Chisinau Criterium

Weekend-ul acesta, în Chișinău, vor fi închise câteva străzi din sectorul Centru

179
(reînnoit 17:57 23.05.2019)
Sâmbătă, 25 mai și duminică, 26 mai, în legătură cu desfășurarea cursei anuale urbane de ciclism „Chișinău Criterium 2019”, circulația pe unele străzi din centrul Capitalei va fi temporar închisă pentru transportul personal și public.

CHIȘINĂU, 23 mai – Sputnik. Pentru a evita dificultățile în trafic și pentru a nu rămâne blocați în ambuteiaje, organizatorii evenimentului îi roagă pe locuitorii orașului să se familiarizeze cu informațiile despre străzile blocate și schema circulației transportului public în zilele desfășurării competiției.

Începând cu 25 mai (ora 01:00) până pe 26 mai (18:00), bulevardul Ștefan cel Mare va fi închis pe secțiunea de la str. Pușkin până la str. Bănulescu-Bodoni.

Pe 26 mai, între orele 03:00 și 15:00, bulevardul Ștefan cel Mare va fi închis pe secțiunea de la str. Lăpușneanu până la str. Armenească. De asemenea, în perioada de timp menționată mai sus, traficul rutier va fi indisponibil și pe str. Alecsandri pe secțiunea de la str. M. Varlaam până la str. 31 August.

De asemenea, organizatorii cursei de ciclism atrag atenția șoferilor asupra faptului că pe 25 mai, la Chișinău va avea loc cursa de ciclism în masă, la care vor participa mii de bicicliști. Coloana de participanți va fi însoțită de poliția de patrulare. Vă rugăm să respectați regulile circulației rutiere, să nu încurcați participanților și să urmați instrucțiunile poliției.

Schema transportului public în zilele concursului:

Autobuze

 • Ruta nr. 26 se suspendă.
 • Ruta nr. 5:

Tur: de pe  str. Mitropolit G. Bănulescu Bodoni pe str. Columna, str. Ismail, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit.

Retur: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Ismail, str. Alexandru cel Bun, str. Al. Pușkin și în continuare pe traseul stabilit.

 • Ruta nr. 11: de pe str. Tighina pe str. București, str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni și în continuare pe traseul stabilit.
 • Rutele nr. 17 și 46: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfînt pe str. A. Sciusev, str. București, str. Ismail, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, str. Ciuflea, str. București, str. A. Sciusev și în continuare pe traseul stabilit.
 • Ruta nr. 122:

Tur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. A. Sciusev, str. București,                str. Ciuflea, bd. C. Negruzzi și în continuare pe traseul stabilit.

Retur: de pe bd. C. Negruzzi pe str. Ciuflea, str. București, str. A. Sciusev,            bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit.

Troleibuze

 • Rutele nr. 7, 10, 24, 25: se prescurtează pînă la str. Albișoara (stația Circul).
 • Rutele nr. 1, 4, 5, 8, 22: vor fi redirecționate pe str. București.
 • Ruta nr. 30, 31: de pe bd. Dacia pe str. București, str. Mitropolit G. Bănulescu Bodoni, str. M. Kogălniceanu, str. Al. Pușkin, str. București, bd. Dacia și în continuare pe straseul stabilit..
 • Ruta nr. 2: de pe str. Gh. Asachi pe str. Pan. Halippa, str. Ismail, str. București, str. Ciuflea, viaduct și în continuare pe traseul stabilit.
 • Ruta nr. 29: de pe str. Mihai Viteazul pe str. Columna, str. H. Coandă, piața Dimitrie Cantemir, bd. Ștefan cel Mare și Sfînt, str. Mihai Viteazul, str. Petricani, str. Mircești și în continuare pe traseul stabilit.

Rutele de microbuz

 • Rutele 116, 129:

Tur - de pe bd. Grigore Vieru pe str. C. Tănase, str. Mitropolit G. Bănulescu Bodoni, str. Alexandru cel Bun, str. Columna, str. Mihai Viterazul, str. A. Sciusev, str. 31 august 1989 și în continuare pe traseele stabilite.

Retur - de pe str. A. Mateevici pe str. Al. Pușkin, str. București, str. A. Sciusev, str. Mihai Viteazul, str. Mitropolit Dosoftei, str. S. Lazo, str. Columna și în continuare pe traseele stabilite.

 • Ruta nr. 114:

Retur - de pe str. 31 August 1989 pe str. Vasile Alecsandri, str. București și în continuare pe traseul stabilit.

 • Ruta nr. 138 se prescurtează până la str. Columna.
 • Ruta nr. 175: de pe bd. Dacia pe str. București, str. Ismail, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, str. Ciuflea și în continuare pe traseul stabilit.
 • Ruta 192: de pe str. Armenească pe str. București, str. Ismail, str. Mitropolit Varlaam, str. Armenească și în continuare pe traseul stabilit.

Traseul cursei de ciclism „Chișinău Criterium 2019”:

Маршрут велогонки Chisinau Criterium 2019
© Photo : Chisinau Criterium 2019
Traseul cursei de ciclism „Chișinău Criterium 2019”

Schimbarea traficului rutier a fost aprobată de Poliția Rutieră a municipiului Chișinău și de către Primărie.

Circulația transportului public și rutier pe celelalte străzi ale orașului, în această perioadă, va rămâne neschimbată.

179
Tagurile:
centru, inchise, strazi, Chisinau, Chisinau Criterium
Тема:
Viața în Chișinău (334)

Au fost descoperite proprietăți nebănuite ale cafelei îi privește pe toți

4977
(reînnoit 10:19 30.11.2020)
Savanții au verificat de asemenea datele cu privire la corelația dintre sex, alimentație și alte aspecte asupra nivelului mortalității.

CHIȘINĂU, 30 nov – Sputnik. Consumul cu regularitate al cafelei reduce riscul  mortalităţii premature – la această concluzie ai ajuns cercetătorii din cadrul Societăţii Europene de Cardiologie.

Rezultatele unui studiu de anvergură au fost prezentate la congresul Societăţii Europene de Cardiologie, menționează Sputnik Belarus. Pentru a studia influența cafelei asupra sănătății, medicii au urmărit 20 de mii de persoane pe parcursul multor ani.

Cercetări cu privire la posibila influență pozitivă a cafelei asupra duratei de viață au mai fost desfășurate și anterior, însă nu la o scară atât de largă și fără a se ţine cont de anumite regimuri alimentare ( de exemplu, mediteranean) şi categoriile de vârstă.

Influenţa cafelei a început să fie studiată încă în anul 1999. Participanţii au fost investigaţi înainte de experiment, iar starea lor de sănătate a fost urmărită pe parcursul multor ani. A fost mărit numărul meselor pentru cei investigaţi şi cantitatea de cafea consumată.

În urma experimentului, medicii au descoperit că printre participanţii care consumau cel puţin patru ceşti de cafea pe zi, nivelul mortalităţii era mai redus în comparaţie cu cei care prezentau iniţial aceleaşi date, însă nu au consumat cafea.

Savanţii au ajuns şi la o concluzie senzaţională: cu fiecare două ceşti suplimentare de cafea pe zi, riscul mortalităţii scădea cu 22%.

Medicii au verificat de asemenea datele cu privire la corelaţia dintre sex, alimentaţie şi alte circumstanţe asupra nivelului mortalităţii. Astfel, ei au ajuns la concluzia că minimum patru ceşti de cafea pe zi ar fi un element al alimentaţiei corecte, care fortifică sănătatea.

Cauzele unei astfel de influenţe a cafelei asupra organismului uman încă nu au fost studiate până la capăt.

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

4977
Tagurile:
studiu, durata vieții, sănătate, cafea
Tematic
Incredibil: A fost descoperit un truc simplu care poate îmbunătăți aroma cafelei
Cum transformi ceașca de cafea în barometru: Așa îți faci propria prognoză meteo


Загрузка...
Скорая помощь

Stare de urgență în toată țara de astăzi: Iată ce nu vom avea voie facem

239
(reînnoit 08:43 30.11.2020)
Astăzi intră în vigoare regimul stării de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul țării – purtarea măștii de protecție în spațiile publice este obligatorie în toate spațiile publice.

CHIȘINĂU, 30 nov – Sputnik. De luni, 30 noiembrie, și până pe 15 ianuarie 2021, în toată țara este instituită starea de urgență în sănătate publică. Decizia a fost luată la sfârșitul săptămânii trecute de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, în scopul prevenirii răspândirii infecției COVID-19.

Vor fi reluate un șir de restricții anterioare și vor fi impuse altele noi. Este vorba în primul rând de faptul că, de astăzi, suntem obligați să purtăm masca de protecție în toate spațiile publice, atât închise, cât si deschise. Potrivit autorităților, aceasta este una dintre „măsurile de prevenire şi control al infecţiei COVID-19, aplicabile la nivel naţional”

„Purtarea măştilor de protecţie în toate spaţiile publice (de uz comun) deschise şi închise, în special în transportul public. Masca trebuie să acopere gura şi nasul”, se arată în anexa ordinului adoptat de CNESP.

Măsuri restrictive pentru următoarea perioadă

Autoritățile ai decis să interzică activitatea cluburilor de noapte (discoteci, karaoke, disco-baruri), măsura intrând în vigoare începând cu ziua de sâmbătă, 28 noiembrie 2020. Totodată, de astăzi restaurantele, barurile și cafenelele vor putea activa doar până la ora 22:00. Va fi interzisă activitatea acestora în intervalul orar 22:00 - 07:00.

În perioada stării de urgență în sănătate publică este interzisă organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, competițiilor sportive, olimpiadelor cu prezența fizică a persoanelor. De asemenea, nu se va permite prezența spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură.

În același timp, instituțiile publice și cele private stabilesc un regim special de muncă, fiind atras la serviciu doar personalul strict necesar pentru a asigura funcționalitatea întreprinderilor. Pentru angajații a căror activitate nu necesită prezența obligatorie la locul de muncă, va trebui să fie asigurată munca la distanţă.

Intervin modificări și în orarul de călătorie al transportul public, inclusiv în ceea ce privește numărul de unități de transport. Acesta va fi ajustat după necesitate în orele de vârf. Conducătorii auto, taxatorii și pasagerii vor fi obligați să poarte măști de protecție pe parcursul călătoriei.

În următoarea perioadă este admisă organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic și evenimentelor festive cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, fiind respectate măsurile de sănătate publică și întocmite obligatoriu listele de evidență epidemiologică a evenimentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

239
Tagurile:
mască, restricții, stare de urgență
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
COVID - 19: Țările în care nu pot intra moldovenii - informații actualizate
Nu au mai fost atâtea până acum: Număr-record de cazuri noi de COVID


Загрузка...
Reședința de la Condrița

De la Condrița am plecat: Ce așteaptă Dodon de la noul președinte - Video

0
(reînnoit 10:23 02.12.2020)
Președintele în exercițiu, Igor Dodon, a anunțat că a părăsit deja reședința de stat de la Condrița și speră că și următorul președinte va avea grijă de întreținerea edificiilor și de personalul aflat în subordinea instituției prezidențiale.

CHIȘINĂU, 2 dec - Sputnik. Președintele în exercițiu, Igor Dodon, a anunțat în cadrul unei emisiuni realizate la televiziunea publică Moldova 1 că a părăsit deja reședința prezidențială de la Condrița.

”De la Condrița am plecat deja, pentru că știu că mulți se interesau. Important să nu distrugă tot, pentru că după anul 2009 au mai fost din ăștia care promiteau marea și sarea și după aceea au distrus totul absolut. Investiții nu s-au făcut nici la Condrița, iar investițiile în Palatul prezidențial nu s-au făcut nu din contul statului. După nouă ani cât a stat în buruieni în centrul capitalei, eu am găsit posibilitatea ca fără banii din bugetul de stat să o reparăm și acum îl transmit următorului președinte. Cred că lucrul acesta este corect. Este noua președintă aleasă, să vedem cum o să facă față pentru întreținerea acestei clădiri și a angajaților din administrația prezidențială”, a declarat Igor Dodon.

Turul doi al alegerilor prezidențiale în Moldova a avut loc pe 15 noiembrie. Prezența la vot a fost de 52,78%. După prelucrarea a 100% din procesele verbale, Comisia Electorală Centrală a anunțat luni următoarele rezultate preliminare: Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” a obținut 57,75% din voturi, iar Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor – 42,25%. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

0
Tagurile:
Condrița, Sandu, Dodon
Tematic
Excursie online la Condrița: Președintele a prezentat grădina, păsările și albinele


Загрузка...