Coloana Sfântului Simeon, Siria

Început de an bisericesc: Simeon Stâlpnicul - modelul ostașului lui Hristos

437
(reînnoit 18:19 13.09.2020)
Află viața Sfântul Simeon Stâlpnicul care este prăznuit chiar în prima zi a anului Bisericesc, marcat în fiecare an pe 14/1 septembrie.

CHIȘINĂU, 14 sept — Sputnik. Sunt puţini cei care cunosc faptul că anul bisericesc nu începe la aceeaşi dată cu anul civil. Trebuie ştiut că anul bisericesc, spre deosebire de cel civil, este prăznuit la 1/14 septembrie.

Începutul anului bisericesc, sau Indictionul, a fost împrumutat de la evrei, care marca începutul anului civil. Indictionul era cunoscut şi la romani, care, la fel, începea la 1/14 septembrie.

Mai există un motiv pentru care această zi a fost rânduită ca zi a începutului de an bisericesc. Potrivit Tradiției, în această zi Mântuitorul Iisus Hristos a început să predice în public. El a intrat în sinagogă și a citit cuvintele prorocului Isaia, care profeţeau despre Persoana Sa dumnezeiască.

Potrivit Mineiului pentru Septembrie, pe lângă prăznuirea sfinţilor din această zi, se pomenește şi momentul începutul noului an bisericesc: „Sosit-a intrarea anului, care ne cheamă să cinstim pe cei ce o luminează pe ea", şi cere de la Hristos: „…Doamne, binecuvântează lucrurile mâinilor Tale şi ne învredniceşte pe noi, cu folos a trece crugul anului".

Viața Sfântului Simeon Stâlpnicul

Tot în această zi, Biserica face pomenirea Sfântului Simeon Stâlpnicul. El s-a născut din părinți țărani, în satul Sis, din Asia Mica. A părăsit casa părintească la vârsta de optsprezece ani și s-a călugărit la mănăstirea Eusebona. Sfântul Simeon Stâlpnicul s-a făcut începătorul unei practici necunoscute pană atunci, aceea de a se ruga zi și noapte de la înăltimea unui stâlp. Vreme de 37 de ani s-a nevoit în vârful unui stâlp de 16 metri lângă orașul sirian Alep.

Stâlpnicii sunt o categorie aparte de călugări asceți. Aceștia trăiau într-o maximă izolare, în vârful unui stâlp de lemn sau piatră, într-un spațiu foarte strâmt și fără acoperiș, și nu putea sta decât în picioare sau în genunchi. Aceasta forma de ascetism a apărut în Siria, în prima jumătate a secolului al V-lea.

Sfântul Simeon Stâlpnicul
© Photo : wikipedia.org
Sfântul Simeon Stâlpnicul

Mănăstirea Sfântul Simeon Stâlpnicul — scurt istoric

Mănăstirea Sfântul Simeon Stâlpnicul este un ansamblu monahal, care datează din secolul al V-lea, astăzi ruinată, din localitatea Qalat Samaan, 40 de kilometri mai la nord de orașul Alep, Siria.

Aceasta a fost construita pe vârful unui deal, la o altitudine de 800 de metri, loc pe care se afla coloana de piatră a sfântului. Prin apropiere trecea drumul roman ce lega Antiohia de Alep.

Oamenii ce viețuiau aici, după propovăduirea creștină, duceau o viață foarte bine dezvoltată, însă aceasta a ținut doar până la cucerirea arabă din secolul al VII-lea.
Până astăzi, au fost descoperite peste o sută de mănăstiri, sihăstrii și biserici, în teritoriul dintre Alep, Antiohia si Hama.

Și astăzi se mai poate vedea stâlpul de piatră al Sfâtului Simeon, cu toate că din ce era odinioară nu a mai rămas decât o bucata de piatra înaltă de doi metri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

437
Tagurile:
14 septembrie, inceputul anului bisericesc, sarbatori religioase, sarbatori crestine, 1 septembrie, biserica, Simeon Stalpnicul, Alep, Siria
Тема:
Calendar Creștin Ortodox 2020 (59)
Tematic
Calendar Ortodox: Viața Sfintei Teodora de la Sihla - lauda Moldovei
Calendar Creștin Ortodox 2017: Cele mai importante sărbători din luna august
Calendar Ortodox: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul - istorie și semnificație
Calendar Creștin Ortodox 2017: Cele mai importante sărbători din luna iulie
Calendar Creștin Ortodox 2017: Cele mai importante sărbători din luna mai
Nicolae Ciobanu

Minunea Sfântului Arhanghel Mihail - semnificația sărbătorii

113
În ziua de 19 septembrie creștinii-ortodocși sărbătoresc pomenirea minunii Sfântului Arhanghel Mihail. Părintele Nicolae Ciobanu a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre istoria și semnificația acestei zile.
Sărbătoare importantă în calendarul ortodox

În luna septembrie au loc mai multe sărbători religioase. Astăzi creștinii ortodocși prăznuiesc pomenirea minunii Sfântului Arhanghel Mihail.

"În secolul V, în orașul antic Colose păgânii au dorit să distrugă o biserică, schimbând cursul unui izvor și îndreptându-l spre biserică. Preotul, văzând că apa vine cu multă putere, a îngenuncheat în fața altarului, s-a rugat lui Dumnezeu ca să-i izbăvească de această nenorocire. Imediat s-a arătat Arhanghelul Mihail și lovind cu un toiag în fața altarului s-a făcut o gaură adâncă, iar apa s-a revărsat în aceasta. Astfel, biserica și enoriașii au fost izbăviți de tragedie", a relatat părintele Nicolae Ciobanu.

În această zi, creștinii ortodocși obișnuiesc să meargă la Sfânta Liturghie pentru a prăznui Minunea Sfântului Arhanghel Mihail. Totodată, în multe localități din țară se sărbătorește hramul.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

113
Tagurile:
Arhanghelii Mihail și Gavriil, Arhanghelul Mihail, calendar ortodox, sărbătoare religioasă
Tematic
Calendar Ortodox: Pomenirea minunii Sfântul Arhanghel Mihail - istorie și semnificație


Загрузка...
Arhanghelul Mihail

Calendar Ortodox: Pomenirea minunii Sfântul Arhanghel Mihail - istorie și semnificație

1389
(reînnoit 17:39 18.09.2020)
Calendar Ortodox: Astăzi se face pomenirea minunii Sfântul Arhanghel Mihail - iată care este istoria și semnificația acestei zile.

CHIȘINĂU, 19 sept - Sputnik. În cursul anului bisericesc avem parte de mai multe sărbători închinate Sfinților Arhangheli. Creștinii prăznuiesc astăzi pomenirea minunii Sfântul Arhanghel Mihail în Colose, în urma căreia păgânul din Laodiceea, Antioh al II-lea, s-a convertit la creștinism.

Istorie și semnificație

Potrivit unei tradiții, Sfântul Apostol Ioan însoțit de Filip a predicat Evanghelia la Heretop, aproape de cetatea Colose. El a privit către acest loc și a prorocit ca din el va țâșni un izvor cu ape vindecătoare și că va fi cercetat de Sfântul Arhanghel Mihail. La puțin timp, prorocia s-a împlinit, iar la el veneau din toate părțile persoane pentru a primi vindecare de diverse boli. Iată că un pagân din Laodiceea i s-a arătat Sfântul Mihail și i-a spus să-și ia fiica lipsită de puterea de a vorbi și să vină la acel izvor pentru a primi vindecare.Ascultând porunca sfântului arhanghel fiica sa a primit vindecare, iar el a primit botezul creștin.

Păgânii, văzând că mulți se botează în acea biserică, au dorit să schimbe cursul acelui izvor peste ea. Arhanghelul Mihail i s-a descoperit lui Arhip si l-a incurajat pe acesta sa lovească cu toiagul în stâncă, pentru a face loc apei să treacă prin ea. Din acel moment locul s-a numit "Hones”, adică "mistuire”, pentru că acolo apele se mistuie în piatră.

Ulterior, pe acel loc aflat între orașul Colose din Frigia – veche regiune istorică din partea central-vestică a Asiei Mici (azi Turcia) – și orașul Ieripoli, Antioh al II-lea, tatăl fiicei vindecate a zidit deasupra izvorului tămăduitor o biserică închinată Sfântului Arhanghel Mihail.

După 90 ani de la zidirea sfântului lăcaș a venit acolo un copil în vârstă de 10 ani din Ieripoli care se numea Arhip. Acesta a rămas în biserică, postind și făcând rugăciuni ca și marii pustnici ai sihăstriilor.

La momentul potrivit s-a călugărit, învrednicindu-se și de darul preoției, slujind până la adânci bătrâneți și propovăduind cuvântul Domnului. Însă păgânii din orașul Ieripoli s-au hotărât să acopere apa izvorului, iar pe Arhip să-l omoare. Când s-au apropiat, Sfântul Arhanghel Mihail le-a amorțit mâinile, Cuviosul nepățind nimic, iar cei ce săpau au fost izgoniți de o flacără ce a țâșnit din cristalul izvorului.

Văzând cele întâmplate, păgânii și-au pus în gând să abată apele râurilor Hrisos, Licocaper și Kufos asupra bisericii Cuviosului Arhip, însă Sfântul Arhanghel Mihail din nou i-a oprit pe aceștia, poruncind apelor să stea, după care deschizând o prăpastie, le-a poruncit să intre acolo. Cuviosul Arhip a murit la vârsta de 70 de ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1389
Tagurile:
istorie, Bisericii „Minunea Arhanghelului Mihail, Calendar Ortodox 2019 stil vechi
Тема:
Calendar Creștin Ortodox 2020 (59)
Tematic
Cum sunt sărbătoriți Arhanghelii Mihail și Gavriil în Moldova: Ce spune un preot ortodox
Calendar Ortodox: Sf. Andrei Stratilat - istoria ostașului din armata romană - Video


Загрузка...
Natură

Toamnă cu temperaturi de vară: Câte grade vor fi astăzi

0
(reînnoit 16:36 19.09.2020)
Se anunță o duminică frumoasă cu temperaturi generoase, iar săptămâna viitoare vremea se va încălzi și mai tare.

CHIȘINĂU, 20 sept - Sputnik. Astăzi este încă în vigoare Codul Galben de scădere bruscă a temperaturii aerului, instituit anterior de meteorologi. Valorile termice vor varia între 20... 23 de grade în nordul țării, 21... 24 de grade în centrul republicii și între 22 și 25 la sud. Vântul va sufla din sud-est cu 1-6 metri pe secundă. Presiunea atmosferică va fi ridicată, iar cerul va fi parțial acoperit de nori.

Prognoza meteo pentru 20 - 26 septembrie 2020
© Photo : SHS
Prognoza meteo pentru 20 - 26 septembrie 2020

Săptămâna viitoare vremea se încălzește și mai mult, iar termometrele va urca până la 30 de grade. În prezent, sunt în vigoare patru alerte meteo.

Până pe 21 septembrie a fost instituit Codul Portocaliu de secetă hidrologică pentru bazinul inferior al râurilor Răut, Bâc, Botna, Cogâlnic, Ialpug și Cahul. Un Cod Galben de secetă este menținut pentru râurile mici și bazinele acvatice. În același timp până pe 25 septembrie este în vigoare și Codul Galben de pericol excepțional de izbucnire a incendiilor din cauze naturale, ca efect al secetei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
temperaturi, prognoze, Meteo
Tematic
Vremea se schimbă: Vânt puternic și îngheț - prognoza meteo
Prognoza meteo: Cum se va schimba vremea în acest weekend


Загрузка...