Mașină a Inspectoratului Național de Patrulare al IGP

Atenție, șoferi! Procesele-verbale întocmite de polițiști nu mai pot fi anulate așa ușor

1451
(reînnoit 20:03 10.12.2018)
În urma modificării prevederilor legii contravenționale, în vigoare din data de 9 decembrie 2018, agenții constatatori vor avea de consemnat în procesele-verbale mai puține date și, prin urmare, contravenienții vor avea mai puține temeiuri de a solicita declararea nulității acestora de către instanță.

CHIȘINĂU, 10 dec - Sputnik. Din 9 decembrie 2018, în Republica Moldova au intrat în vigoare mai multe modificări și completări a legii contravenționale. Astfel, au fost operate modificări în conținutul Articolului 445 din Codul Contravențional, care conține norme juridice cu privire la nulitatea procesului-verbal cu privire la contravenție. Într-un interviu acordat studioului de radio Sputnik Moldova, avocatul Cristina Oglinda a explicat de ce au fost revizuite condițiile de valabilitate ale procesului-verbal cu privire la contravenție, inclusiv neregulile care pot conduce la declararea nulității acestuia.

”Până în prezent, dacă un judecător era sesizat cu o contestație împotriva unui proces-verbal cu privire la contravenție și constata că din acesta lipsește o mențiune prevăzută de articolul 443 din Codul Contravențional, acesta trebuia să-l anuleze și, implicit, să înceteze procesul contravențional. Din perspectiva drepturilor fundamentale ale victimei, această soluție legislativă nu era una obiectivă. Însă, este îmbucurător faptul că în urma intrării în vigoare a noilor modificări, s-a redus semnificativ din mențiunile obligatorii pe care trebuie să le conțină procesul-verbal”, a explicat avocatul.

Atfel, potrivit noului text al articolului 445 din Codul contravențional, nulitatea absolută a procesului-verbal va fi atrasă de neconsemnarea în acesta a următoarelor mențiuni:

- numele, prenumele și funcția agentului constatator;

- numele, prenumele, data (ziua, luna, anul) întocmirii procesului-verbal;

- seria și numărul actului de identitate și numărul de identificare personal (IDNP) sau datele de identificare din buletinul de identitate provizoriu ale făptuitorului care renunţă la numărul de identificare personal şi la evidenţa automatizată în Registrul de stat al populaţiei – în cazul persoanei fizice;

- lipsa denumirii și sediului - în cazul persoanei juridice;

- circumstanţele comiterii şi încadrării juridice a faptei contravenţionale săvârșite;

- data comiterii contravenției;

- semnătura agentului constatator sau a martorului asistent, în cazul refuzului contravenientului de a semna.

Neconsemnarea altor mențiuni prevăzute de art. 443 al Codului Contravențional pot să ducă la nulitatea procesului-verbal cu privire la contravenție doar în cazul în care afectează în mod esențial fondul cauzei.

Cristina Oglinda a mai precizat că Curtea Constituțională din Republica Moldova a emis o hotărâre la data de 29 noiembrie 2018, prin care au fost declarate neconstituționale articolul 445 și textul „și 445” din articolul 461 din Codul Contravențional, adoptat prin Legea nr. 218 din 24 octombrie 2008. Iar până la modificarea legii contravenționale, instanțele de judecată trebuiau să constate, în fiecare caz particular, dacă lipsa unei mențiuni în procesul-verbal nu putea fi înlăturată decât prin anularea procesului-verbal de constatare a contravenției sau dacă aceasta poate fi acoperită (confirmată) de către instanța de judecată.

1451
Tagurile:
modificare, lege, instanța de judecată, polițist, Proces-verbal
Tematic
Important pentru șoferii din Moldova! Un nou termen de plată a amenzilor contravenționale
Util pentru șoferi: Cum poți supraviețui pe timp de iarnă în automobil
Poliția de Frontieră - Vama Leușeni

Ce se întâmplă la frontierele de stat: Iată câți cetățeni au fost sancționați

60
(reînnoit 09:58 27.02.2021)
26 de cetățeni au fost sancționați la graniță pentru nerespectarea măsurilor de protecție împotriva noului coronavirus. 

CHIȘINĂU 27 feb - Sputnik. Poliția de Frontieră anunță că în punctele de trecere a graniței au fost înregistrate 14 245 de traversări în perioada 26 - 27 februarie. 

Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 6 974 de traversări, dintre care 4 196 de treceri la frontiera moldo-română, 1 736 de treceri la frontiera cu Ucraina și 1 042 de treceri aeriene.

Toate persoanele care au traversat frontiera de stat au fost supuse controlului, iar 230 de persoane au venit din țări cu risc sporit epidemiologic și au fost nevoite să completeze fișele epidemiologice individuale. Potrivit Poliției de Frontieră, nicio persoană din cele care au traversat frontiera nu au prezentat simptome ale COVID-19.

26 de persoane s-au ales cu amenzi pentru nerespectarea măsurilor impuse de către autorități în contextul pandemiei. 

De asemenea, peste 180 de persoane au telefonat la Linia Verde a Poliției de Frontieră pentru a primi consultații despre situația de la hotar, condițiile de traversare și riscurile în contextul măsurilor aplicate privind diminuarea răspândirii COVID-19.

Amintim că vineri seara Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a decis că începând cu data de 5 martie, cei care vor itra în Republica Moldova trebuie să prezinte la frontiera de stat testul negativ la COVID-19, efectuat cu 72 de ore înainte de sosire. Cetățenii care nu vor prezenta testul vor fi obligați să stea în carantină timp de 14 zile, indiferent de zona din care vin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

60
Tagurile:
puncte de trecere a frontierei, puncte de trecere, frontieră, Polția de Frontieră


Загрузка...
Curs valutar

Cât costă euro și dolarul la punctele de schimb versus cursul valutar BNM

148
(reînnoit 21:35 26.02.2021)
La acest sfârșit de săptămână, băncile vând dolarul cu cel mult 17,59 lei, în scădere cu 23 de bani față de weekendul trecut, iar euro - cu 21,40 lei, în scădere cu 5 bani.

CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Unitățile de schimb valutar ale celor mai importante bănci din Chișinău cumpără dolarul în medie cu 17,38 – 17,39 lei și îl vând cu 17,57 - 17,59 lei

Băncile cumpără euro cu 21,18 - 21,20 lei și îl vând cu 21,40 lei.

Pentru 27 și 28 februarie este valabil cursul valutar oficial anunțat de Banca Națională pentru vineri, ultima zi lucrătoare a săptămânii.

Pe final de săptămână, la cursul oficial, euro s-a scumpit cu 7 bani, leul românesc a urcat cu 2 bani moldovenești, în timp ce dolarul american a coborât cu 3 bani în cotațiile oficiale de la acest sfârșit de săptămână. Hrivna ucraineană a urcat nesemnificativ, iar rubla rusească a scăzut ușor.

La cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) valabil și în zilele de weekend, 27 și 28 februarie, un dolar american este cotat cu 17,45 lei, un euro – cu 21,34 lei, o hrivnă ucraineană – cu 62,57 bani, un leu românesc – cu 4,38 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,68 bani. 
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 26 februarie
Cursul valutar BNM valabil în zilele de 26-28 februarie

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

BNM a informat săptămâna aceasta că, în ianuarie 2021, leul moldovenesc s-a depreciat cu 0,5% în raport cu dolarul SUA”.

Ritmul anual al inflaţiei a fost de 0,22% în ianuarie 2021, potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

148
Tagurile:
cursul afișat de BNM, cursul de schimb valutar, dolar, euro
Tematic
Cine decide prețul euro și dolarului în Moldova – explicația expertului


Загрузка...
Imagine din arhivă

Criza COVID-19: A fost constituit un consiliu consultativ pe lângă prim-ministru

0
(reînnoit 20:15 27.02.2021)
Având în vedere agravarea situației epidemiologice din țară, Guvernul a decis să instituie un consiliu consultativ de sănătate publică pe lângă prim-ministru.

CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Într-un comunicat de presă al Guvernului se menționează că instituirea Consiliului consultativ pe lângă prim-ministru a fost instituit în condițiile în care în ultimele zile se atestă un număr sportit de infectări cu COVID-19. 

În cadrul acestui consiliu vor fi oferite recomandări, expertiză și consultanță premierului interimar Aureliu Ciocoi în ceea ce privește gestionarea situației pandemice. 

Din acest consiliu fac parte conducători ai principalelor instituții medicale din țară, specialiști din domeniul medical, secretarul general al Guvernului Liliana Iaconi, consilierul prezidențial în domeniul sănătății Ala Nemerenco, reprezentanți ai organizaţiilor internaţionale și asociaţiilor din domeniul medical.

Amintim că vineri Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a instituit regim special de activitate în toată țara, în perioada 1-15 martie, pentru a înceteni răspândirea virusului Covid-19.

Astfel, angajatorii din sectorul public, cât și din domeniul privat, vor trebui să organizeze activitatea personalului în așa mod, încât aceștia să nu fie supuși riscul de infectare cu COVID-19. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
prim-ministru, consiliu, COVID-19
Tematic
Video, foto: Vaccinul împotriva COVID-19 din România a ajuns la Chișinău


Загрузка...