Mandarine

Mandarinele: Ce se întâmplă în organismul tău când le consumi Video

803
(reînnoit 09:40 10.12.2019)
Mandarinele sunt gustoase, dar și vindecătoare. Sunt recomandate pentru menținerea în stare bună a vaselor sangvine și ca adjuvant în tratamentul unor afecțiuni.

CHIȘINĂU, 10 dec – Sputnik. Mandarinele conțin cantități mai mari de vitamina C decât portocalele, potrivit concluziilor științifice.

Grație conținutul sporit de vitamina C, aceste fructe ajută la menţinerea vaselor sangvine într-o formă bună.

Mandarinele mai conţin o cantitate mare de vitaminele D şi K.

Sucul proaspăt din mandarine este recomandat de nutriționiști ca adjuvant în tratamentul bolilor tractului gastro-intestinal.

Consumate ca atare sau sub formă de suc, mandarinele reduc și nivelul de zahăr din sânge.

Totodată, mandarinele conţin sinefrină, un aminoacid ce îmbunătăţește circulaţia sângelui şi este recomandat de medici în caz de bronşită. Pentru tratarea acestei afecțiuni, poate fi consumat și un ceai din coji de mandarine.

Ulcior, lapte, pâine
© Sputnik / Алексей Бушкин

De asemenea, mandarinele potolesc foarte bine setea.

Fumătorii, până reușesc să renunțe la țigări, ar face bine să consume mandarine, pentru a beneficia de un aport de vitamina C. O persoană care fumează 20 de ţigări pe zi are un deficit de 25% de acid ascorbic.

Vitamina C elimină toxinele din organism, facilitează absorbţia fierulu, contribuie la formarea anticorpilor, la înlăturarea stării de anxietate, oboseală, stres, are acţiune antiinfecţioasă, scade durata răcelilor şi lupta împotriva agresiunii bacteriene.

803
Tagurile:
Organismul uman, Stare de sănătate, Sănătate, Consum
Tematic
Ce fructe și în câte țări a exportat Republica Moldova în sezonul curent
Piața Federației Ruse – salvarea producătorilor de mere din Republica Moldova - Video
Semnul euro

Euro continuă urce în cotații: Cursul valutar BNM

110
(reînnoit 08:12 24.11.2020)
Euro a urcat cu 6 bani, comparativ cu ziua de luni. Prețul dolarului urcă nesemnificativ, cu mai puțin de un ban. Leul moldovenesc se apreciază astăzi doar în raport cu hrivna ucraineană, aceasta fiind în descreștere ușoară la cursul valutar oficial.

CHIȘINĂU, 24 nov – Sputnik. La cursul stabilit de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru marți, 24 noiembrie, un dolar american echivalează cu 17,19 lei, un euro – cu 20,47 lei, o hrivnă ucraineană – cu 60,58 de bani, un leu românesc – cu 4,20 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 22,65 bani.

Cursul valutar BNM pentru 24  noiembrie
Cursul valutar BNM pentru 24 noiembrie

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Conform ultimei runde de prognoză a BNM, rata inflației medii anuale va constitui 4% în anul 2020 și 2,5% în 2021.
La sfârșitul lunii octombrie, ritmul anual al inflaţiei a constituit a constituit 1,56 la sută.

Rezervele valutare ale BNM sunt acum la un record istoric: au constituit 3 miliarde 536 de milioane și 950 de mii de dolari americani (3 536,95 milioane de dolari SUA) la 31 octombrie 2020.

Rezervele BNM au crescut cu 83,56 milioane de dolari SUA pe parcursul lunii trecute.

În luna octombrie, BNM a cumpărat de pe piața internă valută echivalând cu aproape 69 de milioane de dolari SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

110
Tagurile:
cursul afișat de BNM, cursul de schimb valutar
Tematic
Rezervele de aur ale lumii și aurul deținut de BNM: Clasament mondial
Rezervele monetare de aur ale Rusia, la un nivel-record!
Opinia expertului: De ce Federația Rusă își majorează rezervele de aur


Загрузка...
Un lot de 125 de laptopuri au fost transmise școlilor din Găgăuzia

Computere pentru învățământul la distanță oferite Găgăuziei

57
(reînnoit 20:34 23.11.2020)
Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a achiziționat echipamente informatice noi pentru școlile din Republica Moldova, în valoare totală de 20 de milioane de lei. Un lot de 125 de laptopuri a fost transmis școlilor din Găgăuzia.

CHIȘINĂU, 23 nov – Sputnik, Maxim Topal. Toate echipamentele informatice au fost deja livrate către Direcția de Educație din Găgăuzia. La această etapă, departamentul se ocupă de distribuirea și asigurarea transferului de laptopuri către gimnaziile și liceele din subordine, în conformitate cu ordinul aprobat.

În Găgăuzia, dintre cele 45 de instituții de învățământ subordonate Direcției de educație a autonomiei, 42 de școli vor primi laptopuri noi.

Natalia Kristeva, șefa departamentului regional de educație, a declarat pentru Sputnik că „majoritatea echipamentelor primite au fost deja distribuite instituțiilor de învățământ”.

„Direcția Educației transmite echipamentele la balanța instituțiilor de învățământ. Dacă în timpul pandemiei într-o anumită instituție de învățământ este nevoie de instruire la distanță, administrațiile vor putea elibera laptopuri profesorilor pentru organizarea procesului educațional”, a spus Natalia Kristeva.

Două licee teoretice și un gimnaziu din Găgăuzia nu sunt incluse în listă. La liceul Gaidarji din Comrat, la începutul anului de studii curent, conducerea liceului a avut posibilitatea, datorită economiilor, să achiziționeze echipamentele informatice necesare din resurse proprii.

O altă instituție de învățământ este liceul Doljnenko, din Vulcănești, care participă la programul „Reforma educației în Republica Moldova” implementat de Fondul de investiții sociale din Moldova. În cadrul acestui proiect, pe lângă reparațiile majore, instituția de învățământ a fost dotată cu toate echipamentele necesare.

Nu este inclus în comanda de obținere a laptopurilor și gimnaziul ce poartă numele lui I. Sîncu, din satul Cotovscoe, raionul Comrat. Acolo, elevii și personalul didactic au primit gratuit 90 de tablete și 17 laptopuri de Ziua Cunoștințelor.

În timpul pandemiei de coronavirus, din martie până în octombrie 2020, peste 550 de unități de echipamente informatice au fost transmise instituțiilor de învățământ din Găgăuzia pentru uzul personal al elevilor și profesorilor. Este vorba atât computere staționare, cât și laptopuri și tablete.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

57
Tagurile:
Gagauzia, computere
Tematic
Anomalii meteo: Autoritățile locale, despre pericolul ruperii barajului la Comrat
Foto: Soluția găsită pentru subsolurile inundate din Comrat


Загрузка...
Drapelul Moldovei

Are oare Moldova un lider național sau ce șanse sunt ca acesta apară

0
(reînnoit 22:25 24.11.2020)
Veteranul politicii moldovenești Serafim Urechean a analizat de ce așa și nu apare la noi o figură carismatică, în măsură să reprezinte Moldova pe arena internațională și să apere interesele cetățenilor țării.

CHIȘINĂU, 24 nov – Sputnik. În cadrul campaniei electorale, ambii candidați la fotoliul prezidențial care s-au confruntat în turul doi de scrutin au afirmat în repetate rânduri că se vor strădui să devină ”un președinte al tuturor”.

Deocamdată nu este cazul să vorbim despre apariția unui lider național în Moldova și este puțin probabil că acest lucru va fi posibil într-o perspectivă ni prea îndepărtată, deoarece politicienii autohtoni acționează deliberat spre divizarea societății, folosind această dezbinare în propriile interese. Aceste declarații au fost făcute în studioul Sputnik Moldova de către ex-primarul Chișinăului Serafim Urechean.

”Apariția unui ”președinte al tuturor” în Moldova este imposibilă deoarece încă nu s-a născut acel lider național care ar putea să-i unească pe toți cetățenii. Uitați-vă ce se întâmplă: unii vor să divizeze această țară, alții vor să instaleze frontiera pe Nistru, fără a se gândi ce se va întâmpla cu restul teritoriului Moldovei și cu sutele de mii de oameni care locuiesc acolo”, a afirmat interlocutorul.

Veteranul politicii moldovenești a subliniat că, la etapa actuală, stabilitatea și coerența activității statului depind de interacțiunea clară pe verticala parlament – guvern – președinte. Să vorbești despre stabilitate în țară fără un astfel de triumvirat este extrem de dificil, consideră Urechean.

”Țara trebuie să aibă la putere o echipă bine coordonată,  una ”de adunătură” nu va duce la nimic bun”, a conchis invitatul studioului.

Turul doi al alegerilor prezidențiale în Moldova a avut loc pe 15 noiembrie. Prezența la vot a fost de 52,78%. După prelucrarea a 100% din procesele verbale, Comisia Electorală Centrală a anunțat luni următoarele rezultate preliminare: Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” a obținut 57,75% din voturi, iar Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor – 42,25%. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moldova, Lider naţional, alegeri prezidențiale
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Alegeri prezidențiale, turul doi: Ce au remarcat experții


Загрузка...