această zi, prăznuim pe însuși Preasfântul și de viață făcătorul și întru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu".

"Această sărbătoare se prăznuiește la 50 de zile după pogorârea Duhului Sfânt, în următoarea zi după Duminica Mare. Este una dintre cele mai vechi sărbători creștine și simbolizează faptul că Duhul Sfânt le biruieşte pe toate. Duhul Sfânt este viața bisericii noastre și nu există nici o apă sfințită sau icoane făcătoare de minuni fără aceasta", a explicat protoiereului mitrofor Pavel Borșevschi.

Părintele a remarcat că în această zi creștinii trebuie să petreacă ziua în rugăciuni și să ceară "înțelepciune, înțelegere, dragoste, bucurie, pace, bunătate, credință și blândețe - toate acestea fiind roadele Duhului Sfânt".

Potrivit tradiției, în această zi creștinii ortodocși merg la biserică, împodobesc gospodăriile cu ramuri de tei sau nuc și rostesc rugăciunea către Duhul Sfânt: "Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Cel ce pretutindenea ești și toate le plinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea, și mântuiește, Bunule, sufletele noastre. Amin".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

137
Tagurile:
sărbătoare, părinte, Duhul Sfânt
Tematic
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna iunie


Загрузка...
Pogorârea Duhului Sfânt

Ziua Sfântului Duh: Rugăciune și semnificație teologică