CEC

Când va înregistra CEC grupurile de inițiativă de susținerea candidaților la prezidențiale

56
Comisia Electorală Centrală urmează să examineze dosarul depus de grupul de inițiativă în termen de trei zile de la recepționare.

CHIȘINĂU, 1 sept – Sputnik. Grupurile de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova vor putea depune dosarele pentru înregistrare la Comisia Electorală Centrală începând cu ziua de astăzi, 1 septembrie.

Documentele necesare vor fi depuse la sediul CEC din strada Vasile Alecsandri, nr.119. Comisia va examinează dosarul și va decide asupra înregistrării sau refuzului înregistrării grupului de inițiativă în termen de trei zile.

Conform prevederilor Codului electoral, grupul de inițiativă pentru susținerea candidatului se constituie din cel puțin 25 de persoane și cel mult 100 de persoane cu drept de vot. Grupul se formează în urma unei adunări în cadrul căreia este susținut candidatul la funcția de Președinte al Republicii Moldova, se alege conducătorul grupului și se aprobă lista membrilor acestuia.

Grupul de inițiativă poate susține doar un singur candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova. Membrii unui grup de inițiativă nu pot fi în același timp și membri ai altui grup de iniţiativă.

Detalii privind desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova pot fi găsite pe pagina oficială a Comisiei, la compartimentul ”Alegeri prezidențiale 01.11.2020”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

56
Tagurile:
înregistrare, grup de inițiativă, alegeri prezidențiale, CEC
Tematic
Astăzi începe perioada electorală pentru alegerile prezidențiale din această toamnă
Curs valutar

S-au scumpit euro și dolarul: Cursul BNM pentru astăzi

113
(reînnoit 07:27 29.09.2020)
Leul moldovenesc se apreciază astăzi doar în raport cu rubla rusească la cursul oficial valutar al Băncii Naționale. Euro s-a scumpit cu 12 bani, iar prețul dolarului a urcat cu 8 bani.  

CHIȘINĂU, 29 sept – Sputnik. La cursul valutar anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru marți, 29 septembrie, un dolar american echivalează cu 16,94 lei, un euro – cu 19,75 lei, o hrivnă ucraineană – cu 60 de bani, un leu românesc – cu 4,05 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 21,5 bani.

Cursul valutar BNM pentru 29 septembrie
Cursul valutar BNM pentru 29 septembrie

Comparativ cu ziua de luni, prețul dolarului a urcat cu 8 bani în cotațiile valutare oficiale, euro s-a scumpit cu 12 bani, leul românesc a urcat cu 2 bani.

Monedă de o rublă rusească
© Sputnik / Алексей Сухоруков

Hrivna ucraineană este în creștere ușoară, dar a rămas la prețul anterior.

Rubla rusească scade ușor în cotațiile valutare, dar până la un prag ce le-ar permite unităților de schimb valutar să ofere astăzi doar 21 de bani pentru o rublă.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Rezervele valutare ale BNM au constituit 3 miliarde și 391 de milioane de dolari americani la sfârșitul lunii august curent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

113
Tagurile:
euro, cursul dolarului, cursul afișat de BNM, cursul de schimb valutar
Tematic
Impactul COVID-19 asupra pieței de asigurări din Moldova: Prăbușire la nivelul lui 2016
Îngrijorător: Câți moldoveni își vor pierde locul de muncă în anul acesta – Date oficiale
Impactul COVID-19: Volumul creditelor acordate de bănci a scăzut în luna mai
Locuri de muncă bine plătite – cum este posibil acest lucru în Moldova


Загрузка...
Punct de trecere

De astăzi putem intra în Ucraina: Iată condițiile

137
(reînnoit 08:52 28.09.2020)
Cabinetul de Miniștri al Ucrainei a actualizat restricțiile la intrarea pe teritoriul țării a cetățenilor străini începând cu astăzi.

CHIȘINĂU, 28 sept - Sputnik. Ucraina permite intrarea, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, începând cu astăzi, 28 septembrie. Toți cei care intenționează să intre sau să tranziteze teritoriul statului vecin trebuie să respecte următoarele condiții;

  • obligatoriu, la punctul de trecere a frontierei, fiecare persoană va prezenta polița de asigurare, care va servi drept garanție pentru achitarea cheltuielilor legate de tratarea coronavirusului COVID-19
  • la punctul de trecere va fi prezentat rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR) efectuat în laboratoarele din Republica Moldova nu mai târziu de 48 ore de la data traversării, într-o limbă de circulație internațională (preferabil în limba rusă sau engleză).
  • cetățenii Republicii Moldova care nu vor prezenta la punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR) vor fi obligați să se izoleze la domiciliu (la rude, prieteni, spații arendate) sau să fie plasați în carantină (spații de observație) pe o perioadă de 14 zile, cu instalarea aplicației „Acțiune acasă” în telefonul mobil personal
  • tranzitarea teritoriului Ucrainei în ambele sensuri de către cetățenii Republicii Moldova, fără plasarea în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, poate fi realizată în baza prezentării unei dovezi a faptului că tranzitarea va fi efectuată pe parcursul a două zile. Drept exemplu poate servi biletul de călătorie cu autocarul, biletul de cătorie cu avionul și a poliței de asigurare pentru achitarea cheltuielilor legate de tratarea coronavirusului COVID-19.

De precizat, polița de asigurare pentru acoperirea costurilor asociate tratamentului COVID-19 sau observației urmează a fi emisă de o companie de asigurări din Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina, sau are un partener (companie de asigurări) în Ucraina.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

137
Tagurile:
punct de trecere cu UCRAINA, situația în Ucraina, hotarul cu Ucraina, Ucraina


Загрузка...
Plouă torențial în Capitală

Video: S-a rupt cerul în Capitală avertizare meteo

0
(reînnoit 10:56 29.09.2020)
Prognozele meteorologilor s-au adeverit – în Capitală plouă torențial de mai bine de o oră, cu tunete și fulgere.

CHIȘINĂU, 29 sept – Sputnik. De astă noapte, a început să plouă în toată țara, așa cum au anunțat meteorologii. În Chișinău plouă torențial de mai bine de o oră, cu descărcări electrice.

Amintim că ieri a fost instituit  Cod Galben de instabilitate atmosferică a fost instituit de meteorologi pentru marți, 29 septembrie. Ploile vor cădea pe parcursul întregii zile, în averse puternice, însoțite de descărcări electrice, cu o cantitate de 15-49 de litri pe metru pătrat. Izolat, ploile vor fi și mai puternice, cu o cantitate a precipitațiilor de 50-70 de litri pe metrul pătrat.

Vântul se va înteți mult și local va căpăta caracteristicile vijeliei – va sufla în rafale de până la 15-18 metri pe secundă. Totodată, vremea s-a răcorit simțitor

Ливень в Кишиневе
© Sputnik /
Ливень в Кишиневе, 29.09.2020

Miercuri, 30 septembrie, sunt așteptate maxime termice ale aerului cu un grad în scădere: +15..+18 grade Celsius în nord, +16..+19 grade în centru și +17..+20 de grade în sud.

Vremea se va menține răcoroasă până pe 2 octombrie, după care iarăși sunt așteptate temperaturi de +28..+30 de grade Celsius, potrivit meteorologilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
tunete, ploi torențiale, Cod galben, vremea, meteo
Тема:
Meteo în Moldova: Prognoza exactă pentru fiecare zi
Tematic
Vremea se strică astăzi: Cod Galben de ploi puternice și vijelie


Загрузка...