Boboteaza sau Botezul Domnului 2018

Astăzi suntem în ajunul Bobotezei pe stil vechi: Ce se întâmplă în Capitală

486
(reînnoit 11:12 18.01.2020)
Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc astăzi ajunul Bobotezei, zi în care a fost botezat Iisus Hristos în apele Iordanului.

CHIȘINĂU, 18 ian – Sputnik. În ajun, dar şi în ziua botezului Domnului, în biserici se oficiază servicii divine, se sfinţesc apele, iar credincioşii merg la biserică pentru a lua agheasmă.

Se crede că agheasma mare tămăduieşte rănile şi este păstrată în casă pentru a avea linişte şi pace. Atunci când se ia agheasmă, nu trebuie să fim certaţi cu nimeni şi să ne abţinem de la fapte şi gânduri rele, pentru că apa sfinţită îşi pierde din sacralitate.

În ajunul Bobotezei se ţine post negru, nu se mănâncă şi nu se bea nimic. Se zice că, dacă în această zi ninge sau e ger, recolta va fi bogată.

La Chișinău, în ajun de Bobotează, la Catedrala mitropolitană "Nașterea Domnului" din Capitală este oficiată slujba Utreniei şi Ceasurile Împărăteşti şi apoi slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia. După Liturghie, în fiecare an, în scuarul Catedralei este sfințită Agheasma Mare. Apa sfințită este folosită pe parcursul întregului an.

Potrivit Molitfelnicului, cuvântul agheasmă vine de la grecescul aghiasmos şi înseamnă sfinţire. Prin agheasmă înţelegem atât apa sfinţită, cât şi slujba pentru sfinţirea ei.

486
Tagurile:
stil vechi, Bobotează, Bobotează, Botezul Domnului


Загрузка...