alegeri în Moldova

Exclusiv: Cum vor candida greii din PD la alegerile parlamentare din 2019

824
(reînnoit 16:55 05.11.2018)
Democratul Marian Lupu, președintele fracțiunii PD în Parlament, a fost invitatul special la Sputnik Moldova. Discuțiile au vizat și alegerile parlamentare din februarie 2019.

CHIȘINĂU, 5 nov – Sputnik. Președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a vorbit în exclusivitate pentru Sputnik Moldova despre listele electorale ale democraților pentru alegerile parlamentare, care vor avea loc pe data de 24 februarie 2019.

Democratul a declarat în cadrul interviului pentru Sputnik Moldova că la etapa actuală este prematur să se vorbească despre cum vor candida ”greii” din PD la parlamentarele din februarie: pe liste de partid sau în circumscripții uninominale.

” Aceste discuții sunt premature. Mai sunt lunile noiembrie, decembrie, ianuarie.  Fiecare lucru vine la timpul său”, a declarat democratul.

Lupu a precizat că lista electorală și candidații în circumscripțiile uninominale vor fi întocmite în urma discuțiilor și a unei analize care se vor desfășura în partid.

”În politică ca și în viață, uneori ziua aduce cât nu aduce anul. Să nu grăbim lucrurile, mai avem suficient timp. Fiecare partid la timpul său își face tema pentru acasă, se discută, se analizează și din moment ce toate aceste procese pe intern se vor încheia, vor fi anunțate public”, a declarat liderul fracțiunii parlamentare a PD pentru Sputnik Moldova.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, premierul Pavel Filip și majoritatea miniștrilor din Guvern sunt membri ai Partidului Democrat din Moldova, care din ianuarie 2016 se află la guvernare în Republica Moldova.

Noutățile care vor fi implementare la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019

Alegerile parlamentare din Republica Moldova vor avea loc pe data de 24 februarie 2019. Hotărârea Parlamentului cu privire la desfășurarea alegerilor parlamentare pe data de 24 februarie va intra în vigoare la 1 decembrie.

Alegerile parlamentare se vor efectua în baza unui sistem mixt într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se aleg 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se aleg 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Potrivit Codului Electoral, desemnarea candidaţilor la funcţia de deputat pentru circumscripţia naţională şi pentru fiecare circumscripţie uninominală se face potrivit prevederilor statutare ale partidelor sau blocurilor electorale. Partidul sau blocul electoral poate înainta:  lista de candidaţi pentru circumscripţia naţională, care nu va fi mai mică de 30 de persoane şi nu va depăşi numărul de 55 de persoane și câte un candidat pentru fiecare circumscripţie uninominală.

Modelul listei de candidaţi se aprobă de către Comisia Electorală Centrală.

Aceeaşi persoană poate fi inclusă doar într-o singură listă de candidaţi, din partea unui singur concurent electoral. Persoana inclusă în lista de candidaţi din partea unui concurent electoral pentru alegerile în baza circumscripţiei naţionale poate candida şi într-o singură circumscripţie uninominală din partea aceluiaşi concurent electoral sau în calitate de candidat independent.

Concurenţii electorali au dreptul să retragă întreaga listă de candidaţi, să înlocuiască un candidat, să anuleze decizia privind includerea în listă a unui candidat anume, dar nu mai târziu decât cu 14 zile înainte de ziua alegerilor.  Decizia privind retragerea sau modificarea listei de candidaţi se adoptă de către formaţiunea care a înaintat candidatura, ori a înaintat lista de candidaţi şi se prezintă Comisiei Electorale Centrale, aceasta aducând-o la cunoştinţa publică imediat.

Candidatul independent din circumscripţia uninominală are dreptul să îşi retragă candidatura, dar nu mai târziu decît cu 14 zile înainte de ziua alegerilor. În acest caz, decizia privind retragerea se adoptă de candidat şi se prezintă organului electoral, care o aduce la cunoştinţa publică imediat.

Unii deputați din Moldova vor ajunge în viitorul Parlament prin tragere la sorți>>>

Candidatul din circumscripţia uninominală înaintat de către un partid politic, altă organizaţie social-politică sau bloc electoral poate fi retras de către partidul politic, organizaţia social-politică sau blocul electoral care l-a desemnat, dar nu mai târziu decât cu 14 zile înainte de ziua alegerilor. Decizia privind retragerea se adoptă de acelaşi organ al partidului politic, organizaţiei social-politice sau bloc electoral care l-a desemnat şi se prezintă organului electoral, care o aduce la cunoştinţa publică imediat.

Dacă în circumscripţia uninominală a fost înregistrat un singur candidat şi acesta şi-a retras candidatura ori nu a participat la alegeri din alte motive, în circumscripţia respectivă se organizează alegeri parţiale,

Codul Electoral prevede că Parlamentul se va putea întruni și fără componența întreagă de 101 deputați. Legislativul se poate întruni în prima ședință după alegeri și cu 67 de deputați. Parlamentul poate fi format dacă 2/3 din mandate au fost validate. Parlamentul se poate convoca în prima ședință, să aleagă organele de conducere și să stabilească procedura de activitate.

Noile modificări la legislația electorală a Republicii Moldova prevăd și micșorarea pragurilor electorale. Astfel, pentru a accede în Parlamentul Republicii Moldova rămân doar două praguri electorale și nu patru cum au fost: pentru un partid, o organizaţie social-politică – 6 la sută, iar pentru un bloc electoral, indiferent din câte partide este format – 8 la sută.

Parlamentul de legislatura a XX-a a fost ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat la data de 30 noiembrie 2014. Potrivit Codului Electoral al țării, alegerile parlamentare ordinare în Moldova se desfășoară o dată la patru ani.

824
Tagurile:
Sputnik Moldova, Codul Electoral, Marian Lupu, Parlament, Alegeri parlamentare
Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2019, rezultate (188)
Tematic
Președintele Moldovei nu exclude participarea sa la alegerile parlamentare
Decis: Alegerile parlamentare în Moldova vor avea loc pe data de 24 februarie 2019
Exclusiv Sputnik: La alegerile parlamentare din februarie va mai fi introdusă o noutate
Candu a făcut anunțul: Cum va candida la alegerile parlamentare din februarie
Zaharova, despre așteptările Rusiei după alegerile parlamentare din Moldova

Rusia: Vaccinul împotriva coronavirusului a fost lansat în producție

62
(reînnoit 15:04 15.08.2020)
CeCererile pentru procurarea vaccinului rusesc au venit deja din peste 20 de țări, fiind cerute aproximativ un miliard de doze.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Ministerul Sănătății al Federației Ruse a anunțat lansarea în producție a vaccinului rusesc împotriva COVID-19.

Preparatul medicamentos a fost elaborat de specialiști de la Centrul național de cercetare pentru epidemiologie și microbiologie.

Președintele Vladimir Putin a anunțat pe 11 august că Rusia a devenit prima țară din lume care a înregistrat un preparat pentru profilaxia COVID-19. Vaccinul a fost denumit „Sputnik V”.

La crearea vaccinului a contribuit financiar și Fondul rusesc de investiții directe.

Șeful acestuia, Kirill Dmitriev, a declarat că până în prezent fondul a primit cereri pentru achiziționarea unui miliard de doze de vaccin, venite din peste 20 de țări ale lumii.

El a menționat că Rusia a convenit producerea vaccinului în cinci țări și  capacitățile disponibile permit producerea a 500 de milioane de doze pe an.

Rusia a devenit prima țară care a înregistrat un vaccin împotriva COVID-19
© Ruptly / РФПИ / WHO / Дмитрий Куракин/Пресс-служба Минздрава России

Conform informațiilor din Registrul de stat al medicamentelor din Rusia, medicamentul reprezintă o soluție pentru injectare intramusculară. Vaccinarea este planificată să fie efectuată în două etape: la început - cu componenta I, după trei săptămâni - cu componenta II.

Potrivit Ministerului rus al Sănătății, schema ce presupune injectarea în două etape permite formarea imunității pe un termen lung, de până la doi ani.

De asemenea, ministerul a anunțat publicarea datelor privind studiile preclinice și clinice ale medicamentului.

Ministrul Sănătății, Mihail Murașko, a declarat că criticile din străinătate la adresa vaccinului rusesc se datorează în mare măsură „datelor incomplete” și faptului că n toată lumea știe că „vaccinul a fost creat pe o platformă pe care au fost elaborate deja șase produse”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

62
Tagurile:
vaccin, Rusia
Tematic
Ultima oră: Alte 396 de cazuri de infectare cu COVID-19 și încă șase decese


Загрузка...
Țigări

Reguli noi la comercializarea produselor din tutun - în vigoare de astăzi

56
(reînnoit 13:48 15.08.2020)
Din 15 august, produsele din tutun, dar și cele conexe, nu vor mai sta la vedere în spațiile comerciale. Ce trebuie să știe agenții economici care comercializează astfel de produse.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Începând ci ziua de astăzi, conform legislației în vigoare, este interzisă expunerea vizibilă a produselor din tutun, a produselor conexe, a dispozitivelor și a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora în spaţiile comerciale. Despre aceasta informează Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Cumpărătorilor le va fi prezentată doar lista produselor din tutun și prețul acestora, fără vreun element promoțional.
Conform noilor reguli, lista produselor din tutun și a produselor conexe, ”imprimată pe hârtie albă cu caractere negre” va fi prezentată de vânzător la solicitarea cumpărătorilor adulţi, vârstă fiind verificată în baza actelor oficiale de identificare.

Lista nu va conține imagini sau evidențierea vreunui produs prin culoare, fonturi, subliniere, elemente decorative sau alte instrumente tehnice. ANSP a pregătit ghiduri și pliante informative care explică regulile intrate în vigoare.

Autoritățile consideră că această măsură este importantă pentru reducerea publicității și promovării produselor din tutun.

”Este bine documentat faptul, că publicitatea și promovarea tutunului cresc consumul acestora. În plus, strategiile de marketing sunt deosebit de eficiente în vizarea copiilor și adolescenților și cresc dependența de nicotină la tineri”, se arată într-un comunicat al instituției.

Organizația Mondială a Sănătății estimează circa 8 milioane de decese anual cauzate de consumul de tutun, inclusiv peste 1,8 milioane de europeni, iar 900 de mii de oameni mor din cauza expunerii la fumul de tutun, printre care aproximativ 190 mii de copii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

56
Tagurile:
restricții, comercializare, tutun


Загрузка...
Agricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă

Ion Chicu, după discuția cu protestatarii: Urmează decidă dacă-și retrag tehnica

0
(reînnoit 16:57 15.08.2020)
,
Astăzi Ion Chicu a propus o compensație de 1.500 de lei pentru fiecare hectar afectat. Luni, reprezentanți ai agricultorilor protestatari se vor întâlni cu autoritățile, pentru a discuta despre facilitățile fiscale.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Agricultorii protestatari vor decide după discuția cu premierul Ion Chicu și promisiunile care le-au fost făcute dacă vor mai bloca drumurile.

„Ei urmează să decidă dacă îşi retrag tehnica”, a declarat prim-ministrul astăzi, după discuțiile cu reprezentanți ai agricultorilor protestatari, la Guvern.

Corespondentul Sputnik transmite din teren că două autocare cu angajați ai forțelor speciale de poliție, care, posibil, le-au blocat și ieri drumul agricultorilor, stau parcate în preajma Autogării de Sud. Este de presupus că forțele de ordine sunt gata să le blocheze din nou calea protestatarilor, dacă aceștia vor decide să meargă cu tehnica agricolă spre centrul Capitalei.

Ce au convenit părțile în urma discuțiilor? Luni, 17 august, reprezentanți ai agricultorilor protestatari se vor întâlni cu autoritățile, la Ministerul Finanțelor,  pentru a discuta despre facilitățile fiscale.

Astăzi Ion Chicu a propus o compensație de 1.500 de lei pentru fiecare hectar afectat. Pentru facilitățile fiscale vor fi alocate suplimentar 100 de milioane de lei din Buget. Precizăm că încă ieri Ion Chicu a subliniat că Guvernul nu poate satisface revendicarea protestatarilor de majorare până la 3.000 de lei pentru fiecare hectar a subvenției promise de 1.050 lei per hectar.

Corespondentul Sputnik transmite că, potrivit unor protestatari, ei insistă asupra sumei de 3.000 de lei și nu s-au grăbit să accepte propunerea de 1.500 de lei anunțată de premier. La această oră, protestatarii spun că rămân cu tractoarele la intrarea în Chișinău, lângă Dănceni, până „vor vedea pe foaie ceea ce li se propune la ședințe”.

Unii agricultori spun că vor protesta aici și mâine, pentru că au primit doar promisiuni și nimic concret încă. Corespondentul Sputnik transmite că protestatarii s-au autoorganizat în „grupuri care au păreri diferite” - „unii sunt mai liniștiti, iar alții mai activi”.  

Ion Chicu a declarat pentru presă, după negocieri, că statul îi va susține pe agricultori pe măsura acumulărilor la buget. Prim-ministrul a menționat că le-a prezentat protestatarilor situația reală a Bugetului, cu un deficit de 17,5 miliarde de lei, și aceștia ar fi înțeles.

Serviciul de presă al Guvernului a difuzat un comunicat cu titlul „Premierul și agricultorii au găsit consens”.

Sursa oficială relatează că prim-ministrul Ion Chicu s-a întâlnit astăzi cu protestatarii, reprezentanți ai sectorului agricol afectati de seceta severă din acest an și că „părțile au ajuns la un numitor comun pe mai multe acțiuni ce pot fi întreprinse pentru susținerea agricultorilor”.

Acțiunile agreate de către ambele părți se referă, potrivit comunicatului, la „diminuarea problemelor fiscale, ceea ce ar putea crea condiții pentru majorarea compensației financiare la hectar”.

„Am discutat despre utilizarea sumelor TVA acumulate de agricultori, despre reeșalonarea creditelor și a datoriilor pe 12 luni față de instituțiile statului pentru livrarea tehnicii – este vorba de aproape 200 milioane lei. Am agreat următorii pași privind reeșalonarea datoriilor pe care le au față de instituțiile financiare, simplificarea Regulamentului cu privire la subvenționare. Vrem ca Legea cu privire la principiile subvenționării să fie cât mai eficientă. Am găsit numitor comun pe toate aceste subiecte”, a declarat Ion Chicu, citat în comunicatul de presă.

Premierul adaugă că „a fost posibil să ajungem la această înțelegere exclusiv datorită faptului că politica a rămas în afara ușii acestei săli”.

„Acest lucru confirmă faptul că dacă lași politica ajungi foarte ușor la înțelegere. Dacă vom continua în asemenea manieră să discutăm și să colaborăm, orice problemă, cât de dificilă, pe care o avem în acest an poate fi depășită”, a  mai menționat premierul.

Reamintim că în seara zilei de vineri, 14 august, în a patra zi a protestelor, după negocierile purtate de reprezentanții agricultorilor la Guvern, protestatarii au reușit să intre în Chișinău și cu tehnica agricolă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
agricultori, Ion Chicu
Tematic
Protest din disperare: Unii agricultori se îmbolnăvesc văzând că seceta i-a ruinat
Ce vor agricultorii de la Guvern: Explicația unui participant la protest
Poze cu drona: Agricultorii protestatari și polițiștii, față în față


Загрузка...