Casă la țară, imagine simbol

Viața la țară: De ce merită te muți la sat - explicația unui preot ortodox - Video

707
(reînnoit 15:51 04.09.2018)
Părintele Calistrat din România le-a explicat creștinilor de ce merită să ne mutăm cu traiul de la oraș la sat.

CHIȘINĂU, 4 sept — Sputnik. Părintele Calistrat Chifan, care viețuiește la mănăstirea Vlădiceni de lângă Iași, România, îi îndeamnă pe orășeni să meargă cu traiul la țară și explică de ce.

”Da, mergeţi că e frumos! Noi ne zbuciumăm dinăuntru spre afară şi nu ne mai mulţumeşte nici cum cântă păsările, nici cum răsare soarele, nici cum creşte iarba sau cum pică roua, nu ne mai mulţumeşte nici gustul pe care-l au fructele, căci îi auzi pe oameni… "Vai, ce gust aveau odată bucatele!" Fă-le cu aceeaşi dragoste că au acelaşi gust. Acum te duci şi cumperi tot la caserolă, chimizat şi te grăbeşti, că eşti om ocupat”, a spus părintele Calistrat în predica sa postată pe pagina lui de Facebook.

Ieromonahul a mai amintit creștinilor cum se întâmpla totul odinioară.

”Pe vremuri o bătrână se scula dimineaţa, dădea focul la plită, punea vasul cu apă şi până înspre prânz mai punea un leuştean, un morcov, un cartof, un pătrunjel, o ceapă şi ieşea un borş din acela bun de ţară, fiert pe îndelete cu trei crengi şi cu doua lemne mai groase. Acum pui la aragaz şi la cuptorul cu microunde şi aştepţi în câteva minute să fie gata. Şi îl mănânci, dar îl mănânci în viteza cu care-l şi faci! Şi orice lucru se face cu viteză, dacă nu are preludiu iubirii interioare, nu creează nimic frumos", a mai menționat părintele Calistrat Chifan.

707
Tagurile:
viata la tara, De ce merita sa te muti la tara, explicatia unui preot ortodox, sat, video, Parintele Calistrat
Tematic
Populația Republicii Moldova: Câți oameni locuiesc la țară și câți la oraș
Covorul moldovenesc tradițional - element al patrimoniului cultural național
Tradiții și obiceiuri populare în Moldova: Șezătoarea
Sfântul Evanghelist Ioan Teologul: Viața și minunile - video

Sfântul Evanghelist Ioan Teologul: Viața și minunile - video

311
(reînnoit 11:08 09.10.2020)
Pe 9 octombrie, în toate bisericile ortodoxe din țara noastră este cinstit sfântul Evanghelist Ioan, cunoscut și ca Ioan Teologul.

CHIȘINĂU, 9 oct - Sputnik. Creștinii ortodocși îl cinstesc astăzi pe Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, care mai este cunoscut și ca Ioan Teologul. El a fost unul din Cei Doisprezece Apostoli și a scris Evanghelia care îi poartă numele, trei epistole canonice: I Ioan, II Ioan și III Ioan și Apocalipsa.

Prăznuirea sa principală este la 21 mai, apoi împreună cu Cei Doisprezece Apostoli la 13 iulie, iar adormirea sa la 9 octombrie.

Viața Sfântului Ioan Teologul

Sfântul Ioan a fost fiul Salomeei mironosița și al lui Zevedei, un pescar din Betsaida Galileii. Fratele său a fost Sfântul Iacov, un alt apostol.

În Evanghelia sa, el se prezintă ca fiind „ucenicul prea iubit al lui Iisus” mai degrabă decât cu numele. El a fost cel mai tânăr din cei doisprezece Apostoli și foarte apropiat Domnului. Această apropiere este adesea reprezentată în icoanele cu Cina cea de Taină, unde Sfântul Ioan se sprijină de Mântuitorul.

El a fost de față la Schimbarea la Față a Mântuitorului împreună cu Petru și cu fratele său Iacov.

Sfântul Ioan a fost exilat în insula Patmos de către împăratul Domițian între anii 90-95 d.Hr. și acolo a avut revelația Cărții Apocalipsei.

Nu se cunoaște exact câţi ani a trăit sfântul Apostol Ioan. Unii scriu că a trăit 120 ani, iar alţii zic 105 şi şapte luni. Se ştie însă că a trăit mai mult de o sută de ani.

Minunile Sfântului Ioan Teologul

Printre alte minuni în legătură cu Sf. Apostol și Evanghelist Ioan se cunoaște una care a avut loc la mormântul său:

Când avea peste o sută de ani, Sfântul Ioan a luat șapte ucenici în afara Efesului și i-a pus să sape un mormânt în formă de cruce. Apoi, Sfântul Ioan s-a așezat în mormânt și ucenicii l-au îngropat acolo de viu. Mai târziu, când mormântul său a fost deschis, trupul Sfântului Ioan nu mai era acolo. În fiecare an, la 8 mai, din mormântul său se ridică un praf cu care bolnavii de diferite boli se vindecă.

Predica părintelui Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni în ziua prăznuirii Apostolului Ioan

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

311
Tagurile:
minuni, Viața, Ioan Teologul, calendar ortodox 2020 stil vechi
Тема:
Calendar Creștin Ortodox 2020
Tematic
Calendar Ortodox: Înălțarea Sfintei Cruci - istorie și semnificație


Загрузка...
Produse alimentare

Biserica Ortodoxă Rusă, despre ajutorul acordat nevoiașilor din Moldova

148
(reînnoit 18:59 08.10.2020)
Livrarea ajutorului umanitar de la Biserica Ortodoxă Rusă către Moldova este coordonată de parohhul Bisericii Sf. Nicolae din Vicenza (Italia), protopopul Veniamin Onu.

CHIȘINĂU, 8 oct - Sputnik, Artem Budionnîi. Biserica Ortodoxă Rusă a distribuit 500 de pachete cu alimente în Kîrgîzstan într-o săptămână și oferă asistență umanitară în Moldova, potrivit Sectorului sinodal în problemele binefacerii bisericești și slujirii sociale, informează RIA Novosti.

”Angajații secție sinodale în problemele binefacerii bisericești și slujirii sociale al eparhiei din Bișkek au distribuit 500 de pachete cu alimente nevoiaților, care au fost cumpărate datorită strângerii de fonduri de pe site-ul web „Antivirusul Milostivirii”. În Moldova, ajutorul alimentar achiziționat din fondurile transferate este destinat pentru aproximativ 280 de familii, acesta este deja distribuit prin sate", precizează BORu.

Livrarea ajutorului umanitar de la Biserica Ortodoxă Rusă către Moldova este coordonată de parohhul Bisericii Sf. Nicolae din Vicenza (Italia), protopopul Veniamin Onu. Preotul a declarat pentru RIA Novosti că printre cei care au primit produse alimentare se numără familii sărace din satele moldovenești și din Chișinău, și nu doar enoriașii ai Bisericii Ortodoxe Ruse.

"Există mulți oameni săraci în Moldova. Desigur, sunt mult mai mulți oameni nevoiași decât 280 de familii, dar suntem recunoscători pentru ajutorul oferit. În special, mulțumim șefului Sectorului sinodal, Episcopului de Orehovo-Zuevski Panteleimon și Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove Vladimir", a spus protoiereul.

Părintele Veniamin a spus că el însuși trimite ajutor umanitar din Italia aproape în fiecare săptămână timp de 15 ani: haine, încălțăminte, mobilier, medicamente. Potrivit acestuia, în Italia, spre deosebire de Moldova, „nu au nevoie în mod special de ajutor umanitar, hrană și îmbrăcăminte”.

"În Moldova, ajutorul nostru umanitar este primit de familii cu venituri mici, persoane fără adăpost, case pentru bătrâni, orfelinate. Și în Italia oamenii au alte probleme: cum să găsească locuințe sau să lucreze. De asemenea, îi ajutăm", a declarat interlocutorul pentru Agenție.

Potrivit BORu, de la începutul epidemiei de coronavirus, pachetele cu produse alimentare au fost trimise oamenilor aflați în situații dificile de viață și familiilor cu venituri mici din diferite dieceze ale Bisericii Ortodoxe Ruse din Rusia și din străinătate. Astfel, din iunie, peste 24,5 mii de persoane din 36 de eparhii au primit ajutoare sub formă de produse alimentare.

Îi poți sprijini pe cei care au nevoie urmând acest link sau trimițând un sms la 3443 cu cuvântul „mâncare” și suma donației. De asemenea, Biserica continuă să „se pregătească pentru sezonul rece” și colectează încălțăminte și îmbrăcăminte de sezon pentru familiile fără adăpost și nevoiași. Toate informațiile despre asistența bisericii în timpul epidemiei pot fi găsite pe site-ul cerkpom.miloserdie.ru.

Potrivit Sectorului sinodal, în Rusia și în străinătate funcționează peste 100 de servicii de voluntariat bisericești, în care sunt implicați aproape 7.000 de voluntari ortodocși, iar în 102 eparhii ale Bisericii Ruse au fost deschise linii de asistență pentru cei care au nevoie de spriijin. În special, din 20 martie și până în prezent au fost recepționate peste 20 de mii de apeluri la linia telefonică directă (8 (495) 542-00-00), de la sediului central din Moscova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

148
Tagurile:
ajutor, BORu, COVID-19
Тема:
Viața în Moldova
Tematic
Ministerul Sănătății din Moldova, gata de colaborare cu colegii lor din Rusia


Загрузка...
Pavel Filip

Filip spune cum va acționa Partidul Democrat după alegeri

0
(reînnoit 15:03 20.10.2020)
Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, a explicat în cadrul unui briefing ce se va întâmpla cu formațiunea după alegerile prezidențiale.

CHIȘINĂU, 20 oct - Sputnik. Liderul PDM Pavel Filip susține că formațiunea pe care o conduce nu le va da indicații cu cine să voteze la prezidențiale membrilor partidului și nici susținătorilor. 

„Noi nu credem că este necesar să le indicăm colegilor cu cine să voteze. Avem încredere în intuiția și experiența politică a coechipierilor”, a spus președintele PDM.

Pavel Filip a subliniat că este prioritar ca după alegerile prezidențiale țara să nu intre în blocaj politic. De aceea, el crede că politicienii nu trebuie să se axeze pe competiții, ci să caute soluții și compromisuri, pentru a evita destabilizarea. În acest sens, Filip a remarcat că Partidul Democrat a dat dovadă de „maturitate politică”, într-un trecut nu foarte îndepărtat, când a decis să facă o coaliție cu Partidul Socialiștilor. 

„Țara are nevoie de stabilitate și liniște, pe care PDM le-a asigurat și le asigură în continuare. (...) Partidul Democrat nu va radicaliza și mai mult scena politică, ci va încerca să prevină haosul care a dăunat atât de mult. Membrii și susținătorii noștri din teritoriu apreciază participarea noastră la guvernare. Guvernarea PDM-PSRM a venit în moment de criză”, a explicat Filip. 

Președintele PDM a lăsat să se înțeleagă că formațiunea pe care o conduce este deschisă pentru colaborare cu toate partidele. 

„Am înțeles că preocuparea cetățenilor ține de ceea ce se va întâmpla cu țara după alegeri. Cum se va evita ca țara să fie aruncată în incertitudine și haos. (...) Avem în partid oameni cu viziuni diferite, dar ceea ce ne unește și ne consolidează este interesul cetățenilor. (...) Ne vom uni cu toții în jurul unor obiective majore, ca să evităm intrarea în blocaj. În actuala situație nu este prioritară competiția politică, ci lucrurile care ne unesc”, a mai declarat liderul democraților. 

Amintim că în luna septembrie președintele Partidului Democrat din Moldova, Pavel Filip, a declarat că formațiunea politică pe care o reprezintă nu va avea un candidat la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Pavel Filip a ținut să menționeze că, în viziunea sa, dar și a membrilor partidului, în aceste alegeri există doar doi candidați. Potrivit lui, restul sunt doar zgomote de fundal.

Partidul Democrat nu vede sensul de a intra în acest război politic și de a irosi forțele oamenilor, a mai subliniat Filip atunci.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
alegeri prezidențiale, Partidul Democrat, Pavel filip
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Filip: PDM nu va avea un candidat pentru funcția de președinte al Republicii Moldova


Загрузка...