Vama

Alerte de călătorie: În ce țări moldovenii nu pot intra până la sfârșitul acestei luni

237
(reînnoit 13:44 05.09.2020)
După Ucraina, Turkmenistan, Uzbekistan și Armenia au prelungit restricția de intrare a cetățenilor străini pe teritoriile lor, cu unele excepții, din cauza pericolului de răspândire a COVID-19.

CHIȘINĂU, 5 sept – Sputnik. După Ucraina,Turkmenistan, Uzbekistan și Armenia au prelungit până la sfârșitul lunii septembrie restricțiile de trecere a frontierei de stat pentru cetățenii străini, în încercarea de a preveni răspândirea COVID-19, semnalează astăzi Ambasada Republicii Moldova la Kiev pe Facebook.

În Turkmenistan, străinii nu vor intra până pe 30 septembrie.

Și Uzbekistanul a prelungit restricțiile până pe 30 septembrie. Autoritățile uzbece au prelungit perioada de carantină, cu păstrarea restricțiilor de intrare și tranzitare a teritoriului Uzbekistanului de către cetățenii străini. Reluarea activității punctelor de trecere a frontierei de stat cu țările vecine va fi examinata în dependență de evoluțiile pandemiei COVID-19.

În Armenia străinii nu vor putea intra până pe 11 septembrie. Autoritățile armene au prelungit starea de urgență până pe 11 septembrie. Aceasta prevede aplicarea restricțiilor la intrarea și tranzitarea teritoriului Armeniei pentru cetățenii străini.  

Amintim căși autoritățile de la Kiev au interzis anterior intrarea străinilor și apatrizilor în Ucraina până pe 28 septembrie 2020, ora 24:00, cu unele excepții precizate, în scopul prevenirii răspândirii infecției COVID-19.

Astfel, din 28 august și până pe 28 septembrie, inclusiv, în Ucraina nu vor fi admiși cetățenii străini și apatrizii, cu excepția situațiilor în care:

  • persoanele sunt unul dintre soți, părinți sau copii ai unui cetățean al Ucrainei;
  • tranzitează teritoriul Ucrainei și urmează să aibă documente care confirmă plecarea în străinătate în termen de două zile; se deplasează în scopuri de studii;
  • efectuează serviciul militar în Forțele Armate; au premise de ședere permanente sau temporare; sunt recunoscuți ca refugiați sau persoane care au nevoie de protecție suplimentară; au permis de muncă pentru străini și apatrizi;
  • sunt angajați ai misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale statelor străine, ai misiunilor oficiale internaționale, organizațiilor acreditate în Ucraina și membri ai familiilor acestora;
  • sunt șefi și membri ai delegațiilor oficiale ale statelor străine, angajați ai organizațiilor internaționale, precum și persoanele care îi însoțesc și intră în Ucraina la invitația Președintelui Ucrainei, Radei Supreme a Ucrainei, Cabinetului de Miniștri al Ucrainei, Oficiului Președintelui Ucrainei, Ministerului Afacerilor Externe;
  • sunt persoane care sosesc în Ucraina la invitația Ministerului Afacerilor Externe; sunt șoferi și/sau membri ai echipajului vehiculelor de marfă, autobuze angajate în transportul regulat, membri ai echipajelor aeronavelor, navelor maritime și fluviale, membri ai echipajelor de tren și locomotive; sunt instructori ai forțelor armate ale statelor membre NATO și ale statelor membre ale programului NATO „Parteneriat pentru pace”, care participă la instruirea unităților forțelor armate sau ajung la invitația Ministerului Apărării;
  • personalități culturale care ajung la invitația unei instituții culturale împreună cu o persoană care le însoțește pe fiecare; participanți la competiții sportive oficiale, desfășurate pe teritoriul Ucrainei și persoanele însoțitoare ale acestora;
  • specialiști tehnici care vin în Ucraina la invitația reprezentanților întreprinderilor ucrainene; persoane care efectuează transportul celulelor pentru transplant;
  • persoane care sosesc pentru tratament la instituțiile medicale din Ucraina.

Totodată, străinilor și apatrizilor cărora li se interzice intrarea pe teritoriul Ucrainei (care nu se regăsesc în categoriile sus-menționate) li se va permite traversarea frontierei de stat de către șeful Serviciului Grăniceresc de Stat în cazul unor situații umanitare.

Sputnik a scris anterior că străinii și apatrizii care intră în Ucraina trebuie să dețină o poliță de asigurare pentru acoperirea costurilor asociate tratamentului COVID-19 sau observației, cu excepția celor care locuiesc permanent în Ucraina și persoanelor recunoscute ca refugiați sau persoanelor care au nevoie de protecție suplimentară, angajaților misiunilor diplomatice și consulatele statelor străine, reprezentanților misiunilor internaționale oficiale, organizațiilor acreditate în Ucraina și membrilor familiilor acestora, militarilor forțelor armate ale statelor membre NATO și ale statelor membre ale programului NATO „Parteneriat pentru pace”. 

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

237
Tagurile:
calatorie, moldovenii
Tematic
Ucraina, țara care a invadat Republica Moldova cu produsele sale – Detalii

De ce fac tinerii forme grave de COVID-19? Explicația unui medic

83
Radu Țincu, medic la Spitalul Floreasca din București, a explicat că tinerii fac forme grave de COVD-19 ca urmare a unei ”furtuni de molecule inflamatorii”.

BUCUREȘTI, 22 sept – Sputnik, Georgiana Arsene. Pacienții cu COVID încep să fie din ce în ce mai tineri, fapt care ridică întrebări medicilor cu privire la cauzele ce determină acest fenomen.

Radu Țincu, medic specialist Anestezie Terapie Intensivă la Spitalul Floreasca din București, spune că factorii care au favorizat infectarea celor tineri și activi sunt perioada concediilor, reluarea serviciului, precum și începutul anului școlar. De asemenea, o parte din ei au chiar o dispoziție genetică spre a face forme mai grave. Medicul spune că formele severe sunt determinate de ”o furtună de molecule inflamatorii” și că nu se poate previziona care persoane vor dezvolta o formă fulminantă de COVID 19 și care nu.

Specialistul a precizat că toate organele vor fi afectate de prezența acestor molecule inflamatorii și că, de fapt, organismul intră într-un cerc vicios în care virusul este numai un punct de plecare. Urmează apoi ”descărcarea aceasta de molecule inflamatorii care vor duce organismul într-o degringoladă, toate funcţiile lui vor fi afectate”, a mai spus medicul specialist ATI de la Spitalul Floreasca, potrivit antena3.ro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

83
Tagurile:
explicatie, medic, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Noi restricții impuse de autoritățile din Atena din cauza COVID-19 - detalii
Peste 20 de mii de oameni din Chișinău, infectați cu COVID-19


Загрузка...
Euro și dolari

Dolarul urcă și euro coboară: Cursul BNM din 22 septembrie

97
(reînnoit 07:42 22.09.2020)
Leul se depreciază astăzi în raport cu moneda americană. Dolarul a urcat cu 3 bani în cotațiile oficiale, comparativ cu ziua de luni. Celelalte principale valute de referință au un trend descendent. Euro a coborât cu 5 bani.

CHIȘINĂU, 22 sept – Sputnik. La cursul valutar anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru marți, 22 septembrie, un dolar american echivalează cu 16,66 lei, un euro – cu 19,64 lei, o hrivnă ucraineană – cu 59 de bani, un leu românesc – cu 4,04 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 22 de bani.

Cursul valutar BNM pentru 22 septembrie
Cursul valutar BNM pentru 22 septembrie

Creșterea dolarului american cu 3 bani și coborârea euro cu 5 bani sunt cele mai semnificative schimbări în cursul valutar al BNM pentru 22 septembrie.

Hrivna ucraineană, leul românesc și rubla rusească au un trend descendent, dar fluctuațiile sunt nesemnificative și toate aceste valute și-au păstrat prețul din ziua anterioară.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Rezervele valutare ale BNM au constituit 3 miliarde și 391 de milioane de dolari americani (3 391,02 mil. dolari SUA) la sfârșitul lunii august curent. Pe parcursul lunii august, rezervele valutare ale BNM au crescut cu 105 milioane și 510 mii de dolari americani. Valuta cumpărată de BNM pe piața valutară internă pe parcursul lunii august a fost echivalentă cu 46 de milioane de dolari SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

97
Tagurile:
dolar, euro, cursul afișat de BNM, cursul de schimb valutar
Tematic
De ce cursul rublei rusești este atât de mic în Moldova
Din ce motiv se poate prăbuși leul moldovenesc – expert


Загрузка...
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov

Lavrov, la Adunarea Generală a ONU: Lumea s-a săturat de linii de demarcație

0
(reînnoit 12:38 22.09.2020)
Șeful Ministerului rus de Externe a declarat că, de la an la an, devine din ce în ce mai dificil de a face față problemelor globale, în condițiile unei lipse de unitate a comunității mondiale.

CHIȘINĂU, 22 sept - Sputnik. Lumea de astăzi are nevoie de întrajutorare și cooperare reciprocă, a declarat ministrul rus de Externe Sergei Lavrov într-un mesaj video adresat în numele țărilor CTSC, în cadrul Adunării Generale a ONU.

”Din păcate, astăzi conflictele armate continuă să se dezlănțuie în diverse regiuni ale lumii. La acestea se adaugă amenințările acute ale vremurilor noastre: terorismul internațional, drogurile și criminalitate cibernetică, schimbările climatice. fenomenele de criză în sferele socio-economice și în alte domenii”, a menționat Lavrov, citat de RIA Novosti.

Potrivit acestuia, de la an la an, devine din ce în ce mai dificil să se facă față problemelor globale, în special în contextul lipsei de unitate a comunității mondiale. El a adăugat că această situație este cauzată în mare măsură de refuzul unor țări de a lua în calcul interesele legitime ale altor state.

Ministrul a menționat că are loc impunerea unor concepte și standarde precum „ordinea mondială bazată pe reguli” în paralel cu încercările de a interveni în treburile interne ale statelor, utilizarea sancțiunilor unilaterale care încalcă prerogativele Consiliului de Securitate al ONU, manifestările de intoleranță și ură.

”Dar cursul natural al istoriei nu poate fi schimbat. Astăzi, pe arena internațională are loc consolidarea unor noi centre de creștere economică, nevoia de a soluționa conflictele armate exclusiv prin mijloace pașnice este în ascensiune, interdependența crește. Lumea s-a săturat de linii de demarcații, să împartă statele în ”prieteni” și ”dușmani”, lumea are nevoie de dezvoltarea asistenței și cooperării reciproce. Cu alte cuvinte, obiectivele formulate în urmă cu 75 de ani, în timpul creării ONU, devin din ce în ce mai relevante", a subliniat ministrul.

Lavrov a numit absurde încercările de a revizui istoria, de a minimaliza rolul popoarelor care au avut o contribuție decisivă la victoria asupra fascismului. El a îndemnat să nu fie date uitării lecțiile din trecut, să fie onorat efortul soldaților-eliberatori pentru a asigura păstrarea monumentelor ridicate în cinstea lor.

Potrivit ministrului rus de Externe, în condiții moderne, ONU ar trebui să rămână o structură eficientă care să desfășoare o activitate bine coordonată în strictă conformitate cu carta sa; nu ar trebui să se permită ”diluarea” mandatelor principalelor organisme ale sistemului ONU și să se dubleze competențele, fapt care doar va tergiversa atingerea obiectivelor dorite.

Așa cum a remarcat Lavraov, una dintre principalele sarcini ale comunității mondiale ar trebui să rămână soluționarea conflictelor exclusiv prin mijloace pașnice și diplomatice în cadrul negocierilor bazate pe dreptul internațional, iar o prioritate necondiționată ar trebui să fie extinderea cooperării în lupta împotriva terorismului și fuziunea acesteia cu criminalitatea organizată.

De asemenea, ministrul a cerut o barieră în calea încercărilor de a slăbi sistemul de control al armelor, dezarmarea și neproliferarea pentru a menține stabilitatea globală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Serghei Lavrov
Tematic
Reprezentantul Crimeii, oprit să vorbească la Forumul ONU


Загрузка...