Sfântul Maxim Mărturisitorul

Calendar Ortodox: Sfântul Maxim Mărturisitorul - 10 gânduri despre dragostea adevărată

978
(reînnoit 07:28 03.02.2020)
Despre dragostea adevărată putem învăța de la Sfântul Maxim Mărturisitorul, pomenit astăzi de Biserica Ortodoxă, cel care a apărat adevărurile de credinţă şi a combătut învăţăturile greşite.

CHIȘINĂU, 3 feb — Sputnik. Creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Maxim Mărturisitorul, teolog, scriitor și mistic ortodox. El a fost supranumit ”Mărturisitorul” pentru perseverarea lui în mărturisirea și apă­rarea adevărului credinței ortodoxe. Toto în această zi se face pomenirea Sfântului Maxim Grecul. Peste 26 de mii de cetățeni moldoveni își sărbătoresc astăzi ziua numelui.

Viața Sfântului Maxim Mărturisitorul

El s-a născut în jurul anului 580, într-o familie aristocratică, care s-a îngrijit să-i dea o educație aleasă. Datorita culturii sale deosebite, ajunge secretar prim al împăratului Heraclie. După o activitate relativ scurtă, în anul 614, părăsește preocupările și onorurile lumești și îmbrățișează viața monahala la mănăstirea Chrysopolis — Scutari, de pe cealaltă parte a Bosforului, ajungând să dețină funcția de stareț al acestui așezământ monahal. În anul 626, în timpul invaziei persane, se refugiază în Africa. În timpul șederii la Cartagina, în 645, a avut loc o controversă hristologică între el și Pyrrhus, ex-patriarhul Constantinopolului, în prezența guvernatorului imperial Grigorie și a mai mulți episcopi. Maxim a obținut o victorie clară împotriva lui Pyrrhus și a susținătorilor acestuia care promovau erezia monotelită, ideologie susținută la curtea bizantină și de teologii acesteia.

Sfântul Maxim a fost un teolog desăvârșit. El a fost influențat de Sfinții Gri­gorie de Nazianz și Dionisie Areopagitul. Opera pe care el a creat-o poate fi numită pe bună dreptate "sistem" teologic, datorita coezi­unii, structurii și modului în care a fost concepută. El a abordat aproape toate aspectele teologiei: exegeza biblică, dog­matica, ascetica, mistica, liturgica și poezia.

Sfântul Maxim Mărturisitorul, despre dragostea adevărată

Calendar Creștin Ortodox 2020
© Sputnik / Moldova
1. Dragostea este o dispoziție bună și afectuoasă a sufletului datorită căreia el nu cinstește nici unul dintre lucruri mai mult decât cunoștința lui Dumnezeu. Dar este cu neputință să ajungă la deprinderea dragostei cel ce e împătimit de ceva din cele pământești.

2. Dragostea este născută de nepătimire; nepătimirea, de nădejdea în Dumnezeu; nădejdea de răbdare și îndelunga răbdare; iar pe acestea le naște înfrânarea cea atot-cuprinzătoare; înfrânarea la rândul ei, e născută de frica lui Dumnezeu, în sfârșit frica de credința în Domnul.

3. Cel ce crede în Domnul se teme de chinuri; cel ce se teme de chinuri se înfrânează de la patimi; cel ce se înfrânează de la patimi rabdă necazurile; cel ce rabdă necazurile va avea nădejde în Dumnezeu, iar nădejdea în Dumnezeu desface mintea de toată împătimirea după cele pământești; în sfârșit mintea desfăcută de acestea va avea iubirea către Dumnezeu.

4. Cel ce iubește pe Dumnezeu prețuiește cunoștința Lui mai mult decât toate cele făcute de El și stăruiește pe lângă ea neîncetat cu mare dor.

5. Dacă toate cele ce sunt, prin Dumnezeu și pentru Dumnezeu au fost făcute, și dacă Dumnezeu este mai bun decât cele ce au fost făcute de El, cel ce părăsește pe Dumnezeu, care e neasemănat mai bun, și se ocupa cu cele mai rele, se arata pe sine prețuind mai mult cele făcute de Dumnezeu decât pe Dumnezeu.

6. Cel ce are mintea pironita în dragostea de Dumnezeu disprețuiește toate cele văzute și însuși trupul său, ca pe ceva străin.

7. Dacă sufletul e mai bun decât trupul și dacă Dumnezeu, care a făcut lumea, e neasemănat mai bun decât lumea, cel ce cinstește trupul mai mult decât sufletul și lumea zidită de Dumnezeu mai mult decât pe Dumnezeu nu se deosebește intru nimic de închinătorii la idoli.

8. Cel ce și-a desfăcut mintea de iubirea și de preocuparea stăruitoare de Dumnezeu și o are legată de ceva din cele ce cad sub simțuri, acela cinstește trupul mai mult decât sufletul și cele făcute de Dumnezeu mai mult decât pe Dumnezeu, care le-a făcut.

9. Dacă viața minții este lumina cunoștinței, iar aceea e născută de dragostea către Dumnezeu, bine s-a zis că nimic nu este mai mare decât dragostea dumnezeiască.

10. Când mintea pornește în focul dragostei spre Dumnezeu, nu se mai simte nici pe sine, nici vreun lucru oarecare. Căci luminată fiind de lumina dumnezeiască cea nemărginită, părăsește simțirea față de toate cele făcute de Dumnezeu, precum și ochiul sensibil nu mai simte stelele, când răsare soarele.

978
Tagurile:
calendar ortodox 2020 stil vechi, dragoste adevarata, 10 ganduri, Sfantul Maxim Marturisitorul
Тема:
Calendar Creștin Ortodox 2020 (64)
Tematic
Calendar Ortodox: Crâmpeie din viaţa Sfântului Serghie de Radonej
Calendar ortodox: Viața Sfântului Maxim Grecul - luminătorul spiritual al rușilor
Sfântul Evanghelist Ioan Teologul: Viața și minunile - video

Sfântul Evanghelist Ioan Teologul: Viața și minunile - video

311
(reînnoit 11:08 09.10.2020)
Pe 9 octombrie, în toate bisericile ortodoxe din țara noastră este cinstit sfântul Evanghelist Ioan, cunoscut și ca Ioan Teologul.

CHIȘINĂU, 9 oct - Sputnik. Creștinii ortodocși îl cinstesc astăzi pe Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, care mai este cunoscut și ca Ioan Teologul. El a fost unul din Cei Doisprezece Apostoli și a scris Evanghelia care îi poartă numele, trei epistole canonice: I Ioan, II Ioan și III Ioan și Apocalipsa.

Prăznuirea sa principală este la 21 mai, apoi împreună cu Cei Doisprezece Apostoli la 13 iulie, iar adormirea sa la 9 octombrie.

Viața Sfântului Ioan Teologul

Sfântul Ioan a fost fiul Salomeei mironosița și al lui Zevedei, un pescar din Betsaida Galileii. Fratele său a fost Sfântul Iacov, un alt apostol.

În Evanghelia sa, el se prezintă ca fiind „ucenicul prea iubit al lui Iisus” mai degrabă decât cu numele. El a fost cel mai tânăr din cei doisprezece Apostoli și foarte apropiat Domnului. Această apropiere este adesea reprezentată în icoanele cu Cina cea de Taină, unde Sfântul Ioan se sprijină de Mântuitorul.

El a fost de față la Schimbarea la Față a Mântuitorului împreună cu Petru și cu fratele său Iacov.

Sfântul Ioan a fost exilat în insula Patmos de către împăratul Domițian între anii 90-95 d.Hr. și acolo a avut revelația Cărții Apocalipsei.

Nu se cunoaște exact câţi ani a trăit sfântul Apostol Ioan. Unii scriu că a trăit 120 ani, iar alţii zic 105 şi şapte luni. Se ştie însă că a trăit mai mult de o sută de ani.

Minunile Sfântului Ioan Teologul

Printre alte minuni în legătură cu Sf. Apostol și Evanghelist Ioan se cunoaște una care a avut loc la mormântul său:

Când avea peste o sută de ani, Sfântul Ioan a luat șapte ucenici în afara Efesului și i-a pus să sape un mormânt în formă de cruce. Apoi, Sfântul Ioan s-a așezat în mormânt și ucenicii l-au îngropat acolo de viu. Mai târziu, când mormântul său a fost deschis, trupul Sfântului Ioan nu mai era acolo. În fiecare an, la 8 mai, din mormântul său se ridică un praf cu care bolnavii de diferite boli se vindecă.

Predica părintelui Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni în ziua prăznuirii Apostolului Ioan

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

311
Tagurile:
minuni, Viața, Ioan Teologul, calendar ortodox 2020 stil vechi
Тема:
Calendar Creștin Ortodox 2020 (64)
Tematic
Calendar Ortodox: Înălțarea Sfintei Cruci - istorie și semnificație


Загрузка...
Produse alimentare

Biserica Ortodoxă Rusă, despre ajutorul acordat nevoiașilor din Moldova

148
(reînnoit 18:59 08.10.2020)
Livrarea ajutorului umanitar de la Biserica Ortodoxă Rusă către Moldova este coordonată de parohhul Bisericii Sf. Nicolae din Vicenza (Italia), protopopul Veniamin Onu.

CHIȘINĂU, 8 oct - Sputnik, Artem Budionnîi. Biserica Ortodoxă Rusă a distribuit 500 de pachete cu alimente în Kîrgîzstan într-o săptămână și oferă asistență umanitară în Moldova, potrivit Sectorului sinodal în problemele binefacerii bisericești și slujirii sociale, informează RIA Novosti.

”Angajații secție sinodale în problemele binefacerii bisericești și slujirii sociale al eparhiei din Bișkek au distribuit 500 de pachete cu alimente nevoiaților, care au fost cumpărate datorită strângerii de fonduri de pe site-ul web „Antivirusul Milostivirii”. În Moldova, ajutorul alimentar achiziționat din fondurile transferate este destinat pentru aproximativ 280 de familii, acesta este deja distribuit prin sate", precizează BORu.

Livrarea ajutorului umanitar de la Biserica Ortodoxă Rusă către Moldova este coordonată de parohhul Bisericii Sf. Nicolae din Vicenza (Italia), protopopul Veniamin Onu. Preotul a declarat pentru RIA Novosti că printre cei care au primit produse alimentare se numără familii sărace din satele moldovenești și din Chișinău, și nu doar enoriașii ai Bisericii Ortodoxe Ruse.

"Există mulți oameni săraci în Moldova. Desigur, sunt mult mai mulți oameni nevoiași decât 280 de familii, dar suntem recunoscători pentru ajutorul oferit. În special, mulțumim șefului Sectorului sinodal, Episcopului de Orehovo-Zuevski Panteleimon și Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove Vladimir", a spus protoiereul.

Părintele Veniamin a spus că el însuși trimite ajutor umanitar din Italia aproape în fiecare săptămână timp de 15 ani: haine, încălțăminte, mobilier, medicamente. Potrivit acestuia, în Italia, spre deosebire de Moldova, „nu au nevoie în mod special de ajutor umanitar, hrană și îmbrăcăminte”.

"În Moldova, ajutorul nostru umanitar este primit de familii cu venituri mici, persoane fără adăpost, case pentru bătrâni, orfelinate. Și în Italia oamenii au alte probleme: cum să găsească locuințe sau să lucreze. De asemenea, îi ajutăm", a declarat interlocutorul pentru Agenție.

Potrivit BORu, de la începutul epidemiei de coronavirus, pachetele cu produse alimentare au fost trimise oamenilor aflați în situații dificile de viață și familiilor cu venituri mici din diferite dieceze ale Bisericii Ortodoxe Ruse din Rusia și din străinătate. Astfel, din iunie, peste 24,5 mii de persoane din 36 de eparhii au primit ajutoare sub formă de produse alimentare.

Îi poți sprijini pe cei care au nevoie urmând acest link sau trimițând un sms la 3443 cu cuvântul „mâncare” și suma donației. De asemenea, Biserica continuă să „se pregătească pentru sezonul rece” și colectează încălțăminte și îmbrăcăminte de sezon pentru familiile fără adăpost și nevoiași. Toate informațiile despre asistența bisericii în timpul epidemiei pot fi găsite pe site-ul cerkpom.miloserdie.ru.

Potrivit Sectorului sinodal, în Rusia și în străinătate funcționează peste 100 de servicii de voluntariat bisericești, în care sunt implicați aproape 7.000 de voluntari ortodocși, iar în 102 eparhii ale Bisericii Ruse au fost deschise linii de asistență pentru cei care au nevoie de spriijin. În special, din 20 martie și până în prezent au fost recepționate peste 20 de mii de apeluri la linia telefonică directă (8 (495) 542-00-00), de la sediului central din Moscova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

148
Tagurile:
ajutor, BORu, COVID-19
Тема:
Viața în Moldova
Tematic
Ministerul Sănătății din Moldova, gata de colaborare cu colegii lor din Rusia


Загрузка...
Serghei Narîșkin

Scenariu ”revoluționar” pentru Moldova: Narîșkin dezvăluie planul SUA

0
Potrivit lui Narîșkin, SUA sunt nemulțumite de faptul că Igor Dodon menține relații constructive și cu țările CSI, inclusiv cu Rusia.

CHIȘINĂU, 20 oct - Sputnik. Statele Unite pregătesc un scenariu ”revoluționar” pentru Moldova după alegerile prezidențiale, a declarat Serghei Narîșkin, directorul Serviciului rus de Informații Externe (SVR), informează RIA Novosti.

"SUA continuă să intervină fără a se sinchisi în treburile interne ale statelor prietenoase Moscovei, de-a lungul perimetrului frontierelor rusești. În Belarus și Kârgâzstan se fac încercări dure de a influența situația postelectorală", a spus el, menționând că următoarea țintă este Moldova. Declarația a fost difuzată de biroul de presă al SVR.

"Departamentul de Stat al SUA a cerut ambasadei sale la Chișinău să pregătească din timp opoziția pentru organizarea protestelor în masă în cazul realegerii lui (a lui Dodon - Ed.) prin care se cer anularea rezultatelor votului", a declarat șeful SVR.

Alegerile prezidențiale din Moldova sunt programate pentru 1 noiembrie, în cursa pentru fotoliul de șef al statului fiind înscriși opt candidați.

Președintele Igor Dodon declara recent că nu vede existența unui potențial pentru proteste majore după viitoarele alegeri prezidențiale.

"Acum vedem clar că americanii pregătesc un scenariu ”revoluționar” pentru Moldova, care urmează să-și aleagă președinte în noiembrie. Ei nu sunt mulțumiți de actualul șef al statului, Igor Dodon, care întreține relații constructive cu țările CSI, inclusiv cu Rusia", a declarat Narîșkin, citat de serviciul de presă al SVR.

ONG-urile și mass-media afiliate americanilor aruncă deja falsuri în spațiul informațional cu privire la planurile autorităților de a recurge la falsificări, a adăugat el.

”Diplomații de la Ambasada SUA încearcă să îi convingă pe șefii structurilor de forță ale Republicii Moldova să nu împiedice eventualele proteste de stradă și să treacă imediat de „partea poporului”. Există informații despre pregătirile pentru plecarea în Moldova a unui grup de specialiști americani în „revoluții colorate”, cu sarcini clare ”, a mai spus Narîșkin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
revoluție, SUA, Moldova, Serghei Narâșkin
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Filip spune cum va acționa Partidul Democrat după alegeri


Загрузка...