transport

Mai mulți șoferi din Moldova riscă devină, de astăzi, pietoni

282
(reînnoit 11:21 14.12.2018)
De astăzi, șoferii care vor fie depistați în stare de ebrietate la volan vor fi scoși din mașină, permisul de conducere le va fi suspendat, iar autovehiculul va fi dus la o parcare specială.

CHIȘINĂU, 14 dec – Sputnik. Premierul Pavel Filip a venit cu un mesaj către toți conducătorii auto, în ziua în care intră în vigoarea legea care îi va lăsa pe șoferii prinți în stare de ebrietate la volan fără permis de conducere și dreptul de a se mai așeza la volan pentru mulți ani.

Premierul și-a exprimat speranța că prin înăsprirea sancțiunilor aplicate șoferilor documentați în stare de ebrietate la volan, va spori siguranța traficului rutier.

”De astăzi, șoferii care au urcat în stare de ebrietate la volan vor rămâne automat fără permis de conducere și vor fi pedepsiți mai dur. Sper că înăsprirea sancțiunilor îi va face pe șoferii noștri mai responsabili, iar securitatea la trafic va spori”, a scris premierul pe pagina sa oficială de Facebook.

Din 14 decembrie 2018, conducătorii auto care vor fi prinși băuți la volan vor rămâne fără permis de conducere. Din această dată intră în vigoare Legea privind instituirea unui mecanism integru de combatere a fenomenului de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate.

De săptămâna viitoare, mulți șoferi din Moldova vor rămâne fără permise de conducere>>>

Astfel, dacă șoferii vor fi documentați în stare de ebrietate alcoolică la volanul mașinii, atunci le va fi suspendat dreptul de conducere pe perioada examinării cauzei în instanță și fără drept de conducere.

Tot din 14 decembrie, mașina șoferului documentat în stare de ebrietate va fi ridicată și transportată la parcarea specială. Tarifele de transportare vor fi de 250 de lei, plus 50 de lei ora de parcare.

De asemenea, din 14 decembrie, se va introduce o pedeapsă nouă și anume cea de anulare a permisului de conducere.

Șoferii cărora li s-a anulat permisul de conducere li se va permite să obțină unul nou abia peste 4 ani de la sentință definitivă. Aceștia vor mai fi obligați să susțină repetat examenul auto: proba teoretică și practică. Asta se va întâmpla doar după ce vor merge la un curs de instruire anti-alcool. Acesta va fi de 20 de ore și va costa 4000 de lei.

Nu există șanse de scăpare: legea este lege pentru toți

Șeful Secției Juridice din cadrul Inspectoratului Național de Patrulare, Veaceslav Sârbu, a explicat pentru Sputnik Moldova în ce situații va fi suspendat permisul de conducere, în ce cazuri va fi anulat dreptul de a conduce și în ce circumstanțe șoferul ar putea să-și păstreze permisul de conducere.

Expertul a declarat că nici un șofer care va fi depistat în stare de ebrietate la volan nu va putea scăpa de pedeapsă. Sârbu susține că există doar un singur caz când conducătorul auto va rămâne cu permisul de conducere în buzunar.

”Atunci când nu se va urca la volan după ce va consuma băuturi alcoolice”, a declarat expertul.

Șeful Secției Juridice din cadrul Inspectoratului Național de Patrulare a exclus orice abatere de la lege pentru șoferii prinși băuți la volan. Începând cu data 14 decembrie, persoana care conduce mijlocul de transport se înlătură de la conducere de către organul de constatare dacă există temeiuri suficiente că aceasta se află în stare de ebrietate inadmisibilă produsă de alcool sau de alte substanțe.

Acești șoferi vor fi obligați să accepte, la cererea organului de constatare, testarea alcoolscopică, examenul medical, prelevarea de sânge și de eliminări ale corpului pentru analiză. Legea prevede în cazul depistării șoferului în stare de ebrietate la volan pedeapsă minimă – contravențională și pedeapsă maximă – penală, ambele cu privarea de dreptul de a conduce pe anumite perioade de timp. 

”Pedeapsa contravențională se aplică în cazul în care șoferul are o concentrație de alcool în aerul expirat de la 0,15 până la 0,3 mg/l și prevede privarea de dreptul de a conduce de la jumătate de an până la un an. Pedeapsa maximă – penală, care presupune privarea de dreptul de a conduce și anularea permisului, se aplică în cazul concentrației de alcool în aerul expirat de la 0,3 mg/l și mai mult”, a declarat Sârbu pentru Sputnik.

Șeful Secției Juridice din cadrul INP a mai menționat că ridicarea provizorie a permisului de conducere a mijloacelor de transport constă în interzicerea temporară persoanei fizice de a conduce mijloace de transport prin ridicarea permisului de conducere până la pronunțarea hotărârii judecătorești asupra cauzei.

”Ridicarea provizorie a permisului de conducere a mijloacelor de transport se aplică de către instanța de judecată, la demersul agentului constatator, în procesul de examinare a contravențiilor pentru care se prevede sancțiunea privării de dreptul de a conduce mijloace de transport”, a menționat expertul.

Instanța de judecată examinează, în cel mult 3 zile de la data depunerii, demersul agentului constatator cu privire la ridicarea provizorie a permisului de conducere a mijloacelor de transport, cu emiterea unei încheieri. Instanța poate să admită sau să respingă demersul agentului constatator și ridicarea provizorie a permisului de conducere a mijloacelor de transport.

Mijlocul de transport al cărui conducător a fost înlăturat de la conducere se ridică și, dacă nu poate fi predat proprietarului, posesorului sau reprezentantului lor, se aduce la stația de parcare specială sau la subdiviziunea de poliție cea mai apropiată de locul constatării infracțiunii. Faptul aducerii mijlocului de transport la stația de parcare specială sau pe teritoriul subdiviziunii de poliție se consemnează într-un proces-verbal.

”Toate astea, pe lângă o amendă usturătoare. Vă rugăm să nu vă supărați, legea este făcută pentru a fi respectată, dar mai ales pentru a vă ști mereu în siguranță. Vă mai spuneam: ”Am băut doar un pahar” e un motiv suficient să vă lăsați mașina în parcare”, a comentat pe pagina sa de socializare șeful Inspectoratului General de Poliție din Republica Moldova, Alexandru Pânzari.

De astăzi, șoferii care au urcat în stare de ebrietate la volan vor rămâne automat fără permis de conducere și vor fi pedepsiți mai dur
De astăzi, șoferii care au urcat în stare de ebrietate la volan vor rămâne automat fără permis de conducere și vor fi pedepsiți mai dur
282
Tagurile:
Moldova, Poliție, stare de ebrietate, Șofer
Tematic
De săptămâna viitoare, șoferii din Moldova vor fi opriți de poliție dacă nu vor face asta
Șoferii din Moldova pot face asta chiar în mașină
Schimbare importantă pentru șoferii care plătesc taxa de drum
Un avion pe pista de decolare a unui aeroport, imagine din arhivă

Germania și Marea Britanie au noi reguli de intrare în țară

87
(reînnoit 15:41 15.01.2021)
În Germania și Marea Britanie devin obligatorii testele la noul coronavirus pentru cei care vor să treacă hotarele acestor două țări. Cei care nu se vor conforma, nu vor putea traversa frontiera sau nu li se va permite să urce în avion.

CHIȘINĂU 15 ian - Sputnik. Cei care vor să plece în Germania trebuie să știe că au fost emise noi reguli de intrare în țară, ce vor fi valabile până în data de 31 martie 2021. Astfel, toți care vor să treacă hotarul Germaniei vor trebui să prezinte testul negativ la COVID-19. Acesta trebuie efectuat nu mai devreme de 48 de ore înainte de a ajunge în Germania. 

Persoana trebuie să prezinte un rezultat negativ al testului la check-in pentru zbor, precum și la cererea poliției federale sau a autorităților competente atunci când trece controlul de frontieră în Germania. 

Totodată, cei care vor intra în Germania din țările din zona roșie vor trebui să se autoizoleze pentru zece zile. De asemenea, Compania Air Moldova anunță că pasagerii care vor zbura în Germania trebuie să completeze în prealabil un formular. După ce acesta a fost completat, pasagerul va primi un e-mail de confirmare. Prezența formularului completat, precum și corectitudinea completării acestuia, sunt verificate la check-in pe aeroport. Celor care nu vor completa formularul nu li se va permite îmbarcarea în aeronavă. 

Și în Marea Britanie se impune testul negativ la COVID-19 la intrarea în țară. Începând cu data de 18 ianuarie, toți cei care vor pleca în Marea Britanie trebuie să efectueze testul, cu trei zile înainte de plecare. Compania avia anunță că la check-in toți pasagerii, cu excepția copiilor mai mici de 11 ani, trebuie să prezinte rezultatul negativ al testului. Rezultatul testului trebuie prezentat în original în limba engleză, franceză sau spaniolă. Testele care nu vor corespunde cerințelor nu vor fi acceptate, iar pasagerului nu i se va permite îmbarcarea în avion. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

87
Tagurile:
Marea Britanie, Germania, pandemie, reguli, zbor, călătorie


Загрузка...
Euro și dolari într-un borcan

Euro și dolarul s-au scumpit iarăși: Cursul valutar BNM

95
(reînnoit 22:38 14.01.2021)
Leul se depreciază în cotațiile oficiale în raport cu principalele valute de referință, cu excepția hrivnei ucrainene, care scade nesemnificativ. Dolarul s-a scumpit cu 3 bani, euro a urcat cu 2 bani și leul românesc cu un ban.

CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. La cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru vineri, 15 ianuarie, un dolar american este cotat cu 17,28 lei, un euro – cu aproape 21 de lei, o hrivnă ucraineană – cu 61,62 bani, un leu românesc – cu 4,31 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,58 bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 15 ianurie
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 15 ianurie

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

BNM a anunțat că ritmul anual al inflaţiei a constituit 0,39% în luna decembrie 2020. 

Rezervele valutare ale BNM se cifrau la 3 miliarde 674 de milioane 820 de mii de dolari americani (3,674,820.33 milioane de dolari SUA) la finalul lunii noiembrie 2020. În 2020, rezervele valutare ale BNM au crescut constant, înregistrând record după record.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

95
Tagurile:
cursul afișat de BNM, cursul de schimb valutar
Tematic
Situații neplăcute la punctele de schimb valutar: Iată ce se întâmplă de fapt


Загрузка...
Activitatea SAMU Botanica

Foto: Un tânăr a căzut în gol în timp ce se filma pe tik-tok

46
(reînnoit 16:16 15.01.2021)
Un tânăr de 18 ani a fost transportat la spital după ce a căzut în gol dintr-un centru comercial din Capitală, în timp ce se filma cu telefonul.

CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. Caz tragic într-un centru comercial din Chișinău. Un tânăr a căzut de la înălțime. Informația a fost confirmată pentru Sputnik Moldova de ofițerul de presă al Poliției Capitalei, Natalia Stati.

Potrivit informațiilor, totul s-a întâmplat la ora 14:40 la mall-ul de pe strada Arborilor din Capitală. Tânărul de 22 ani a căzut de la șapte metri înălțime în timp ce se filma cu telefonul. 

„La fața locului imediat s-au deplasat angajații Inspectoratului de Poliție ai sectorului Centru, pentru documentare și stabilirea tuturor circumstanțelor”, a precizat Stati.

Tânărul a fost preluat de o ambulanță și transportat la spital pentru îngrijiri medicale. Polițiștii care au efectuat cercetări la fața locului au stabilit ca el se afla în incinta centrului comercial împreună cu niște prieteni, care au comuncat că acesta a vrut să facă un filmuleț pentru tik-tok. Pe balustrada escalatorului tânărul și-a pierdut echilibrul și a căzut. Cazul este documentat în continuare de către angajații poliției.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

46
Tagurile:
a căzut de la geam, căzut în gol


Загрузка...