Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, frescă

Calendar Creștin Ortodox 2017: Cele mai importante sărbători din luna noiembrie

5522
(reînnoit 13:39 28.11.2017)
Sputnik Moldova vă prezintă cele mai importante sărbători religioase din luna noiembrie

CHIȘINĂU, 01 nov — Sputnik. Iată care sunt cele mai însemnate sărbători creștin-ortodoxe din luna noiembrie:

23 octombrie / 5 noiembrie — Duminica a XXII după Rusalii. Sfântul Apostol Iacob.

Calendar Creștin Ortodox 2017
© Sputnik / Nicolai Kibich

26 octombrie / 8 noiembrie — Sfântul Mare Mucenic Dmitrie Izvorâtorul de Mir.

28 octombrie / 10 Sfântul Cuvios Iov de Poceaev.

30 octombrie/ 12 noiembrie — Duminica XXIII după Rusalii. Sfinții mucenici Zinovie și Zinovia. Sfinții Apostoli Terțiu și Marcu.

1 / 14 noiembrie — Sfinții Cosma și Damian, doctori fără de arginți. Tot în această zi este cinstită sfânta muceniță Iuliana.

6 / 19 noiembrie — Duminica a XXIV după Rusalii. Sfântul Ierarh Pavel. Sfinții Cuvioși Valaam și Luca.

8/21 noiembrie — Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

11 / 24 noiembrie  — Sfântul Mucenic Mina.

13 / 26 noiembrie — Duminica a XXV după Rusalii. Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur.

14 /27 noiembrie — Sfântul Apostol Filip. Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului.

15 / 28 noiembrie — Sfântul Cuvios Paisie de ka Neamț. Începutul postului Nașterii Domnului.

16 / 29 noiembrie — Sfântul Apostol și Evanghelist Matei.

5522
Tagurile:
izvoratorul de mir, Arhanghelii Mihail și Gavriil, postul nasterii Domnului, luna noiembrie, cele mai importante sarbatori, ortodoxie, sarbatori religioase, calendar ortodox, Sfântul Dimitrie, Mitropolia Moldovei, Sfântul Ioan Gură de Aur
Tematic
Calendar Creștin Ortodox 2017: Cele mai importante sărbători din luna octombrie
Calendar Ortodox: Înălţarea Sfintei Cruci - ce nu e bine să faci în această zi
Calendar Ortodox: Nașterea Maicii Domnului - semnificații și obiceiuri populare
Calendar Creștin Ortodox 2017: Cele mai importante sărbători din luna septembrie
Valeriu Ghilețchi

Baptiștii moldoveni iau atitudine privind vaccinarea - Iată ce le cer autorităților

427
(reînnoit 14:08 04.03.2021)
Conducerea Uniunii Bisericilor Creștine Evanghelice Baptiste din Moldova a luat atitudine față de procesul de vaccinare anti-COVID -19, care a demarat recent, cerându-le autorităților să nu-i oblige pe cetățeni să se vaccineze, deși, în fond, nu se opune vaccinării.

CHIȘINĂU, 4 mart - Sputnik. Conducerea Uniunii Bisericilor Creștine Evanghelice Baptiste din Moldova și-a prezentat poziția în privința vaccinării, aceasta fiind publicată pe pagina de Facebook a pastorului Valeriu Ghilețchi, care anterior a deținut funcția de vicepreședinte al Parlamentului.

În primul rând, vom nota că Uniunea Bisericilor Creștine Evanghelice Baptiste din Moldova le cere autorităților să nu oblige pe nimeni să se vaccineze. Dar precizează că cei care refuză să se vaccineze nu pot invoca motive de ordin spiritual, dat fiind că vaccinarea nu este un păcat.

"Considerăm că vaccinarea trebuie să fie benevolă. De aceea, facem un apel către autorități, să nu introducă vaccinarea obligatorie împotriva COVID 19. Decizia de a ne vaccina sau de a nu ne vaccina trebuie să fie luată de fiecare în funcție de riscurile personale de sănătate și de posibile reacții adverse fără însă ca să fie invocate motive de ordin spiritual. Ținem să menționam, că oricine decide să se vaccineze nu păcătuiește", precizează Conducerea Uniunii Bisericilor Creștine Evanghelice Baptiste din Moldova.

Mai mult, liderii spirituali ai Bisericii Baptiste spun că vaccinul este asemenea unui medicament, care, de-a lungul secolelor, au prevenit multe boli contagioase: "Considerăm că vaccinurile sunt la fel ca și medicamentele obișnuite cu diferența că un medicament ne ajută în tratarea bolii, iar un vaccin ne ajută în prevenirea ei. Descoperirea vaccinurilor în sec. XVIII a fost o mare binecuvântare pentru omenire în lupta cu bolile infecțioase și prevenirea lor, medicii creștini jucând unul din cele mai importante roluri în acest domeniu".

În final, Conducerea Uniunii Bisericilor Creștine Evanghelice Baptiste din Moldova le cere tuturor ca opiniile pro-vaccin și anti-vaccin să nu devină motiv de dezbinare între reprezentanții acestui cult.

"Facem un apel către toți ca să păstrăm o mărturie frumoasă atât în cadrul Bisericii, cât și în afara ei, indiferent de opiniile personale pe care le avem cu privire la vaccinare. Suntem chemați să fim lumină și sare, având o purtare bună în mijlocul satelor și orașelor noastre. Cei care se vor vaccina să nu-i judece pe cei care nu se vaccinează, iar cei care decid să nu se vaccineze să nu-i condamne pe cei care se vaccinează", a conchis în apelul său Conducerea Uniunii Bisericilor Creștine Evanghelice Baptiste.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

427
Tagurile:
Valeriu Ghilețchi, VACCIN, vaccinare, păcat


Загрузка...
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie

Arhiepiscop ortodox: Bisericile nu se vor mai închide de Paști

128
(reînnoit 07:59 03.03.2021)
Înalt Prea Sfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a transmis public că se va opune închiderii bisericilor dacă autoritățile vor mai încerca acest gen de restricții și anul acesta.

BUCUREȘTI, 3 mart – Sputnik. Înalt Prea Sfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a luat atitudine într-o intervenție la România TV împotriva restricțiilor anti-religioase și le-a transmis autorităților că nu va accepta închiderea bisericilor.

“Nu putem fi convinși, suntem foarte exacți în ceea ce știm. În caz de o nouă restricție, nu poate fi restricționată Biserica. OSCE a arătat abuzurile pe care le-a făcut autoritățile în România, cele mai aspre restricții, după ce au criticat acest abuz. Nu poate fi închisă Viserica decât printr-o lege organică, nu printr-un ordin al unor autorități temporare”, a declarat arhiepiscopul.

El a spus răspicat că, de aceea, Biserica nu se va mai închide, fiind o discriminare totală dacă nu sunt primiți credincioșii să participe la sfintele slujbe.

”Dacă și cei de la OSCE, care nu sunt cu religia, dar sunt cu libertatea, ne dau dreptate să venim în Biserică, să ne facem sărbătorile, le vom face. Am repetat asta și o mai spun, Bisericile nu se vor mai închide! Și nu trebuie să se închidă. Este dreptul nostru și al credincioșilor!”, a spus prelatul la aceeași emisiune tv.

El a insistat că autoritățile nu au ce să facă. Și mascații dacă vin, au și ei o credință și au un respect față de semenii lor, a adăugat arhiepiscopul.

”De aceea, trebuie să fim dârji, dacă este perioadă de mucenicie ca în timpul împăraților romani persecutori, acceptăm mucenicia, dar nu închidem biserica. Eu cred că vor face și alții un pas în față și chiar dacă nu vor face, conștiința de păstor îmi spune să mă expun eu dacă ceilalți nu o vor face și voi fi singur”, s-a arătat ÎPS Teodosie dispus să meargă până la capăt pentru a-și apăra credința.

Mântuitorul Hristos s-a jertfit, dar ne-a chemat și pe noi la jertfă, păstorul trebuie să își apere oile sale cu prețul vieții sale. În fiecare zi trebuie să fim dispuși la sacrificiul suprem, orice creștin și orice slujitor, pentru credință facem orice, a mai spus arhiepiscopul Tomisului, arătând că Biserica nu va mai accepta închiderea lăcașurilor de cult ca în 2020.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

128
Tagurile:
biserică, paste


Загрузка...
Trecere pentru pietoni

Video revoltător: Un individ lovește un pieton și nici măcar nu se oprește după impact

0
(reînnoit 15:37 06.03.2021)
A lovit o femeie pe trecerea de pietoni și și-a continuat drumul liniștit. Este vorba despre șoferul unui Renault. Momentul a fost surprins de un martor ocular în sectorul Buiucani al Capitalei.

CHIȘINĂU, 6 mart – Sputnik. Din imaginile postate pe internet se vede că incidentul s-a produs pe strada Ion Creangă din sectorul Buiucani al Capitalei. Șoferul unui automobil Reanult a lovit o femeie, care traversa strada regulamentar. 

În urma impactului, conducătorul auto nici măcar nu s-a oprit să vadă în ce stare a lăsat femeie, ci și-a continuat drumul liniștit. Mai mulți trecători s-au apropiat de victimă și s-au oferit să o ajute. Poliția urmează să se sesizeze pe marginea acestui caz. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
mașină, trecere pietonala, strada pietonală, pieton
Tematic
Un pieton a fost lovit mortal: Unde s-a produs tragicul accident
Foto - Un polițist de patrulare a lovit mortal un pieton și a fugit de la fața locului


Загрузка...