Săptămâna Albă dinaintea Postului Paștelui

Tot ce trebuie știi despre Săptămâna Albă dinaintea Postului Paștelui

546
(reînnoit 14:16 09.03.2021)
Creștinii ortodocși din Moldova au intrat în Săptămâna Albă, perioadă în care se pregătesc pentru începutul Postului Sfintelor Paști

CHIȘINĂU, 9 mart — Sputnik. Începând de luni, 9 martie, creștinii ortodocși au intrat în "Săptămâna Albă", perioadă în care nu trebuie să mai consume carne, iar în zilele de miercuri și vineri din această săptămână se face dezlegare la ouă, lapte, brânză și pește. Săptămâna Albă amintește de viețuirea în Rai a lui Adam și Eva, care nu consumau carne, astfel creștinii fiind chemați să revină la starea paradisiaca din care au căzut.

Miercuri, pentru prima data în perioada Triodului, se rostește rugăciunea Sfântului Efrem Sirul — "Doamne și Stăpânul vieții mele", rugăciune care se va citi până în miercurea din Săptămâna Mare. În zilele de miercuri și vineri din această săptămână nu se săvârșește Sfânta Liturghie, cele doua zile sunt aliturgice.

Iar în sâmbăta lăsatului de sec de brânză, Biserica îi pomenește pe toți cei care au fost "luminați prin postire". Această zi este numită "a asceților", care servesc drept modele pentru parcurgerea postului.

Când începe postul Paștelui în 2021
© Sputnik / Konstantin Mihalchevskiy
Duminica dinaintea Postului Sfintelor Paști este cunoscută cu denumirea de "Duminica Iertării", pentru că capacitatea de a ierta este forma prin care putem ieși biruitori din lupta cu păcatul. Așadar, ritualul iertării care se săvârșește la sfârșitul vecerniei nu este doar un ritual exterior, dar ne pregătește efectiv pentru a intra în Post împăcați cu semenii. Aceasta iertare este o încercare de a sparge fortăreața păcatului și reîntoarcerea la unitate, la solidaritate, la iubire.

Din cauza păcatului, omul a pierdut puterea de a păși în mod natural către Dumnezeu, de aceea este foarte important ca să intrăm în post împăcați unii cu alții și prin aceste rânduieli. Biserica ne poartă încet către unirea cu Dumnezeu.

Indiferent cât de grele sunt condițiile în care trăim, nimic nu trebuie sa ne oprească din a lua în serios Postului Sfintelor Paști.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

546
Tagurile:
Calendar Ortodox 2021 stil vechi, Săptămâna Albă, Post, triodul, Săptămâna Mare
Тема:
Calendar Creștin Ortodox 2021 (110)
Tematic
Lăsatul sec de carne: Duminica Înfricoşătoarei judecăţi - Semnificații teologice
Calendar Creștin Ortodox 2021
Calendarul zilelor de post din anul 2021
Anatol Gârbu

Preot ortodox, despre tradițiile din Duminica Mare

114
(reînnoit 14:21 20.06.2021)
Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Duminica Mare sau Rusaliile. Sărbătoarea e cunoscută şi sub numele de Pogorârea Sfântului Duh.
Preot ortodox: Cele mai importante sărbători din luna iunie

În fiecare an, la 50 de zile după Învierea Domnului Nostru Iisus Hristos, creștinii ortodocși prăznuiesc sărbătoarea Duminica Mare, Pogorârea Sfântului Duh sau a Rusaliilor. 

Enoriaşii merg la biserică unde sunt oficiate slujbe precum cea din ziua de Paşte. În această zi, oamenii îşi împodobesc gospodăriile cu flori şi ramuri verzi.

"Aceasta reprezintă una dintre cele mai vechi sărbători creștine și simbolizează faptul că Duhul Sfânt le biruieşte pe toate. Sărbătoarea Rusaliilor constituie cea mai veche sărbătoare la creştini împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită încă din vremea Sfinţilor Apostoli", a povestit pentru Sputnik Moldova părintele Anatol Gârbu.

În Biblie, coborârea Duhului Sfânt este descrisă ca o limbă de foc despicată care i-a învăluit pe cei 12 apostoli ai lui Iisus, oferindu-le darul de a vorbi în limbi diferite, necunoscute de ei până atunci. Astfel, apostolii au avut posibilitatea de a propovădui credinţa în toate colţurile lumii.

De Duminica Mare, credincioşii îngenunchează pe iarbă şi frunze de tei, care sunt apoi binecuvântate.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

114
Tagurile:
preot, duminca mare
Tematic
Înălțarea Domnului: Îndumnezeirea firii omenești - semnificații teologice


Загрузка...
Biserică

Duminica Mare: Care este adevărata semnificație a Rusaliilor