Icoana Sfântului Mare Mucenic Pantelimon și a Sfântului Spiridon, Biserica Întâmpinarea Domnului din incinta USM

De la păgânism la creștinism: Sfântul Pantelimon - Inițierea în Tainele credinței

808
(reînnoit 07:50 09.08.2020)
Sfântul Mare Mucenic Pantelimon este cinstit astăzi de creștinii ortodocși. Află care este calea parcursă de acesta de la păgânism la creștinism și cum a fost inițiat în Tainele credinței.

CHIȘINĂU, 9 aug — Sputnik. Biserica Ortodoxă îl cinstește astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, supranumit și doctorul fără de arginți. Sfântul Mare Mucenic Pantelimon este chemat în rugaciuni de către preoţii Bisericii la Taina Sfântului Maslu şi la Sfinţirea Apei, împreună cu Sfântul Sfinţit Mucenic Ermolae şi cu ceilalţi sfinţi doctori fără de arginţi şi făcători de minuni.

Potrivit Sinaxarului din data de 27 iulie / 9 august, Sfântul Pantelimon s-a născut la Nicomidia (fost oraș din Asia Mică, în apropiere de Constantinopol și de Eniceea). Eustorgios, tatăl său, era senator păgân, iar mama sa Evula era creștină. Aceștia i-au dat numele de Pantoleon.

Încredințat spre educație lui Eufrosin, medic de renume, el ajunse după puțină vreme la o cunoaștere desăvârșită a artei medicale. Într-atât de bine încât împăratul Maximian, care ii remarcase calitățile, intenționa să-l ia la palat ca medic particular. Tânărul trecea în fiecare zi prin fața casei unde era ascuns Sfântul Ermolae. Acesta la invitat într-o zi în casa sa și începu să-l învețe că știința medicală nu poate aduce decât slabă ușurare naturii noastre suferinde și sortită morții și că doar Hristos, singurul Doctor adevărat, a venit să ne aducă Mântuirea, fără leacuri și fără plată.

Inițierea în Tainele credinței

Tânărul Pantoleon începu să-l viziteze cu regularitate pe Sfântul Ermolae și fu inițiat de el în Tainele credinței. Într-o zi, pe când se întorcea de la Eufrosin, găsi pe drum un copil mort. Acesta fusese mușcat de o năpârcă. Atunci el a decis că venise momentul ca să probeze adevărul promisiunilor lui Ermolae și a început să cheme în ajutor Numele lui Hristos și pe dată copilul se ridica, iar năpârca muri. Atunci el a alergat la Ermolae si ceru să primească fără întârziere Sfântul Botez. El a rămas în preajma bătrânului încă opt zile pentru a se bucura de învățăturile lui, după care a revenit acasă.

Fiind întrebat de tatăl său unde a fost, el a răspuns că rămăsese la palat pentru a-l vindeca pe un om de pe lânga împărat. Pastrând în secret convertirea lui, el este preocupat pentru a-l convinge pe Eustorgios, tatăl său, de zădărnicia închinării la idoli.

Doctor fără de arginți

După o vreme fu adus la tatăl său senator un orb care îl imploră pe Pantoleon să îl vindece, căci își pierduse zadarnic toată averea pe la doctori.

Punându-și nădejdea în Hristos, tânărul confirma în fața tatălui său uimit că avea sa îl vindece prin harul Stăpânului său. Făcu semnul Crucii pe ochii orbului, rugându-se lui Hristos și pe loc bărbatul și-a recăpătat vederea, nu numai a ochilor trupului, ci și ai sufletului, căci el înțelese că Hristos îl vindecase.

Acesta a fost botezat de Sfântul Ermolae împreună cu Eustorgios.

Pantoleon împărți atunci moștenirea sa săracilor, elibera sclavii și se dedica și mai vârtos îngrijirii bolnavilor cărora nu le cerea în schimb decât să creadă în Hristos, cel venit pe pământ pentru a ne vindeca de toate bolile noastre.

Ceilalți doctori din Nicomidia începură să fie invidioși pe el și cum el îngrijise pe un creștin care tocmai fusese chinuit din ordinul împăratului, ei profitară de ocazie pentru a-l denunța la Maximian.

Minunile și Mucenicia sfântului Pantelimon

Împăratul, aflând că Pantelimon l-a vindecat pe orb invocând numele lui Hristos, s-a înfuriat și a cerut să i se taie capul. Maximian îi reproșa că ar fi trădat încrederea pe care i-o acordase și îl acuza că îl insultă pe Asclepios și pe ceilalți zei prin credința sa în Hristos, un om mort crucificat. Sfântul îi răspunse că atât credința, cât și mila față de adevăratul Dumnezeu sunt superioare tuturor bogățiilor și onorurilor acestei lumi de deșertăciune și pentru a-și întări argumentele îi ceru lui Maximian să-l pună la încercare.

Atunci a fost adus un paralitic, asupra căruia preoții păgâni spuseră încântațiile lor. Pantoleon se rugase lui Dumnezeu și luând pe paralitic de mână, îl vindecă în numele lui Hristos. Numeroși păgâni, văzându-l pe om mergând, crezură în adevăratul Dumnezeu, în timp ce preoții păgâni insistau pe lângă împărat să fie ucis acest rival periculos.

După mai multe tentative a împăratului păgân de a-l convinge să se închine la idoli, el a înțeles că nu va putea să-l clintească din credința sa.  Maximian dădu atunci ordin ca Pantoleon să fie decapitat, iar trupul să fie aruncat în foc.

”Numele tău nu va mai fi Pantoleon ci Pantelimon”

Sfântul ajunse cu bucurie la locul execuției, în afara orașului, dar în momentul în care călăul își agita spada, aceasta se topi precum ceara se topește în foc. În fața acestei minuni, soldații care erau de față îl mărturisiră pe Hristos.

Pantoleon îi îndemna însă să își îndeplinească datoria și mai spuse o ultima rugăciune. Un glas de sus îi răspunse:

"Slujitor credincios, dorința ta va fi acum îndeplinită, porțile cerului îți sunt deschise, cununa ta e pregătită. Tu vei fi de-acum înainte adăpost deznădajduiților, ajutor celor încercați, doctor bolnavilor și teroare demonilor, de aceea numele tău nu va mai fi Pantoleon, ci Pantelimon" (care inseamna "prea milostiv").

Când capul îi căzu, curse lapte din gâtul lui, trupul sau deveni alb ca zăpada, iar măslinul uscat de care fusese legat înverzi din nou pe data și rodi cu fructe din belșug.

Soldații, cărora li se dăduse ordin să ardă trupul Sfântului, îl încredințară credincioșilor care îl îngropară pe proprietatea lui Arnantios Scolasticul și se duseră să propovăduiască Vestea cea Buna și în alte locuri.

Moaștele Sfântului Pantelimon nu au încetat să săvârșească vindecare și să aducă harul lui Hristos, singurul Doctor al sufletelor și trupurilor tuturor celor care se apropie de El cu evlavie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

808
Tagurile:
calendar ortodox 2019 august, Credinţă, taine, Creștinism, Sfântul Pantelimon
Тема:
Calendar Creștin Ortodox 2020 (58)
Tematic
Calendar Creștin Ortodox 2020
Nicolae Ciobanu

Preot ortodox, despre noul an bisericesc și sărbătorile religioase din luna septembrie

157
(reînnoit 13:06 14.09.2020)
Începutul unui nou an Bisericesc - despre semnificația acestui eveniment religios de importanță majoră, dar și cele mai însemnate sărbători creștin-ortodoxe din luna septembrie aflați de la părintele Nicolae Ciobanu.
Preot ortodox, despre noul an bisericesc și sărbătorile religioase din luna septembrie

Spre deosebire de calendarul civil, Biserica prăznuiește prima zi a anului bisericesc pe 1/14 septembrie. Această zi semnifică începutul Indictionului, fiind considerată prima în anul nou bisericesc.

Calendar Creștin Ortodox 2020
© Sputnik / Moldova
Potrivit tradiției, în această zi a intrat Mântuitorul nostru Iisus Hristos în sinagoga iudeilor și a început să propovăduiască Evanghelia. Pentru prima dată sărbătoarea fost marcată în 1363 ca un omagiu tradiției civile bizantine. 

Din 1492 în Rusia, bunăoară, această sărbătoare bisericească era marcată la nivel de stat. Semnificația acesteia – era de a aminti tuturor despre predica Mântuitorului în sinagoga din Nazaret, când Iisus a spus că El a venit să vindece inimile zdrobite. Tot în această zi, Biserica face pomenirea Sfântului Simeon Stâlpnicul.

"Această zi este o bucurie mare pentru întreaga comunitate creștină. Unul dintre cele mai semnificative evenimente, închinate mântuitorului nostru Iisus Hristos este sărbătoarea nașterii Maicii Domnului, marcată pe 21 septembrie fiind și prima sărbătoare din anul nou bisericesc. Astfel , odată cu nașterea Preasfintei Fecioarei Maria deja se pune temelie mântuirii neamului omenesc, iar prin ea se va naște mântuitorul sufletelor noastre", a explicat pentru Sputnik părintele Nicolae Ciobanu.

Potrivit lui, cea de-a doua jumătate a lunii septembrie este bogată în sărbători religioase. Astfel, în data de 22 septembrie creștinii ortodocși îi vor sărbători pe Sfinții și drepții Părinți Ioachim și Ana. Pe 24 septembrie - Sfântul Siluan Atonitul și Sfânta Agafia de la Cușelăuca. Ziua de 27 septembrie este considerată zi de post aspru, fiind marcată Înălțarea Sfintei Cruci. Pe 29 septembrie creștinii ortodocși marchează  Duminica a XVIII-a după Rusalii, iar în ultima zi a primei luni de toamnă sunt pomenite Sfintele Muceniţe: Pistis, Elpis şi Agapis (Vera, Nadejda, Liubov) şi maica lor, Sofia.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

157
Tagurile:
Nicolae Ciobanu, septembrie, sărbători religioase, an bisericesc


Загрузка...
Memorial „Arhimandrit Sofian Boghiu”, parte a Centrului cultural-istoric „Cuconeștii Vechi”

In Memoriam, Sofian Boghiu: 18 ani de la trecerea la Domnul

91
(reînnoit 10:04 14.09.2020)
Astăzi se împlinesc 18 ani de la trecerea la Domnul a marelui duhovnic Sofian Boghiu, care a fost prigonit în perioada regimului comunist. El a fost ucenicul sfântui Ioan „cel strain" (Ivan Kulîghin) de la Sfânta Mănăstire Optina.

CHIȘINĂU, 14 sept - Sputnik. Astăzi se împlinesc 18 ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Sofian Boghiu, care a fost prigonit în perioada regimului comunist. El a fost ucenicul sfântui Ioan „cel strain" (Ivan Kulîghin) de la Optina.

Creștinii din satul Cuconeștii Noi, îl vor comemora astăzi pe malul pitoresc al Prutului, la baștina marelui duhovnic, informează portalul Ortodox.md.

Programul evenimentelor:

Slujba Panihidei pentru Părintele Sofian, va fi oficiată de către Arhimandritul Nicolae Roșca, Duhovnicul Sfintei Mănăstiri Ciuflea și un sobor de preoți și diaconi.

  • Prelegere în care va fi evocată figura luminoasă a Arhimandritului Sofian.
  • Concert de cântare duhovnicească, în memoria Sfinților Închisorilor, prezentat de către corul Parohiei „Sf. Irh. Spiridon al Trimitundei” din Chișinău.
  • Vizitarea șantierului în lucru „Casa Memorială Arhimandrit Sofian Boghiu”, unde va avea loc ceremonia de aprindere a candelei și primul dangăt de clopot în memoria Părintelui Sofian și a vrednicilor cuconeșteni de altă dată.
  • Excursie pe malul Prutului: foișorul Părintelui Sofian; ruinele vechii biserici din Cuconești, demolată în vremurile de tristă amitire; cimitirul cuconeștenilor despre care doar pietrele mai vorbesc.

Panihida va fi săvârșită în aria Complexului Memorial „Părintele Sofian Boghiu", parte a Centrului cultural-istoric „Cuconeștii Vechi".

Despre organizația culturală "Rugul Aprins"

Organizația culturală "Rugul Aprins", denumită și „Grupul de la Mănăstirea Antim", București se formează treptat începând din 1945. La baza formării acestei organizații se afla întâlnirea vizionarilor Alexandru Teodorescu (alias Sandu Tudor), poet, eseit, publicist și Ivan Culighin, duhovnicul mitropolitului Kievului, aflat în chilia sa de la Mănăstirea Antim.

Părintele Ioan „cel străin"(Ivan Kulîghin) a fost axul moral și spiritual, duhovnic și părinte duhovnicesc în adevăratul sens al cuvântului, pentru toți nou-născuții întru Rugăciunea lui Iisus. În ajunul plecării sale, el i-a încredințat lui Sandu Tudor misiunea de a continua lucrarea călăuzitoare.

Deşi nu participa în mod activ, ca Părintele Daniil Sandu Tudor, la întâlnirile de la Rugul Aprins, Părintele Sofian trăia rugăciunea inimii şi o transmitea, ca duhovnic, ucenicilor săi, o prezenta ca şi cale de unire a noastră neîncetată cu Dumnezeu. Învăţase asta de la Părintele Ivan Kulîghin, cel care a venit de la Optina şi care i-a şi iniţiat, să zicem, în primii paşi în lucrarea rugăciunii inimii pe cei din Rugul Aprins. Părintele Sofian avea şi un epitrahil lăsat de la Părintele Ivan Kulîghin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova.

91
Tagurile:
in memoriam, Sofian Boghiu
Tematic
Sfântul Ambrozie de la Optina: Rugăciunea pe care trebuie să o faci în fiecare zi


Загрузка...
Loterie

OMS, avertisment sumbru: Compară COVID-19 cu loteria

0
(reînnoit 22:01 18.09.2020)
Organizația Mondială a Sănătății spune că şansele de a câștiga la loterie sunt mai mari decât cele de a scăpa de infecţia COVID-19.

BUCUREȘTI, 18 sept - Sputnik. Potrivit OMS, şansele de a scăpa de infecţia COVID-19 sunt foarte mici, motiv pentru care organizația insistă pe respectarea măsurilor de protecţie. Avertismentul are loc în contextul în care numărul spitalizărilor la nivel mondial a crescut foarte mult.

Dr. Mike Ryan, director executiv al Programului OMS pentru Urgenţe Sanitare, a declarat că statistic este mai probabil să câştigi la loterie decât să scapi de infecţia Covid-19.

„Dacă nu găsim un vaccin şi nu continuăm să suprimăm acest virus şi presupunem că acest virus se răspândeşte la 60 sau 70% din populaţia lumii, şansele de a scăpa sunt de 1 la 200. Din această perspectivă, gândiţi-vă la şansele dumneavoastră de a câştiga la loterie”, a declarat Ryan.

Reprezentanții OMS au avertizat de altfel că la nivel mondial se înregistrează „creşteri ale numărului spitalizărilor în unităţile de terapie intensivă”.

La această oră, cele mai multe cazuri de coronavirus se regăsesc în Spania, Franţa, Muntenegru, Ucraina, precum şi în câteva state din SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
loterie, COVID-19, OMS
Tematic
Covid-19: OMS așteaptă creşterea numărului de morţi în octombrie și noiembrie în Europa


Загрузка...