alegeri

Alegerile din 24 februarie: Unde pot vota moldovenii din Italia

1437
(reînnoit 15:12 15.02.2019)
Cel mai număr de secții de votare peste hotare vor fi deschise în Italia. În această țară se află la muncă un număr mare de moldoveni. Astfel, în Italia vor fi deschise 29 de secții de votare.

CHIȘINĂU, 15 feb – Sputnik. Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din acest an, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar, într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională vor fi aleși 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale vor fi aleși 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Tot pe data de 24 februarie 2019, în Moldova va fi organizat și un referendum consultativ. La acest plebiscit, cetățenii vor trebui să se pronunțe dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea ca poporul să poată revoca din funcție deputații dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au.

Anul acesta, pentru desfășurarea scrutinului electoral, în afara țării vor fi deschise 125 de secții de votare, cu 25 mai mult decât la alegerile prezidențiale din 2016. În același timp, pentru a evita epuizarea numărului de buletine de vot, pentru fiecare secție din străinătate vor fi distribuite până la 5000 de buletine, și nu 3000 cum a fost până în prezent.

Numărul secțiilor de votare va fi dublat în acest an în Ucraina, Belarus, Cehia, Marea Britanie și Irlanda. În același timp, numărul secțiilor va crește în SUA cu 70%, în Federația Rusă – cu circa 40%, în Portugalia și Spania - cu 25%, în Franța și Italia - cu câte 16%, iar în România - cu 9 la sută.

În Italia vor fi deschise 29 de secții de votare

Cel mai număr de secții de votare peste hotare va fi deschis în Italia. În această țară se află la muncă un număr mare de moldoveni. Astfel, în Italia vor fi deschise 29 de secții de votare.

Secțiile de votare vor fi amenajate pe următoarele adrese în orașele:

Ancona, Via Scrima 19, CAP 60126;

Bari, sediul Consulatului Onorific al Republicii Moldova la Bari, str. Cacudi 40, Bussines Centru San Paolo, clădirea B;

Bergamo, Largo Roentgen nr. 3;

Bologna, Via Battindarno nr. 127/3;

Bolzano, str. Dolomiti 14;

Brescia, Corso Garibaldi nr. 29;

Florenţa, Via Dell’ Agnolo nr. 1/a;

Ferrara, Viale Cavour 195, Ferrara;

Mestre, Via Sernaglia, nr. 43, 30171 Mestre – VE, Centro Civico – Sala Consiliare;

Milano-2 secţii de votare: str. Vincenzo Gioberti, 8 și Via Lorenzo Mascheroni 23;

Modena, Via del Caravaggio, 71

Napoli, str. De Giaxa 5;

Padova – 2 secţii de votare: via Milazzo 22, 35139, Padova, sediul Consulatului;

Palermo;

Parma¸ Via Argonne 4

Perugia;

Pesaro, str. Gavardini 10;

Ravena, Via Oriani 44;

Roma – 2 secţii de votare: str. Francesco Cherubini nr.27 și str. Pan 50;

Torino – 2 secţii de votare: Via Verolengo 212 și Via Guido Reni 102-112;

Trento, str. Lunelli 4, Centrul Informativ pentru Imigranţi;

Treviso;

Verona, Via Udine, nr. 12, Scuola Mazza;

Vicenza, str. Vaccari 107;

Udine, Via Pradamano 21, Udine.

În orașele unde nu a fost indicată adresa, CEC încă nu a stabilit până la această oră locul amplasării secției de votare. 

Adițional majorării numărului secțiilor de votare în regiunile dens populate de către diasporă, va fi extinsă și aria de exercitare a dreptului la vot. Pentru prima dată vor putea vota cetățenii Republicii Moldova aflați în Croația, Georgia, Norvegia și Emiratele Arabe Unite.

De asemenea, reprezentații diasporei vor putea acorda sprijin în desfășurarea alegerilor prin implicarea directă în calitate de funcționari electorali. Doritorii pot contacta ambasadele și consulatele, precum și Comisia Electorală Centrală pentru a deveni membri ai birourilor electorale ale secțiilor de votare.

În ziua alegerilor, secțiile de votare se vor deschide la ora 07:00 și se vor închide la ora 21:00. În caz de necesitate, activitatea acestora poate fi prelungită cu maxim două ore.

1437
Tagurile:
alegatori, Moldova, Italia, mai multe sectii de votare, referendum, alegeri
Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2019, rezultate (188)
Tematic
Zaharova: Rusia nu are niciun amestec în alegerile din Moldova
Dodon, în dialog cu reprezentantul OSCE: Ce ar putea submina legitimitatea alegerilor
Cine sunt observatorii care vor monitoriza desfășurarea alegerilor parlamentare în Moldova


Загрузка...