Părintele Calistrat

Despre cea mai mare poruncă din Lege: Predică la duminica a XV-a după Rusalii - Video

485
(reînnoit 12:31 09.09.2018)
Care este cea mai mare poruncă dată de Dumnezeu omului și cum trebuie s-o împlinim si noi - aflați din predica Părintelui Calistrart rostită la duminica a XV-a după Rusalii.

CHIȘINĂU, 9 sept — Sputnik. În duminica a XVI-a după Rusalii, în Evanghelia citită astăzi în Biserică, creștinii află care este cea mai mare poruncă din Lege, dată de Dumnezeu omului. Iată ce i-a răspuns la această întrebare însuși Mântuitorul nostru Iisus Hristos unui cărturar: "Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi".

"În vremea aceea s-a apropiat de Iisus un învăţător de Lege, ispitindu-L şi zicând: Învăţătorule, care poruncă este mai mare în Lege? El i-a răspuns: «Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău». Aceasta este marea şi întâia poruncă. Iar a doua, asemenea acesteia, este: «Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi». În aceste două porunci se cuprind toată Legea şi prorocii. Şi, fiind adunaţi fariseii, i-a întrebat Iisus, zicând: Ce vi se pare despre Hristos? Al cui Fiu este? Zis-au Lui: Al lui David. Zis-a lor: Cum deci David în duh îl numeşte pe El Domn, zicând: «Zis-a Domnul Domnului meu: Şezi de-a dreapta Mea până ce voi pune pe vrăjmaşii Tăi aşternut picioarelor Tale»? Deci, dacă David Îl numeşte pe El Domn, cum este fiu al lui? Şi nimeni nu putea să-I răspundă cuvânt și nici n-a mai îndrăznit cineva din ziua aceea să-L mai întrebe”. (Mat. 22: 35-46)

În una din predicile sale, Părintele Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni, de lângă Iași, explică ce înseamnă de fapt să-L iubești pe Dumnezeu.

Despre prima poruncă

”Noi spunem cu ușurință, îl iubesc pe Dumnezeu cu tot sufletul! Nu ai de unde să știi! Dacă L-ai iubi, ai zice muntelui să se arunce în mare, și s-ar arunca. Noi nu-L iubim pe Dumnezu din tot sufletul, noi ne iubim pe noi! Înaintea lui Dumnezeu există convingerea că poți să iubești pe Dumnezeu, pană la ce? Pană la lepădarea de tată și de mamă, de frați și de surori, de holde și de țarini.. de toate, și să-mi urmezi Mie! Iar cine nu poate lăsa și holde, țarină, mamă și tată, nu este vrednic de Mine! Iar acum oamenii pot să zică așa: "Păi parinte, dacă toți lăsăm și holda, și mama, și țarina, atunci cine mai rămâne în lume?" Rămân în lume cei care sunt ai lumii! Pentru că Apostolul Pavel, spune: Eu vreau ca toți să fie ca mine, dar cine nu poate din pricina neînfrânării sau a războiului trupesc, cine nu poate să fie ca mine, să se căsătorească! Deci familia este la fel de sacră și de sfânta, dar cum? În numele lui Dumnezeu! Pentru Dumnezeu nu mă ating de femeia mea, ca și cum nu aș avea femeie în post! Pentru Dumnezeu nu mănânc carne în post ca și cum nu aș avea carne și as fi călugăr. Pentru Dumnezeu nu mă lăcomesc în post sau sunt mai milostiv și mai înfrânat. Pentru Împărația lui Dumnezeu!”, explică Părintele Calistrat.

Despre a doua poruncă

”Și iarăși zice Domnul: Cine iubește pe aproapele ca pe sine însuși, acela este vrednic de Mine. Da cum să-l iubesc eu pe aproapele când nu-l support? Să nu credem că dacă umblăm prin tribunale până împărțim un hectar în 16, atunci e gest creștin. Să nu credem că dacă umblăm prin tribunale și-i luăm unuia casa pentru o datorie este gest creștin. Să nu umblăm prin tribunale până ce ne ucidem între frați și surori, și părinți, și rudenii pentru o palmă de avere, că nu-i gest creștin. Au venit frații la Hristos și au zis: Uite, fratele meu nu-mi dă partea de avere ce mi se cuvine! Și Hristos le-a spus: Eu nu am venit pe pământ împărțitorului fratelui tău, du-te la Cezar, că de asta aveți Cezar. Deci nu-i vinovat tribunalul, nu-i vinovat judecătorul, nu-i vinovat avocatul, nu-i vinovat creștinul e vinovată nedreptatea. Asta a vrut să-i spună tânărului bogat, când i-a zis: lasă toate și urmează-Mi Mie. Adică să fii în orice moment în măsură să încui ușa casei tale și să încui ușa casei tale și să fii în Biserică la rugăciune, să încui ușa casei tale și să ridici bolnavul din drum și să faci cum a făcut samarineanul milostiv, să nu-l lași în drum. În momentul în care ești nepăsător și în jurul tău nu contează ce se întâmplă, nici pe Dumnezeu nu-L interesează cine ești tu”, a punctat ieromonahul.

485
Tagurile:
iubeste-ti aproapele, tanarul bogat, Evanghelie, Duminica a XV-a după Rusalii, Duminica XV, cea mai mare porunca din Lege, calendar ortodox, Iisus Hristos, Parintele Calistrat
Tematic
Parintele Calistrat pune degetul pe rană: Iată ce crede despre vaccinare - Video
Ce-i așteaptă pe turnători: Părintele Calistrat, despre omul limbut
Papa Francisc

Papa Francisc sprijină parteneriate civile homosexuale - reacții

303
(reînnoit 16:38 22.10.2020)
Papa Francisc a făcut o declarație care a bulversat Biserica Catolică. El și-a exprimat sprijinul pentru parteneriatele civile dintre persoane de același sex, deoarece, în opinia sa, toți oamenii, indiferent de orientarea lor sexuală, „au dreptul să fie în familie”.

CHIȘINĂU, 22 oct - Sputnik. Pontificul și-a împărtășit punctul de vedere în noul documentar „Francesco” al regizorului american Evggeny Afineevski. Premiera filmului a avut loc în cadrul Festivalului de Film de la Roma, informează Sputnik Internațional.

"Homosexualii au dreptul să fie în familie. Sunt copii ai lui Dumnezeu și au dreptul la o familie. Nimeni nu ar trebui exclus. Ceea ce trebuie să facem este să adoptăm o lege privind uniunile civile, astfel încât homosexualii să poată fi protejați legal”, este precizat pe pagina oficială de Facebook a Papei Francisc.

O reacție dură la declarațiile făcute de Papa Francisc a urmat din partea Arhiepiscopul Carlo Maria Viganò, care a scris într-un articol publicat pe LiveNews că „nu trebuie să fii teolog sau expert moral pentru a ști că aceste afirmații sunt totale heterodoxe și constituie un motiv foarte serios de scandal pentru credincioși”.

”Această înșelăciune se bazează pe sprijinul elitei globaliste, mass-media și lobby-ul LGBT, de care mulți clerici, episcopi și cardinali nu sunt străini. Mai mult, să nu uităm că la multe națiuni există legi în vigoare care pedepsesc penal pe oricine consideră sodomia condamnabilă și păcătoasă sau care nu aprobă legitimarea „căsătoriei” homosexuale - chiar dacă o fac pe baza Crezului lor. O declarație a episcopilor împotriva lui Bergoglio cu privire la o chestiune precum homosexualitatea ar putea determina autoritatea civilă la urmărirea penală a acestora, cu aprobarea Vaticanului”, consideră episcopul Viganò.

Potrivit acestuia, Papa ”încearcă să-i forțeze pe unii cardinali și episcopi să se separe de comuniunea cu el, obținând ca rezultat nu propria excomunicare pentru erezie, ci declararea acelei părți a Bisericii drept schismatică și un „dușman” al Papei. Această capcană ar avea scopul - în intențiile presupuse ale lui Bergoglio și „cercului său magic” - de a-i consolida propria putere în cadrul unei biserici care ar fi „catolică” doar nominal, dar în realitate ar fi eretică și schismatică”.

Carlo Maria Viganò nu este singurul care a luat atitudine împotriva declarațiilor Papei Francisc, alături de el fiind și episcopii americani Joseph Strickland și Thomas Tobin, dar și o serie de teologi romano-catolici.

Pe de altă parte, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, consideră că Papa Francisc, exprimându-și sprijinul pentru căsătoriile civile dintre persoane de același sex, face o mișcare pozitivă, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, într-un briefing de presă.

Papa Francisc a adoptat o abordare mai tolerantă față de homosexualitate de când a ajuns cap al Bisericii Romano-Catolice în 2013.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

303
Tagurile:
cuplurile homosexuale, familie, parteneriate civile, Papa Francisc
Tematic
(VIDEO) Ispita lui Papa Francisc: A propus modificarea rugăciunii ”Tatăl Nostru”


Загрузка...
Părintele Dmitrii Smirnov, la Congresul Mondial al Familiilor din Moldova, 2018

A decedat unul dintre cei mai cunoscuți preoți din Rusia

259
(reînnoit 13:14 21.10.2020)
A trecut la cele veșnice protoiereul Dmitri Smirnov care a condus mai mulți ani la rând Comisia patriarhală pentru problema familiei, protecției maternității și copilăriei.

CHIȘINĂU, 21 oct - Sputnik. Fostul președinte al Comisiei patriarhale pentru problema familiei, protecției maternității și copilăriei, protoiereul Dmitri Smirnov la vârsta de 69 de ani, a trecut la cele veșnice, a declarat pentru RIA Novosti Vasili Rulinski, secretar de presă al departamentului sinodal al Patriarhiei Moscovei pentru caritate și servicii sociale bisericești.

"Părintele Dmitri a murit la Moscova. Veșnică pomenire scumpului nostru părinte. Vladîca Panteleimon (președintele Departamentului sinodal al Patriarhiei Moscovei pentru Caritatea și Serviciul Social, Episcopul Panteleimon din Orekhovo-Zuevski - n.red.) a săvârșit panihida", a spus Rulinski.

Dimitri Smirnov și-a început drumul ca ascet al creștinismului în 1978, când a intrat la seminarul teologic din Serghiev Posad, apoi a absolvit Academia teologică. Până în 1990, el a fost al doilea preot în Biserica Înălțarea sfintei Cruci din satul Altufievo, iar în 1991 a devenit paroh al Bisericii Sf. Mitrofan din Voronej.

În perioada 2001-2013, preotul a condus departamentul sinodal pentru interacțiunea cu forțele armate ale Rusiei, apoi a fost numit șef adjunct al Comisiei patriarhale, a fost chemat să se ocupe problemele legate de familie, protecția copilului și maternității și a fost, de asemenea, a făcut parte din Consiliului Bisericii Supreme a ortodocșilor ruși. Acum unsprezece ani, Dimitri Smirnov a primit dreptul de a purta mitră, pentru merite deosebite.

Părintele Dmitri Smirnov a vizitat Moldova în anul 2018 unde a participat la Congresul Mondial al Familiilor organizat sub egida președintelui Igor Dodon.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

259
Tagurile:
preot, Rusia, Dmitri Smirnov
Tematic
Un preot a murit chiar în altarul bisericii: Astăzi urma să sfințească o răstignire


Загрузка...
Serghei Lavrov

Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov se află în autoizolare

8
(reînnoit 17:15 27.10.2020)
Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse a intrat în contact cu o persoană care era infectată cu noul coronavirus.

Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Никольский
CHIȘINĂU, 27 oct - Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei Serghei Lavrov se află în izolare, după ce a contactat cu o persoană infectată cu COVID-19, anunță RIA Novosti

În aceste condiții, vizitele și întrevederile oficiale planificate anterior au fost amânate, a anunțat departamentul de presă și informare al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei. 

"Urmare a contactării cu o persoană infectată cu COVID-19, Serghei Lavrov se află în autoizolare. Vizitele și întâlnirile programate anterior sunt amânate pentru o dată ulterioară. Șeful diplomației ruse simte bine", a precizat pentru jurnaliști departamentul de presă și informare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

8
Tagurile:
coronavirus, izolare, Serghei Lavrov
Tematic
Noul vaccin rus împotriva COVID - 19, lansat în producție


Загрузка...