CHIȘINĂU, 1 aug – Sputnik. Serviciul Fiscal de Stat îi atenționează pe contribuabili că în data de 15 august expiră primul termen limită în care urmează a fi achitată o jumătate din valoarea impozitului pe bunurile imobiliare.
Pentru neplata impozitului pe bunurile imobiliare în termen este aplicată o penalizare: pentru fiecare zi de întârziere sunt percepute 0,0329 procente din suma impozitului.
Fiscul precizează că peste 80% dintre proprietarii de bunuri imobiliare și-au achitat impozitele imobiliar și funciar până în 30 iunie, beneficiind de o reducere de 15% .
Din achitarea celor două impozite, la Bugetul public au fost acumulate aproximativ 400 de milioane de lei.
Potrivit Codului Fiscal, impozitul pe bunurile imobiliare se achită în bugetul unității administrativ-teritoriale, conform locului de amplasare a bunului imobiliar, în două părți egale, până la data de 15 august și, respectiv, până la 15 octombrie.
CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. La cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru vineri, 26 februarie, și care va fi valabil și în zilele de weekend, 27 și 28 februarie, un dolar american este cotat cu 17,45 lei, un euro – cu 21,34 lei, o hrivnă ucraineană – cu 62,57 bani, un leu românesc – cu 4,38 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,68 bani.
Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.
În luna ianuarie 2021, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 93,7% (105,6% în luna decembrie 2020). În prima lună a anului curent, oferta netă de valută de la persoanele fizice a scăzut cu 75,2 milioane USD (-30,0%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici - cu 49,9 milioane USD (-21,0%).
La sfârșitul lunii ianuarie, rezervele valutare ale BNM au constituit 3 miliarde 763 de milioane 780 de mii de dolari americani (3 763,78 mil. dolari SUA).
BNM a informat săptămâna aceasta că, în ianuarie 2021, leul moldovenesc s-a depreciat cu 0,5% în raport cu dolarul SUA”.
Ritmul anual al inflaţiei a fost de 0,22% în ianuarie 2021, potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM).
Este o rată a inflației la un nivel fără precedent de redus, în scădere față de decembrie 2020, când a constituit 0,39%.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Agenția pentru Eficiență Energetică a lansat un nou spot video, însoțit de un pliant ce conține informații privind ventilarea corectă a încăperilor. În acest sens, AEE vă recomandă:
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. În Moldova este în creștere confruntarea dintre președintele Maia Sandu și organul legislativ. Șeful statului insistă asupra alegerilor parlamentare anticipate sau asupra unui referendum cu privire la demisia sa. Iar Partidul Socialiștilor insistă pe candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de șef al Cabinetului de Miniștri, în sprijinul căreia s-au pronunțat deja 54 de deputați.
Maia Sandu și noua tentativă de a armoniza puterea în țară>>>
Este evident că Sandu nu se grăbește să execute decizia Curții Constituționale, care a considerat că inițiativa ei de a înainta repetat candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru nu corespunde literi Legii Fundamentale a țării.
La ce vor duce acțiunile necoordonate ale Maiei Sandu cu prevederile Constituției Republicii Moldova? Răspunsul la această întrebare l-a oferit în studioul Sputnik Moldova expertul în drept, fostul președinte al Curții Constituționale Dumitru Pulbere.
"Pericolul situației create constă în faptul că președintele țării trebuie să unească oamenii în jurul său. Politica și este de fapt o astfel de artă. Actualul șef al statului, Maia Sandu, în timpul campaniei sale electorale a declarat că va deveni in președinte al tuturor, acuzându-i atunci pe toți ceilalți candidați de divizarea deliberată a societății ", a menționat interlocutorul.Potrivit expertului, Sandu i-a acuzat în repetate rânduri pe foștii președinți ai țării că au încălcat Constituția, iar după instalarea în funcție chiar ea procedează în acest fel, uitând de ceea ce le-a și-a promis cu puțin timp în urmă alegătorilor săi.
"Sandu procedează acum și mai urât decât predecesorii ei. În această situație, ea trebuie să ofere un exemplu cetățenilor țării și oficialilor de rang inferior în ceea ce privește respectarea Constituției și cum să nu se abată de la litera legii", a adăugat Pulbere.
Potrivit expertului în drept, dacă președintele țării acționează în acest mod, se creează un precedent foarte periculos în Moldova când cetățenii, văzând cum procedează cei care dețin puterea, pot considera că respectarea legii nu este obligatorie în țară.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova