Euro

Prețul euro a urcat astăzi - află cât de mult: Cursul valutar BNM pentru 6 august

670
(reînnoit 07:36 06.08.2020)
Prețul euro a crescut cu 10 bani în cotațiile oficiale pentru 6 august. Leul moldovenesc se apreciază astăzi, nesemnificativ, doar în raport cu dolarul.

CHIȘINĂU, 6 aug - Sputnik. La cursul valutar anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru joi, 6 august, un dolar american echivalează cu 16,64 lei, un euro – cu 19,69 lei, o hrivnă ucraineană – cu 60 de bani, un leu românesc – cu 4,07 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23 de bani.

Cursul valutar BNM pentru 6 august
Cursul valutar BNM pentru 6 august

Scumpirea cu 10 bani a monedei euro este surpriza cotațiilor BNM pentru 6 august.

Principalele valute de referință urcă astăzi în cotațiile BNM. Doar dolarul american înregistrează un trend descendent, dar scăderea este nesemnificativă, astfel încât își păstrează prețul anterior.

Leul românesc a urcat cu 2 bani în cotații. Hrivna ucraineană și rubla rusească urcă și ele ușor, dar rămân la prețul zilei de miercuri.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

670
Tagurile:
cursul afișat de BNM, cursul de schimb valutar, Euro
Tematic
Moldova va primi 70 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei

Iarna își ia revanșa înainte plece: Ninsoare în prima zi de primăvară

3878
(reînnoit 20:57 27.02.2021)
Deși peste o zi e primăvară, mercurul din termometre a început să coboare. Astăzi, în ultima zi a iernii, va fi cu aproximativ trei grade mai frig decât ieri.

CHIȘINĂU 28 feb - Sputnik. Pentru duminică, 28 februarie, meteorologii anunță cer variabil, izolat ar putea să cadă precipitații slabe, iar vântul va sufla din Nord spre Vest, de la moderat la puternic, pe alocuri cu intensificări. Presiunea atmosferică va fi ridicată. 

Termometrele vor indica +2..+5 grade Celsius în nord, +3..+6 grade în centru și +4..+7 grade în sud. În Capitală se așteaptă +4..+6°С.

Prognoza meteo pentru 28 februarie - 06 martie 2021
© Screenshot / SHS
Prognoza meteo pentru 28 februarie - 06 martie 2021

În data de 1 martie, meteorologii prognozează că izolat va ninge slab. 

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pe 28 februarie 1966 a fost înregistrată temperatura de +15,6 grade Celsius, fiind consideră cea mai caldă zi de 28 februarie de la începutul măsurărilor termice, adică din 1886. Valoarea minimă din această zi a fost înregistrată în anul 1986 - atunci au fost -18 grade Celsius.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3878
Tagurile:
februarie, SHS, prognoza vremii, Meteo


Загрузка...
Poliția de Frontieră - Vama Leușeni

Ce se întâmplă la frontierele de stat: Iată câți cetățeni au fost sancționați

69
(reînnoit 09:58 27.02.2021)
26 de cetățeni au fost sancționați la graniță pentru nerespectarea măsurilor de protecție împotriva noului coronavirus. 

CHIȘINĂU 27 feb - Sputnik. Poliția de Frontieră anunță că în punctele de trecere a graniței au fost înregistrate 14 245 de traversări în perioada 26 - 27 februarie. 

Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 6 974 de traversări, dintre care 4 196 de treceri la frontiera moldo-română, 1 736 de treceri la frontiera cu Ucraina și 1 042 de treceri aeriene.

Toate persoanele care au traversat frontiera de stat au fost supuse controlului, iar 230 de persoane au venit din țări cu risc sporit epidemiologic și au fost nevoite să completeze fișele epidemiologice individuale. Potrivit Poliției de Frontieră, nicio persoană din cele care au traversat frontiera nu au prezentat simptome ale COVID-19.

26 de persoane s-au ales cu amenzi pentru nerespectarea măsurilor impuse de către autorități în contextul pandemiei. 

De asemenea, peste 180 de persoane au telefonat la Linia Verde a Poliției de Frontieră pentru a primi consultații despre situația de la hotar, condițiile de traversare și riscurile în contextul măsurilor aplicate privind diminuarea răspândirii COVID-19.

Amintim că vineri seara Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a decis că începând cu data de 5 martie, cei care vor itra în Republica Moldova trebuie să prezinte la frontiera de stat testul negativ la COVID-19, efectuat cu 72 de ore înainte de sosire. Cetățenii care nu vor prezenta testul vor fi obligați să stea în carantină timp de 14 zile, indiferent de zona din care vin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

69
Tagurile:
puncte de trecere a frontierei, puncte de trecere, frontieră, Polția de Frontieră


Загрузка...
Iurie Ciocan

Reforma administrativ-teritorială: Este sau nu necesară pentru Moldova

0
(reînnoit 19:27 28.02.2021)
Într-un interviu acordat în studioul Radio Sputnik Moldova, expertul Iurie Ciocan a menționat că reformă teritorial-administrativă va veni cu o serie de beneficii pentru cetățeni. O asemenea schimbare este extrem de complexă, care poate dura câțiva ani.
Expert: Ce beneficii va aduce reforma teritorial-administrativă

Potrivit lui Iurie Ciocan, în urma implementării acestei reforme, instituțiile publice vor putea face ușor schimb de date. Ca urmare, cetățeanul nu va trebui sa solicite certificate de la unele instituții publice pentru a le prezenta altor instituții publice. 

"Totul se automatizează într-o manieră foarte simplă. Fiecare instituție care are nevoie de o informație despre cetățean o poate accesa în baza codului personal. În 2021, a fost lansat cabinetul personal al cetățeanului de către Agenția de Guvernare Electronică, ceea ce deja înseamnă un progres. Cred că anume instrumente de acest gen – exluderea certificatelor de la o instituție la alta, excluderea de fapt a unor contacte inutile între stat și cetățean - vor îmbunătăți colaborarea dintre aceștia", a remarcat Iurie Ciocan.

Expertul a susține că reforma ar putea fi implementată până la alegerile locale din 2023 sau până la cele din 2027, iar cooperarea intercomunitară este un element definitoriu în acest sens.

"Ar fi bine dacă vom reuși până la viitoarele alegeri locale. Dacă nu, atunci mai avem de muncit. Nu avem bătut în cuie un termen. Scopul este să avem o reformă bine gândită, pentru că noi credem că aceasta este calea corectă", a precizat expertul.

Opinie: Primăriile din Moldova nu mai sunt eficiente

Și reprezentantul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Alexandru Morcov, a declarat că reforma APL este necesară, deoarece primăriile nu mai sunt eficiente.

Potrivit lui, activitatea primăriilor este ineficientă din cauza statului care nu și-a onorat obligațiunile asumate față de APL-uri pe parcursul anilor, cu privire la descentralizarea fiscală și financiară, consolidarea capacităților economiilor locale, crearea unor mecanisme fezabile de prestare a serviciilor etc.

"Spre exemplu, dacă ne referim la perceptorul fiscal, acesta include impozitul pe bunurile imobiliare și impozitul funciar. Cum poate să fie autosustenabilă autoritatea publică locală, când cheltuielile de administrare a unui impozit depășesc propriu-zis impozitul. Aceasta a fost funcția statului să facă înregistrarea și evaluarea bunurilor imobile, autoritățile publice locale nu au nici o vină", a remarcat pentru Sputnik reprezentantul CALM.

De menționat că executivul are trei scenarii pentru reforma teritorial-administrativă a Republicii Moldova, între care unul prevede reducerea numărului de primării de nivelul I cu tocmai 90 la sută, adică din cele 896 existente astăzi să mai rămână doar 93.

Reforma preconizată de autoritățile centrale prevede și reducerea numărului de raioane - de la 35 la doar 5.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
primării, reforma
Tematic
Concurs lansat de Primărie: Câștigătorul va primi 10 mii de lei


Загрузка...