Icoana Intrării în Biserică a Maicii Domnului

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului: Semnificații sacre și Istorie

730
(reînnoit 15:46 04.12.2017)
Astăzi, 4 decembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, sărbătoarea împărătească, cunoscută în popor ca Ovidenia, care anticipează nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.

CHIȘINĂU, 4 dec — Sputnik, Cezar Salagor. Luni, creștinii ortodocși prăznuiesc sărbătoarea Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Aceasta este una dintre cele douăsprezece Praznice Împărătești, a treia din crugul anului bisericesc. În popor, aceasta este cunoscută cu denumirea de Vovidenia sau Ovidenia (Odovania). Chiar dacă ne aflăm în perioada Postului Nașterii Domnului, în această zi Biserica face dezlegare la pește. Această dezlegare este valabilă chiar dacă această sărbătoare cade în zi de miercuri sau vineri.

La fel ca și celelalte sărbători dedicate Maicii Domnului, cu excepția Bunei Vestiri, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului a fost instituită de Sfinții Părinți ai Bisericii Ortodoxe. Informaţii legate despre sărbători închinate Maicii Domnului găsim atât la Sfinţii Grigorie al Neocezareei, Atanasie al Alexandriei, Grigorie al Nyssei, Dionisie Areopagitul, Maxim Mărturisitorul, Simeon Metafrastul, cât şi în scrierile apocrife — Evanghelia lui Toma sau Protoevanghelia lui Iacov.

Primul care a descris nașterea și viața timpurie a Maicii Domnului a fost Iacov cel Drept. Tradiția Bisericii, deși folosește textul apocrif al Protoevangheliei lui Iacov, care datează din secolul al II-lea, sărbătoarea este instituită abia în secolul al VI-lea. În Apus sărbătoarea a fost adoptată de papa Grigorie XI-lea, marcată pentru prima data în anul 1374, la Avignon.

Făgăduința Sfinților Părinți Ioachim și Ana
Calendar Creștin Ortodox 2017
© Sputnik / Nicolai Kibich

Sfinții Ioachim și Ana, lipsiți de copii, dar având multă credință în Dumnezeu, Îl rugau să le dăruiască cinstea de a fi părinți. Ei au făgăduit că dacă vor avea un copil, îl vor duce la templu și îl vor închina Lui. Vestea că vor avea o fata pe care o vor numi Maria a fost adusă de un înger.

Astfel precum au făgăduit, când Maria a împlinit trei ani de la naştere, Sfinţii Ioachim şi Ana au plecat spre Ierusalim ducând-o pe Sfânta Fecioară, cale de trei zile, din Nazaretul Galileei la Templul din Ierusalim.

Anticiparea nașterii Mântuitorului

Conform mărturiilor Fericitului Ieronim — Sfânta Fecioară Maria a urcat singură, fără oprire, cele 15 trepte, care duceau spre uşa de intrare. Neajutând-o nimeni, ea a urcat cu însufleţire aceste trepte. Sfinţii Părinţi spun că prin această urcare ea a parcurs cele trei etape necesare: curăţirea, iluminarea şi unirea cu Dumnezeu, corespunzătoare celor trei încăperi ale templului: vestibulul, Sfânta şi Sfânta Sfintelor. Şi ajungând la treapta cea de sus, a stat acolo, întărind-o pe dânsa puterea lui Dumnezeu, căci încă mică fiind a început Domnul a arăta într-însa puterea Sa, ca astfel să înţeleagă cei din jurul ei cât de mare va fi şi plină de dar, când va ajunge la vârsta cea desăvârşită.

Aici, la Templu (Templul lui Zorobabel), Fecioara Maria a fost întâmpinată de marele preot Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, care a binecuvântat-o prin cuvintele „tu eşti cea care în Dumnezeu și-a proslăvit numele său între iudei. Tu eşti cea în care Dumnezeu va descoperi mântuirea pe care a pregătit-o poporului său". Zaharia, având slujirile arhierească şi profetică şi văzând în Fecioara Chivotul Noului Legământ, a dus-o în Sfânta Sfintelor. Întrucât intrarea în templu este pregătirea tainică a întrupării lui Hristos, sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică anticipînd Naşterea Mântuitorului.

Potrivit Sfintei Tradiții, Fecioara Maria a stat până la vârsta de 15 ani la templu, timp în care a fost călăuzită de Arhanghelului Gavriil, care o hrănea şi îi descifra tainele Scripturilor, pregătindu-se pentru Vestea cea BunăDeci, Hristos se va naște, va muri și va învia tainic împreună cu cei care trăiesc în Biserică.

Unica biserică din Republica Moldova, închinată Intrării Maicii Domnului în Biserică

Unica biserică din țara noastră cu Hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică" se află în satul Ulmu din raionul Ialoveni. Aceasta a fost zidită din piatră, în stil rusesc, în anul 1881. Anterior ar fi existat o biserică mai veche, de la care s-a păstrat doar Sfântul Altar.

Izvoarele privind istoria sfântului locaş cu hramul Intrarea Măicii Domnului în Biserică arată că la începutul secolului XX aici se păstrau mai multe cărţi vechi, printre care Apostolul, editată la Iaşi în 1786, Cuvinte din Vasile cel Mare, București  (1826); Evanghelia, Bucureşti (1742), Penticostar, Triod, Chişinău, (1862) ș.a.

O mărturie despre biserica din satul Ulmu, o găsim la Ioan Pelivan, care scria în memoriile sale: ”…ne răsare în memorie şi luptătorul Petre Braga, seminarist din Chişinău, care a fost exilat în Siberia, împreună cu părintele său, dascăl de biserică din comuna Ulmu, judeţul Chişinău, cam pe la 1383‑1885. […]”.

Potrivit datelor statistice oficiale, Peste 121 de mii de moldovence poartă numele în cinstea Sfintei Fecioare Maria.

730
Tagurile:
Maica Domnului, Arhanghelul Gavriil, crugul bisericesc, 21 noiembrie, 4 decembrie, Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, postul nasterii Domnului, sarbatori religioase, calendar ortodox, Buna Vestire, Iisus Hristos, Fecioara Maria, Calendar, Mitropolia Moldovei, Ioan Pelivan, Ulmul, Ialoveni
Tematic
Părintele Cojocaru: Postul, o perioadă de purificare a sufletului
Sărbătorile religioase pe care le vom marca în Postul Crăciunului
Începe Postul Nașterii Domnului pentru cei care țin Crăciunul pe 7 ianuarie
Un biolog rus a explicat cum postul poate prelungi viața omului
Sfântul Evanghelist Ioan Teologul: Viața și minunile - video

Sfântul Evanghelist Ioan Teologul: Viața și minunile - video

311
(reînnoit 11:08 09.10.2020)
Pe 9 octombrie, în toate bisericile ortodoxe din țara noastră este cinstit sfântul Evanghelist Ioan, cunoscut și ca Ioan Teologul.

CHIȘINĂU, 9 oct - Sputnik. Creștinii ortodocși îl cinstesc astăzi pe Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, care mai este cunoscut și ca Ioan Teologul. El a fost unul din Cei Doisprezece Apostoli și a scris Evanghelia care îi poartă numele, trei epistole canonice: I Ioan, II Ioan și III Ioan și Apocalipsa.

Prăznuirea sa principală este la 21 mai, apoi împreună cu Cei Doisprezece Apostoli la 13 iulie, iar adormirea sa la 9 octombrie.

Viața Sfântului Ioan Teologul

Sfântul Ioan a fost fiul Salomeei mironosița și al lui Zevedei, un pescar din Betsaida Galileii. Fratele său a fost Sfântul Iacov, un alt apostol.

În Evanghelia sa, el se prezintă ca fiind „ucenicul prea iubit al lui Iisus” mai degrabă decât cu numele. El a fost cel mai tânăr din cei doisprezece Apostoli și foarte apropiat Domnului. Această apropiere este adesea reprezentată în icoanele cu Cina cea de Taină, unde Sfântul Ioan se sprijină de Mântuitorul.

El a fost de față la Schimbarea la Față a Mântuitorului împreună cu Petru și cu fratele său Iacov.

Sfântul Ioan a fost exilat în insula Patmos de către împăratul Domițian între anii 90-95 d.Hr. și acolo a avut revelația Cărții Apocalipsei.

Nu se cunoaște exact câţi ani a trăit sfântul Apostol Ioan. Unii scriu că a trăit 120 ani, iar alţii zic 105 şi şapte luni. Se ştie însă că a trăit mai mult de o sută de ani.

Minunile Sfântului Ioan Teologul

Printre alte minuni în legătură cu Sf. Apostol și Evanghelist Ioan se cunoaște una care a avut loc la mormântul său:

Când avea peste o sută de ani, Sfântul Ioan a luat șapte ucenici în afara Efesului și i-a pus să sape un mormânt în formă de cruce. Apoi, Sfântul Ioan s-a așezat în mormânt și ucenicii l-au îngropat acolo de viu. Mai târziu, când mormântul său a fost deschis, trupul Sfântului Ioan nu mai era acolo. În fiecare an, la 8 mai, din mormântul său se ridică un praf cu care bolnavii de diferite boli se vindecă.

Predica părintelui Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni în ziua prăznuirii Apostolului Ioan

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

311
Tagurile:
minuni, Viața, Ioan Teologul, calendar ortodox 2020 stil vechi
Тема:
Calendar Creștin Ortodox 2020
Tematic
Calendar Ortodox: Înălțarea Sfintei Cruci - istorie și semnificație


Загрузка...
Produse alimentare

Biserica Ortodoxă Rusă, despre ajutorul acordat nevoiașilor din Moldova

148
(reînnoit 18:59 08.10.2020)
Livrarea ajutorului umanitar de la Biserica Ortodoxă Rusă către Moldova este coordonată de parohhul Bisericii Sf. Nicolae din Vicenza (Italia), protopopul Veniamin Onu.

CHIȘINĂU, 8 oct - Sputnik, Artem Budionnîi. Biserica Ortodoxă Rusă a distribuit 500 de pachete cu alimente în Kîrgîzstan într-o săptămână și oferă asistență umanitară în Moldova, potrivit Sectorului sinodal în problemele binefacerii bisericești și slujirii sociale, informează RIA Novosti.

”Angajații secție sinodale în problemele binefacerii bisericești și slujirii sociale al eparhiei din Bișkek au distribuit 500 de pachete cu alimente nevoiaților, care au fost cumpărate datorită strângerii de fonduri de pe site-ul web „Antivirusul Milostivirii”. În Moldova, ajutorul alimentar achiziționat din fondurile transferate este destinat pentru aproximativ 280 de familii, acesta este deja distribuit prin sate", precizează BORu.

Livrarea ajutorului umanitar de la Biserica Ortodoxă Rusă către Moldova este coordonată de parohhul Bisericii Sf. Nicolae din Vicenza (Italia), protopopul Veniamin Onu. Preotul a declarat pentru RIA Novosti că printre cei care au primit produse alimentare se numără familii sărace din satele moldovenești și din Chișinău, și nu doar enoriașii ai Bisericii Ortodoxe Ruse.

"Există mulți oameni săraci în Moldova. Desigur, sunt mult mai mulți oameni nevoiași decât 280 de familii, dar suntem recunoscători pentru ajutorul oferit. În special, mulțumim șefului Sectorului sinodal, Episcopului de Orehovo-Zuevski Panteleimon și Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove Vladimir", a spus protoiereul.

Părintele Veniamin a spus că el însuși trimite ajutor umanitar din Italia aproape în fiecare săptămână timp de 15 ani: haine, încălțăminte, mobilier, medicamente. Potrivit acestuia, în Italia, spre deosebire de Moldova, „nu au nevoie în mod special de ajutor umanitar, hrană și îmbrăcăminte”.

"În Moldova, ajutorul nostru umanitar este primit de familii cu venituri mici, persoane fără adăpost, case pentru bătrâni, orfelinate. Și în Italia oamenii au alte probleme: cum să găsească locuințe sau să lucreze. De asemenea, îi ajutăm", a declarat interlocutorul pentru Agenție.

Potrivit BORu, de la începutul epidemiei de coronavirus, pachetele cu produse alimentare au fost trimise oamenilor aflați în situații dificile de viață și familiilor cu venituri mici din diferite dieceze ale Bisericii Ortodoxe Ruse din Rusia și din străinătate. Astfel, din iunie, peste 24,5 mii de persoane din 36 de eparhii au primit ajutoare sub formă de produse alimentare.

Îi poți sprijini pe cei care au nevoie urmând acest link sau trimițând un sms la 3443 cu cuvântul „mâncare” și suma donației. De asemenea, Biserica continuă să „se pregătească pentru sezonul rece” și colectează încălțăminte și îmbrăcăminte de sezon pentru familiile fără adăpost și nevoiași. Toate informațiile despre asistența bisericii în timpul epidemiei pot fi găsite pe site-ul cerkpom.miloserdie.ru.

Potrivit Sectorului sinodal, în Rusia și în străinătate funcționează peste 100 de servicii de voluntariat bisericești, în care sunt implicați aproape 7.000 de voluntari ortodocși, iar în 102 eparhii ale Bisericii Ruse au fost deschise linii de asistență pentru cei care au nevoie de spriijin. În special, din 20 martie și până în prezent au fost recepționate peste 20 de mii de apeluri la linia telefonică directă (8 (495) 542-00-00), de la sediului central din Moscova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

148
Tagurile:
ajutor, BORu, COVID-19
Тема:
Viața în Moldova
Tematic
Ministerul Sănătății din Moldova, gata de colaborare cu colegii lor din Rusia


Загрузка...
Ambulanță, Urgență, Medici, Spital,

COVID în Moldova: Câți oameni s-au infectat într-o singură zi

0
(reînnoit 17:40 20.10.2020)
Numărul persoanelor răpuse din cauza complicațiilor generate de noul tip de coronavirus este în continuare mare. A crescut față de ziua de ieri și numărul persoanelor infectate.

CHIȘINĂU, 20 oct - Sputnik. Alte 656 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Informația a fost prezentată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale printr-un comunicat de presă.

Din numărul de infectări confirmate în ultimele 24 de ore, cinci cazuri sunt de import - două din Turcia, două din SUA și un caz din România. Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 67 958 de cazuri. Cazurile confirmate astăzi sunt rezultatul efectuării a 3090 de teste.

Printre persoanele testate pozitiv sunt și 32 de lucrători medicali. Este vorba de 17 medici, 12 asistenți medicali, dar și trei angajați care reprezintă personalul auxiliar. Starea de sănătate a 876 de persoane este gravă, iar 48 dintre acestea sunt în stare foarte gravă, conectate la aparate de respirație artificială. În total, 7 978 persoane sunt în tratament la domiciliu cu forme ușoare de COVID-19, iar 25 636 sunt sub supraveghere la domiciliu.

MSMPS informează astăzi și despre un număr mare de decese. În doar 24 de ore, alți 16 moldoveni au murit din cauza complicațiilor provocate de noul tip de coronavirus. Este vorba de nouă femei și șapte bărbați cu vârste cuprinse între 51 și 86 de ani, din diverse regiuni ale țării. Numărul total de persoane decedate a ajuns la 1 617.

Vestea bună este că alte 590 persoane au fost tratate și externate. În total, 49 083 persoane s-au vindecat de COVID-19. De precizat că în Republica Moldova a fost instituit cod roșu în contextul epidemiei de COVID-19, în majoritatea unităților teritorial administrative. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Câți copii de grădiniță au fost testați pozitiv la COVID
Onișcenko, despre probabilitatea originii artificiale a COVID - 19


Загрузка...