Bank cards of international payment systems VISA and MasterCard

În atenția deținătorilor de carduri bancare: O nouă schemă de escrocherie online

1386
(reînnoit 10:14 16.10.2019)
Băncile comerciale din Republica Moldova atenționează în legătură cu apariția unui nou scenariu de escrocherie care are drept scop spargerea conturilor VB24 Web și Mobile a deținătorilor de card.

CHIȘINĂU, 16 oct – Sputnik. În mediul online circulă o nouă schema de înșelătorie! De această dată, infractorii iau legătura cu deținătorii de carduri prin intermediul anunțurilor plasate pe site-uri de comercializare a bunurilor si pe rețelele de socializare (999.md, Facebook, Odnoklasniki, etc.).

Aceștia se arată interesați de bunul propus spre comercializare și, sub pretextul procurării sau rezervării acestuia, solicită date personale precum: numărul cardului, codul de securitate (CVV/CVC), parolele unice expediate prin SMS la numărul de telefon mobil al deținătorului de card.

În realitate, datele sunt folosite în mod fraudulos, și anume cu scopul accesării VB24 Web și Mobile, de unde escrocul gestionează conturile bancare ale victimelor. Obținând acces la conturile clienților-vânzătorilor deținători de carduri, escrocul efectuează ulterior transferuri de bani către alte conturi sau diverse plăți online.

Pentru a spori măsurile de securitate la achitările cu cadrul bancar în mediul online, specialiștii recomandă să nu faceți achitări la comercianți–web necunoscuți și dubioși. Nu uitați că pentru orice transferuri de bani persoana are nevoie doar de numărul cardului. Dacă pentru efectuarea transferului vi se cere codul PIN al cardului, data expirării, CVV/CVC codul acestuia, trebuie să vă alertați și să conștientizați că este vorba de infractori.

1386
Tagurile:
escrocherie, atacuri online, online, card bancar, bancă
Tematic
Pasiune inedită: Din simplă întâmplare, un moldovean colecționează carduri bancare
Curs valutar BNM

Curs valutar BNM pentru 19 aprilie: Ce se întâmplă pe piața valutară

57
(reînnoit 18:06 18.04.2021)
În prima zi lucrătoare din săptămână, leul se va deprecia față de principalele valutele de referință. Iată cursul afișat de BNM pentru ziua de 19 aprilie.

CHIȘINĂU, 19 apr - Sputnik. La cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru ziua de luni, un dolar american este cotat cu 17,89 lei, un euro – cu 21,45 lei, o hrivnă ucraineană - cu 63,96 bani, un leu românesc – cu 4,35 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,60 bani.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Activele oficiale de rezervă ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) s-au diminuat în martie cu 56,21 de milioane de dolari SUA.

BNM a anunțat că rezervele sale valutare au constituit 3 miliarde 707 de milioane 680 de mii de dolari americani (3 707,68 mil. dolari SUA) pe 31 martie 2021.

BNM a informat că, în martie, a intervenit pe piața internă pentru a cumpăra valută echivalând cu 9,7 milioane dolari SUA.

Lună trecută a pus în evidență tendința de creștere a ratei inflației – o evoluție prevăzută de prognoza BNM pentru anul în curs. În martie, ritmul anual al inflaţiei a constituit 1,49 la sută, în creștere mai mult decât dublă față de februarie, când inflația a fost de 0,62% (în ianuarie: 0,22%).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

57
Tagurile:
19 aprilie, curs valutar BNM, curs.md
Tematic
Cât de mult va afecta seceta prețul la grâu: Vom utiliza sau nu rezervele de stat
Rezervele valutare ale BNM au scăzut, iar inflația a crescut în martie – experți


Загрузка...
Euro

Euro urcă și dolarul coboară: Cursul valutar BNM

59
(reînnoit 21:23 15.04.2021)
Leul moldovenesc se depreciază pe 16 aprilie în raport cu euro și leul românesc. Prețul dolarului american a coborât cu mai puțin de un ban, euro s-a scumpit cu un ban, iar leul românesc urcă nesemnificativ în cotații.

CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. La cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru vineri, 16 aprilie, și care va fi valabil și în zilele de weekend, un dolar american este cotat cu 17,87 lei, un euro – cu 21,38 lei, o hrivnă ucraineană - cu 63,92 bani, un leu românesc – cu 4,34 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,25 bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 16 aprilie 2021
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 16 aprilie 2021

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

BNM a informat că, în martie, a intervenit pe piața internă pentru a cumpăra valută echivalând cu 9,7 milioane dolari SUA.

Activele oficiale de rezervă ale BNM s-au diminuat în martie. Rezervele valutare ale BNM au constituit 3 miliarde 707 milioane 680 de mii de dolari americani (3 707,68 mil. dolari SUA) pe 31 martie 2021. Comparativ cu luna februarie, acestea au scăzut cu 56,21 milioane de dolari SUA.

În martie, ritmul anual al inflaţiei a constituit 1,49 la sută, în creștere mai mult decât dublă față de februarie, când inflația a fost de 0,62%.   

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

59
Tagurile:
cursul dolarului, cursul afișat de BNM
Tematic
Cine decide prețul euro și dolarului în Moldova – explicația expertului


Загрузка...
Ala Tocarciuc

Când am putea ne așteptăm la o creștere bruscă a numărului de cazuri de COVID-19

0
(reînnoit 20:59 18.04.2021)
Expertul în sănătate publică Ala Tocarciuc a analizat evoluția răspândirii COVID-19 în Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 19 apr - Sputnik. Oamenii de știință analizează toate aspectele pandemiei COVID-19 - nu doar cel medical, ci și matematic. Declarația a fost făcută în emisie la Radio Sputnik Moldova de către expertul în sănătate publică Ala Tocarciuc.  

"Am analizat "matricea" coronavirusului în Moldova - este diferită în toate țările. Vârful de incidență anterior a început în țara noastră pe 18 octombrie și s-a încheiat în jurul datei de 18 ianuarie. A durat trei luni", a remarcat expertul.

Astfel, susține interlocutoarea, observăm o anumită sinusoidă de morbiditate, pe baza căreia se poate încerca să se facă predicții.

"De la începutul lunii ianuarie până la începutul lunii februarie am avut mai puține cazuri, această perioadă a durat o lună. Apoi a început o creștere lentă", a spus Tocarciuc.

Din păcate, potrivit expertului, în viitorul apropiat Moldova se va confrunta cu un nou val de pandemie.

"Dacă comparăm acest lucru cu situația actuală, acum suntem la nivelul coborârii, nu la vârf. Și declinul va continua până la Paște. Începutul lunii mai va fi marcat de un minim de infectați, conform presupunerii mele .

Dacă situația se dezvoltă după aceleași principii ca și în lunile anterioare, atunci undeva în data de 20 mai, se va observa din nou o creștere a numărului de cazuri", a rezumat expertul în sănătate publică. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moldova, în creștere, cazuri, COVID-19
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Tocarciuc: Când va începe în Moldova vaccinarea în masă împotriva COVID-19


Загрузка...