Icoana Maicii Domnului, imagine de arhivă

Calendar Creștin Ortodox 2017: Cele mai importante sărbători din luna decembrie

5905
(reînnoit 19:57 30.12.2017)
Sputnik Moldova vă prezintă cele mai însemnate sărbători religioase din luna decembrie

CHIȘINĂU, 29 nov — Sputnik. În luna decembrie vom prăznui mai multe sărbători creștin-ortodoxe importante. Iată care sunt acestea:

20 noiembrie / 3 decembrie — Duminica a 26-a după Rusalii. În această zi se face pomenirea Cuviosului Grigore Decapolitul.

21 noiembrie /4 decembrie — Intrarea Maicii Domnului în Biserică.

24 noiembrie / 7 decembrie — Sfânta Mare Muceniță Ecaterina.

27 noiembrie / 10 decembrie — Duminica a 27-a după Rusalii. Sfântul Mare Mucenic Iacob Persul.

30 noiembrie / 13 decembrie — Sfântul Apostol Andrei cal Întâi Chemat

4 / 17 decembrie — Duminica a 28-a după Rusalii. Sfânta Mare Muceniță Varvara.

5 / 18 decembrie — Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit.

6 / 19 decembrie — Sfântul Ierarh Nicolae.

9 / 22 decembrie — Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana.

11 / 24 decembrie — Duminica a 29-a după Rusalii. (a Sfinților Strămoși după trup ai Domnului). Tot în această zi se face pomenirea Sfinților Cuvioși Daniil Stîlpnicul, Luca Stîlpnicul și Nicon.

12 / 25 decembrie — Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei.

18 / 31 decembrie — Duminica a 30-a după Rusalii. Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul de la Voroneț (România) (1496).

5905
Tagurile:
Sfantul Ierarh Spiridon, Ioan Damaschin, Sfanta Ana, Sfanta Mucenita Varvara, Intrarea Maicii Domnului in Biserica, luna decembrie, postul nasterii Domnului, cele mai importante sarbatori, calendar iulian, sarbatori crestine, calendar ortodox, calendar crestin ortodox 2017, 1 decembrie, Mitropolia Moldovei, Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove
Tematic
Calendar Creștin Ortodox 2017
Calendar Ortodox: Postul Nașterii Domnului - câteva repere de care să ții cont
Sărbătorile religioase pe care le vom marca în Postul Crăciunului
Începe Postul Nașterii Domnului pentru cei care țin Crăciunul pe 7 ianuarie
Valeriu Ghilețchi

Baptiștii moldoveni iau atitudine privind vaccinarea - Iată ce le cer autorităților

425
(reînnoit 14:08 04.03.2021)
Conducerea Uniunii Bisericilor Creștine Evanghelice Baptiste din Moldova a luat atitudine față de procesul de vaccinare anti-COVID -19, care a demarat recent, cerându-le autorităților să nu-i oblige pe cetățeni să se vaccineze, deși, în fond, nu se opune vaccinării.

CHIȘINĂU, 4 mart - Sputnik. Conducerea Uniunii Bisericilor Creștine Evanghelice Baptiste din Moldova și-a prezentat poziția în privința vaccinării, aceasta fiind publicată pe pagina de Facebook a pastorului Valeriu Ghilețchi, care anterior a deținut funcția de vicepreședinte al Parlamentului.

În primul rând, vom nota că Uniunea Bisericilor Creștine Evanghelice Baptiste din Moldova le cere autorităților să nu oblige pe nimeni să se vaccineze. Dar precizează că cei care refuză să se vaccineze nu pot invoca motive de ordin spiritual, dat fiind că vaccinarea nu este un păcat.

"Considerăm că vaccinarea trebuie să fie benevolă. De aceea, facem un apel către autorități, să nu introducă vaccinarea obligatorie împotriva COVID 19. Decizia de a ne vaccina sau de a nu ne vaccina trebuie să fie luată de fiecare în funcție de riscurile personale de sănătate și de posibile reacții adverse fără însă ca să fie invocate motive de ordin spiritual. Ținem să menționam, că oricine decide să se vaccineze nu păcătuiește", precizează Conducerea Uniunii Bisericilor Creștine Evanghelice Baptiste din Moldova.

Mai mult, liderii spirituali ai Bisericii Baptiste spun că vaccinul este asemenea unui medicament, care, de-a lungul secolelor, au prevenit multe boli contagioase: "Considerăm că vaccinurile sunt la fel ca și medicamentele obișnuite cu diferența că un medicament ne ajută în tratarea bolii, iar un vaccin ne ajută în prevenirea ei. Descoperirea vaccinurilor în sec. XVIII a fost o mare binecuvântare pentru omenire în lupta cu bolile infecțioase și prevenirea lor, medicii creștini jucând unul din cele mai importante roluri în acest domeniu".

În final, Conducerea Uniunii Bisericilor Creștine Evanghelice Baptiste din Moldova le cere tuturor ca opiniile pro-vaccin și anti-vaccin să nu devină motiv de dezbinare între reprezentanții acestui cult.

"Facem un apel către toți ca să păstrăm o mărturie frumoasă atât în cadrul Bisericii, cât și în afara ei, indiferent de opiniile personale pe care le avem cu privire la vaccinare. Suntem chemați să fim lumină și sare, având o purtare bună în mijlocul satelor și orașelor noastre. Cei care se vor vaccina să nu-i judece pe cei care nu se vaccinează, iar cei care decid să nu se vaccineze să nu-i condamne pe cei care se vaccinează", a conchis în apelul său Conducerea Uniunii Bisericilor Creștine Evanghelice Baptiste.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

425
Tagurile:
Valeriu Ghilețchi, VACCIN, vaccinare, păcat


Загрузка...
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie

Arhiepiscop ortodox: Bisericile nu se vor mai închide de Paști

128
(reînnoit 07:59 03.03.2021)
Înalt Prea Sfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a transmis public că se va opune închiderii bisericilor dacă autoritățile vor mai încerca acest gen de restricții și anul acesta.

BUCUREȘTI, 3 mart – Sputnik. Înalt Prea Sfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a luat atitudine într-o intervenție la România TV împotriva restricțiilor anti-religioase și le-a transmis autorităților că nu va accepta închiderea bisericilor.

“Nu putem fi convinși, suntem foarte exacți în ceea ce știm. În caz de o nouă restricție, nu poate fi restricționată Biserica. OSCE a arătat abuzurile pe care le-a făcut autoritățile în România, cele mai aspre restricții, după ce au criticat acest abuz. Nu poate fi închisă Viserica decât printr-o lege organică, nu printr-un ordin al unor autorități temporare”, a declarat arhiepiscopul.

El a spus răspicat că, de aceea, Biserica nu se va mai închide, fiind o discriminare totală dacă nu sunt primiți credincioșii să participe la sfintele slujbe.

”Dacă și cei de la OSCE, care nu sunt cu religia, dar sunt cu libertatea, ne dau dreptate să venim în Biserică, să ne facem sărbătorile, le vom face. Am repetat asta și o mai spun, Bisericile nu se vor mai închide! Și nu trebuie să se închidă. Este dreptul nostru și al credincioșilor!”, a spus prelatul la aceeași emisiune tv.

El a insistat că autoritățile nu au ce să facă. Și mascații dacă vin, au și ei o credință și au un respect față de semenii lor, a adăugat arhiepiscopul.

”De aceea, trebuie să fim dârji, dacă este perioadă de mucenicie ca în timpul împăraților romani persecutori, acceptăm mucenicia, dar nu închidem biserica. Eu cred că vor face și alții un pas în față și chiar dacă nu vor face, conștiința de păstor îmi spune să mă expun eu dacă ceilalți nu o vor face și voi fi singur”, s-a arătat ÎPS Teodosie dispus să meargă până la capăt pentru a-și apăra credința.

Mântuitorul Hristos s-a jertfit, dar ne-a chemat și pe noi la jertfă, păstorul trebuie să își apere oile sale cu prețul vieții sale. În fiecare zi trebuie să fim dispuși la sacrificiul suprem, orice creștin și orice slujitor, pentru credință facem orice, a mai spus arhiepiscopul Tomisului, arătând că Biserica nu va mai accepta închiderea lăcașurilor de cult ca în 2020.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

128
Tagurile:
biserică, paste


Загрузка...
Zinaida Gribincea

Psiholog, despre cea mai mare frică a moldovenilor în pandemie

0
(reînnoit 13:59 06.03.2021)
Pandemia a lăsat o amprentă puternică asupra stării de spirit și sănătății moldovenilor. Frica de a se infecta de noul coronavirus îi domină pe oameni, iar printre cele mai mari temeri este și faptul că vor avea de suferit persoanele dragi.
Psiholog, despre cea mai mare frică a moldovenilor în pandemie

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", psihologul Zinaida Gribincea a semnalat că în această perioadă de incertitudine, în interiorul oamenilor s-a instalat frica de a se îmbolnăvi sau de a-i infecta pe cei din jur. De fapt, sentimentul de frică este unul firesc, în cazul în care aceasta poate fi gestionată.

"De multe ori fricile pe care le experimentăm sunt iraționale și nu au un suport real. Frica exagerată trece în stare de panică și anxietate profundă", a subliniat psihologul.

Mai mult, Zinaida Gribincea spune că doar patru procente dintre fricile oamenilor sunt reale, restul – imaginare. Exercițiile de respirație, plimbările în aer liber, practicarea unui hobby sunt printre cele mai răspândite metode ce pot preveni și gestiona stările profunde de frică.

În cazul în care frica devine mult prea accentuată este recomandat de apelat după ajutorul unui specialist.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
pandemie, psiholog, frica
Tematic
Stresul – dușmanul nevăzut al zilelor noastre: Cum să-l depășim


Загрузка...