Piața Centrală

Fructul cel mai benefic pentru inimă ce dezvăluie un studiu

582
(reînnoit 07:44 08.07.2019)
Potrivit unui studiu al unui grup de cercetători britanici și americani, consumul acestui fruct poate reduce riscul dezvoltării de boli cardiovasculare și a diabetului.

BUCUREŞTI, 8 iul – Sputnik, Doina Crainic. Un nou studiu al oamenilor de ştiinţă de la Universitatea East Anglia şi Harvard, publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, arată ca afinele sunt benefice pentru sănătatea inimii.

Studiul arată că un aport zilnic de 150 grame de afine reduce cu 15% riscul dezvoltării de boli cardiovasculare.

„După cum au arătat rezultatele cercetării, consumul unei ceşti de afine pe zi a condus la îmbunătăţirea substanţială a funcţiei vasculare şi la întărirea arterelor, ceea ce este foarte important în reducerea cu 12 şi 15% a riscului de a dezvolta boli cardiovasculare”, a declarat Dr. Peter Curtis, conducător al proiectului de cercetare.

Potrivit lui Vladimir Khoroshev, chirurg cardiovascular, afinele nu sunt singurele fructe de pădure benefice pentru sănătate şi mai ales în prevenirea bolilor cardiovasculare.

„Alte fructe bogate în glicozide [substanțe care sporesc tonusul, excitabilitatea și compresibilitatea mușchilor cardiaci și arteriali, substanţe produse în mod natural numai de plante] sunt fructe de culoare violet închis: afine, aronii negre, mure, coacăze negre, cireșe și struguri de culoare închisă”, a adăugat Khoroșev.

582
Tagurile:
studiu, inima, benefic, fructe
Валюта

Curs valutar pentru 2 martie: euro cade mult față de leu

10
(reînnoit 20:55 01.03.2021)
Euro se ieftinește în a doua zi de primăvară, cel puțin așa anunță Banca Națională a Moldovei în ratele de schimb pentru 2 martie.

CHIȘINĂU, 2 mart - Sputnik. BNM anunță pentru marți 21,04 lei pentru un euro, cu 7 bani mai puțin decât a anunțat pentru luni și cu tocmai 20 e bani mai puți decât a costat, de fapt, euro pe piața valutară, luni (cel mai bun curs a fost de 21,24 de lei pentru un euro la casele de schimb valutar).

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 02 martie 2021
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 02 martie 2021

În schimb, marți dolarul ar urma să se aprecieze față de moneda națională, ajungând la cotația de 17,47 de lei, în timp ce marți a fost apreciat de BNM l doar 17,43 de lei, iar pe piața a costat, de fapt, 17,56 de lei.

Situația altor monede, potrivit cursului oficial anunțat de BNM, este următoarea: hrivna ucraineană rămâne la aceeași valoare (0,62 lei), leul românesc se depreciază (4,37 lei), iar rubla rusească se apreciază (0,23 lei).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

10
Tagurile:
Leu, Euro, Curs valutar, Curs


Загрузка...
Valută

Euro scade considerabil: Cât costă astăzi moneda unică

1885
(reînnoit 20:20 28.02.2021)
Leul se apreciază în raport cu principalele valute de referință. În prima zi de primăvară, euro s-a ieftinit cu tocmai 23 de bani comparativ cu ziua de vineri, 26 februarie, ultima zi lucrătoare din săptămână.

CHIȘINĂU 1 mar - Sputnik. Banca Națională a Moldovei a stabilit cursul oficial pentru luni, 1 martie. Astfel, un dolar american este cotat cu 17,43 lei, un euro – cu 21,11 lei, o hrivnă ucraineană – cu 62 de bani, un leu românesc – cu 4,33 lei moldovenești, iar o rublă rusească – cu 23 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 01 martie 2021
© Screenshot / BNM
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 01 martie 2021

Conform cursului valutar BNM, dolarul s-a ieftinit cu doi bani, euro a scăzut cu 23 de bani, iar leul românesc - cu patru bani. Hrivna ucraineană și rubla rusească și-au păstrat cotațiile anterioare. 

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1885
Tagurile:
dolari, euro, Lei, valută, curs valutar BNM
Tematic
Foto: Lei noi puși în circulație astăzi de Banca Națională


Загрузка...