Golgota, locul răstignirii lui Iisus Hristos

Calendar Ortodox: Despre adevărata semnificație a sărbătorii Înălțarea Sfintei Cruci

450
(reînnoit 09:13 27.09.2018)
Creștinii ortodocși din Republica Moldova sărbătoresc astăzi Înălțarea sfintei Cruci. Sfinții Părinți au instituit post negru pentru această zi, în amintirea patimilor și răstignirii lui Iisus Hristos.

CHIȘINĂU, 27 sept – Sputnik, C.S. În fiecare an, la data de 14/27 septembrie, creștinii ortodocși din Republica Moldova sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci. Biserica a rânduit post negru, în amintirea patimilor și răstignirii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

În anul 335 a fost găsită Crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos și în această zi episcopul Macarie al Ierusalimului a înălțat-o solemn în fața poporului. Totodată, în anul 629, Sfânta Cruce a fost adusă de la perșii păgâni pe vremea împăratului bizantin Heraclius, și a fost depusă în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Datorită poruncii împărătesei Elena, mama Sfântului Împărat Constantin, a fost aflată Sfânta Cruce. Pe Golgota au fost găsite cele trei cruci pe care a fost răstignit Hristos și cei doi tâlhari. Pentru a determina care este crucea pe care a fost răstignit Iisus, Patriarhul Macarie a poruncit să fie atinsă pe rând cu aceste cruci o femeie care murise. Atunci când a a fost atinsă cu cea de-a treia cruce, femeia a înviat. Patriarhul Macarie, după această minune, a poruncit înălțarea Sfintei Cruci la un loc ridicat, pentru ca să fie văzută de tot poporul.

Mai târziu, împăratul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul și a luat Crucea Domnului în Persia unde s-a aflat timp de 14 ani. Împăratul Heraclie este cel care a readus Sfânta Cruce în Ierusalim.

Obiceiuri populare precum culesul viilor, strângerea nucilor sau aducerea ramurilor de alun nu au nimic în comun cu Sfânta Tradiție.

450
Tagurile:
Inaltarea Sfintei Cruci, 27 septembrie, calendar ortodox, adevărata semnificație, Moldova
Tematic
Calendar Ortodox: Nașterea Maicii Domnului - semnificații și obiceiuri populare
Calendar Ortodox 2018: Cum se ruga Sfântul Iov al Poceaevului pentru toată lumea
Calendar Ortodox: Sfântul Maxim Mărturisitorul - 10 gânduri despre dragostea adevărată


Загрузка...