Patriarhul Kiril al Rusiei, Slujba Învierii

Pastorală la Învierea Domnului a Patriarhului Kiril: intensificăm rugăciunile comune

365
Sputnik Moldova publică pastorala de Paști a Patriarhului Rusiei, Kiril. În mesajul său Patriarhul ne îndeamnă să nu deznădăjduim în aceste clipe grele și să ne amintim de îndemnul Mântuitorului că: ”În lume necazuri veți avea; dar îndrăzniți, eu am biruit lumea”.

CHIȘINĂU, 17 apr - Sputnik. În mesajul pastoral, Patriarhul Kiril îi îndeamnă pe credincioși ca, în situația actuală generată de pandemie, să se roage pentru cei care suferă de această molimă și ca Domnul să ne dăruiască să rămânem coparticipanți la binecuvântata viață liturgică a Bisericii, păstrându-ne pacea interioară și să ne punem nădejdea în Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

”Suntem chemați să ne păstrăm pacea interioară și să ne amintim de cuvintele Mântuitorului, rostite în ajunul suferinței Sale mântuitoare: ”În lume necazuri veți avea; dar îndrăzniți, eu am biruit lumea” (Ioan 16, 33). Îi îndemn fierbinte pe toți, dragii mei, să intensificăm rugăciunile comune pentru ca Domnul să ne dăruiască, în pofida tuturor dificultăților, să rămânem coparticipanți la binecuvântata viață liturgică a Bisericii, pentru ca Sfânta Taină a Euharistiei să se săvârșească, iar credincioșii să se apropie cu îndrăzneală de adevăratul Izvor al Vieții - Sfintele Taine ale lui Hristos astfel încât bolnavii să capete vindecare, iar cei sănătoși să fie apărați de infecția periculoasă.

Textul integral al Pastoralei Patriarhului Rusiei la Învierea Domnului 2020

Pastorala Pascală a Patriarhului Kiril, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, adresată tuturor arhipăstorilor, preoților, diaconilor, celor din cinul monahicesc și dreptmăritorilor creștini ai Bisericii Ortodoxe Ruse

Iubiți întru Domnul confrați Arhipăstori, cinstiți părinți, preacuvioși monahi și monahii, iubiți frați și surori!

HRISTOS A ÎNVIAT!

Prin mila Atotdătătorului Dumnezeu, ne-am învrednicit de a ajunge în luminata noaptea luminoasă de Paște și ne bucurăm din nou minunatei învieri a lui Hristos. Vă felicit cordial pe toți, dragii mei, cu prilejul acestui mare praznic și sărbătoare a sărbătorilor.

Aproape două mii de ani ne separă de acel eveniment de care ne amintim acum. Totuși, în fiecare an Biserica, cu un neschimbat fior duhovnicesc, prăznuiește Învierea Domnului, mărturisind neobosit despre excepționalitatea a ceea ce s-a întâmplat în peștera funerară din preajma zidurilor vechiului Ierusalim.

Întreaga cale pământească a Fiului lui Dumnezeu: de la minunata Sa întrupare până la patimile și moartea cumplită pe Cruce - este împlinirea făgăduinței Creatorului, făcută cândva protopărinților noștri. Dumnezeu a promis că îl va trimite în lume pe Cel care va lua ”asupră-Şi durerile noastre şi cu suferinţele noastre S-a împovărat. (Isaia 53, 4) și va mântui poporul Său de păcatele lor (Matei 1, 21). Domnul a confirmat în mod repetat această făgăduință prin prorocii Săi. Această făgăduință a rămas adevărată chiar și atunci când poporul ales s-a rupt de legământ și încălca voia Creatorului.

Însă prin Învierea lui Hristos, se revelează plinătatea dragostea lui Dumnezeu, căci în sfârșit moartea a fost învinsă – ultimul hotar care îl înstrăina pe om de adevăratul Izvor al vieții. Deși moartea fizică există și omoară corpurile umane, ea nu mai este în stare să ne omoare sufletele, adică să ne lipsească de viața veșnică în comuniune cu Creatorul. Moartea a fost învinsă – boldul ei a fost scps (1 Corinteni 15: 55). A robit robime (Efeseni 4: 8) și a zdrobit iadul. Că la Dumnezeu nimic nu este cu neputinţă (Luca 1,37) – cu adevărat El S-a sculat precum a zis (Matei 28, 6)!

În acest an, popoarele Pământului trec prin încercări deosebite. Molima distrugătoare s-a răspândit în întreaga lume, ajungând și la hotarele țărilor noastre. Autoritățile iau măsuri restrictive pentru a preveni creșterea explozivă a epidemiei. În unele țări aflate sub oblăduirea pastorală a Patriarhiei Moscovei, au fost stopat săvârșirea slujbelor de obște, inclusiv Sfânta Liturghie. Cu toate acestea, noi creștinii ortodocși nu ar trebui să ne descurajăm, nici să cădem în deznădejde în aceste circumstanțe complicate, cu atât mai puțin să ne panicăm. Suntem chemați să ne păstrăm pacea interioară și să ne amintim de cuvintele Mântuitorului, rostite în ajunul suferinței Sale mântuitoare: ”În lume necazuri veți avea; dar îndrăzniți, eu am biruit lumea” (Ioan 16, 33).

Paștele a devenit pentru omenire o trecere de la sclavia păcatului la libertatea Împărăției Cerurilor, la libertatea măririi fiilor lui Dumnezeu. (Rom. 8, 21). Doar datorită Învierii Mântuitorului obținem adevărata libertate, lucru mărturisit de atotlăudatul Pavel, care ne îndeamnă: ”Staţi deci tari în libertatea cu care Hristos ne-a făcut liberi” (Gal. 5, 1). De câte ori am citit sau auzit aceste cuvinte? Iar acum să medităm: oare nu trăim astăzi ca și cum nici nu ar fi avut loc Învierea lui Hristos? Schimbăm brusc bogăția veșniciei care ne-a fost descoperită de dragul grijilor nesfârșite, fiind din nou captivați de grijile acestei lumi, cedând în fața fricilor care ne copleșesc și uităm de comorile spirituale nemuritoare și de adevărata chemare a creștinului de a-I slujim ”în sfinţenie şi în dreptate, înaintea feţei Sale” (Luca 1, 75)?

Însă, Cucernicia curată şi neîntinată înaintea lui Dumnezeu şi a Tatălui (Iacov 1, 27) constă în faptul că, urmând exemplul pe care ne-a fost arătat în Evanghelie de către Bunul Păstor, să binevoim a ne purta cu dragoste și răbdare unul cu altul, să ne ajutăm și să ne sprijinim reciproc atunci când trecem prin încercări. Nici un fel de restricție venită din afară nu ar trebui să ne zdruncine unitatea și să ne îndepărteze de acea adevărată libertate spirituală pe care am obținut-o cu toții prin cunoașterea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care a biruit moartea și ne-a oferit posibilitatea ca să ne numim fii ai lui Dumnezeu să fim chemați și să fim copiii lui Dumnezeu (1 Ioan 3.1).

Inima şi sufletul mulţimii celor ce au crezut erau una (Faptele 4, 32), a tuturor fiilor Bisericii, căci suntem membri aparte, dar împreună alcătuim Trupul lui Hristos și nimic nu va putea să ne despartă pe noi de dragostea lui Dumnezeu (Romani 8, 39). Iată de ce, cei care nu au posibilitatea astăzi să vină la biserică, din motive obiective, și să se roage, trebuie să știe că sunt pomeniți și pentru ei se roagă. Credința ne oferă puterea de a trăi și cu ajutorul lui Dumnezeu să depășim diferite boli și încercări, inclusiv cea care a intrat în viața noastră odată cu răspândirea virusului periculos.

Îi îndemn fierbinte pe toți, dragii mei, să intensificăm rugăciunile comune pentru ca Domnul să ne dăruiască, în pofida tuturor dificultăților, să rămânem coparticipanți la binecuvântata viață liturgică a Bisericii, pentru ca Sfânta Taină a Euharistiei să se săvârșească, iar credincioșii să se apropie cu îndrăzneală de adevăratul Izvor al Vieții - Sfintele Taine ale lui Hristos astfel încât bolnavii să capete vindecare, iar cei sănătoși să fie apărați de infecția periculoasă.

Credem că Mântuitorul Înviat nu ne va părăsi și ne va trimite întărire și curaj pentu ca să stăm tari în credință și să parcurgem calea pământească mântuitoare spre viața veșnică.

Vă felicit din inimă pe toți, iubiți frații și surori, cu prilejul luminoasei sărbători a Sfintelor Paști și vă îndemn să arătați că sunteți adevărații ucenici ai Mântuitorului, dând un bun exemplu celor din jurul vostru și vestind desăvârșirea ” Celui ce v-a chemat din întuneric, la lumina Sa cea minunată” (1 Pet. 2, 9), pentru ca noi în toate zilele vieții noastre să mărturisim prin faptele noastre despre puterea veșnică și adevărul cuvintelor rostite de Paște:

CU ADEVĂRAT A ÎNVIAT HRISTOS!

+KIRIL, PATRIARHUL MOSCOVEI ŞI AL ÎNTREGII RUSII

Învierea Domnului 2020, Moscova

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

365
Tagurile:
mesaj, Patriarhul Kiril
Тема:
Sărbători Pascale 2020 (15)
Tematic
Lumina Sfântă: Aprinderea Focului Haric în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim - Foto
Cum vor fi oficiate slujbele de Paște și cum va ajunge Lumina Sfântă în Moldova
Sfântul Evanghelist Ioan Teologul: Viața și minunile - video

Sfântul Evanghelist Ioan Teologul: Viața și minunile - video

316
(reînnoit 11:08 09.10.2020)
Pe 9 octombrie, în toate bisericile ortodoxe din țara noastră este cinstit sfântul Evanghelist Ioan, cunoscut și ca Ioan Teologul.

CHIȘINĂU, 9 oct - Sputnik. Creștinii ortodocși îl cinstesc astăzi pe Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, care mai este cunoscut și ca Ioan Teologul. El a fost unul din Cei Doisprezece Apostoli și a scris Evanghelia care îi poartă numele, trei epistole canonice: I Ioan, II Ioan și III Ioan și Apocalipsa.

Prăznuirea sa principală este la 21 mai, apoi împreună cu Cei Doisprezece Apostoli la 13 iulie, iar adormirea sa la 9 octombrie.

Viața Sfântului Ioan Teologul

Sfântul Ioan a fost fiul Salomeei mironosița și al lui Zevedei, un pescar din Betsaida Galileii. Fratele său a fost Sfântul Iacov, un alt apostol.

În Evanghelia sa, el se prezintă ca fiind „ucenicul prea iubit al lui Iisus” mai degrabă decât cu numele. El a fost cel mai tânăr din cei doisprezece Apostoli și foarte apropiat Domnului. Această apropiere este adesea reprezentată în icoanele cu Cina cea de Taină, unde Sfântul Ioan se sprijină de Mântuitorul.

El a fost de față la Schimbarea la Față a Mântuitorului împreună cu Petru și cu fratele său Iacov.

Sfântul Ioan a fost exilat în insula Patmos de către împăratul Domițian între anii 90-95 d.Hr. și acolo a avut revelația Cărții Apocalipsei.

Nu se cunoaște exact câţi ani a trăit sfântul Apostol Ioan. Unii scriu că a trăit 120 ani, iar alţii zic 105 şi şapte luni. Se ştie însă că a trăit mai mult de o sută de ani.

Minunile Sfântului Ioan Teologul

Printre alte minuni în legătură cu Sf. Apostol și Evanghelist Ioan se cunoaște una care a avut loc la mormântul său:

Când avea peste o sută de ani, Sfântul Ioan a luat șapte ucenici în afara Efesului și i-a pus să sape un mormânt în formă de cruce. Apoi, Sfântul Ioan s-a așezat în mormânt și ucenicii l-au îngropat acolo de viu. Mai târziu, când mormântul său a fost deschis, trupul Sfântului Ioan nu mai era acolo. În fiecare an, la 8 mai, din mormântul său se ridică un praf cu care bolnavii de diferite boli se vindecă.

Predica părintelui Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni în ziua prăznuirii Apostolului Ioan

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

316
Tagurile:
minuni, Viața, Ioan Teologul, calendar ortodox 2020 stil vechi
Тема:
Calendar Creștin Ortodox 2020
Tematic
Calendar Ortodox: Înălțarea Sfintei Cruci - istorie și semnificație


Загрузка...
Produse alimentare

Biserica Ortodoxă Rusă, despre ajutorul acordat nevoiașilor din Moldova

148
(reînnoit 18:59 08.10.2020)
Livrarea ajutorului umanitar de la Biserica Ortodoxă Rusă către Moldova este coordonată de parohhul Bisericii Sf. Nicolae din Vicenza (Italia), protopopul Veniamin Onu.

CHIȘINĂU, 8 oct - Sputnik, Artem Budionnîi. Biserica Ortodoxă Rusă a distribuit 500 de pachete cu alimente în Kîrgîzstan într-o săptămână și oferă asistență umanitară în Moldova, potrivit Sectorului sinodal în problemele binefacerii bisericești și slujirii sociale, informează RIA Novosti.

”Angajații secție sinodale în problemele binefacerii bisericești și slujirii sociale al eparhiei din Bișkek au distribuit 500 de pachete cu alimente nevoiaților, care au fost cumpărate datorită strângerii de fonduri de pe site-ul web „Antivirusul Milostivirii”. În Moldova, ajutorul alimentar achiziționat din fondurile transferate este destinat pentru aproximativ 280 de familii, acesta este deja distribuit prin sate", precizează BORu.

Livrarea ajutorului umanitar de la Biserica Ortodoxă Rusă către Moldova este coordonată de parohhul Bisericii Sf. Nicolae din Vicenza (Italia), protopopul Veniamin Onu. Preotul a declarat pentru RIA Novosti că printre cei care au primit produse alimentare se numără familii sărace din satele moldovenești și din Chișinău, și nu doar enoriașii ai Bisericii Ortodoxe Ruse.

"Există mulți oameni săraci în Moldova. Desigur, sunt mult mai mulți oameni nevoiași decât 280 de familii, dar suntem recunoscători pentru ajutorul oferit. În special, mulțumim șefului Sectorului sinodal, Episcopului de Orehovo-Zuevski Panteleimon și Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove Vladimir", a spus protoiereul.

Părintele Veniamin a spus că el însuși trimite ajutor umanitar din Italia aproape în fiecare săptămână timp de 15 ani: haine, încălțăminte, mobilier, medicamente. Potrivit acestuia, în Italia, spre deosebire de Moldova, „nu au nevoie în mod special de ajutor umanitar, hrană și îmbrăcăminte”.

"În Moldova, ajutorul nostru umanitar este primit de familii cu venituri mici, persoane fără adăpost, case pentru bătrâni, orfelinate. Și în Italia oamenii au alte probleme: cum să găsească locuințe sau să lucreze. De asemenea, îi ajutăm", a declarat interlocutorul pentru Agenție.

Potrivit BORu, de la începutul epidemiei de coronavirus, pachetele cu produse alimentare au fost trimise oamenilor aflați în situații dificile de viață și familiilor cu venituri mici din diferite dieceze ale Bisericii Ortodoxe Ruse din Rusia și din străinătate. Astfel, din iunie, peste 24,5 mii de persoane din 36 de eparhii au primit ajutoare sub formă de produse alimentare.

Îi poți sprijini pe cei care au nevoie urmând acest link sau trimițând un sms la 3443 cu cuvântul „mâncare” și suma donației. De asemenea, Biserica continuă să „se pregătească pentru sezonul rece” și colectează încălțăminte și îmbrăcăminte de sezon pentru familiile fără adăpost și nevoiași. Toate informațiile despre asistența bisericii în timpul epidemiei pot fi găsite pe site-ul cerkpom.miloserdie.ru.

Potrivit Sectorului sinodal, în Rusia și în străinătate funcționează peste 100 de servicii de voluntariat bisericești, în care sunt implicați aproape 7.000 de voluntari ortodocși, iar în 102 eparhii ale Bisericii Ruse au fost deschise linii de asistență pentru cei care au nevoie de spriijin. În special, din 20 martie și până în prezent au fost recepționate peste 20 de mii de apeluri la linia telefonică directă (8 (495) 542-00-00), de la sediului central din Moscova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

148
Tagurile:
ajutor, BORu, COVID-19
Тема:
Viața în Moldova
Tematic
Ministerul Sănătății din Moldova, gata de colaborare cu colegii lor din Rusia


Загрузка...
Vladimir Putin și Emmanuel Macron

Putin a discutat cu Macron despre terorism și Karabah

0
(reînnoit 22:31 20.10.2020)
Vladimir Putin a purtat o discuție cu Emmanuel Macron despre eforturile comune ale celor două țări în combaterea terorismului și evoluția situației din Karabah.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a purtat marți o discuție telefonică cu președintele Franței, Emmanuel Macron, anunță serviciul de presă al administrației prezidențiale ruse.

Președintele rus Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Никольский

Se menționează că Putin i-a exprimat lui Macron condoleanțele în legătură cu asasinarea unui profesor la Paris. De asemenea, cei doi șefi de stat și-au exprimat interesul față de activizarea eforturilor comune în lupta cu terorismul.

“La inițiativa părții franceze a avut loc o discuție telefonică a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, cu președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron. Președintele Rusiei a exprimat condoleanțe în legătură cu atentatul produs în suburbia Parisului, pe 16 octombrie – asasinarea barbară a unui învățător francez. În acest context, a fost confirmat interesul reciproc în activizarea eforturilor comune de combatere a terorismului și răspândirii ideologiei extremiste”, este menționat în comunicatul Kremlinului.

De asemenea, Putin l-a informat pe Macron despre măsurile de prevenire a escaladării acțiunilor militare în zona Karabagului.

“S-a discutat detaliat despre evoluția situației în zona de conflict din Karabahul de Munte. Vladimir Putin a oferit informații cu priviri la acțiunile întreprinse pentru prevenirea unei escaladări a acțiunilor militare și pentru reluarea cât mai grabnică a negocierilor pentru o soluționare politico-diplomatică a problemei din Karabah. A fost accentuată importanța respectări de către cele două părți în conflict a înțelegerilor încheiate pe 10 și 17 octombrie de încetare a focului”, menționează serviciul de presă al administrației prezidențiale.

Totodată, liderii celor două state au subliniat dorința de a continua coordonarea strânsă între Rusia și Franța, în calitatea lor de copreședinți ai grupului de la Minsk al OSCE, precum și în cadrul Consilului de Securitate al ONU.

“A fost subliniată disponibilitatea de a continua coordonarea strânsă între Rusia și Franța, în calitatea de copreședinți ai grupului de la Minsk al OSCE, precum și în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. S-a convenit asupra contactelor la diverse niveluri”, potrivit comunicatului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
teroris, Karabah, Macron, Putin
Tematic
Trump și Putin au pregătit „marea surpriză din octombrie”


Загрузка...