Curs valutar

Cum s-a scumpit euro la bănci și cât costă alte valute

256
(reînnoit 12:51 07.11.2020)
Prețul euro depășește 20 de lei și la cumpărare la unitățile de schimb valutar ale băncilor, după ce moneda europeană a urcat în total cu 25 de bani la cursul oficial de joi și vineri, până la cotația de 20,31 lei.

CHIȘINĂU, 7 nov – Sputnik. Cele mai importante bănci din Chișinău cumpără astăzi dolarul cu 17 lei - 17,04 lei și îl vând cu 17,24 lei

Semnul euro
© Sputnik / Наталья Селиверстова

Băncile cumpără euro cu 20,01 lei – 20,18 lei și îl vând cu 20,34 lei - 20,43 lei.

Iată și prețurile practicate de unitățile de schimb ale băncilor pentru celelalte principale valute de referință: hrivna ucraineană – 42 bani - 45 de bani la cumpărare și 62 bani - 63 de bani la vânzare, leul românesc – 4,04 lei moldovenești la cumpărare și 4,24 lei – 4,26 lei moldovenești la vânzare, rubla rusească – 21,4 bani – 21,6 bani preț de cumpărare și 22,6 bani preț de vânzare.

La cursul anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru vineri, 6 noiembrie, și care este valabil și în zilele de weekend, 7 și 8 noiembrie, un dolar american echivalează cu 17,20 lei, un euro – cu 20,31 lei, o hrivnă ucraineană – cu 60,90 de bani, un leu românesc – cu 4,17 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 22,15 de bani.

Cursul valutar BNM pentru 6 noiembrie
Cursul valutar BNM pentru 6 noiembrie

Vineri a fost a treia zi consecutivă în care leul s-a depreciat în raport cu toate principalele valute de referință.

Drapelul Republicii Moldova pe clădirea Guvernului
© Sputnik / Мирослав Ротарь

Scumpirea cu 19 bani a euro a fost cea mai importantă schimbare în cotațiile valutare oficiale pentru vineri, după ce joi moneda europeană se scumpise cu 6 bani. Prețul dolarului a urcat cu 2 bani la cursul valutar BNM din 6 noiembrie.  

Leul românesc s-a scumpit în cotațiile pentru vineri cu 4 bani moldovenești. Creșteri de până la un ban au avut hrivna ucraineană și rubla rusească. De reținut că rubla a trecut, la cursul BNM pentru 6-8 noiembrie, de prețul de 22 de bani.  

Totuși, actualele fluctuații de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt nesemnificative, fără impact major asupra economiei, și sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

La sfârșitul lunii septembrie, ritmul anual al inflaţiei a constituit 2,32 la sută.

Rezervele valutare ale BNM sunt la un record istoric: au constituit 3 miliarde 536 de milioane și 950 de mii de dolari americani (3 536,95 mil. dolari SUA) la 31 octombrie 2020.

Rezervele BNM au crescut cu 83,56 de milioane de dolari SUA pe parcursul lunii trecute.

În luna octombrie, BNM a cumpărat de pe piața internă valută echivalând cu aproape 69 de milioane de dolari SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

256
Tagurile:
cursul afișat de BNM, curs valutar, bănci, euro
Tematic
Alege electrocasnicele care-ți cruță banii – expert
„Matricea COVID – 19” a fost analizată la Guvern
De ce cursul rublei rusești este atât de mic în Moldova
semnul euro

Prețul euro a crescut: Cursul valutar BNM pentru 26-28 februarie

67
(reînnoit 22:33 25.02.2021)
Euro s-a scumpit cu 7 bani, leul românesc a urcat cu 2 bani moldovenești, în timp ce dolarul american a coborât cu 3 bani în cotațiile oficiale de la acest sfârșit de săptămână. Hrivna ucraineană urcă nesemnificativ, iar rubla rusească scade ușor.

CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. La cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru vineri, 26 februarie, și care va fi valabil și în zilele de weekend, 27 și 28 februarie, un dolar american este cotat cu 17,45 lei, un euro – cu 21,34 lei, o hrivnă ucraineană – cu 62,57 bani, un leu românesc – cu 4,38 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,68 bani. 

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 26 februarie
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 26 februarie

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

În luna ianuarie 2021, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 93,7% (105,6% în luna decembrie 2020). În prima lună a anului curent, oferta netă de valută de la persoanele fizice a scăzut cu 75,2 milioane USD (-30,0%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici - cu 49,9 milioane USD (-21,0%).

La sfârșitul lunii ianuarie, rezervele valutare ale BNM au constituit 3 miliarde 763 de milioane 780 de mii de dolari americani (3 763,78 mil. dolari SUA).

BNM a informat săptămâna aceasta că, în ianuarie 2021, leul moldovenesc s-a depreciat cu 0,5% în raport cu dolarul SUA”.

Ritmul anual al inflaţiei a fost de 0,22% în ianuarie 2021, potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Este o rată a inflației la un nivel fără precedent de redus, în scădere față de decembrie 2020, când a constituit 0,39%. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

67
Tagurile:
euro, cursul afișat de BNM, cursul de schimb valutar
Tematic
Prețul valutelor ba urcă, ba coboară: Ce face BNM și cum comentează experții


Загрузка...

Cum ventilăm corect încăperile - Video

41
(reînnoit 16:20 25.02.2021)
Calitatea aerului din casă determină confortul și sănătatea întregii familii. O ventilare corectă asigură casa cu aer proaspăt, reglează nivelul de umiditate și reduce riscurile apariției mucegaiului sau a bolilor respiratorii.

Agenția pentru Eficiență Energetică a lansat un nou spot video, însoțit de un pliant ce conține informații privind ventilarea corectă a încăperilor. În acest sens, AEE vă recomandă:

  • Ventilați regulat încăperile sau utilizați un dispozitiv de ventilație complet automatizat;
  • Verificați umiditatea din încăperi. Dacă aceasta este de 55% sau mai mult, aerisiți camera;
  • Eliminați sursele de mucegai– nu uscați rufele în încăpere.

Agenția pentru Eficiență Energetică este autoritatea administrativă în subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii și are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41


Загрузка...
Maia Sandu

Sandu creează o situație periculoasă în Moldova expert

0
(reînnoit 23:59 25.02.2021)
Fostul președinte al Curții Constituționale a Moldovei a explicat de ce președintele țării creează o situație periculoasă de nihilism legislativ în țară.

CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. În Moldova este în creștere confruntarea dintre președintele Maia Sandu și organul legislativ. Șeful statului insistă asupra alegerilor parlamentare anticipate sau asupra unui referendum cu privire la demisia sa. Iar Partidul Socialiștilor insistă pe candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de șef al Cabinetului de Miniștri, în sprijinul căreia s-au pronunțat deja 54 de deputați.

Maia Sandu și noua tentativă de a armoniza puterea în țară>>>

Este evident că Sandu nu se grăbește să execute decizia Curții Constituționale, care a considerat că inițiativa ei de a înainta repetat candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru nu corespunde literi Legii Fundamentale a țării.

La ce vor duce acțiunile necoordonate ale Maiei Sandu cu prevederile Constituției Republicii Moldova? Răspunsul la această întrebare l-a oferit în studioul Sputnik Moldova expertul în drept, fostul președinte al Curții Constituționale Dumitru Pulbere.

"Pericolul situației create constă în faptul că președintele țării trebuie să unească oamenii în jurul său. Politica și este de fapt o astfel de artă. Actualul șef al statului, Maia Sandu, în timpul campaniei sale electorale a declarat că va deveni in președinte al tuturor, acuzându-i atunci pe toți ceilalți candidați de divizarea deliberată a societății ", a menționat interlocutorul.

Potrivit expertului, Sandu i-a acuzat în repetate rânduri pe foștii președinți ai țării că au încălcat Constituția, iar după instalarea în funcție chiar ea procedează în acest fel, uitând de ceea ce le-a și-a promis cu puțin timp în urmă alegătorilor săi.

"Sandu procedează acum și mai urât decât predecesorii ei. În această situație, ea trebuie să ofere un exemplu cetățenilor țării și oficialilor de rang inferior în ceea ce privește respectarea Constituției și cum să nu se abată de la litera legii", a adăugat Pulbere.

Potrivit expertului în drept, dacă președintele țării acționează în acest mod, se creează un precedent foarte periculos în Moldova când cetățenii, văzând cum procedează cei care dețin puterea, pot considera că respectarea legii nu este obligatorie în țară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Curtea Constituțională, decizie, Parlament, Maia Sandu
Tematic
Filip: Poziția Maiei Sandu nu apropie alegerile anticipate
După hotărârea CCM, Sandu alege o cale riscantă, de confruntare frontală cu Parlamentul


Загрузка...