Lei moldovenești

Fisc: Iată cine nu mai are dreptul la scutirea personală de 24000 de lei

722
Mulți dintre cei care au beneficiat de scutirea personală în sumă de 24000 de lei pe an ar putea să nu mai albă acest drept. SFS le recomandă contribuabililor să se adreseze la contabilitatea de la locul de muncă pentru a clarifica situația.

CHIȘINĂU, 11 oct – Sputnik. Serviciul Fiscal de Stat atenționează că persoanele fizice care au obținut venit impozabil anual mai mare de 360 000 lei nu mai au dreptul la scutirea personală. Modificări în acest sens au fost operate prin Legea nr. 122 din 16.08.2019 care a intrat în vigoare din 1 ianuarie 2020.

Astfel, va putea folosi scutirea personală în sumă de 24 de mii de lei pe an doar contribuabilul (persoană fizică rezidentă) care are un venit anual impozabil mai mic de 360000 de lei, cu excepţia veniturilor prevăzute la art.901.

În acest context, Fiscul îndeamnă contribuabilii al căror venit anual a depăși suma de 360 000 lei să se adreseze la contabilitatea de la locul de muncă pentru a solicita neaplicarea scutirii personale și efectuarea recalcularea obligațiilor la capitolul impozit pe venit. Acest lucru este necesar pentru a se asigura repartizarea parțială a sarcinii fiscale și în lunile rămase până la sfârșitul anului 2020. În caz contrar, oamenii vor trebui să suporte întreaga presiune fiscală către 30 aprilie 2021, data limită de prezentare a Declarației și achitare a impozitului pe venit.

SFS precizează că venitul impozabil reprezintă venitul brut, obţinut de contribuabil din toate sursele într-o anumită perioadă fiscală, cu excepţia deducerilor şi scutirilor aferente acestui venit, la care are dreptul contribuabilul conform legislaţiei fiscale. 

Pentru a stabili dacă o persoană are  posibilitatea să utilizeze scutirea personală, la stabilirea limitei de 360 000 lei se va lua în considerare venitul total al persoanei fizice obținut pe parcursul perioadei fiscale din toate sursele de venit impozabile diminuat cu veniturile obținute conform art.901 (excepție făcând veniturile sub formă de dividende, royalty, câștiguri de la jocuri de noroc și campanii promoționale, veniturile obținute de la transmiterea în posesie şi/sau în folosinţă a proprietății imobiliare etc.) deducerile și scutirile la care are dreptul contribuabilul. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

722
Tagurile:
contribuabil, venit, impozit, scutire personala, Fisc
Tematic
Expert: Politica fiscală din 2021 este pro-businessul mare
Agenția Internațională de Presă și Radio Sputnik Moldova

Agenția de presă Sputnik lansează pe Telegram un canal de știri în limba engleză

40
(reînnoit 12:55 25.01.2021)
Agenția internațională de presă și radio Sputnik lansează un nou canal informațional în limba engleză pe Telegram.

MOSCOVA, 25 ian - Sputnik. Sputnik își dezvoltă serviciile de știri cu ajutorul resurselor multimedia ale Telegram pentru a reflecta politica, afacerile, tendințele economice globale de top, apărarea și securitatea, spațiul, asistența medicală și alte subiecte de interes larg.

Canalul va publica mesaje textuale, fotografii și grafică, video, audio, statistici și diagrame, pentru a oferi cititorului informații de ultimă oră din întreaga lume, principalele știri ale zilei, știri din Rusia, incidente curioase. De asemenea, va arunca o privire în culisele evenimentelor mondiale.

Vom furniza cititorului fragmente din cele mai interesante interviuri exclusive cu înalți oficiali guvernamentali din diferite țări, reprezentanți ai mediului de afaceri, politicieni, lideri de opinie, analiști și experți.

Corespondenții Sputnik vor informa cititorul în timp real 24/7 despre toate evenimentele mondiale de importanță majoră, de la vizite de stat la proteste, atacuri teroriste și focare de infecții.

Puteți găsi Sputnik pe Telegram și vă puteți abona la contul nostru @sputniknewsint
Agenția de știri Sputnik face parte din cel mai mare grup media rusesc - Russia Today.

Fluxurile noastre de știri, care sunt publicate în diferite limbi (engleză, rusă, arabă, chineză, spaniolă și farsi), oferă oportunități unice pentru un public global.

Sputnik produce propriul său conținut multimedia și difuzează în peste 30 de limbi. În plus, Sputnik oferă zilnic peste 800 de ore de programe radio, care acoperă peste 130 de orașe din 34 de țări.

Redacțiile regionale (centre media) din Washington, Cairo, Beijing și Montevideo oferă, de asemenea, conținut exclusiv pentru fluxurile de știri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
engleza, știri, Telegram", sputnik
Tematic
Sputnik Moldova, de cinci ani pe piața media din Moldova


Загрузка...
Curs valutar

Scădere bruscă a leului: Cu cât s-a scumpit euro

911
(reînnoit 07:25 25.01.2021)
Leul moldovenesc începe săptămână cu o scădere semnificativă față de toate valutele de referință. Euro este astăzi cu zece bani mai scump.

CHIȘINĂU, 25 ian - Sputnik. Leul moldovenesc pierde teren față de toate valutele de referință și în acest început de săptămână. Valoarea euro crește cu zece bani, un dolar american este mai scump cu trei bani, iar leul românesc crește cu încă doi bani. Astfel, la cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru luni, 25 ianuarie, un dolar american este cotat cu 17,48 lei, un euro – cu 21,29 lei, o hrivnă ucraineană – cu 62,07 bani, un leu românesc – cu 4,36 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,35 bani.

Curs valutar BNM pentru 25 ianuarie 2021
Curs valutar BNM pentru 25 ianuarie 2021

Pe 21 ianuarie, dolarul s-a scumpit cu 7 bani și euro cu 6 bani în cotațiile valutare oficiale. Cu 2 bani a urcat și prețul leului românesc. De asemenea, rubla rusească a urcat de la 23,50 bani până la 23,67 bani. Hrivna ucraineană a coborât nesemnificativ. Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

911
Tagurile:
Scădere drastică, în scădere, Leul moldovenesc


Загрузка...
Pușcași marini americani

"Totul mergea spre asta": De ce pușcașii marini americani debarcă la Nord

110
(reînnoit 21:40 25.01.2021)
Politicienii și generalii americani declară din ce în ce mai frecvent despre creșterea tensiunii în Arctica, pe care, potrivit experților, o creează ei înșiși. Pentru ce Pentagonul pregătește Norvegia – în materialul Sputnik.

CHIȘINĂU, 25 ian – Sputnik, Nicolai Protopopov. Armata SUA se consolidează în Norvegia, în imediata vecinătate a granițelor rusești. În ianuarie, aproximativ o mie de pușcași marini au debarcat aici. În același timp, politicienii și generalii americani vorbesc din ce în ce mai frecvent despre creșterea tensiunii în Arctica, pe care, potrivit experților, o creează ei înșiși. Pentru ce Pentagonul pregătește Norvegia – în materialul Sputnik.

În ospeție la vikingi

Pușcașii marini s-au mutat în Norvegia din Carolina de Nord în cadrul așa-numitei rotații. Americanii recurg la acest truc de câțiva ani – unele unități sunt înlocuite cu altele și contingentul militar american este prezent practic permanent în țară.

Sarcina pușcașilor marini este să învețe, sub îndrumarea instructorilor norvegieni, cum să desfășoare operațiuni de luptă în condițiile dure ale Arcticii și să lucreze în strânsă cooperare cu colegii din NATO.

În februarie, americanii, norvegienii, precum și olandezii și britanicii – aproximativ zece mii de luptători – vor participa la manevrele de scară largă Joint Viking 2021. Membrii NATO vor lucra la mișcarea rapidă a trupelor pe distanțe mari, vor însuși metodele de schimb de informații la toate nivelurile și vor desfășura mai multe operațiuni comune.

Exercițiile JointViking sunt organizate anual. Trupele – vehiculele blindate, artileria, aeronavele, navele și submarinele – simulează operațiuni de luptă de mare intensitate pe o suprafață de câteva sute de kilometri pătrați, în principal pe teren forestier și montan.

Expertul militar Alexandr Jîlin a remarcat într-un interviu acordat agenției de presă RIA Novosti că, conform doctrinei militare a SUA, armata lor învață să lupte în principal în străinătate.

"Prin urmare, politica statului este structurată în așa fel încât armata americană să apară permanent în alte țări pentru a practica operațiuni militare, operațiuni de spionaj, survoluri deasupra aerodromurilor, ocolind rutele maritime", explică el. "O atenție deosebită este acordată operațiunilor comune, deoarece Statele Unite luptă întotdeauna prin cineva".

Potrivit expertului, Pentagonul agravează în mod artificial situația, deoarece SUA și NATO refuză cu încăpățânare să renunțe la pretențiile lor asupra Arcticii.

"Exercițiile pușcașilor marini vor fi ofensive, nu defensive", este sigur Jîlin. "Vor lucra și asupra acțiunilor împotriva Rusiei. Dacă analizăm, în ansamblu, manevrele NATO în Europa, este clar că vor fi organizate astfel încât să creeze zone de tensiune pentru Moscova. Armata noastră nu poate să nu reacționeze, în special, la ceea ce se întâmplă în Norvegia. Nu există panică, dar forțele și mijloacele sunt deviate – trebuie să controlăm complet situația ca să prevenim provocările".

Zona de debarcare nordică

Artem Kureev, expert la clubul analitic "Valdai", subliniază că americanii au propria infrastructură dezvoltată în Alaska pentru antrenamentul tacticilor de luptă în Arctica, dar preferă totuși să se antreneze în Norvegia.

"Ei au nevoie de asta ca lideri NATO", subliniază Kureev. "Norvegia este cel mai vechi membru al Alianței. Oslo vede Rusia drept un potențial adversar. Încă de pe timpul Războiului Rece, norvegienii au creat și au întreținut infrastructura de contracarare a URSS-ului din Arctica. Acest lucru continuă până în prezent. Într-o situație agravare militară reală, Norvegia de Nord se va transforma imediat în principala zonă de debarcare a NATO în drumul către Murmanskul rusesc".

Dorința Washingtonului de a-și întări poziția în Arctica, constrângând alte țări să plece de acolo, este dovedită și de noua strategie arctică a Marinei SUA și a Corpului de Marină al SUA. În special, acolo se spune că "fără prezența militar-navală americană în regiunea arctică, Rusia și China vor amenința din ce în ce mai mult pacea și prosperitatea lumii”.

După cum a menționat ministrul Marinei americane, Kenneth Braithwaite, Pentagonul intenționează să păstreze în mod constant nave de război și submarine în Arctica, pentru a patrula acvatoriul din apropierea coastei rusești și pentru a preveni "ofensiva Moscovei în Nordul îndepărtat". Mai mult, și forțe terestre puternice vor fi concentrate în Arctica.

La rândul său, ministrul norvegian al apărării, Frank Bakke-Jensen, a declarat că direcțiile cheie ale politicii de securitate a țării sunt Arctica și activitățile Rusiei în regiune, iar legăturile transatlantice, în acest context, sunt "piatra de temelie". El a subliniat că Norvegia salută consolidarea prezenței în Nordul îndepărtat a aliaților cheie ai NATO.

"Împreună cu Marina SUA, infanteria marină, forțele speciale, forțele aeriene și forțele spațiale americane, dezvoltăm o cooperare strategică cu oameni ce gândesc la fel ca noi în Arctica", a spus ministrul. "Acest lucru implică exerciții regulate ale forțelor militar-navale și aeriene aliate în Nordul îndepărtat. Norvegia intenționează să participe la aceste activități și să-și sporească interoperabilitatea cu aliații".

Pe toate fronturile

Trebuie spus că Statele Unite au deja o poziție întărită la Nord. Iar Norvegia joacă un rol aproape principal în acest sens. Deci, în septembrie, s-a raportat că un submarin nuclear din clasa Seawolf a fost mutat în portul norvegian Tromsø, a cărui misiune principală este urmărirea rutelor submarinelor rusești.

Mai devreme, Statele Unite, "pentru a stăvili Rusia la Nord”, au restabilit a Doua flotă, care este responsabilă de Oceanul Atlantic, o parte din Oceanul Pacific și Oceanul Arctic. Flota s-a desființat în 2011 pentru a economisi fondurile bugetare.

Un alt ecou al Războiului Rece – baza militar-navală subterană norvegiană Olavsvern, situată la doar 350 de kilometri de granița rusă. Într-un imens buncăr, construit în anii 60 și protejat de un strat de piatră de 300 de metri, erau adăpostite submarinele și navele NATO, funcționau docuri de reparații și erau depozitate muniții. În orice moment, flota coaliției occidentale putea bloca accesul Marinei sovietice la Marea Norvegiei și la Atlanticul de Nord. La sfârșitul anilor 2000, baza a fost închisă ca fiind inutilă, dar acum se intenționează să fie readusă la viață.

Pentagonul s-a apucat serios și de consolidarea forțelor aeriene în Arctica. Așadar, anul trecut au avut loc exerciții la scară largă ale Forțelor aeriene americane și norvegiene. Șase bombardiere strategice B-52 Stratofortress au zburat în același timp deasupra Polului Nord și au efectuat zboruri de antrenament cu avioanele de vânătoare ale Forțelor Aeriene Norvegiene. Iar recent s-a aflat că, în februarie, Pentagonul va transfera din Texas la baza aeriană norvegiană Erland patru "strategi" supersonici B-1Blancer.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

110
Tagurile:
americani, Pușcașii marini
Tematic
Ea este cea mai fierbinte femeie din Marina SUA - Foto


Загрузка...