BORu nu susține ideea sărbătorii Paștelui în aceeași zi cu catolicii

428
(reînnoit 19:26 03.04.2021)
Biserica Ortodoxă Rus nu intenționează să sărbătorească Paștele în aceeași zi cu catolicii, iar astfel de inițiative, venite din partea Constantinopolului pot provoca dezbinări în lumea ortodoxă.

BUCUREȘTI, 4 apr – Sputnik. Biserica Ortodoxă Rusă nu intenționează să-și schimbe data paștelui, prăznuind Învierea Domnului în același timp cu catolicii, a declarat sâmbătă șeful direcției relații bisericești externe a Patriarhiei de la Moscova, mitropolitul Ilarion de Volokolamsk.

Mai devreme, în presă apăruse informații potrivit cărora șeful reprezentanței Patriarhiei de la Constantinopol, Arhiepiscopul Iov al Telmisului, s-a pronunțat în cadrul Consiliul Mondial al Bisericilor de la Geneva pentru o reformă a calendarului în lumea ortodoxă, pentru stabilirea unei singure date de sărbătorirea a Paștelor.

“Această propunere s-a discutat, probabil, de câteva decenii în diverse contexte, inclusiv și la Consiliul Mondial al Bisericilor. Însă aici problema e foarte simplă – cine trebuie să-și schimbe data Paștelui? Noi spre exemplu nu intenționăm să o schimbăm”, a declarat mitropolitul Ilarion la postul de televiziune Rossiya 24.

El a menționată că preistoria acestei probleme este vechi și datează cu primele secole ale creștinătății. Potrivit arhiereului, dacă citim cărțile istoricilor antici, din acestea devine foarte clar că în Biserica creștină primară nu exista o zi unică pentru sărbătorirea Paștelui. La primul Sinod Ecumenic din 325 de la Nicea această chestiune a fost rezolvată, stabilindu-se că Paștele va fi sărbătorit în prima duminică după echinocțiul de primăvară, a amintit mitropolitul.

“Acest sistem de calcul se păstrează până în ziua de azi în Biserica Ortodoxă și nu există impulsuri interne, care ar veni din partea credincioșilor în direcția schimbării calendarului bisericesc. Acest lucru vizează nu doar data sărbătoririi Paștelor, dar și trecerea la așa-numitul stil nou, pentru că din când în când apar voci care se pronunță pentru conformarea calendarului nostru cu cel laic... Problema schimbării calendarului nu se află pe agenda Bisericii Ortodoxe, cel puțin, Biserica Ortodoxă Rusă”, a conchis ierarhul.

Mai devreme vicarul Patriarhiei de la Moscova, episcopul Savva (Tutunov) a menționat în canalul său Telegram că ideea Constantinopolului de a reforma calendarul va fi tratată în lumea ortodoxă ca o acțiune îndreptată spre dezbinare, iar astfel de inițiative demonstrează “un interes mai mare, cel puțin a unei părți a episcopiei Fanarului, de apropiere cu Vaticanul, decât de păstrarea unității lumii ortodoxe”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

428
Tagurile:
Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă, biserica
Anatol Gârbu

Povața unui preot ortodox în ziua de Ispas

107
(reînnoit 13:29 10.06.2021)
Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Înălțarea Domnului Iisus Hristot la Cer sau Ispasul, așa cum este numită această zi în popor.
Povața unui preot ortodox în ziua de Ispas

Creștinii ortodocși prăznuiesc pe 10 iunie Înălțarea Domnului la cer, sărbătoare ce marchează încheierea perioadei pascale și anticipează sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas.

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", părintele Anatol Gârbu a relatat că în această zi, Mântuitorul nostru Iisus Hristos s-a ridicat la ceruri de pe Muntele Măslinilor. La această minune au mai luat parte și Apostolii și cei doi îngeri.

"Sărbătoarea marchează încheierea perioadei pascale şi anticipează Cincizecimea. Duhul Sfânt se pogoară peste ucenici pentru că Mântuitorul a înălţat firea omenească în lumina şi slava de nepătruns a Sfintei Treimi, devenind un punct de iradiere a harului către toţi oamenii", a precizat părintele Anatol Gârbu.

În această zi creștinii se salută unul pe celălalt cu „Hristos S-a înălțat” și „Adevărat S-a înălțat”. Creștinii sunt îndemnați să meargă în această zi la Sfânta Biserică, iar rugăciunea să fie făcută cu inimă curată, cu stăruinţă şi cu smerenie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

107
Tagurile:
creștini, preot, sărbătoare, Ispasul în Moldova 2021
Tematic
Preot cu studii medicale, despre impactul stresului, fricii și panicii asupra imunității


Загрузка...
Icoana Înălțării Domnului, anul 1543

Înălțarea Domnului: Îndumnezeirea firii omenești - semnificații teologice

(reînnoit 13:08 08.06.2021)
Înălțarea Domnului la cer, sărbătoare ce marchează încheierea perioadei pascale şi anticipează sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, (Duminica Mare).

Iată că au trecut 40 de zile după sărbătoarea Învierii Domnului. Creștinii ortodocși prăznuiesc pe 10 iunie Înălțarea Domnului la cer, sărbătoare ce marchează încheierea perioadei pascale și anticipează sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas.

Toți creștinii sunt îndemnați să mediteze asupra semnificației profunde a sărbătorii și să urce cu duhul la Muntele Măslinilor pășind spre îndumnezeirea firii omenești.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel
© Sputnik / Павел Балабанов

Ispas 2021: Istoricul sărbătorii

Cea mai veche mențiune despre sărbătoarea Înălțării Domnului o găsim la Eusebiu din Cezareea, în lucrarea "Despre sărbătoarea Paștilor", alcătuită în anul 332. Din această lucrare reiese că Înălțarea Domnului era sărbătorita în acea vreme odată cu Rusaliile, la 50 de zile de la Învierea lui Hristos. Spre sfârșitul secolului al IV-lea, începutul secolului V, sărbătoarea Înălțării s-a despărțit de cea a Pogorârii Sfântului Duh, fiind prăznuită în a 40-a zi după Înviere, data care va rămâne stabilita pentru totdeauna in calendarul bisericesc.

Ispas 2021: Semnificație teologică

În perioada Penticostarului, de la Învierea Domnului şi până la Cincizecime, ucenicii Domnului au trecut printr-o etapă pregătitoare, în care mintea le-a fost deschisă să înţeleagă Scripturile după care au primit poruncă să meargă să propovăduiască la toate neamurile învăţătura cea nouă a Sfintei Evanghelii. Mântuitorul i-a scos pe ucenici din Ierusalim şi s-au urcat pe muntele Măslinilor. Şi ridicându-Şi mâinile, i-a binecuvântat şi pe când îi binecuvânta S-a înălţat la Cer.

Mântuitorul se înalţă la cer pentru a face posibilă venirea Duhului Sfânt peste apostoli şi formarea Bisericii ca sinaxă a oamenilor plin de Duhul Sfânt. Hristos Domnul, conform cuvintelor sale „iată, Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului", nu s-a despărţit niciodată de Biserică, ci odată cu Cincizecimea s-a inaugurat prezența lăuntrică, duhovnicească a Domnului Înviat.

Teologia Ortodoxă mărturiseşte că Duhul Sfânt Îl face prezent pe Hristos în Biserică şi în fiecare membru al ei. Acest lucru se întâmplă la fiecare Liturghie, când slujitorul Domnului se roagă lui Dumnezeu Tatăl pentru a trimite Duhul Sfânt peste darurile de pâine şi vin pentru a deveni Trupul şi Sângele Domnului Iisus Hristos.

Înălțarea Domnului sau îndumnezeirea firii omenești

Întruparea, Învierea și Înălțarea Domnului este dovada dragostei nemărginite a lui Dumnezeu față de om și toate au fost făcute pentru îndumnezeirea firii omenești, pentru ridicarea firii umane la slava divină.

Icoana Înălțarea Domnului
© Sputnik / Олег Игнатович

Sfântul Grigorie Palama spune că acum nu ne mai tragem numai din primul om, adică din omul pământesc, ci și din Domnul cerului. Si după cum Dumnezeu este ceresc, și noi trebuie să ne facem cerești. Dar pentru a îmbrăca chipul ceresc e nevoie de lepădarea plăcerilor trecătoare. Înălțarea cu trupul la cer este o mărturie a faptului că omul a fost creat pentru veșnicie, căci Fiul nu Se înfățișează Tatălui numai ca Dumnezeu, ci și ca Om.

Prin Înălțarea Sa, Hristos nu arata doar unde trebuie sa ajungă omul, ci se face cale si putere, ca omul sa ajungă la aceasta stare.

Îndemnul ar fi ca să mergem şi noi cu duhul la Muntele Măslinilor, ca să vedem priveliștea cea minunată a înălţării Domnului la Cer şi să ne îndulcim cu sufletele din negrăita şi slăvită înălţare pe care o prăznuim astăzi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tagurile:
Calendar Ortodox 2021 stil vechi, Ispasul în Moldova 2021, Înălțarea Domnului, Ispas 2019, indumnezeirea firii omenesti, Inaltarea Domnului, calendar ortodox
Тема:
Calendar Creștin Ortodox 2021
Tematic
Calendar Creștin Ortodox 2021


Загрузка...
Poliția italiană

Doi copii și un bărbat au murit în urma focurilor de armă trase în apropiere de Roma

0
Primarul din Ardea, Mario Savarese, a comunicat că cel care a efectuat împușcăturile a fugit de la locul crimei, dar a fost găsit rapid de carabinieri.

CHIȘINĂU, 13 iunie - Sputnik. Doi copii mici și un bărbat au fost uciși în urna împușcăturilor efectuate de un bărbat înarmat duminică, în jurul prânzului, pe o stradă din orașul Ardea de lângă Roma, relatează RaiNews24.

Poliția italiană
© AFP 2021 / ANDREAS SOLARO

Anterior, a fost comunicat că aceștia au fost doar răniți.

Potrivit ultimelor informații, bărbault în vârstă a fost împușcat la fața locului, iar copiii de 3 și 8 ani au fost duși de urgență cu elicopterul de la Ardea la unul dintre spitalele de la Roma. Alessio D'Amato, responsabilul pentru Sănătății al regiunii Lazio a capitalei, le-a declarat reporterilor că copiii se află în stare gravă. Însă în scurt timp, surse din cadrul organelor de drept au comunicat că ambii copii au murit.

Primarul orașului Ardea, Mario Savarese, a declarat pentru RaiNews24 că bărbatul care a deschis focul a fugit de la locul crimei, dar a fost descoperit rapid de carabinieri. Acesta s-a baricadat în casă. Situația în oraș se află sub controlul autorităților. Se presupune că tragedia a avut loc în urma unui conflict banal. Potrivit presei internaționale, agresorul în vârstă de 30 de ani ar putea avea probleme psihice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
uciși, copii, împușcături, Roma, Italia


Загрузка...