pensionar

Cum arată certificatul de viață pe care trebuie să-l prezinte unii pensionari

763
(reînnoit 11:55 12.02.2019)
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale prezintă modelul ”Certificatului de viață” pe care trebuie să-l completeze unii pensionari. Ce date vor prezenta pensionarii.

CHIȘINĂU, 12 feb – Sputnik. La începutul acestui an a intrat în vigoare modificările la Legea cu privire la sistemul public de pensii, care prevăd că pensionarii din Republica Moldova stabiliți cu traiul în străinătate pot să beneficieze de dreptul la pensie în țara noastră. Una din condițiile pe care trebuie să le respecte acești beneficiari de pensie este ca să prezinte o dată la un an un ”Certificat de viață”.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale propune spre discuții publice un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea Regulamentului privind modul de plată a pensiilor stabilite în sistemul public de pensii și alocațiilor sociale de stat în care este prezentat și modelul acestui ”Certificat de viață”.

Astfel, beneficiarul de pensie trebuie să prezinte în certificat datele despre numărul dosarului de pensionare, codul personal de asigurări sociale în Moldova, cetățenie, data și locul nașterii, țara în care locuiesc și adresa.

Certificat de viaţă
© Photo : Particip.gov.md
Certificat de viaţă

Potrivit modificărilor propuse la Regulament, beneficiarul de pensie în Republica Moldova, care şi-a stabilit domiciliul într-un stat cu care Republica Moldova nu are încheiat un acord privind asigurările sociale, pensia stabilită, se plăteşte lunar, pentru luna în curs, prin intermediul prestatorului de servicii de plată de pe teritoriul Republicii Moldova, desemnat de către beneficiar. Prestatorul de servicii de plată desemnat de către beneficiar va încheia contract cu Casa Naţională de Asigurări Sociale.

Pentru plata pensiei beneficiarul va depune la casa teritorială de asigurări sociale de la ultimul domiciliu din Republica Moldova, cererea, însoțită de o copie a actului de identitate al beneficiarului care atestă domiciliul acestuia în străinătate.

Pensia beneficiarului de pensie se plăteşte pentru 12 luni consecutive, la expirarea cărora beneficiarul are obligaţia să prezinte sau transmite în adresa Casei Naționale de Asigurări Sociale, la fiecare 12 luni, un certificat de viaţă.

Unii moldoveni care trăiesc peste hotare vor beneficia de pensie în Moldova>>>

Beneficiarul de pensie va completa certificatul de viaţă şi îl va semna la misiunea diplomatică/oficiul consular al Republicii Moldova de pe teritoriul statului de domiciliu sau la subdiviziunile teritoriale ale Casei Naţionale de Asigurări Sociale, care va autentifica faptul că acest document a fost semnat personal de către beneficiarul de pensie.

Certificatul de viaţă autentificat va fi transmis prin poştă în adresa Casei Naționale de Asigurări Sociale sau prezentat personal.

În cazul în care beneficiarul nu prezintă sau nu transmite certificatul de viaţă, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare, lunii în care expiră cele 12 luni. După prezentarea sau transmiterea certificatului de viaţă, plata pensiei se reia din data suspendării, în baza deciziei casei teritoriale de asigurări sociale.

În cazul în care beneficiarul de pensie revine și își stabilește domiciliul în Republica Moldova plata pensiei se va efectua în conformitate cu prevederile Capitolului II al Regulamentului privind modul de plată a pensiilor stabilite în sistemul public de pensii și alocațiilor sociale de stat.

Până în ianuarie 2019, potrivit Legii cu privire la sistemul public de pensii, asiguratului care își stabilește domiciliul în străinătate nu i se acorda dreptul la pensie.

763
Tagurile:
strainatate, pensie, pensionar
Tematic
O dată în an, o categorie de pensionari vor trebui să confirme că sunt vii
Important pentru moldovenii care-și stabilesc pensiile în Rusia
Surpriză de proporții pentru pensionarii care lucrează: Ce pensii vor primi din februarie
Pensionarii din Moldova vor primi o alocație unică de 600 de lei


Загрузка...