Urnă de vot

Pentru cine ar vota moldovenii la prezidențiale dacă duminică am avea alegeri

173
(reînnoit 20:47 29.06.2020)
Un sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor arată cine sunt candidații preferați de moldoveni pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 29 iun – Sputnik. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar ajunge în Legislativ. Totodată, în cazul alegerilor prezidențiale moldovenii au doi favoriți. Datele se conțin într-un sondaj efectuat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova.

Alegeri prezidențiale

Igor Dodon și Maia Sandu sunt candidații favoriți la funcția de președinte al statului. Potrivit sondajului, dacă alegerile prezidențiale ar avea loc duminica viitoare, 35,8% din alegătorii Republicii Moldova sunt dispuși să voteze pentru actualul președinte, Igor Dodon.

Pentru fostul premier, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate Maia Sandu, sunt gata să-și exprime voturile 19,6% dintre cetățenii țării. Pentru liderul Partidului Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, ar vota 5,5 % dintre cei chestionați, iar pentru liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi și-ar da votul 4,1 % dintre moldoveni. Ceilalţi politicieni incluşi în sondaj au acumulat sub 2 la sută.

Alegeri parlamentare anticipate

În cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar intra în noul Legislativ. Potrivit sondajului, cele mai multe voturi, 35,9%, le-ar obține Partidul Socialiștilor, urmat de PAS cu 19,8%. PPDA-ul lui Andrei Năstase ar acumula 5,2% din sufragii, iar Partidul Nostru - 4,5 %. Pentru Partidul Democrat și-ar da votul 2,9 % din electorat, ceea ce înseamnă că partidul nu ar accede în Parlamentul de nouă legislatură.

Totodată, doar 26,3% dintre respondenți au avut o atitudine pozitivă față de alegerile parlamentare anticipate. restul au spus că acestea nu sunt necesare sau nu au știut ce să răspundă

Sondajul a fost realizat în perioada 20 - 27 iunie 2020 pe un eşantion de 1127 de persoane. Marja de eroare este de plus-minus trei la sută.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

173
Tagurile:
Parlamentul RM, Președintele RM, data alegerilor, Alegeri
Tematic
Cine va conduce Guvernul până la alegerile prezidențiale: Ce spune Ion Chicu
Ce partide vor avea dreptul să participe la alegerile locale din septembrie
Birou

Avertismentul unui medic: Iată cum ne putem infecta cu noul coronavirus

218
(reînnoit 21:18 07.07.2020)
Medicul român Virgil Musta de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara a prezentat un nou scenariu în legătură cu transmiterea noului coronavirus.

BUCUREȘTI, 7 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Specialiștii atrag atenția că noul coronavirus se transmite acolo unde ne așteptăm mai puțin.

Mai exact, aceștia spun că există riscul de contaminare de la aerul condiționat, în special în încăperile în care sunt multe persoane.

Este vorba despre un studiu realizat de peste 200 de cercetători, transmis Organizației Mondiale a Sănătății.

Virgil Musta, medic la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a explicat că particulele mici stau în aer mai mult timp față de cele mari, acestea coborând la sol și contaminând suprafețele.

”Există riscul să ne contaminăm pentru că, deși nu suntem în contact direct cu o persoană contaminată, în aer există riscul să fie aceste particule cu viruși”, a declarat Musta.

Medicul a precizat că la spitalul Victor Babeș din Timișoara a crescut numărul persoanelor infectate. Situația s-a schimbat în urmă cu cinci zile pentru că, în ultima lună, au avut doar un pacient pe zi nou infectat și un număr de 5-10 pacienți internați pe secție.

La ora actuală, în schimb, a crescut numărul de adresări la spital cu pacienți infectați.

Acum sunt 22 de pacienți internați și unul la terapie intensivă.

”Doi au decedat în cursul zilei de ieri. Nu avem asimptomatici”, a adăugat medicul.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

218
Tagurile:
medic, coronavirus, infectare
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Două scenarii anunțate de ONU pentru lume de după pandemia coronavirusului - detalii


Загрузка...
Bancnote

S-au scumpit din nou euro și dolarul: Cursul valutar BNM pentru 7 iulie

114
(reînnoit 07:24 07.07.2020)
Dolarul s-a scumpit cu 4 bani, iar prețul euro a crescut cu tocmai 15 bani în cotațiile oficiale pentru marți, 7 iulie.

CHIȘINĂU, 7 iul - Sputnik. La cursul valutar anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru marți, 7 iulie, un dolar american echivalează cu 17,31 lei, un euro – cu 19,56 lei, o hrivnă ucraineană – cu 64 de bani, un leu românesc – cu 4,04 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 24 de bani.

Ratele de schimb valutar BNM pentru 7 iulie
Ratele de schimb valutar BNM pentru 7 iulie

Leul moldovenesc se depreciază astăzi în raport cu principalele valute de referință, cu excepția rublei rusești. Cotația euro a urcat cu 15 bani, iar a dolarului – cu 4 bani.

Leul românesc s-a scumpit cu 3 bani moldovenești, în raport cu ziua de luni. Hrivna ucraineană și-a păstrat cotația anterioară. A rămas neschimbat și prețul rublei rusești.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

114
Tagurile:
cursul afișat de BNM, cursul de schimb valutar
Tematic
Starea economiei și agriculturii la 30 de ani de la declararea Suveranității – experți
Vladimir Putin a evaluat dezvoltarea economiei Rusiei în ultimii 20 de ani
Impactul pandemiei asupra economiei naționale: Care sunt prognozele experților


Загрузка...