Cotațiile dolarului și euro

Prețul euro și dolarului la sfârșit de săptămână: Cursul valutar BNM pentru 23 mai

181
(reînnoit 07:27 23.05.2020)
În ultima zi lucrătoare a săptămânii, euro a urcat cu 6 bani, leul românesc – cu 2 bani moldovenești, rubla rusească cu mai puțin de un ban, iar dolarul și hrivna ucraineană au coborât cu câte un ban în cotațiile oficiale.

CHIȘINĂU, 23 mai – Sputnik. Pentru zilele de sâmbătă și duminică, 23 și 23 mai, este valabil cursul valutar anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru vineri, ultima zi lucrătoare a săptămânii. 

Astfel, un dolar american este cotat cu 17,75 lei, un euro – cu 19,50 lei, o hrivnă ucraineană – cu 66 de bani, un leu românesc – cu 4,03 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 25 de bani.

Ratele de schimb valutar pentru 22 mai 2020, stabilite de Banca Națională a Moldovei
© Photo : BNM
Ratele de schimb valutar pentru 22 mai 2020, stabilite de Banca Națională a Moldovei

Vineri, 22 mai, comparativ cu ziua de joi, leul moldovenesc s-a apreciat ușor în raport cu dolarul american și hrivna ucraineană și s-a  depreciat față de euro, leul românesc și rubla rusească.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro - dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

181
Tagurile:
cursul afișat de BNM, cursul de schimb valutar
Tematic
Prognoza BNM pentru 2020: Inflația se va reduce constant, va crește rata șomajului
Earthquake

Cutremur mare în România declarație extrem de importantă a seismologului Mărmureanu

700
(reînnoit 20:58 28.05.2020)
Gheorghe Mărmureanu vine și cu o declarație bombă, care dă peste cap ”prezicerile” celor care vorbesc de ”periodicitatea” cutremurelor

BUCUREȘTI, 28 mai - Sputnik. Cel mai important seismolog român, Gheorghe Mărmureanu, a făcut o declarație surprinzătoare dar extrem de binevenită în contextul actual. Adică, într-o perioadă în care se fac simțite multe cutremure, de magnitudini mici, în diferite zone.

Ori, opinia publică se întreabă din nou dacă se pune problema, în viitorul apropiat, a unui mare cutremur în România – ipoteză care a fost luată în calcul și de specialiști.

În primul rând, Mărmureanu a spus că asemenea cutremure mici, în serie, sunt normale și se petrec peste tot în lume.

”Cutremure de acest gen se întâmplă în toată lumea”, a declarat marele seismolog. ”Noi avem un centru la Viena unde se controlează tot ce se întâmplă în lume - lucrurile sunt, din punctul nostru de vedere, normale”.

În plus, directorul onorific al Institutului pentru Fizica Pământului a explicat că ”tot ce se produce în această parte a lumii este datorat mișcărilor din Marea Adriatică”.

Dar, atenție, Mărmureanu vine și cu o declarație bombă, care dă peste cap ”prezicerile” celor care vorbesc de ”periodicitatea” cutremurelor:

”În România nu poate fi vorba de un cutremur puternic la acest moment… pentru cel puțin următorii 15-20 de ani”, a declarat Gheorghe Mărmureanu la România TV.

Deci, o declarație liniștitoare pentru cetățeni – dar sperăm nu și pentru autorități, care trebuie să declanșeze programe serioase de consolidare a clădirilor – aceasta fiind cea mai bună metodă de ”prezicere” a cutremurelor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

700
Tagurile:
romania, mare, CUTREMUR


Загрузка...

Important: Ce categorii de cetățeni au acces în Franța până în data de 10 iulie

2251
(reînnoit 13:05 28.05.2020)
Autoritățile franceze au extins numărul categoriile de cetățeni care pot intra în Franța până la sfârșitul stării de urgență sanitară, care expiră în data de 10 iulie 2020.

CHIȘINĂU, 28 mai – Sputnik. Ambasada Republicii Moldova la Paris informează care sunt noile ale autorităților franceze cu privire la accesul cetățenilor străini pe teritoriul Franței până la sfârșitul stării de urgență sanitară, care expiră în data de 10 iulie 2020.

Potrivit comunicatului de presă al Ambasadei, autoritățile franceze au extins numărul categoriilor de cetățeni care pot intra în Franța în această perioadă.

Astfel, următoarele categorii vor avea acces pe teritoriul Franței:

 • cetățeni străini care au reședința permanentă în Franța, viză de lungă ședere sau permis de ședere;
 • cetățenii străini care tranzitează Franța spre țara de origine/reședință;
 • lucrătorii transfrontalieri care locuiesc în statele vecine (Germania, Italia, Spania, Elveția, Belgia, etc) și lucrează în Franța;
 • transportatori de marfă și personalul aeronavelor care efectuează curse aeriene;
 • persoane care activează în domeniul sănătății și sosesc în cadrul luptei împotriva pandemiei de Covid-19.
 • cetățenii străini care fac dovada unui motiv familial imperios: în cazul cuplurilor separate, pentru continuarea școlarizării, îngrijirea copiilor, vizitarea părinților aflați în îngrijire.

De asemenea, lucrătorii agricoli sezonieri și lucrătorii detașați pot intra în Franța în următoarele condiții:

 

 • să fie cetățeni ai unui stat membru UE sau din Andorra, Marea Britanie, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, Elveția, ori cetățeni din țări terțe cu reședința principală în unul dintre aceste state.
  O femeie se plimbă pe plaja Bai Chay din Ha Long, Vietnam. 16 mai 2020
  © AFP 2020 / Manan Vatsyayana
 • lucrătorii agricoli sezonieri trebuie să prezinte un contract de muncă încheiat cu o întreprindere sau o fermă agricolă cu sediul în Franța sau o declarație prealabilă angajării, o confirmare de primire care conține numărul de ordine al Titlului Ocupare Simplificat Agricol (TESA simplificat) ori al Titlului Ocupare Serviciu Agricol (TESA+). De asemenea, trebuie să prezinte formularele Attestation employeur de saisonnier agricole (completat de angajator) și documentul justificativ internațional (care include declarația pe proprie răspundere cu privire la absența simptomelor Covid-19. Justificativul de deplasare internațională este disponibil pe pagina web: https://bit.ly/3d43vzP
 • pentru lucrătorii detașați - înainte de sosirea în Franța, angajatorul trebuie să transmită la adresa 📧detaches@interieur.gouv.fr confirmarea primirii declarației prealabile a detașării și toate documentele care atestă caracterul urgent al misiunii.
 • la intrarea în Franța, lucrătorii detașați trebuie să prezinte documentul justificativ internațional (care include declarația pe proprie răspundere cu privire la absența simptomelor Covid-19), disponibil în franceză/engleză pe pagina web: https://bit.ly/3d43vzP.

Informații detaliate privind măsurile care urmează să fie asigurate de angajator (transport, cazare, organizarea muncii, furnizarea de echipamente de protecție) pentru protejarea lucrătorilor sezonieri sunt disponibile pe pagina Ministerului francez al Muncii: https://bit.ly/2B8uo7G.

Prin urmare, recomandăm lucrătorilor/angajatorilor să se informeze din timp, înaintea deplasării, cu privire la condițiile care trebuie îndeplinite pentru ca accesul în Franța să fie permis.

Cu privire la măsurile sanitare în vigoare, ambasada Republicii Moldova în Franța avertizează că orice persoană care sosește în Franța poate fi plasată în carantină/izolare pentru 14 zile prin dispoziția autorităților locale (prefect), dacă acestea consideră că există un risc pentru sănătatea publică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2251
Tagurile:
moldoveni, acces, Franța, franta
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră


Загрузка...
meci de fotbal

Cinci cluburi de fotbal din Moldova au obținut dreptul de participa la competiții europene

0
(reînnoit 21:35 30.05.2020)
Cinci cluburi de fotbal din Moldova au obținut dreptul de a participa la turneele UEFA, iar altor trei echipe de fotbal din Moldova li s-a refuzat acordarea licenței de participare la competiții europene.

CHIȘINĂU, 31 mai - Sputnik. Licențele UEFA au fost eliberate pentru cinci cluburi de fotbal din Moldova, a anunțat Federația Moldovenească de Fotbal.

Este vorba despe „Sheriff” (Tiraspol), „Sfântul Gheorghe” (Suruceni), „Petrocub” (Hâncești), „Dinamo-Auto” (Tiraspol) și „Speranța” (Nisporeni).

Astfel, cinci cluburi au obținut dreptul de a participa la sezonul următor al competițiilor europene. „Sheriff” va participa la Liga Campionilor, iar echipele „Sfintul Gheorghe” și „Petrocub” - în Europa League.

În același timp, altor trei echipe le-au fost refuzată eliberarea licențelor UEFA. Cluburile „Milsami” (Orhei), „Zimbru” (Chișinău) și „Codru” (Lozova) au fost lipsite de dreptul de a participa la meciurile din noul sezon al Cupei Europene.

Timp cinci zile, aceste cluburi pot folosi dreptul de a contesta decizia adoptată de Federația Moldovenească de Fotbal.

Licența UEFA pentru a participarea la turneul feminin al Ligii Campionilor i-a fost acordată echipei „Agarista” din Anenii Noi.

Будь в курсе всех новостей в Молдове и мире! Подпишись на наш канал в Telegram>>>

Смотрите Video и слушайте Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moldova, fotbal, cluburi
Tematic
Merită sau nu reunirea campionatelor de fotbal ale țărilor fostei URSS într-o singură ligă


Загрузка...