Automobile - Imagine Simbol

Important pentru conducătorii auto: Ce riscuri există vara şi ce lucruri trebuie evitate

137
(reînnoit 07:33 16.08.2019)
Vara este o perioadă propice pentru activitatea de conducere, în care, datorită caracteristicilor anotimpului cald, șoferii se pot deplasa în condiții optime.

CHIȘINĂU, 16 aug – Sputnik. Pentru șoferii profesioniști, vara înseamnă o perioadă extrem de activă, în care atât pentru șoferii care transportă mărfuri, cât și pentru cei care transportă persoane, mașinile „funcționează la foc continuu”.

Potrivit AutoBlog.md, factorii implicați în educația și siguranța rutieră difuzează, în sezonul rece, pe toate canalele media, sfaturi privind condusul pe timp de iarnă, dar și informații privind impactul sezonului rece asupra conducătorilor auto.

Şi este un lucru firesc, deoarece anotimpul rece presupune măsuri și comportamente adecvate. Mai puțin se vorbește însă despre „capcanele” condusului pe timp de vară, despre măsuri și comportamente adecvate sezonului cald.

Mulți cred că lunile de iarnă, decembrie, ianuarie sau februarie, sunt cele mai periculoase pentru șoferi. Statisticile îi contrazic! Cele mai multe accidente grave se produc în lunile iulie, august și septembrie – dovadă că vara poate fi la fel de periculoasă ca iarna. Chiar şi statistica accidentelor din ultimele zile din ţara noastră ne spune asta.

Problemele cu care se confruntă conducătorii auto profesioniști în perioada verii sunt legate atât de condițiile în care aceștia își desfășoară activitatea, cât și de impactul pe care sezonul cald îl are asupra trăirilor psihice.

Dintre pericolele cu care se port confrunta șoferii vara, putem aminti orbirea de către razele solare care pătrund prin parbriz, schimbările meteo bruște (ploaie torențială care cade din senin, ceață sau fum), impactul aerului condiționat, răspunsul organismului la căldura excesivă, instalarea stării de oboseală (fiind ziua mai lungă, există tendința de a conduce fără pauze mai mult timp) și calitatea asfaltului pe timp de caniculă.

Protecția ochilor, o problemă esențială

O problema esențială pentru șoferi pe perioada verii o constituie protejarea ochilor de razele soarelui și de aerul condiționat. Razele solare puternice și, mai ales, aerul condiționat folosit în mașină pot usca suprafața ochilor.

Ochii uscați cauzează iritație și pot determina vedere încețoșată. Trebuie evitat aerul condiționat sau alte surse de aer care vor sufla direct spre ochi, întrucât acest lucru poate provoca evaporarea rapidă și uscarea filmului lacrimal.

Pentru protecția ochilor în timpul verii trebuie să folosim:

  • parasolarele, pentru a estompa lumina puternică a zilei sau a soarelui
  • ochelari de soare de bună calitate, cu protecție UV, pentru a reduce efectul de orbire.

Când se vor achiziționa ochelari de soare care vor fi purtați în timpul condusului, trebuie să ne asigurăm că aceștia au un filtru de categoria 0-3. Filtrul de categoria 4 va fi prea întunecat pentru a permite șofatul în condiții de siguranță.

Ochelarii de soare reduc doar efectul de orbire, dar nu elimină complet efectul luminii puternice a soarelui și nu trebuie să se utilizeze pe timp de noapte. Condusul pe timp de noapte ar putea fi, uneori, o provocare, mai ales din cauza farurilor puternice. Purtarea ochelarilor anti reflex poate remedia această problemă.

Căldura excesivă provoacă epuizare

O alta problemă importantă cu care se pot confrunta șoferii vara este căldura excesivă, care poate provoca o stare de epuizare sau chiar tendința de adormire la volan.

Tulburările legate de căldură pot fi în mare măsură prevenite prin consumul de cantități mari de lichide și evitarea băuturilor alcoolice.

Căldura excesivă are efect și asupra asfaltului. Pentru a nu ieși în decor pe exteriorul virajului, trebuie evitată rularea pe denivelările din exteriorul virajelor, acolo unde zonele cu asfalt supraexpus soarelui prezintă efectul de vălurire din cauza traficului greu.

Este nevoie de o pauză dacă munca este legată de condus zilnic

Pe lângă problemele legate de condițiile în care șoferii își desfășoară activitatea pe timpul verii, trebuie avut în vedere și impactul trăirilor psihice pe care conducătorii auto le dezvoltă în sezonul cald.

Vara este, prin definiție, sezonul concediilor și, pentru șoferi, lipsa unui concediu duce la fenomene negative în plan fizic, psihic și comunicațional.

Nu este ușor să-ți convingi familia că „nici anul acesta nu putem merge vara în concediu”, la fel cum nu este ușor nici atunci când ești la volan să vezi pe alții că se deplasează spre zonele de agrement sau să treci prin apropierea unor stațiuni de vacanță.

137
Tagurile:
riscuri, vara, soferi, Lume
Tematic
Important pentru conducătorii auto – Noile reguli pentru „parcarea pe trotuare”
Important pentru conducătorii auto – Reguli esențiale pentru siguranța în diferite cazuri
Asteroid and the Earth

Data când un asteroid ar putea lovi Pământul

112
(reînnoit 22:21 30.10.2020)
Impactul acestui asteroid cu planeta noastră poate produce o explozie care ar fi „echivalentul a 1.200 de milioane de tone de TNT sau aproximativ 80.000 de bombe nucleare ca la Hiroshima”.

BUCUREŞTI, 30 oct – Sputnik, Doina Crainic. Se așteaptă ca o roca spațială masivă să treacă pe lângă Pământ în viitorul nu foarte îndepărtat. De asemenea, oamenii de știință avertizează că există o probabilitate, deşi mică, de a se ciocni cu planeta noastră, relatează The Sun.

Asteroidul denumit Apophis, poartă numele vechii zeități egiptene care simbolizează haosul și are aproximativ 370 metri în diametru, fiind puţin mai mare decât înălțimea clădirii zgârie-nori Bank of America din New York; explozia pe care ar produce-o la impact ar putea fi „echivalentul a 1.200 de milioane de tone de TNT sau aproximativ 80.000 de bombe nucleare de la Hiroshima”.

Potrivit ziarului, în timp ce astronomii crezuseră anterior că asteroidul va ocoli Pământul, ulterior ei au descoperit că „se îndepărtează de traiectoria sa și îşi accelerează viteza”.

„Asteroidul se îndepărtează de orbita pur gravitațională cu aproximativ 170 de metri pe an, ceea ce este suficient pentru a face posibil scenariul impactului în 2068”, a spus astronomul Dr. Dave Tholen, potrivit Sputnik News.

După ce se spune că a fost trecută „în jurnalele lor” data de 12 aprilie 2068 drept „zi de coliziune”, astronomii de la Universitatea din Hawaii au spus că traiectoria asteroidului este afectată de așa-numitul efect Yarkovsky care „apare pe măsură ce asteroidul absoarbe și apoi radiază căldura de la Soare”, ceea ce înseamnă că partea laterală a asteroidului care „radiază mai multă căldură” determină devierea acestuia de la cursul său stabilit de forța gravitațională”.

„Este o forță atât de mică, încât nu este vizibilă în cazul obiectelor mai mari, dar, cu cât obiectul este mai mic, cu atât este mai ușor de detectat efectul”, a precizat dr. Tholen, unul dintre cercetătorii care au descoperit Apophis.

Ziarul subliniază că, în timp ce „ultimele calcule” sugerează că șansele ca asteroidul să se ciocnească cu planeta noastră și să provoace „un dezastru global” sunt de aproximativ una din 150.000, dr. Tholen consideră că „șansele reale ale unui impact în 2068” sunt mai aproape de una la 530.000.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

112
Tagurile:
Impact, explozia, Pământ, asteroid
Tematic
Cât de periculos este asteroidul 2009 PQ1 pentru Pământ: Iată ce spune un expert rus


Загрузка...
Observatorii internaționali la Comrat

Video, foto: Observatorii internaționali au sosit la Comrat

48
(reînnoit 21:28 30.10.2020)
Alegerea președintelui trebuie să aibă loc în conformitate cu legislația țării și normele internaționale. Poporul va avea doar de câștigat de pe urma acestui lucru, potrivit observatorilor internaționali care reprezintă Adunarea interparlamentară a țărilor CSI.

Comrat, 30 oct – Sputnik, Maxim Topal. O delegație impresionantă de observatori internaționali a sosit vineri seara, 30 octombrie, în sudul Moldovei. Timp de câteva zile, ei vor lucra la secțiile de votare din toată țara.

În Găgăuzia, observatorii au vizitat astăzi mai multe secții de votare. În una dintre ele, situată în Casa de Cultură din Comrat, ei au fost întâmpinați de președintele consiliului electoral de circumscripție nr. 36 al UTA Găgăuzia, Ivan Komur.

Acesta le-a vorbit observatorilor internaționali despre pregătirile pentru alegeri, despre posibilitatea alegătorilor de a verifica datele de pe listele electorale, precum și despre măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului.

Делегация наблюдателей МПА СНГ
© Sputnik / Maxim Topal
Observatorii internaționali sosiți la Comrat

La inițiativa autorităților autonomiei, medicii vor fi de serviciu la toate secțiile de votare și-i vor consilia pe membrii birourilor electorale cu privire la măsurile de protecție împotriva COVID-19.

Делегация наблюдателей МПА СНГ
© Sputnik / Maxim Topal
Observatorii internaționali sosiți la Comrat

Importantă însă este nu doar securitatea fizică, ci și transparența procesului electoral. Toți observatorii care vor dori vor putea însoți urna mobilă din Găgăuzia. Lor le vor fi oferite costume și ecrane de protecție, măști, mănuși.

„Ne aflăm pe ultima sută de metri până la scrutin. Toate secțiile de votare sunt complet dotate cu dezinfectanți. Am primit deja buletinele de vot, le vom transmite la secțiile de votare”, a spus Ivan Komur.

În cadrul vizitei lor la Comrat, observatorii au avut, de asemenea, o întâlnire extinsă cu conducerea Găgăuziei.

Башкан Гагаузии Ирина Влах на встрече с наблюдателями  МПА СНГ
© Sputnik / Maxim Topal
Bașcanul Irina Vlah

Bașcanul Irina Vlah le-a mulțumit observatorilor internaționali pentru vizita în Găgăuzia.

„Suntem deschiși, avem experiență suficientă în desfășurarea campaniilor electorale. Este foarte important pentru autoritățile autonomiei ca aceste alegeri să se desfășoare în mod onest, democratic, în conformitate cu Codul electoral și Constituția țării", a spus Irina Vlah.

În Găgăuzia, 67 de secții de votare își vor deschide ușile în această duminică.

Detalii despre alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 

Pentru alegerile prezidențiale au fost acreditați 2.193 de observatori, dintre care 1.883 de observatori naționali, 299 de observatori internaționali și 11 experți electorali internaționali.

Comparativ cu alegerile parlamentare din februarie 2019, alegerile prezidențiale din 1 noiembrie vor fi monitorizate de un număr mai redus de observatori - cu 45% mai puțini observatori naționali și cu 60% mai puțini observatori internaționali.

În Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înscriși 3.287.140 de cetățeni cu drept de vot, potrivit CEC. 

Pentru secțiile de vot de pe teritoriul Republicii Moldova au fost tipărite aproape 3 milioane de buletine de vot (2.934.017), prețul unui exemplar fiind 14,4 bani. Pentru secțiile de peste hotare au fost tipărite 556 de mii de buletine de vot, prețul unui exemplar fiind de 19,2 bani – prețul este mai mare din cauza tirajului mai mic.

Pentru scrutinul prezidențial vor fi deschise 2.143 de secții de votare, inclusiv 139 de secții de votare peste hotare. Cele mai multe secții de votare din străinătate vor fi deschise în Italia, Federația Rusă, România și SUA. Secțiile de votare vor fi deschise între orele 7:00 și 21:00.

Cetățenii își vor exercita votul în baza următoarelor acte de identitate: pașaportul (valabil sau expirat); buletinul de identitate valabil; livretul de marinar. 

Numele celor opt concurenţi electorali vor fi tipărite în buletinul de vot cu litere majuscule, în următoarea ordine: Usatîi Renato, Năstase Andrei, Deliu Tudor, Dodon Igor, Ivanov Violeta, Sandu Maia, Țîcu Octavian, Chirtoacă Dorin.

Participanții la vot urmează să respecte măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19: să poarte măști de protecție; să respecte distanța fizică menționată pe indicatoarele vizuale; să-și dezinfecteze mâinile la intrarea în secția de votare; să-și efectueze termometria la intrarea în secția de votare. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
Comrat, observatori, alegeri
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Andrei Neguța: Detalii despre secțiile de votare din Rusia
Nu putem conta pe numărătoarea paralelă a voturilor


Загрузка...
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, frescă

Calendar Ortodox 2020: Cele mai importante sărbători din luna noiembrie

0
(reînnoit 13:34 30.10.2020)
Calendar Ortodox 2020: În luna lui Brumar creștinii urmează să se pregătească de Postul Nașterii Domnului. Tot în noiembrie, creștinii îl vor cinsti pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, dar și Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

CHIȘINĂU, 31 oct — Sputnik. Sputnik Moldova vă prezintă cele mai importante sărbători religioase din luna noiembrie. Iată care sunt acestea:

19 octombrie / 1 noiembrie - Duminica a XXI după Rusalii.

22 octombrie / 4 noiembrie - Icoana Maicii Domnului din orașul Kazan. Sf. Mc. Gherman (Poleanschi)

24 octombrie / 6 noiembrie - Icoana Maicii Domnului ”Bucuria tuturor celor necăjiți”

25 octombrie / 7 noiembrie - Pomenirea morților. 

26 octombrie / 8 noiembrie - Duminica a XXII după RusaliiSfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir.

28 octombrie / 10 noiembrie - Sfântul Cuvios Iov de Poceaev.

1 / 14 noiembrie - Sfinții Cosma și Damian, doctori fără de arginți. Tot în această zi este cinstită sfânta muceniță Iuliana.

2 / 15 noiembrie - Duminica a XXIII după Rusalii. 

8/21 noiembrie - Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

9 / 22 noiembrie - Duminica a XXIV după rusalii. Sfântul Ierarh Nectarie de Eghina.

11 / 24 noiembrie - Sfântul Mucenic Mina.

13 / 26 noiembrie - Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur. Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului.

14 /27 noiembrie — Sfântul Apostol Filip. 

15 / 28 noiembrie — Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț. Începutul postului Nașterii Domnului.

16 / 29 noiembrie — Duminica a XXV după rusalii. Sfântul Apostol și Evanghelist Matei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
cele mai importante sarbatori, luna noiembrie, calendar ortodox 2020 stil vechi
Тема:
Calendar Creștin Ortodox 2020
Tematic
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători creștine din luna Ianuarie
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna februarie
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna martie
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna aprilie
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna mai
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna iunie
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna iulie
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna august
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna septembrie
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna octombrie


Загрузка...