Biserica Sfinții Petru și Fevronia din Novosibisk

Sfinții care sunt de mare ajutor pentru cei ce vor se căsătorească

799
(reînnoit 15:42 08.07.2019)
Sfinții care sunt de mare ajutor pentru cei ce vor să se căsătorească: Conform calendarului ortodox, astăzi sunt prăznuiți sfinții Petru și Fevronia, considerați ocrotitorii familiei, dragostei și fidelității.

CHIȘINĂU, 8 iul - Sputnik, C.S. Sfinții Petru și Fevronia sunt prăznuiți astăzi de creștinii ortodocși. Ei sunt considerați ocrotitorii familiei, dragostei și fidelității.

Potrivit Registrului de Stat al Populaţiei, 25 de mii 355 de bărbați poartă numele de Petru și doar 619 femei care au numele Fevronia.

Viața Sfinților Petru și Fevronia

Cneazul Petru a trăit în ţinutul Murom din Rusia, ajungând domnitorul în 1203. El a fost al doilea fiu al Cneazului Iuri Vladimirovici de Murom. Cneazul s-a îmbolnăvit foarte rău chiar la începutul domniei sale. Unii dintre cei de la curte auziseră despre fiica unui prisăcar ce era vestită pentru iscusinţa de a-i ajuta pe cei bolnavi cu ierburi de leac, astfel că au chemat-o să-l vindece pe cneaz. Îngrijit de ea, tânărul cneaz şi-a recăpătat sănătatea. Ajungând a o cunoaşte în tot acest răstimp, el s-a îndrăgostit de fermecătoarea şi înţeleapta Fevronia.

Deşi nu era cneaghină, ci o fată de rând, cneazul a dorit să se însoare cu ea, ceea ce s-a şi întâmplat. Dar boierii nu s-au împăcat cu gândul că o femeie de rând a ajuns cneaghină. Au ajuns chiar să-i ceară cneazului să o lase. Când cneazul Petru a refuzat să facă asta, boierii i-au alungat din cetate.

Tinerii au pornit la drum într-o barcă. Cneazul era foarte mâhnit de cele întâmplate, dar soţia îl îmbărbăta şi îl mângăia. Curând, multe nenorociri au căzut asupra cetăţii Muromului, iar norodul socotea că ele au fost cauzate de purtarea lor urâtă faţă de cneaz şi soţia lui.

Astfel, pocăindu-se, le-au cerut cneazului Petru şi cneaghinei Fevronia să vină înapoi. Sfânta pereche s-a întors la Murom, dăruindu-se facerilor de bine şi milosteniei, lucrând mai ales întru folosul săracilor, lucru pentru care au fost foarte îndrăgiţi.

La apropierea morţii, ei s-au tuns în cinul monahicesc, fiind cunoscuţi şi sub numele lor de călugări: David şi Evfrosinia. Ei s-au rugat să moară în aceeaşi zi şi au cerut să fie înmormântaţi în acelaşi sicriu, doar cu o despărţitură între trupuri. Au murit în aceeaşi zi: (8 iulie) 1228. În anul 1547, prin străduinţa Sfântului Macarie al Moscovei, ei au fost proslăviţi drept Sfinţi.

Istorie și semnificație

Sfinţii Petru şi Fevronia au fost şi rămân un model de căsătorie creştină, viaţa lor fiind un minunat exemplu pentru toţi cei care-şi doresc o familiei sau au întemeiat deja una. Ei sunt Grabnic Ajutători pentru cei care vor să se căsătorească, dar şi pentru cei care întâmpină diverse probleme în familie.

În anul 2008, pe 26 martie, Consiliul Federaţiei Ruse a aprobat în unanimitate propunerea Comitetului de politică socială de a stabili ca Sfinţii Petru şi Fevronia să fie numiţi ocrotitori ai familiei ortodoxe, chiar dacă Sfinţii aveau acest statut din perioada Rusiei Kieviene. Această hotărâre a fost confirmată şi de Biserica Ortodoxă din Rusia.

În Rusia, 8 iulie este declarată oficial zi de sărbătoare - "Ziua familiei, dragostei şi fidelităţii", ce se serbează din 2008 în numele Sfinţilor Petru şi Fevronia. Această sărbătoare are drept simbol floarea de muşeţel.

Anul 2019 - Anul Familiei în Moldova

Anul 2019 a fost declarat Anul Familiei în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de președintele Moldovei, Igor Dodon, în cadrul discursului său de inaugurare a Congresului Mondial al Familiilor, care a avut loc pe 14 septembrie la Chișinău, la Palatul Republicii.

Atunci șeful statului a declarat că viitorul oricărei țări nu depind doar de situația economică, ci și de starea generală în care se află societatea, punând accent pe criza demografică și necesitatea protejării instituției familiei.

799
Tagurile:
Ziua familiei, dragostei şi fidelităţii, recăsătorească, Petru și Fevronia, Calendar Ortodox 2019 stil vechi
Тема:
Calendar Creștin Ortodox 2019 (55)
Tematic
Calendar Ortodox: Viața Sfântului Maxim Grecul - luminătorul rușilor
Calendar Ortodox: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul - istorie și semnificație


Загрузка...