Житель одной из деревень в провинции Эль-Хасаке молится в храме Святого Георгия, разрушенного боевиками ИГ, 8 декабря 2015 года

Se întâmplă în Austria: Sute de musulmani s-au convertit la creștinism

267
(reînnoit 11:50 15.01.2018)
Majoritatea persoanelor care s-au convertit la creștinism în anul 2017 în Austria sunt imigranți originari din țări musulmane

CHIȘINĂU, 15 ian — Sputnik. Peste 75 la sută dintre cei care s-au creștinat în Austria, în anul 2017, sunt foști musulmani. Reprezentații Arhiepiscopiei Bisericii Catolice de la Viena consideră că fenomenul nu are legătură cu dorința imigranților de a obține mai ușor azil.

Criza refugiaților a căzut bine Bisericii Catolice din Austria: țara a înregistrat un număr semnificativ de musulmani care s-au convertit la creștinism, potrivit dw.com.

Trei pătrimi dintre cei 750 de adulți botezați în 2017 sunt imigranți originari din țările musulmane. Numai în capitala austriacă au trecut prin ceremonia de botez 260 de persoane, reprezentând 15 națiuni diferite.

Fredericke Dostal, care răspunde în Arhiepiscopie pentru botezul adulților, consideră neîntemeiată afirmația că imigranții își schimbă credința pentru a facilita obținerea dreptului de azil.

"Din moment ce Biserica Catolică din Austria nu dorește să primească pseudo-creștini, suntem foarte vigilenți în selectarea candidaților și permisiunea pentru botez", a menționat reprezentatul Arhiepiscopiei.

Pregătirea pentru botez durează cel puțin un an, care include vizite regulate la lecțiile de religie și slujbele bisericești, respectând normele creștine ale vieții și participarea la evenimente caritabile.

Potrivit Eurostat, în 2016, în Europa au sosit 1,2 milioane de solicitanți de azil. Austria se plasează pe locul cinci în Europa, acceptând 39.860 de imigranți. Pe primele poziții s-au situat Germania, Italia, Franța și Grecia. Majoritatea refugiaților care s-au stabilit în Austria în anul precedent au fost afgani.

267
Tagurile:
botezat, crestinism, musulmani, Austria, UE
Tematic
Apocalipsa din zilele noastre: Iată ce au ajuns bisericile în Europa
(VIDEO/FOTO) Imagini tulburătoare: Se întâmplă în Germania, nu în URSS
Nicolae Ciobanu

Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși: Iată pe cine îl prăznuiesc astăzi

169
(reînnoit 23:54 08.08.2020)
Biserica Ortodoxă cinsteşte la 9 august amintirea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, supranumit și doctorul fără de arginți, numit în popor Tămăduitorul de boli.
Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși: Iată pe cine îl prăznuiesc astăzi

Sfântul Pantelimon este unul dintre cei mai venerați sfinți din ortodoxie. Conform tradiției, în această zi credincioșii merg la biserică pentru a-l ruga pe sfânt de tămăduire sufletească și trupească.

"Astăzi, aproape la fiecare parohie se săvârșește Taina Sfântului Maslu, pentru că Sfântul Mucenic Pantelimon care a fost și doctor a fost un tămăduitor de boli. Astfel oamenii se roagă pentru sănătate și pentru ca Sfântul Pantelimon să fie rugător la Dumnezeu pentru toți creștinii", a explicat într-un interviu pentru Sputnik părintele Nicolae Ciobanu.

De menționat că Sfântul Pantelimon este cinstit în ortodoxie încă din secolul al XII-lea. Pe icoane, tămăduitorul Pantelimon este înfățișat cu un mic cufăr în mâna stângă, în care se află doctorii, iar în mâna dreaptă ține o linguriță subțire.

Potrivit credinței populare, Pantelimon vindeca bolnavii cu ajutorul ierburilor, rădăcinilor, cojii de copac, cu ajutorul lutului și al pietrelor. Părţi din sfintele moaşte ale acestuia s-au răspândit în toată lumea creștină, iar capul Mucenicului se păstrează în prezent la Mănăstirea rusă "Sfântul Pantelimon" de la Muntele Athos.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

169
Tagurile:
sărbătoare religioasă, Sfântul Pantelimon
Тема:
Calendar Creștin Ortodox 2020
Tematic
De la păgânism la creștinism: Sfântul Pantelimon - Inițierea în Tainele credinței


Загрузка...
Icoana Sfântului Mare Mucenic Pantelimon și a Sfântului Spiridon, Biserica Întâmpinarea Domnului din incinta USM

De la păgânism la creștinism: Sfântul Pantelimon - Inițierea în Tainele credinței

661
(reînnoit 07:50 09.08.2020)
Sfântul Mare Mucenic Pantelimon este cinstit astăzi de creștinii ortodocși. Află care este calea parcursă de acesta de la păgânism la creștinism și cum a fost inițiat în Tainele credinței.

CHIȘINĂU, 9 aug — Sputnik. Biserica Ortodoxă îl cinstește astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, supranumit și doctorul fără de arginți. Sfântul Mare Mucenic Pantelimon este chemat în rugaciuni de către preoţii Bisericii la Taina Sfântului Maslu şi la Sfinţirea Apei, împreună cu Sfântul Sfinţit Mucenic Ermolae şi cu ceilalţi sfinţi doctori fără de arginţi şi făcători de minuni.

Potrivit Sinaxarului din data de 27 iulie / 9 august, Sfântul Pantelimon s-a născut la Nicomidia (fost oraș din Asia Mică, în apropiere de Constantinopol și de Eniceea). Eustorgios, tatăl său, era senator păgân, iar mama sa Evula era creștină. Aceștia i-au dat numele de Pantoleon.

Încredințat spre educație lui Eufrosin, medic de renume, el ajunse după puțină vreme la o cunoaștere desăvârșită a artei medicale. Într-atât de bine încât împăratul Maximian, care ii remarcase calitățile, intenționa să-l ia la palat ca medic particular. Tânărul trecea în fiecare zi prin fața casei unde era ascuns Sfântul Ermolae. Acesta la invitat într-o zi în casa sa și începu să-l învețe că știința medicală nu poate aduce decât slabă ușurare naturii noastre suferinde și sortită morții și că doar Hristos, singurul Doctor adevărat, a venit să ne aducă Mântuirea, fără leacuri și fără plată.

Inițierea în Tainele credinței

Tânărul Pantoleon începu să-l viziteze cu regularitate pe Sfântul Ermolae și fu inițiat de el în Tainele credinței. Într-o zi, pe când se întorcea de la Eufrosin, găsi pe drum un copil mort. Acesta fusese mușcat de o năpârcă. Atunci el a decis că venise momentul ca să probeze adevărul promisiunilor lui Ermolae și a început să cheme în ajutor Numele lui Hristos și pe dată copilul se ridica, iar năpârca muri. Atunci el a alergat la Ermolae si ceru să primească fără întârziere Sfântul Botez. El a rămas în preajma bătrânului încă opt zile pentru a se bucura de învățăturile lui, după care a revenit acasă.

Fiind întrebat de tatăl său unde a fost, el a răspuns că rămăsese la palat pentru a-l vindeca pe un om de pe lânga împărat. Pastrând în secret convertirea lui, el este preocupat pentru a-l convinge pe Eustorgios, tatăl său, de zădărnicia închinării la idoli.

Doctor fără de arginți

După o vreme fu adus la tatăl său senator un orb care îl imploră pe Pantoleon să îl vindece, căci își pierduse zadarnic toată averea pe la doctori.

Punându-și nădejdea în Hristos, tânărul confirma în fața tatălui său uimit că avea sa îl vindece prin harul Stăpânului său. Făcu semnul Crucii pe ochii orbului, rugându-se lui Hristos și pe loc bărbatul și-a recăpătat vederea, nu numai a ochilor trupului, ci și ai sufletului, căci el înțelese că Hristos îl vindecase.

Acesta a fost botezat de Sfântul Ermolae împreună cu Eustorgios.

Pantoleon împărți atunci moștenirea sa săracilor, elibera sclavii și se dedica și mai vârtos îngrijirii bolnavilor cărora nu le cerea în schimb decât să creadă în Hristos, cel venit pe pământ pentru a ne vindeca de toate bolile noastre.

Ceilalți doctori din Nicomidia începură să fie invidioși pe el și cum el îngrijise pe un creștin care tocmai fusese chinuit din ordinul împăratului, ei profitară de ocazie pentru a-l denunța la Maximian.

Minunile și Mucenicia sfântului Pantelimon

Împăratul, aflând că Pantelimon l-a vindecat pe orb invocând numele lui Hristos, s-a înfuriat și a cerut să i se taie capul. Maximian îi reproșa că ar fi trădat încrederea pe care i-o acordase și îl acuza că îl insultă pe Asclepios și pe ceilalți zei prin credința sa în Hristos, un om mort crucificat. Sfântul îi răspunse că atât credința, cât și mila față de adevăratul Dumnezeu sunt superioare tuturor bogățiilor și onorurilor acestei lumi de deșertăciune și pentru a-și întări argumentele îi ceru lui Maximian să-l pună la încercare.

Atunci a fost adus un paralitic, asupra căruia preoții păgâni spuseră încântațiile lor. Pantoleon se rugase lui Dumnezeu și luând pe paralitic de mână, îl vindecă în numele lui Hristos. Numeroși păgâni, văzându-l pe om mergând, crezură în adevăratul Dumnezeu, în timp ce preoții păgâni insistau pe lângă împărat să fie ucis acest rival periculos.

După mai multe tentative a împăratului păgân de a-l convinge să se închine la idoli, el a înțeles că nu va putea să-l clintească din credința sa.  Maximian dădu atunci ordin ca Pantoleon să fie decapitat, iar trupul să fie aruncat în foc.

”Numele tău nu va mai fi Pantoleon ci Pantelimon”

Sfântul ajunse cu bucurie la locul execuției, în afara orașului, dar în momentul în care călăul își agita spada, aceasta se topi precum ceara se topește în foc. În fața acestei minuni, soldații care erau de față îl mărturisiră pe Hristos.

Pantoleon îi îndemna însă să își îndeplinească datoria și mai spuse o ultima rugăciune. Un glas de sus îi răspunse:

"Slujitor credincios, dorința ta va fi acum îndeplinită, porțile cerului îți sunt deschise, cununa ta e pregătită. Tu vei fi de-acum înainte adăpost deznădajduiților, ajutor celor încercați, doctor bolnavilor și teroare demonilor, de aceea numele tău nu va mai fi Pantoleon, ci Pantelimon" (care inseamna "prea milostiv").

Când capul îi căzu, curse lapte din gâtul lui, trupul sau deveni alb ca zăpada, iar măslinul uscat de care fusese legat înverzi din nou pe data și rodi cu fructe din belșug.

Soldații, cărora li se dăduse ordin să ardă trupul Sfântului, îl încredințară credincioșilor care îl îngropară pe proprietatea lui Arnantios Scolasticul și se duseră să propovăduiască Vestea cea Buna și în alte locuri.

Moaștele Sfântului Pantelimon nu au încetat să săvârșească vindecare și să aducă harul lui Hristos, singurul Doctor al sufletelor și trupurilor tuturor celor care se apropie de El cu evlavie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

661
Tagurile:
calendar ortodox 2019 august, Credinţă, taine, Creștinism, Sfântul Pantelimon
Тема:
Calendar Creștin Ortodox 2020
Tematic
Calendar Creștin Ortodox 2020


Загрузка...
Spital

Avertisment OMS: Tinerii se pot îmbolnăvi de forme grave ale infecției COVID–19

0
(reînnoit 17:31 09.08.2020)
Organizația Mondială a Sănătății vine cu un îndemn reiterat față de tineră să respecte strict măsurile de protecție împotriva noului coronavirus.

CHIȘINĂU, 9 aug – Sputnik. Chiar dacă cele mai vulnerabile persoane la noul tip de coronavirus sunt vârstnicii, nici tinerii nu sunt scutiți de diferite forme clinice ale infecției. Precizarea a fost făcută recent de directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a îndemnat tinerii să întreprindă măsuri de precauție, precum igiena mâinilor, distanțarea fizică, purtarea măștii, autoizolarea în caz de boală, evitarea locurile aglomerate și adunările în masă pentru a reduce răspândirea infecției COVID – 19.

Potrivit acestuia și tinerii pot suporta forme severe de boală. Mai mult, aceștia sunt o sursă de transmitere a infecției pentru un număr mare de oameni, agravând astfel situația epidemiologică.

În Republica Moldova, conform datelor statistice, cumulativ până la 31 iulie, au fost diagnosticați cu COVID – 19 7616 de persoane tinere, ceea ce constituie aproape o treime din toate cazurile înregistrate.

Astfel, 876 cazuri au fost înregistrate printre adolescenții de 10 – 19 de ani, iar alte 2 627 – printre tineri de  20 – 29 de ani. Printre cei de 30-39 de ani 4 113 persoane au fost confirmate pozitiv la COVID-19. Autoritățile de la Chișinău informează că în rândul tinerilor au fost înregistrate și decese. Patru persoane din grupul de vârstă 20 – 29 ani și 13 persoane au decedat la vârsta de 30 – 39 de ani.

Specialișii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică reitearează îndemnul către cetățenii de toate vârstele să întreprindă măsurile de prevenire necesare pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus;

  • evitați locurile aglomerate și evenimentele cu un număr mare de persoane
  • respectați distanța socială de minim 1 metru față de cei din jur
  • respectați igiena mâinilor și eticheta tusei sau a strănutului
  • spălați-vă frecvent pe mâini cu apă și săpun, sau dezinfectați-le cu soluție pe bază de alcool
  • tușiți și strănutați într-un șervețel de unică folosință sau în cotul îndoit. Șervețelul trebuie aruncat imediat, nu depozitat. La final, nu uitați să vă igienizați mâinile
  • purtați mască în spațiile închise și în transportul public. Nu uitați că aceasta trebuie schimbată în mod regulat sau spălată zilnic (în cazul măștilor din bumbac) și trebuie să acopere atât nasul, cât și gura. Nu atingeți masca, ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate
  • ajutați persoanele în etate să facă cumpărături și implicați-vă în activitățile de voluntariat. Totodată, nu le vizitați, stați acasă și apelați la serviciul 112 dacă vă simțiți rău și aveți simptomele noului coronavirus;
  • respectați autoizolarea la domiciliu în cazul testului COVID-19 pozitiv și urmați toate indicațiile medicului;

Autoritățile îndeamnă cetățenii să raporteze cazurile de nerespectare a normelor antiepidemiologice, astfel vor putea contribui la stoparea răspândirii COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Spital, coronavirus, COVID-19
Tematic
Mesaj important, corect al OMS – prezentat într-o formă controversată


Загрузка...