Lei moldovenești

Fisc: Iată cine nu mai are dreptul la scutirea personală de 24000 de lei

821
Mulți dintre cei care au beneficiat de scutirea personală în sumă de 24000 de lei pe an ar putea să nu mai albă acest drept. SFS le recomandă contribuabililor să se adreseze la contabilitatea de la locul de muncă pentru a clarifica situația.

CHIȘINĂU, 11 oct – Sputnik. Serviciul Fiscal de Stat atenționează că persoanele fizice care au obținut venit impozabil anual mai mare de 360 000 lei nu mai au dreptul la scutirea personală. Modificări în acest sens au fost operate prin Legea nr. 122 din 16.08.2019 care a intrat în vigoare din 1 ianuarie 2020.

Astfel, va putea folosi scutirea personală în sumă de 24 de mii de lei pe an doar contribuabilul (persoană fizică rezidentă) care are un venit anual impozabil mai mic de 360000 de lei, cu excepţia veniturilor prevăzute la art.901.

În acest context, Fiscul îndeamnă contribuabilii al căror venit anual a depăși suma de 360 000 lei să se adreseze la contabilitatea de la locul de muncă pentru a solicita neaplicarea scutirii personale și efectuarea recalcularea obligațiilor la capitolul impozit pe venit. Acest lucru este necesar pentru a se asigura repartizarea parțială a sarcinii fiscale și în lunile rămase până la sfârșitul anului 2020. În caz contrar, oamenii vor trebui să suporte întreaga presiune fiscală către 30 aprilie 2021, data limită de prezentare a Declarației și achitare a impozitului pe venit.

SFS precizează că venitul impozabil reprezintă venitul brut, obţinut de contribuabil din toate sursele într-o anumită perioadă fiscală, cu excepţia deducerilor şi scutirilor aferente acestui venit, la care are dreptul contribuabilul conform legislaţiei fiscale. 

Pentru a stabili dacă o persoană are  posibilitatea să utilizeze scutirea personală, la stabilirea limitei de 360 000 lei se va lua în considerare venitul total al persoanei fizice obținut pe parcursul perioadei fiscale din toate sursele de venit impozabile diminuat cu veniturile obținute conform art.901 (excepție făcând veniturile sub formă de dividende, royalty, câștiguri de la jocuri de noroc și campanii promoționale, veniturile obținute de la transmiterea în posesie şi/sau în folosinţă a proprietății imobiliare etc.) deducerile și scutirile la care are dreptul contribuabilul. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

821
Tagurile:
contribuabil, venit, impozit, scutire personala, Fisc
Tematic
Expert: Politica fiscală din 2021 este pro-businessul mare
Euro

Euro urcă și dolarul coboară: Cursul valutar BNM

54
(reînnoit 21:23 15.04.2021)
Leul moldovenesc se depreciază pe 16 aprilie în raport cu euro și leul românesc. Prețul dolarului american a coborât cu mai puțin de un ban, euro s-a scumpit cu un ban, iar leul românesc urcă nesemnificativ în cotații.

CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. La cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru vineri, 16 aprilie, și care va fi valabil și în zilele de weekend, un dolar american este cotat cu 17,87 lei, un euro – cu 21,38 lei, o hrivnă ucraineană - cu 63,92 bani, un leu românesc – cu 4,34 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,25 bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 16 aprilie 2021
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 16 aprilie 2021

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

BNM a informat că, în martie, a intervenit pe piața internă pentru a cumpăra valută echivalând cu 9,7 milioane dolari SUA.

Activele oficiale de rezervă ale BNM s-au diminuat în martie. Rezervele valutare ale BNM au constituit 3 miliarde 707 milioane 680 de mii de dolari americani (3 707,68 mil. dolari SUA) pe 31 martie 2021. Comparativ cu luna februarie, acestea au scăzut cu 56,21 milioane de dolari SUA.

În martie, ritmul anual al inflaţiei a constituit 1,49 la sută, în creștere mai mult decât dublă față de februarie, când inflația a fost de 0,62%.   

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

54
Tagurile:
cursul dolarului, cursul afișat de BNM
Tematic
Cine decide prețul euro și dolarului în Moldova – explicația expertului


Загрузка...
Primăvara în Chișinău

Vreme instabilă și astăzi: Ce ne așteaptă în zilele următoare

113
(reînnoit 21:22 15.04.2021)
Vreme posomorâtă și astăzi – meteorologii anunță ploi în toată țara, temperaturile sunt însă în creștere ușoară.

CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Astăzi va fi ceva nai cald decât joi, dar vremea rămâne în continuare ploioasă. Vineri, valorile termice maxime se vor încadra între 10 și 12 grade pe teritoriul țării. Minimele nocturne nu vor mai coborî sub zero grade și vor fi ajunge până la 4..6 grade Celsius.

Prognoza meteo pentru 16 - 22 aprilie 2021
Prognoza meteo pentru 16 - 22 aprilie 2021

Vestea bună este că în week-end vremea se mai răzbună, precipitații nu vor cădea, iar temperaturile vor fi destul de generoase. Meteorologii promit maxime de 14..16 grade Celsius în zilele de sâmbătă și duminică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

113
Tagurile:
temperaturi, ploi, meteo, vremea
Тема:
Meteo în Moldova: Prognoza exactă pentru fiecare zi


Загрузка...
Curtea Constituțională

Ciurea: Vom asista la o confruntare politică de mare amploare

0
(reînnoit 17:16 16.04.2021)
Analistul politic Corneliu Ciurea a comentat decizia Curții Constituționale care a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și pot fi declanșate alegeri parlamentare anticipate.

CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Analistul politic Corneliu Ciurea a declarat pentru Sputnik Moldova că decizia Curții Constituționale care a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și pot fi declanșate alegeri parlamentare anticipate ar fi neconstituțională și rușinoasă.

Potrivit lui, aceeași Înalte Curte a spus că Parlamentul nu poate fi dizolvat în condițiile în care există o majoritate parlamentară și un candidat, însă acum s-ar fi mers împotriva propriilor decizii și a legilor internaționale. 

"Maia Sandu se va grăbi să anunțe când mai curând data alegerilor parlamentare anticipate, e logica jocului politic. Parlamentul se va opune, va sesiza forurile internaționale și va aduce argumente pentru a demonstra că decizia a fost politizată și că judecătorii au acționat ilegal. Deci, vom asista în continuare la o confruntare politică de mare amploare între președinte și parlament", a declarat analistul politic Corneliu Ciurea.

Ciurea a mai preciza că prin deciziile luate se creează haos în societate. Unica soluție acum este ca politicienii să găsească consens și să inițieze dialogul. 

"Gestul președintelui Sandu și deciziile Curții Constituționale sunt iresponsabile și împing țara spre dezordine și dezmăț politic, dar sper că politicienii se vor opri la timp și vor găsi ac de cojoc pentru deciziile revoltătoare. Admit că acest dezmăț politic are scopul de a induce un haos în zona noastră", a mai spus Ciurea. 

Corneliu Ciurea susține că urmează ca Înalta Curte să se pronunțe cu privire la legalitatea instituirii stării de urgență, iar după aceasta lucrurile vor deveni mai clare.

De precizat că magistrații Curții Constituționale au stabilit că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului. Astfel, Maia Sandu are dreptul să emită decretul de dizolvare a Parlamentului.

După aceasta, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat că PSRM va înainta un proiect de hotărâre Parlamentului prin care va cere constatarea faptului uzurpării Curții Constituționale de către trei judecători ai Înaltei Curți (Manole, Șova, Roșca) în interesul politic al președintelui, încălcarea jurământului depus în fața Parlamentului și demisia acestora.

Președintele Curții, Domnica Manole, a venit cu o reacție publică, cerându-le politicienilor să aibă cultura constituționalismului și să respecte soluțiile Curții.

"Exercitarea oricărei forme de presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituționale, atât înainte de adoptarea actelor sale jurisdicționale, cât şi ca un act de răzbunare pentru soluţiile adoptate, este inadmisibilă, fiind incompatibilă cu respectarea statului de drept, a autorităţii Curţii şi a supremaţiei Constituţie", a spus Manole. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
analist politic, analist, curtea constituțională
Tematic
Socialiștii cer demisia a trei judecători de la Curtea Constituțională
Vor fi anticipate! Curtea Constituțională - Parlamentul poate fi dizolvat


Загрузка...