Accident - Sens Giratoriu

Cum poți scăpa de răspundere penală când ai rănit pe cineva într-un accident rutier

236
(reînnoit 17:57 18.01.2019)
Șoferii din Moldova care au provocat accidente rutiere cu rănirea medie a victimelor ar putea fi privați de răspunderea penală. Vezi în ce condiții.

CHIȘINĂU, 19 ian – Sputnik. În cazul accidentelor rutiere cu victime cărora le-au fost provocate leziuni corporale medii, există posibilitatea împăcării părților fără inițierea unui proces penal. Aceste modificări la Codul Penal au intrat în vigoare la începutul lunii ianuarie.

Prin aceste modificări se urmărește scopul înlăturării răspunderii penale pentru această infracțiune, în cazul împăcării victimei cu făptuitorul.

Până a intra în vigoare aceste modificări, Cod Penal stabilea răspunderea pentru încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport, încălcare ce a cauzat din imprudenţă o vătămare medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii.

Astfel, fiind o infracțiune materială, pericolul social al acestei infracțiuni se află în legătură cauzală directă cu survenirea urmărilor prejudiciabile – vătămarea medie a integrității corporale sau a sănătății, iar latura subiectivă în privința acestor urmări trebuie să se caracterizeze prin imprudență în una din cele 2 forme ale sale – neglijență sau încredere în sine.

Potrivit autorului acestor modificări, deputatul Adrian lebedinschi, pericolul social al acestei fapte nu îl întrece pe cel din articolele II-VI al Codului Penal, pentru care se prevede posibilitatea procedurii de împăcare și, respectiv, înlăturării răspunderii penale. Mai mult, pericolul social comparativ redus al acestei fapte, reiese și din sancțiunea stabilită de legiuitor pentru această faptă, situând-o astfel în grupul infracțiunilor mai puțin grave.

236
Tagurile:
Șofer, Răniți, Accident
Tematic
Mai mulți șoferi din Moldova riscă să devină, de astăzi, pietoni
Crește numărul șoferilor lăsați fără permise de conducere și fără mașini
Cea mai mare amendă pe care a primit-o vreodată un șofer


Загрузка...